Jos Nijman

Zaterdagmiddag stond ik na de presentatie van Nick Hommes nog even na te praten. Ik speel geen marathon maar ik zou bij de mannen Hommes zeker gaan ‘winkelen’ wanneer ik het spelletje ‘overnacht’ zou gaan spelen. Wat de meeste interessant vinden is dat zij bijna geen jonge duiven verspelen en ze gaan echt alle vluchten mee!  De jonge duiven kregen na het seizoen 2022 nog een extra vlucht, noem het maar een speciale uitdaging maar daarvan kwamen de meeste ook thuis. Ik kan niets anders, na het hele verhaal aanhoort te hebben, concluderen dat door het kweken uit prestatie duiven, de verliezen zo beperkt blijven. 

Uiteraard spelen hok, verzorging, voeding en ‘soort-type’ duif ook een rol maar dan nog is het bijzonder dat zij zoveel overhouden. Het zijn echte thuiskomers (dit bedoel ik positief), die moeten zich als 2-jarige en ouder laten zien (kop vliegen), want het mes is scherp. Elk jaar staat een nieuwe ploeg ‘te trappelen’ om de open plekken in te vullen. De Hommes mannen behoren ondertussen tot de Nationale top, sterker ze ZIJN nationale top en gedreven als ze zijn, moet het nog beter. 

PV Heemskerk heeft, met dank aan Gerrit Twaalfhoven, voor 2 (Peter Crans en Comb. Hommes en zn.) prachtige lezingen gezorgd. Altijd leuk in de ‘stille’ periode. 

Bij de kweek en vliegduiven liggen alweer de nodige jonge duiven. Natuurlijk uit de koppels waar je een paar extra van nodig hebt, zit het tegen. Niet alles is maakbaar, wel weer een wat drukkere tijd maar ook leuk om dat jonge spul te zien opgroeien. 

Ondertussen laat ik wanneer het even kan de duiven zoveel mogelijk los, wel wanneer het mij uitkomt, want ik blijf het liefst bij het hok. Langzaam komen de duiven wat meer in het ritme😏en gaan we werken aan de conditie. 

Op internet, zijn diverse duiven verkoopsites met hun liefdadigheid veilingen begonnen t.b.v. de slachtoffers in Syrië en Turkije. Mooie initiatieven en hopelijk mooie opbrengsten! 

Ik kreeg deze week de vraag, van een liefhebbers die ‘om zich’ heen had gekeken, ‘hoelang denk jij dat duivensport nog bestaat’?

Ik begreep zijn vraag wel en zei ‘niet over nadenken, gewoon elk jaar ‘volle’ bak spelen’. Duiven inhouden voor een ander jaar gaat niet gebeuren want je weet nooit wat ons te wachten staat in de breedste zin van het woord. Duiven inhouden omdat ze niet in orde zijn uiteraard wel, maar verder pluk het seizoen.  

Zo doet iedereen het op zijn eigen manier, de één met veel, de ander met weinig duiven, de één fanatiek om te winnen, de ander voor de lol als ze maar thuiskomen. 

Bij teamlid Dirk ligt inmiddels de 2e ronde in de schalen. Deze duiven gaan samen met enkele jongen uit de laatst aangekochte duiven over een paar weken nog naar mijn adres. Dan zijn er bij mij genoeg duiven uit alle koppels om uit te testen. 

Ik zorg zelf ook nog voor de nodige aanvulling en dan zitten beide jonge duivenhokken vol. Nu is vol zitten geen ‘must’, gezonde, goed gebouwde jongen wel. 

Gelijk vorig jaar zal met grote uitzondering hierna nog wat bijgezet worden. 

Voorlopig is het nog niet zover en gaat hok 1 van de jongen bijna alle dagen los. Ze mogen een 90 minuten fladderen en de omgeving verkennen en ja ook in de tuin scharrelen. De meeste wagen het al een rondje te maken en het blijft fascinerend om te zien hoe de duifjes dan, als bakstenen, uit de lucht op het dak vallen. Wanneer ik ze na 90 minuten roep knallen ze naar binnen. Het in prenten is begonnen😊

Bij de meeste vliegkoppels liggen nu wel jongen, wel de nodige overgelegd want pech en vechtpartijen/misvliegen is mij niet bespaard gebleven. Het is dit seizoen meer dan afgelopen jaren, misschien wel door de hoeveelheid jaarlingen maar zeker omdat deze jaarlingen qua karakter wel van een robbertje vechten houden. Ze zijn elkaar continue aan het uitdagen, best bijzonder maar ik kan niet de hele dag politieagent spelen. Wanneer ze ‘hard’ gaan vliegen ben ik het vervelende gedrag snel vergeten😂. 

Inmiddels de entlijst en hoklijst ingevuld en geprint, ook weer afgevinkt. 

Ik blijf de OLR volgen via internet en dan krijg je een uitslag onder ogen van de finale vlucht Kuwait /Doha. Afstand 500 km, ruim 500 duiven in concours en na 2 dagen 10 duiven thuis! De 1e duif haalt nog de 700 mtr, de overige zitten onder de 300 mtr. Geld hebben ze genoeg in die zandbak, maar een acceptabele finale organiseren is een brug te ver. Dat je als Nederlander reclame gaat maken omdat een nazaat van een duif, die een Arabier gekocht heeft, thuis gesukkeld is vind ik een beetje gênant. Lucky survivors zou ik ze noemen.