Jos Nijman

#nieuwsvanachterdeduinen#

Vorige week een mooie vlucht achter de rug incluis een goede africhting met de jonge duiven.

Deze week zijn we geconfronteerd met warm weer en zoals we de laatste jaren gewend zijn, is het dan gelijk benauwd. Toen ik zondag op de weerkaarten keek, was mijn eerste reactie er gaat komend weekend niets mee! Uit ervaring wijzer geworden (verwachtingen kunnen wijzigen) maak ik mijn duiven wel klaar voor Bourges maar aangezien het begin van de week gelijk al vrij warm was en de duiven minder trek in voer en vliegen vertoonden, heb ik wel het één en ander gewijzigd.

De warmte zeg maar gerust hitte, vogelgriep Belgie (wat zijn de eventuele consequenties komende weken ?) en wat wordt de lossingsplaats voor de jonge duiven St Job of Duffel? Komt er wellicht code rood, of een kortere afstand, minder duiven in de mand, al deze zaken speelden door mijn hoofd. Om vervolgens gewoon mijn programma te volgen, beetje aangepast aan de warmte en in de loop van de week nog maar eens kijken……hoe de vooruitzichten voor het weekend werkelijk worden.

Eerst maandagmiddag in samenwerking met Jack, in de club, mijn jonge duiven voorzien van een chipring. 61 stuks want daar is de teller opblijven steken na de africhting uit Gorinchem 78 km. 64 mee, één opgevangen en blijkbaar vermaakt die zich nog steeds in Spakenburg en 2 die hun hok niet hebben weten te bereiken. (door het chippen weet ik nu welke nog weg zijn) Vrijdag nog een duifje opgehaald in prima conditie die beland was in Slootdorp bij de heer Visser.

Duiven blijven je verrassen, maandagmiddag dus om 15.00 uur begonnen met ‘chippen’ en de duiven één voor één (voorzien van een nieuwe ring) bij ons clubgebouw gelost. Om 16.00 uur kwam ik thuis en zag de duiven op het hok en in de tuin lopen, met een enkel fluitje rolden ze naar binnen, ondertussen kwam mijn vrouw aangelopen ‘er is gebeld een duifje opgevangen in Purmerend’ in de vaste overtuiging dat dit een duifje van Gorinchem zou zijn, bleek het ’n net gechipte jonge duif te zijn, die 2 kilometer van zijn hok was losgelaten. Nog vol ongeloof stapte ik in de auto en haalde het duifje op. Thuis gekomen telde ik de duiven 60 dus nog ééntje weg, niet veel later belde mijn clubgenoot Gerrit de Boer ‘Jos ik heb een duifje van je’. Ook deze gelijk opgehaald en nog even gezellig met Gerrit zitten praten maar natuurlijk ook over het wonderlijke verdwalen van de 2 duifjes. Warmte, hittestress, roofvogel ertussen geen idee, ze zijn genoteerd maar echt slim is anders.

Naarmate de week vorderde werd de voorspelde hitte in het weekend bijgesteld, de N.P.O. kwam Dinsdag wel met het advies 10 % minder duiven in de boxen te plaatsen en de bovenste rij in de trailers vrij te laten.

De afgelopen dagen de nodige reacties gekregen over het stinkende water in de trailer. Hopelijk zijn de klachten (van de convoyeurs) ook bij het bestuur terecht gekomen en wordt er actie ondernomen. Het is al een hele klus om duiven (genoeg) aan het drinken te krijgen, laat staan dat ze een afkeer krijgen door de reuk en stank!!

Donderdag kregen we bericht dat de jonge duiven (zoals verwacht) niet naar Sint Job gaan maar naar BRECHT. (5 kilometer korter) Donderdagmiddag kregen we rond 15.30 uur een tropische verrassing, ’n fikse onweerbui met wat regen en daar zat de natuur op te wachten!

De vooruitzichten voor zaterdag zijn in Frankrijk zonnig, temperatuur die snel oploopt en naarmate de duiven dichter bij huis komen wordt de temperatuur ietsje lager en komt er wat meer zuid in de wind. Neemt niet weg dat het donderdagavond bij het inkorven nog wel wat warm was (de onweersbui had de ergste warmte uit de lucht gehaald), de duiven vrijdag in Frankrijk de warmte in rijden, voor mij reden de ploeg niet te groot te maken en veelal duivinnen te spelen en enkel de duiven die de afgelopen weken hebben laten zien in de juiste conditie te verkeren. De jonge duiven gaan dus naar Brecht en hopelijk kunnen ze daar redelijk op tijd los, de temperatuur zal zaterdag volgens de verwachtingen prima zijn, bewolkt en aan de kust wat regen en zuidwesten windje.

Bij ons in de club was nogal wat verwarring over ‘ gaan de jongen per kring los of totaal’, volgens mij is de afspraak de eerste 3 vluchten per kring. (het vlucht schema op de site is betreffende dit onderwerp ook onduidelijk)

Het is altijd weer spannend zo’n eerste jonge duivenvlucht, laten we hopen op een mooie vlucht voor de ouden en de jongen.