Jos Nijman

Euforie, hitteprotocol, overwegingen en andere praat………..

Uiteraard zaterdag en zondag nog euforisch over de 2 kring overwinningen maar op maandag ging de knop weer om, terug na de realiteit want in onze sport moet je scherp en alert blijven. Het is maandagmiddag wanneer ik deze woorden type, het is warm, benauwd niet echt mijn weertje. De oude duiven gingen er vanmorgen vroeg uit en gezien de omstandigheden vond ik de trainingsarbeid prima, hierna de jongen los en die waren rap uit het zicht verdwenen, maar ook weer snel terug, zelf stapte ik in de auto om een paar verloren “schapen” op te halen maar plaatste eerst een drinkbak op de klep, zodat ze hun dorst konden lessen want ik laat ze met dit warme weer gewoon 2 uurtjes buiten. Wennen aan de warmte maar ook een beetje conditioneren want bij thuiskomst was één fluitje genoeg en menigeen stak eerst zijn kopje in de drinkbak. Hopelijk weten ze dat voor de komende vluchten…….

Vorige week maandag kregen mijn jongen een oefenvlucht uit Sassenheim, samen met de duiven van 2 clubgenoten en ik was niet amused over het resultaat, een kleine groep ging mee op Roosendaal 31 stuks en maakten er vervolgens een potje van, zie mijn “Day After” maar uiteindelijk zitten er nu maandagavond gewoon weer 38 van de 41 jongen in het hok.

Dit brengt mij bij het volgende punt, wat zijn de vooruitzichten voor a.s. weekend en vooral wat is wijsheid! Laat ik met de oude duiven beginnen, de dagfondploeg blijft thuis en wanneer de MF vlucht doorgaat en wie weet ‘passen’ ze het station naar de minimum afstand aan, gaan er hooguit een 10 tal duiven mee, maar wat te doen met de jonge duiven? Mijn jonge duiven drinken (nog) NIET of te kort in de mand en met een voorspelde temperatuur van 29 graden plus en een (zuid of noord)oosten wind, kan het voor veel duiven een “kerkhof” worden. Van mij hoef je de vlucht niet te annuleren want er zijn genoeg liefhebbers, die ze top hebben voorbereidt en geen ‘beren’ op de weg zien. Ik ben NU een gelukkig mens met mijn rennen maar ben alert voor de koppen, zeker bij de jongen maar goed dat moet iedereen zelf maar zien en per slot van rekening hebben wij daar dierenartsen voor! Ze hoeven maar het minste of geringste te mankeren en ze blijven achter, los van alle andere problematiek en raadsels.

De bronafbeelding bekijken

Inmiddels zie ik het eerste bericht van de N.P.O. betreffende het nieuwe hitteprotocol, evenals een brief van Dr. Van de Sluis met een dringend advies. De marathonmannen zullen er geen boodschap aan hebben (ook in het hitteprotocol wordt voor deze groep een uitzondering gemaakt) maar voor de jonge duiven lijkt het mij niet verkeerd landelijk een besluit te nemen. Verder moet je wel beseffen dat de duiven aan de warmte moeten wennen en er goed tegen kunnen, in Portugal hebben ze bijna alle dagen deze warmte en komen de duiven thuis. Wennen is niet de duiven laat in de avond te laten trainen, nee dat doe ik in de vroege ochtend tot een uur of 10, dat zijn de uren dat de duiven gelost en onderweg zijn, nabootsen, wegbrengen, gewenning en vertrouwen geven. Vervolgens met een krop water, incluis elektrolyten inkorven en dan hopen dat ze ‘vroeg’ op een te behappen afstand gelost worden. Na 2 uurtjes vliegen hebben ze echt water nodig dus moeten ze (in het begin van het seizoen) thuis zijn. Daarnaast ben je eigen baas en is de keuze aan je zelf!   Goed om te lezen hoe Martin van Zon hier over denkt http://www.martinvanzon.com/blog/  

handig hulpmiddel voor het toedienen van wat extra vocht

 

één van de vele producten, die je kunt gebruiken bij warmte