Jos Nijman

De ‘kop’ is er af en de duiven kwamen boven verwachting goed af. Nu weet ik dat je met nestduiven goede prestaties kunt neerzetten want dat lukt mij op de natour meestal ook maar een prijspercentage van bijna 75% op de eerste wedvlucht is bij mij niet gewoon. Enige nuance is natuurlijk wel op zijn plaats want de “Marathon” duiven zorgen voor de nodige extra prijsduiven. 16 duiven vlogen bij de eerste 10 % in de uitslag en die gaan we noteren! Verder moet je op deze vluchten alleen maar in je eigen omgeving kijken en vooral geen vergelijkingen maken met andere rayons, laat staan met een vlucht die op een ander station is gelost. Uiteraard kijk ik wel naar de verschillen in snelheid vaak mede veroorzaakt door de wind en de hoek waar de duiven vandaan komen. Het enige wat ik kan doen is de duiven ‘resetten’ en op zondag zorgen dat ze wel uit de goede vluchtlijn komen en er een mooi training van maken.

 

Eind deze week zitten de duiven op een enkel koppeltje na, op jongen van rond de 16 dagen oud. Dus hebben we wat veranderingen door gevoerd. De duivinnen zijn woensdag in hun eigen verblijf geplaatst en hebben donderdag een fikse training gekregen, ze mochten in het doffershok binnen lopen maar zijn wel onmiddellijk terug gezet. (De doffers zaten in de mand en ze konden niet bij de jongen) Het plan is de duivinnen zonder te tonen vrijdag in te korven, op deze wijze hebben ze extra drang naar hun kroost maar hebben donderdag en vrijdag geen energie verloren aan het voeren van de jongen. De doffers hebben vanaf woensdagavond tot en met het inkorven dus alleen voor de jongen moeten zorgen en zijn deze dagen goed gevoerd. De jonkies mogen niets te kort komen maar de mannen moeten natuurlijk ook niet dik en vadsig worden en goed blijven trainen. Zaterdag weten we of het gelukt is. Hierna nog één week chaos en dan gaan ze echt op weduwschap en gaan we ze voorbereiden op de MIdfond en Dagfondvluchten

 

De jonge duiven van de 1e ronde zijn nu 2 weken verduisterd, stormen inmiddels het hok uit en treuzelen niet bij het binnenkomen en hebben een goede eetlust. Naast het op het dak zitten, de tuin omploegen, vliegen ze toch ook wel een uurtje rond. Wegtrekken en als straaljagers voorbij komen doen ze echt niet, kan ook nog niet, ze zijn druk bezig met de dek rui.

 

Maandag de vooruitzichten voor komend weekend bekeken, niet dat het altijd klopt maar ik kijk vaak naar de ‘trend’. De verwachting is dat het de komende dagen bewolkt is met regel matig een buitje. De temperaturen blijven onder het gemiddelde van de afgelopen jaren terwijl de wind voornamelijk uit de westhoek met een beetje noord zal komen. Voor zaterdag lijkt het geen haar beter te worden. Zover is het nog niet maar met een koud en nat voorjaar moet je alert blijven en de duiven niet te schraal houden.

 

De kweek loopt voorspoedig en voorlopig ten einde…………
prachtige jonge doffer, gaat naar broer Peter.
 
 

 

De eerste jongen van de “748” de Vierzon zijn klaar om naar het jonge duivenhok te verhuizen. Beetje pech gehad dat ze in het voorjaar eerst op ’n doffer stond die helaas zijn ‘plicht’ verzaakte. Het zijn sowieso haar eerste jongen ooit die voor ons zelf zijn, één voor mijn broer en één voor mezelf want deze kunnen nog mooi mee met de eerste tour en kunnen we uittesten.

 

