Jos Nijman

Nog 3 vluchten natour en het seizoen zit er voor mij op maar wellicht eerder, de vooruitzichten voor zaterdag zijn niet ‘rooskleurig’, regen en kans op onweer, de ploeg waar ik mee wil spelen moet echter gezien de rui niet te veel regen onderweg krijgen dus zal ik vrijdagmiddag pas de beslissing nemen of er moet het e.e.a. veranderen………………….

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor het ‘stille’ seizoen door, de kweek duiven zijn grotendeels gescheiden, de hokken nog een keer goed uitgemest, de nodige duiven zijn in de hand genomen, beoordeeld en sommige alsnog verwijderd. De vliegers zitten op eieren en mogen straks één jong grootbrengen, ze mogen nog zeker 2 maandjes bij elkaar blijven want dat hebben ze verdiend en verder is het plannen maken. Plannen maken, wat willen we volgend jaar nu echt, ik zal keuzes moeten maken en bij deze gemaakte keuzes, die duiven aanhouden die daar geschikt voor zijn. Je specialiseren is makkelijker gezegd dan gedaan want er moet een knop in je hoofd om. Deze week was ik bij een DF liefhebbers in hart en nieren, op bezoek en kwam mijn dilemma ook even ter sprake en mocht ik nog wat duiven bewonderen. Fijn zulke gesprekken want die heb je nodig om de om tot een beslissing te komen.

De zomerjongen zijn opnieuw ingekorfd bij Zaanstreek-Noord (voor Asse Zelik) en gelijk vorige week kregen ze het niet cadeau, het zijn dus leerzame oriëntatie vluchten. De duifjes worden niet geklokt maar de eerste zie ik wel thuiskomen en worden genoteerd, op deze manier krijg ik toch enig inzicht.

Op Social Media laait de discussie over de ‘mega’ hokken weer op en hopelijk gaat onze organisatie  NPO toch inzien dat je de regelementen/spelregels moet gaan aanpassen. Over aanpassen gesproken, onze kring (3) is opgedeeld in 2 CC, te weten 3A en3B, over het nut van de CC kunnen we van mening verschillen maar het zou fijn zijn wanneer iedereen wel in de juiste CC wordt uitgerekend. Hebben de clubs zitten slapen, vinden de desbetreffende liefhebbers het wel prima? Een liefhebber in onze club constateerde dit ‘foutje’ en stelden het ter discussie maar of er wat mee gedaan wordt daar heb ik (voor dit jaar) een hard hoofd in, maar om dit voor het seizoen 2019 te herstellen lijkt mij wel zinvol. De komende jaren zal de sanering en het opheffen van clubs doorgaan, dus gaan er genoeg liefhebbers opzoek naar een nieuwe club en volgt er een stoelendans, wellicht gaan ze wel naar ’n club van een andere kring (want de duiven zullen op alle vluchten totaal gelost blijven worden)

Donderdagmiddag kreeg ik een melding van de vereniging App dat de Afdeling onderzocht om zaterdag i.p.v. van vrijdag in te korven of te wel de vlucht naar de zondag te verschuiven. Prima, want om de duiven nu een extra nacht mand te geven, daar zitten de meeste liefhebbers niet op te wachten. (de rui, neststanden, niet drinken etc.). Ik schrijf, de meeste, want je hebt altijd liefhebbers die het wel fijn vinden want dat kunnen ze ‘gelijk’ leren drinken. Ik zeg dan maar, zet je ze toch zelf een extra nachtje in de mand. Ik vind het een prima besluit want met de kennis van nu wordt het zaterdag een regen ballet. Eind van de middag kwam het definitieve App, zaterdag inkorven! Afdeling 8 en 11 zagen letterlijk en figuurlijk de bui al hangen met het NIET op zondag willen of is het ‘kunnen’ lossen en hebben de duiven één dag eerder gelost. (donderdag inkorven en vrijdag los) Dit werden 2 prima concoursen met snelheden rond de 1600 mtr. Ik vind dat anticiperen en flexibel opstellen geweldig, het zal ook weleens fout uitpakken maar dat is all-in the game.

Wij gaan dus zaterdagavond inkorven en maak een keuze uit 15 oude duivinnen die op 10 dagen eitjes zitten……….Het is inmiddels zaterdag 11.00 uur, het ene buitje is nog niet geweest en de volgende dient zich al aan….prima om naar de zondag te gaan.