Jos Nijman

#Vluchten geannuleerd

De vlucht uit Blois was een opsteker, mooie tijdduiven, redelijk prijspercentage en een vlucht zonder verliezen. Dat geeft de burger moed om de duiven voor te bereiden op Bourges. De afgelopen dagen werden wij geconfronteerd met warm, zeg maar bloedhete omstandigheden. Kun je de schaduw of airco opzoeken met veel water (drinken) is het uit te houden maar owee wanneer je in de brandende zon moet werken of sporten. Ik heb wat kennissen die de Tour de France (a day ahead) fietsen, maandag gingen ze door de braadoven 44 graden, koelvesten aan en zo’n 8 lier vocht werd naar binnen gewerkt. Ik las de opmerking van ‘n deelnemer ‘dit is ongezond’.

Mijn duiven zitten in open hokken (rennen), ik zorg voor wat schaduw en legde de verduisterplaten terug op het dak, alle dagen een bad, al is het maar voor de luchtvochtigheid en uiteraard wordt het drinkwater nauwlettend in de gaten gehouden. Trainen? In de vroege ochtend en niets moet. Zo kunnen de duiven het wel uithouden en wennen, want wanneer deze omstandigheden langere tijden aanhouden, hebben de duiven er steeds minder last van! Dat zie je in Portugal/Spanje maar in Nederland is het altijd van korte duur en krijgen ze niet de tijd om er aan te wennen. Zo ook deze week, al lijkt de zondag weer normaal te worden dus verstandig hier op te anticiperen. Blijf je natuurlijk met de 2 nachten mand of voor de marathon duiven nog een paar nachtjes meer zitten. Uiteindelijk maak je zelf de keuze. Zelf is voor mij alleen Bourges nog van belang dus gaan er dit weekend geen duiven mee en ook geen jongen omdat een weekend vrij ook wel lekker is. Ik heb wel van de gelegenheid gebruik gemaakt de jongen te leren drinken, deden ze dat dan nog niet? Nu in ieder geval wel!!

Nog even terugkomend op Portugal /Spanje en Afrika, het gaat daar vaak lang goed maar wanneer het op de finale dag tegenzit wordt het een kerkhof. Vaak omdat de belangen van de kijkers/deelnemers belangrijker zijn of lijken, de barbecue, de tickets maar ook de vaak grote sprong, lees afstand naar de finale vlucht. Ook dat weet je wanneer je meedoet maar vorige week De victoriafall race, dik 600 km, geen veer thuis de zelfde dag, de 2e dag een kleine 150 van de 1400. (na 3 dagen een kleine 300 duiven) Geweldig wat heroïsch, wat een geweldig buffet, wat een fijne vakantie, het is maar hoe je het bekijkt.

Update donderdagmiddag,

We hebben inmiddels 4 behoorlijk warme dagen achter de rug maar we zijn er nog niet, ook vrijdag, zaterdag en zelfs de zondag zijn nog warm, daarnaast komt er zaterdag en zondag wat storing met buitjes en waait de wind uit de zuidoosthoek…….. Vanmorgen kwam de mededeling van het bestuur dat de vluchten zijn geannuleerd

De definitieve uitslag/kampioenschap van de kring is ook bekend. Op de vitesse zorgen mijn duiven dat ik mij als 4e onaangewezen klasseer, achter 3 sprint kanonnen, broer Peter pakt de 5e plaats. Aangewezen word ik 1e Vitesse en wordt de ‘412’ Benjamin 4e asduif op deze discipline. Broer Peter pakt de 2e plaats en bij de Asduiven de 6e en 10e plek. Best bijzonder omdat het vitesse spel geen enkele prioriteit had en we ook nog een ontzettend fris voorjaar voor de kiezen kregen. Ik speel dan wel niet voor dit kampioenschap maar ben er best content mee. Broer Peter staat hoog in de klassering op de midfond (1e on aangewezen in de kring), best spannend. De duiven uit ons kweekhok zijn blijkbaar van alle markten thuis, zeg ik dan maar gekscherend.