De “748” staat op een prachtig zomerjong van Jos Goessen. Mooie doffer uit “Last kleine Tom” x “318” (zus A.S. duifje Joshua, die de moeder is van Indy) In het Kweekhok liggen nog ruim 30 jongen voor mijn broer en nog 2 voor mijzelf. Uit (bijna) alle kweekkoppels hebben we nu beiden 2 jongen om uit te testen op de 1e tour. Zelf heb ik nog ongeveer 35 jonge bij de vlieger liggen ook deze kunnen nog mee met de eerste tour. Zowel bij Peter als bij mijzelf, hebben we dus zo’n dikke 30 jongen uit de vliegers en ruim 30 jongen uit de kweekduiven zitten, voorlopig bij ieder verdeelt over 2 hokken maar uiteindelijk hebben we de mogelijkheid de doffertjes en duivinnen te scheiden. We gaan mooi gelijk op in aantallen en afdelingen dus kunnen het jonge spul mooi uittesten. Slechts een paar kweekoppels laat ik doorkweken, zoals de ‘42’ en de ‘26’ die gelukkig weer hebben gelegd. De overige gaan eerst een keertje overbroeden, zodat ze op een natuurlijke wijze kunnen herstellen van de geleverde inspanningen in het voorjaar.
Natuurproducten, hier wordt veel overgeschreven vaak sceptisch en dat kan ik mij soms best voorstellen, maar wanneer je de duiven geen medicatie geeft, zoek je producten die de gezondheid zouden kunnen ondersteunen. Is alleen gewoon voer dan niet genoeg? Naar mijn mening niet. Het is net als bij de humane levensmiddelenstroom, het is nog nooit zo veilig geweest maar heel veel essentiële voedingsstoffen zitten er helaas niet meer in of ze hebben er de verkeerde toevoegingen in gestopt. Met wat duivenvrienden die de zelfde mening zijn toegedaan en ‘hard’ spelen, wissel ik ervaringen uit en ben deze week op de hoogte gebracht van 2 producten die worden toegepast in de bio landbouw en veeteelt. Met belangstelling de artikelen /ervaringen gelezen en we gaan kijken of ze toepasbaar zijn. “Goeie’ duiven en een hok waar ze zich in thuis voelen zijn natuurlijk primair om succes te behalen maar onderschat de melker ook niet want niets gaat vanzelf. Medicijnen zijn er om zieke duiven gezond te maken laat dat duidelijk zijn, ik heb ze gelukkig zelden nodig!
Deze week wederom ’n oude duif opgevangen, een zomerjong die nog op één oude pen stond. De eigenaar uit Zeeland wilde hem graag terug en schakelde ‘Duivendirect” in. Gelijk vorige week stond de volgende morgen conform de afspraak al om 8.00 uur de wagen voor de deur. Nieuwsgierig vroeg ik waar kom je vandaan zo vroeg…..uit Friesland, Donkerbroek en toen ging een lampje bij mij branden…Henk Douna, even een heel kort praatje gemaakt. Druk en alles gaat volgens planning dus weinig tijd. Petje af hoor om zo op schema te rijden.

 

Wat mij deze week ook opviel naast alle ellende in de wereld incluis een aanslag op een bus met voetballers was de mega aandacht voor 2 panda beren. De exorbitante kosten voor het dierenverblijf, het transport, de jaarlijkse bijdrage aan China en ze moeten over 15 jaar ook nog terug. Ik heb het allemaal gehoord, kon ook niet anders want op alle zenders, alle mogelijke tijdstippen incluis primetime werd je ermee geconfronteerd. Prachtig staaltje marketing, moeten we een keertje doen wanneer de duurste, super duiven (dus zeldzaam) uit Nederland, gepamperd en in een gouden kooitje naar China gaan.

Zaterdag vliegen we Asse Zellik en natuurlijk zijn er volop PAAS eieren te verdienen. De omstandigheden zijn voor zaterdag in Noord-Holland redelijk, ook in Zuid-Holland lijken er genoeg droge periodes te komen. In Belgie is het wat minder fraai en vooral in de ochtend uren zijn er nogal wat buitjes maar gezien de lage temperatuur in de ochtenduren zit een vroege lossing er toch waarschijnlijk niet in. De wind lijkt uit het noordwesten te komen…koud, buitje maar eenmaal langs de kust valt de nattigheid mee. Ik heb ze nog op het nest zitten en de hele ploeg gaat mee want in het paasweekend gaan we niet rijden met de duiven. Allemaal fijne paasdagen en een mooie vlucht.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

06 oktober 18
Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn...

Columnist in Spotlight

12 november 18
Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment....
31 oktober 18
De duivensport moet geweldig zijn voor mensen...
05 oktober 18
Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven....
20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

15 november 18
A van Zoeren Regio A: onaangewezen: 10eGeneraal,8eGeneraal Snelheid. Regio A2: 5eGeneraal,...
De ZLU
29 oktober 18
  Afgelopen weekend verkaste een afvaardiging van het ZLU besuuur vanuit het Zuid...
24 oktober 18
  Rumbeke onder de rook van Roeselare; in prachtige landschap van het echte west...
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht hier wel thuis...
20 oktober 18
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht...
18 oktober 18
Datum: Vrijdag 16 november 2018 Adres: Clublokaal aan de Nachtegaalsteeg ( naast...
11 oktober 18
Het keizerkampioenschap komt voor deze combinatie van de 70 jarige Jan en zijn 44 jarige neef...
30 september 18
” Winnaars Duuk, Ravi, Frans en Jordi Damen”   Door Chris den Braber Zaterdag 14 september...
27 september 18
Alblasserdam 21 sept. 2018'DAT WAS HET DAN.' Enkele dagen later dan gepland dat wel....
26 september 18
  “trotse Leo Dekkers winnaar op Morlincourt”   Door Chris den Braber Zaterdag 8 september...
24 september 18
Het nieuwe veilingseizoen gaat zondag 23 september van start op Top Pigeons. We hebben...
20 september 18
Laatste Jonge duivenvlucht vanaf Morlincourt “Prachtige overwinning voor Poelstra-...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40