Jos Nijman

De selectie is gedaan, alles staat op genoteerd en de hokken zijn weer ruim😏schrijf ik met een knipoog. Alle jaren bleven wel duiven, na selectie, zitten in de hoop dat ik het mis had. Ik moet bekennen, heel vaak had ik het mis en waren dat toch ‘niksnutten’. Dit jaar zijn alle duiven stevig getest dus de prijsvliegers zijn in beeld. De mand heeft voor de 1e selectie gezorgd! 

Vrijdagmorgen heeft Steef mijn jonge duiven nog een keertje, in de hand, beoordeeld. Hij heeft dat ook gedaan toen ze als pieper werden afgezet, nu dus een weerzien/herkeuring na 8 vluchten.  Stap voor stap gaat de lat hoger, voor 2023 heb ik een mooie ploeg jaarlingen.

De jonge duiven hebben prima gepresteerd, omdat ik dit jaar voor het eerst ‘testhok’ van Dirk Klaassen was, heb ik komend jaar veel ‘Verkerken’ in mijn jaarling ploeg. Ik heb het volste vertrouwen in deze duiven. 

Bij de doffers nog slechts 4 oude en straks 12 jaarlingen, bij de duivinnen 12 oud en 12 jaarlingen. Voor de DF heb ik duiven nodig met 500/700 km ervaring, dus wat meer oude duivinnen doorgehouden. 

De jonge duiven hebben het volledige programma gevlogen. Vooral Morlincourt 340 km met 2 nachten mand, vervolgens 2x Pont St Max 380 km, beide keren met 3 nachten mand moeten de duiven de nodige bagage/ervaring mee gegeven.

Ik had ook graag meer en nog ‘n verdere vlucht gevlogen. Het zal een utopie blijven, want je moet dan eerder beginnen. Het programma is voor 3 jaar aangenomen, dat geeft weliswaar rust maar daarom hoeft het niet goed te wezen. Ik hoor in de wandelgangen en vind het heel begrijpelijk dat ze in Afdeling 5 2x Pont St Max te kort vinden. Zij konden nog een keertje om ‘des keizers baard’ Fontenaye spelen. Deze vlucht is echter gecanceld vanwege te weinig belangstelling en het weer zou ook niet goed wezen. Te laat in het seizoen en om ‘niets’ spelen maakt weinig liefhebbers enthousiast, dat is nu wel duidelijk geworden. Ook mijn afdeling cancelde een extra vlucht, in het leven geroepen, speciaal voor de liefhebbers die getroffen waren door de vogelgriep. Prima initiatief maar helaas… 

Wat rest is de grote schoonmaak en wat veranderingen aan het interieur. Ik doe het gefaseerd en met de nodige bescherming want het is een stoffig, ongezond klusje. 

Wat ook weer staat te gebeuren zijn straks de duiven tentoonstellingen (Mits Covid en vogelgriep geen roet in het eten gooien) 

Inmiddels komen de eerste aanvragen binnen voor de ‘keuringen’. De afgelopen 2 jaar zijn er bijna geen keuringen uitgevoerd door de Groep van keurmeesters door bovenstaande oorzaken, de keurmeesters staan klaar, dus…. (Zelf ben ik op een enkele datum na, volgeboekt maar er zijn genoeg keurmeesters in alle regio’s) 

lekker duifje, die zich liet zien