Jos Nijman

Duivenveiling Dirk Van Dyck levert met ruim 2,2 miljoen dubbel zoveel op als verwacht: “Hij krijgt de eer die hij verdient”

ZANDHOVEN - 

De tweede en laatste veilingdag van de duivenkolonie van Dirk Van Dyck uit Zandhoven liep maandagavond af op 2.265.500 euro. Dubbel zoveel als verwacht. “Ik ben heel blij dat Dirk de eer heeft gekregen die hij verdiende”, zegt Ivan Willockx, verbindingspersoon tussen de familie en veilinghuis Pigeon Paradise.

Met 2.265.500 is de verkoop van de duiven van Dirk Van Dyck de vijfde duurste veiling ooit van een Belgische duivenliefhebber geworden. Hok Van de Wouwer uit Berlaar blijft met 9,5 miljoen op nummer 1 staan.

“Mijn meest optimistische prognose voor de start was rond 1 miljoen”, zegt Ivan Willockx, verbindingspersoon tussen de familie en veilinghuis Pigeon Paradise. “Maar de Chinezen hebben heel veel duiven gekocht. Deze veiling stond bekend als die van de laatste kans om nog nazaten van de absolute toppers van Van Dyck, namelijk De Kannibaal, Di Caprio en Olympic Niels, te pakken te krijgen.”

“De kwaliteit van de veiling lag ook hoog. Vooral China is met de hoofdmoot weg. De duiven die al niet meer op de hokken in Zandhoven zitten maar bij ons bij Pigeon Paradise in Aalter, worden nu door een gespecialiseerde firma in dierenvervoer naar alle buitenlandse kopers verzonden. Onze betrachting is gelukt. Het zou erg zijn geweest als zijn waardevolle kolonie na zijn dood ergens geruisloos langs een achterpoortje was verdwenen.”

kannibaal

De opgezette kampioen De Kannibaal. Zijn nazaten brachten veel geld op. — © Joren De Weerdt

 

Icoon

Ivan Willockx is blij met het succes. Dirk Van Dyck overleed vorig jaar veel te jong op 62-jarige leeftijd. “Hij behoort tot de maestro’s van de Belgische duivensport en was een icoon. Hij verdient dit respect, zeker ook omdat hij altijd een minzaam kampioen is geweest. Via De Kannibaal heeft hij zich altijd op de snelheidsraces en kleinere afstanden en halve fond toegelegd.

“Maar andere liefhebbers spelen ook langere afstanden met de nakweek van Van Dycks duiven, en zij bewijzen dat zijn duiven ook de langere afstanden aankunnen. In China zijn er veel one loft races waar veel te verdienen valt. Die afstanden zijn vaak langer. Maar je merkt nu dat de Chinezen ook in de uithouding van de Van Dyck-duiven geloven.”

In totaal gingen 315 duiven van de hand, waarvoor gemiddeld 6.824 euro het stuk werd geboden. Mathieu, genoemd naar de Nederlandse wielerkampioen Mathieu van der Poel, haalde maar liefst 146.500 euro. Mathieu is een afstammeling van De Kannibaal.

 

bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231023_96218424