Jos Nijman

Vorige week stonden we op Quievrain en werden de duiven om 9.30 uur gelost bij een kalme zuidelijke wind. Onderweg moet de wind variabel geweest zijn en in de kop van Noord-Holland kwam er wat noord bij, laat in de middag draaiend naar oost. Waarom ik dit allemaal benoem komt omdat de vlucht niet helemaal volgens de verwachtingen verliep. De snelheid bleef achter maar bij diverse hokken ontbrak ook menig duif! Zelf ontsprong ik de dans want slechts één duif van de 51 ontbrak eind van de dag, maar ik heb helaas wel anders gehoord! Bij mij zelf kwamen de duiven goed af, de doffers stonden net één weekje op weduwschap en 11 van de 22 waren op tijd. De duivinnen deden het beduidend beter met 20 van de 29 in de lijst maar ze zijn ook al 2 weekjes van de jongen af.

Mijn uitslag 981 duiven 4-9-14-23-24-25-34-35-65-66-102 enz (31/51) tegen 1610 duiven 8-13-19-36-37-38-52-58-103-106 enz. (31/51) Tegen 2994 duiven 20-34-46-71-72-73-112-125 enz. (31/51)

Na zo’n 4 vluchten begin ik langzaam de *balans op te maken en ontdek een aantal ‘vaste’ jaarlingen, daarnaast een grote groep die regelmatig prijs vliegt maar ook een aanzienlijk aantal die er niets maar dan ook niets van bakken. De vitesse vluchten gebruik ik om ze in te vliegen maar het is wel prettig wanneer ze toch wel wat laten zien. In mijn club is het trouwens voor het kampioenschap buitengewoon spannend , je ziet regelmatig iemand door het ijs zakken, weken lang prima en plots door onverklaarbare redenen een paar minuten te laat om echt kop te spelen. De spreuk, Heden ik Morgen gij, gaat bij ons in de club regelmatig op. De kaarten zijn nog lang niet geschud met nog 3 vluchten te gaan.

*balans opmaken gaat met de nieuwste versie van Compustam geweldig, fluitje van een cent en je draai heel gemakkelijk een lijst uit met wat je duiven tot nu toe gepresteerd hebben.

We krijgen nog 2 vitesse vluchten, namelijk Menen en Quievrain alvorens we de eerst midfondvlucht krijgen.

De verwachting is dat de duiven de gehele week incluis zaterdag met (noord)oostenwind te maken krijgen, dan moet je zorgen dat de duiven tip top in orde zijn met ‘schone’ koppen. Staan we in Menen of gaan we verkassen? …………….

 

De jonge duiven van de 1e tour hebben deze week regelmatig in de mand gezeten voor gewenning en trainen aan huis prima, bij de 2e tour staat de klep open en hopelijk gaan ze snel op de vleugels. Binnenkort ga ik een afspraak maken om de hele meute te laten vaccineren tegen paramixo. Snel geteld zijn er nog 34 jongen van de 1e tour en zitten er momenteel 29 stuks van de 2e tour in het andere hok. Bij de kweekduiven liggen bij een paar speciale koppels nog één jong, de overige zitten of lopen inmiddels van de eieren af. Voor de meeste dus even een rustpauze.  

 

Het is alweer mei en over 2 weken gaan de verduisterplaten op het dak van de duivinnen ren er af en hoop dat de dames dan de juiste conditiegaan oppakken. De doffers durf ik niet te verduisteren, heb ze jarenlang niet in de juiste conditie gekregen omdat het hok te donker was waardoor het ook nooit goed aanvoelde en de doffers heel slecht presteerden. Licht heeft zo’n positieve invloed op duiven met daarnaast uiteraard de zon en warmte. Door de duiven heel laat te koppelen en alles wat te vertragen maar wel volop in de zuurstof te zetten, hoop ik de forme wat later in het seizoen te krijgen maar zie het eerst maar eens te krijgen en dan vast te houden!

 

Op 1 mei kwam het nieuws dat Kees Droog is vrijgesproken van het vermeende gebruik van doping, gelukkig is er een einde gekomen van een lange tijd van onzekerheid en stress voor de familie. De aantijging zal zeker zijn sporen achter laten maar ik hoop dat hij het plezier in en met zijn duiven met opgeheven hoofd weer kan hervinden. De les voor een aantal instanties mogen duidelijk zijn, het beroepscollege heeft namelijk niet zolang op de zaak hoeven te studeren om tot vrijspraak te komen. Het hele traject heeft natuurlijk veel te lang geduurd en kent uiteindelijk alleen maar verliezers.

 

Het is algemeen bekend dat mijn stamduiven bij Steef Duijn vandaan komen, broer Peter put ook uit deze duiven maar ook bij Lex Udo voeren de “Duijn duiven” de boventoon. Het is altijd leuk wanneer je elkaar op de hoogte houdt welke duiven tot nu toe ‘boven komen drijven’. Na wat mail verkeer met Steef kunnen we voor de eerste 4 weken van het seizoen de conclusie trekken dat het opnieuw de afstammelingen van de ‘54’x Big Mamma en van de ‘02’ zijn die prima presteren. Bijzonder….neen, gewoon geweldige duiven in de hand en ook in de mand.

