Jos Nijman

#nieuwsvanachterdeduinen# 6

Over de vlucht van vorige week ben ik niet tevreden, geen kopduif en de duiven kwamen niet dicht genoeg op elkaar thuis en dat kan wel want ik zag een uitslag van een oud voorzitter van de afdeling 10 van de 11 in de prijzen en de week voordien 10 van de 10, die heeft duidelijk forme op zijn hok. Proficiat Cees! Natuurlijk is er wel een reden aan te geven maar daar koop je niets voor, nu zijn de vitesse vluchten niet echt mijn ‘ding’ maar je wilt er toch ‘goed’ bijzitten. Je ziet vaak met een vlucht met hoge snelheid samen met de nodige buien onderweg dat ze uit alle hoeken komen aanvliegen en komen ze niet uit de ‘goede’ hoek dan doe je niet mee voor de ereprijzen. De L.C. nam een goed besluit om de duiven te lossen, dat dit mede door de correspondent werd ingegeven mag ook best vermeld worden. Hierbij een stukje tekst van een man die dicht bij het ‘vuur’ zit….Nu is voor Asse gekozen omdat dat een geschikt terrein is. Daar stond weer onze Belgische contactpersoon ons te haasten omdat het Belgische konvooi van Quievrain eraan kwam. Volgens hem was het lossen om 9.15 of wachten tot 13.00 uur omdat daarna Noyon er ook aan kwam

Ik heb er geen moeite mee want op welk tijdstip ze ook waren gelost, de buien waren toch niet te omzeilen, Duiven kunnen tegen regen dus daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Zondag was het pas echt beroerd en de Belgen gooiden toch een paar vluchten los en die concoursen stonden uren open! Dan denk ik….. er zijn grenzen.

Afgelopen zondag, maandag en dinsdagochtend waren geen dagen dat het fijn toeven was in mijn rennen maar gelukkig bleek de rest van de week beter te zijn en dan zie je de duiven positief ‘veranderen’.

Bij de jonge duiven lijkt het ergste achter de rug maar dat heeft wel 12 jonge duiven gekost die niet bestand waren tegen de coli / adeno virus besmetting.. De afgelopen jaren heb ik er heel weinig last van gehad en dit jaar dacht ik er verstandig aan te doen ‘alles’ in het werk (vaccinaties) te stellen om het helemaal niet te krijgen. Je kunt je voorstellen dat ik van een koude kermis ben thuiskomen. Natuurlijk gingen er na constatering van de ziekte medicijnen in het water en werd er niet of weinig en eiwitarm gevoerd maar dat kun je niet 14 dagen volhouden. Met angst en beven ging ik alle dagen naar het hok, zit er weer één ‘bol’ op de grond en is hij/zij op sterven na dood?. Ik blijf niet op de laatste stuiptrekkingen of herstel wachten en help ze uit hun lijden, uit een vorige ervaring van jaren geleden en van horen zeggen wordt het toch niets meer.(sportief gezien) Het is jammer want daar kweek je ze niet voor en wanneer ik weer een streep door een ringnummer zette probeerde ik maar niet te kijken waar hij of zij uitkwam want het is al deprimerend genoeg. Deze week (na ruim 16 dagen) hoop ik het probleem definitief achter mij te kunnen laten en gaan we volgende week heel voorzichtig met de africhtingen beginnen. Cruyff zei, elk nadeel heeft ook zijn voordeel maar verder dan meer lucht in mijn hok en minder voer ben ik nog niet gekomen. We geven het niet op want dat staat niet in mijn woordenboek wanneer de duifjes zich straks volledig hebben herpakt gaan we toch proberen er wat moois van te maken.

Wat betreft de aanpak sluit ik mij bij Peter Theunis aan, ik heb dan wel medicijnen en Colinol gegeven maar dat doe je uit pure ‘paniek/wanhoop’ maar of het heeft bijgedragen tot genezing durf ik ook te betwijfelen. Lees zijn verhaal en aanpak… https://www.embregts-theunis.com

Bij de oude duiven ben ik deze week begonnen de duiven 2 x daags los te laten, uurtje extra trainen naar aanloop van de Mid en Dagfond kan geen kwaad. Verder blijft het motiveren nog steeds achterwegen. De trainingen verlopen goed, de koppen zijn helder en de neuzen krijtwit en de lijven blank dus met de gezondheid zit het wel goed en dat zullen ze zaterdag met die noordoostenwind zeker nodig hebben.

prachtig weer donderdag, heerlijk genieten

Woensdagmorgen werden er een dikke 3000 duiven van onze Afdeling gelost in Asse Zellik onder prima omstandigheden. Deze duiven zijn voornamelijk van de Marathonmannen die dus massaal gebruik maken van de oefenvluchten op woensdag. Woensdag was een prachtige dag met een stevige zuidwesten wind, zelf liep ik op het strand tegen de wind zand te happen en dacht wat zullen de duiven snel gaan! Later op de dag las ik wat berichten en inderdaad de duiven gingen dik 100 km per uur.

De weerverwachting/vooruitzichten.

Na een slecht begin van de week (wind en regen) liepen de temperaturen alleen maar op, dit wordt mede veroorzaakt door een windje uit de oosthoek. Het lijkt zaterdag dus een droge, warme dag te worden met een wind uit de noordoost hoek.  De duiven moeten dus pico bello in orde zijn. Volgens de Compuclub staan we in Quievrain  Het maakt mij niet uit, als we maar een mooie vlucht krijgen. Succes allemaal. .