Jos Nijman

Op duivengebied is er weinig te melden, de huldigingen/feestavonden zijn veelal achter de rug, de tentoonstellingen zitten er grotendeels op, het vliegprogramma is bekend en de meeste onder ons zullen inmiddels druk bezig zijn met de kweek of gaan er eerdaags aan beginnen.

Bij mij zijn de kweekkoppels ook gezet en verloopt alles naar wens, de vliegduiven komen pas later in het nieuwe jaar aan de beurt dus daar heb ik voorlopig nog geen ‘werk’ aan. De duiven gaan wanneer het even kan/lukt alle dagen los en er zijn dagen bij dat ze wel heel ‘hard’ trainen, de conditie is prima en bij de meeste zijn de pennen ingegroeid. Ik zie regelmatig de ‘roofvogel’ zijn rondje trekken en weet wel zeker dat zijn aanwezigheid bijdraagt tot het ‘overdreven’ trainen. Zal de komende week voorzichtig zijn want naast de ‘rover’ krijgen we ook weer de onvermijdelijke knallen en vuurpijlen te verduren, het hoort nu eenmaal bij de tijd van het jaar.

Ik heb geen duiven met ‘oude’ staartpennen, want daar hebben mijn broer en ik slechte ervaringen mee! Wel heb ik nog een enkele duif die de 10e pen nog moet gooien, nu kunnen ze die de komende weken gooien maar ik heb deze pennen alvast voor de helft afgeknipt, zijn ze half januari nog niet gegooid dan trek ik deze pennen. (14 dagen van te voren afknippen en met zijn tweeën trekken) ik wil niet het risico lopen dat ze de pen laten staan en later in het seizoen gelijktijdig met de 1e pen stoten.

Interessant artikel geschreven door Drs.Stephan Göbel

Naar aanleiding van mijn interview op de goed georganiseerde kampioenenhuldiging van de afdeling 6 Noord-Holland gaat deze doktersraad over het probleem van het overmatige verlies van jonge duiven heden ten dage. Tijdens het interview werd mij gevraagd als dierenarts even een oplossing te geven voor dit probleem. Nu ligt dat natuurlijk niet zo simpel als de vraagsteller deed vermoeden. Daarom volgt nu een kleine uiteenzetting en gedeeltelijke oplossing in de hoop dat u er iets van opsteekt. http://www.neerlandspostduivenorgaan.nl/doktersraad/doktersraad-december-ii/

De ‘KNALLER” zo einde van het jaar is natuurlijk het niet tijdig kunnen opsturen van ALLE vaste voetringen door de N.P.O. omdat de FABRIKANT in gebreke blijft. Wanneer je dit bericht leest dan wrijf je eerst in je ogen en denk je ‘dit is niet waar’! Het moet wel waar zijn want de N.P.O. heeft een ‘noodactie’ plan gemaakt. Het is te hopen dat er geen liefhebbers in de problemen komen en zij bij voorrang de ringen alsnog op tijd krijgen. Nu zijn de post en bezorgdiensten ook niet de meest betrouwbare organisaties zo einde van het jaar dus het is niet te hopen dat de wet van “Murphy” in werking treedt. Ze (N.P.O.) zullen dit vast wel goed gaan evalueren en de contracten nog eens gaan doorlezen (schade, kosten en claims verhalen). Wie weet is het een storm in een glas water en komt alles toch nog op zijn pootjes terecht. Ondertussen 21-12-2017 heeft de NPO aangegeven, te zorgen dat die liefhebbers die de ringen echt nodig hebben, deze op 1/ 2 januari zullen ontvangen. Deze ringen zijn van een andere serie.

Ik wens al mijn sportvrienden fijne dagen.e