 

Donderdag met broer Peter mee geweest naar Gerard van de Berg in IJsselmuiden. Peter kocht afgelopen winter een bonnetje en het was nu tijd om het te verzilveren. 10 jaar terug kocht ik op een verkoping een duif van Gerard, prachtige doffer met veel Koopman bloed. Van deze doffer hebben we veel plezier gehad want o.a. de’10’ was een geweldige nazaat. Nu ligt IJsselmuiden niet naast de deur dus hebben we er een dagje uit van gemaakt. Allerhartelijks ontvangen door Gerard en al snel zit je een uurtje gezellig over de duiven te praten. Gerard gaf 2 prachtige jonge duiven mee, die Peter gaat uittesten. Goede duiven daar draait het om maar weet het maar eens en toen we er één hadden uitgezocht, gaf Gerard de ander ook resoluut mee. Prachtig toch, duivensport pursang…………..

uit de van de Berg doffer

 

Je kunt bijna in alle weekberichten en columns lezen dat de wind wel heel bepalend is, niet alleen de afgelopen weken maar in het algemeen en in het bijzonder op de korte afstanden. Uiteraard is het bij ons in de Afdeling niet anders, gelukkig worden de punten uit de cc gehaald en wordt er op de Vitesse vluchten geen ‘afdeling’ uitslag gemaakt en dat scheelt een hoop ergernis. Zelf kijk ik wel altijd naar de uitslagen/snelheden van de andere kringen/rayons en blijf mij verbazen. Ook mooi te zien dat het toch vaak weer de gevestigde namen zijn die de dienst uit maken.

 

De omstandigheden voor a.s. zaterdag lijken prima, half bewolkt met regelmatig het zonnetje, de kans op een regenbui is klein en de wind waait voornamelijk uit de oosthoek met wat noord. Het enige probleem wat vooral in Noord-Holland speelt is dat bij deze wind in combinatie met inversie, de duiven hun koers nog wel eens willen verleggen en dan snel boven zee vliegen. De één heeft nergens last van en voor een ander kan het desastreus zijn omdat dit probleem al jaren speelt, kiest onze afdeling dan vaak voor een wat oostelijk gelegen station en is het aan de L.C. om verantwoord te lossen.  

 

Nu ben je zelf altijd verantwoordelijk voor je duiven maar na lang wikken en wegen alsmede het blijven vasthouden aan de lossingsplaats Menen, heb ik toch besloten voornamelijk mijn duivinnen te spelen. Weekje rust voor de meeste doffers die ook nog niet van voren hebben gezeten kan vast geen kwaad , dus moet het zaterdag van het ‘zwakke’ geslacht komen, thuishouden van de dames is namelijk geen optie.

Nagekomen bericht van vrijdag 12.00 uur van het bestuur afdeling 6

Allen,

Het bestuur is reeds twee dagen bezig om te kijken of we kunnen verkassen naar een ander station gezien de weersverwachting. Dit op aanraden van het IWB.

NPO heeft aangegeven dat wij alleen mogen lossen op Chimay als alternatief en pas op het moment dat de hele vlieglijn leeg is.

Voor vanavond let op: De wagens worden van bovenaf geladen zodat we zeker met drie wagens kunnen rijden. Zorg er dus voor dat u de instructies opvolgt van de chauffeur en/of convoyeur.

MAILEN:

Ook willen wij u als vereniging vragen een reactie te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aangaande de vlucht Quievrain van vorige week aangaande de verliezen.

Het IWB heeft namelijk op eigen houtje een mail verstuurd richting het NPO waarin wordt aangegeven dat er een verlies zou zijn van 10-15% van de duiven. Dit is iets waar het bestuur zich niet in herkent. Ongetwijfeld zijn er verliezen geleden echter, willen wij ons ervan vergewissen dat dit zeker geen 10-15% is, daarom hebben wij uw input nodig als vereniging. Mocht het wel zo zijn dat de verliezen zo groot waren dan willen we dit ook graag weten.

Bij de verliezen willen wij weten of het duiven betreffen die mee zijn geweest op de jonge duiven vluchten verleden jaar (als het jaarlingen zijn) of op de natoer. Voor zover onze informatie rijkt betreft het hoofdzakelijk jaarlingen zonder (veel) mand ervaring in afdelingsverband, maar dit willen we dus zeker weten. Resultaten zullen we met u delen en ook met de NPO zodat de NPO de juiste en onderbouwde cijfers kan krijgen.

Gelieve uw reactie op te sturen voor 12 Mei.

Mvg,

Namens het bestuur

Huib Edelenbosch

Nieuwsbrief Peter Boskamp

06 oktober 18
Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn...

Columnist in Spotlight

12 november 18
Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment....
31 oktober 18
De duivensport moet geweldig zijn voor mensen...
05 oktober 18
Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven....
20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

15 november 18
A van Zoeren Regio A: onaangewezen: 10eGeneraal,8eGeneraal Snelheid. Regio A2: 5eGeneraal,...
De ZLU
29 oktober 18
  Afgelopen weekend verkaste een afvaardiging van het ZLU besuuur vanuit het Zuid...
24 oktober 18
  Rumbeke onder de rook van Roeselare; in prachtige landschap van het echte west...
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht hier wel thuis...
20 oktober 18
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht...
18 oktober 18
Datum: Vrijdag 16 november 2018 Adres: Clublokaal aan de Nachtegaalsteeg ( naast...
11 oktober 18
Het keizerkampioenschap komt voor deze combinatie van de 70 jarige Jan en zijn 44 jarige neef...
30 september 18
” Winnaars Duuk, Ravi, Frans en Jordi Damen”   Door Chris den Braber Zaterdag 14 september...
27 september 18
Alblasserdam 21 sept. 2018'DAT WAS HET DAN.' Enkele dagen later dan gepland dat wel....
26 september 18
  “trotse Leo Dekkers winnaar op Morlincourt”   Door Chris den Braber Zaterdag 8 september...
24 september 18
Het nieuwe veilingseizoen gaat zondag 23 september van start op Top Pigeons. We hebben...
20 september 18
Laatste Jonge duivenvlucht vanaf Morlincourt “Prachtige overwinning voor Poelstra-...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40