Jos Nijman

Afgelopen week de finale van The Algarve Great Derby in Portugal

In de Algarve was vrijdag de eindrace met en temperatuur onder de 30 graden, en dat is een meevaller, want het kan daar echt bloedje heet worden. Zelf hebben wij in het voorjaar 4 duiven ingestuurd, bij aanvang van de trainingen bleken er nog 3 aanwezig te zijn, hieronder 1 duifje die steeds redelijk op tijd kwam, echter op één van de Hotspot vluchten en dat was een ‘makkie’ want slechts 88 duiven van de 2000 kwamen niet thuis en daar zaten uitgerekend die 2 duiven van ons tussen. Conclusie; duiven niet goed genoeg of Bad Luck, in ieder geval duiven die niet geschikt waren, te weinig inhoud. Voor 1 duif in de finale gaan wij niet naar Portugal, zeker niet gezien zijn staat van dienst op de voorgaande vluchten dus wij hebben overgeslagen. Uiteraard op de finale dag regelmatig even op de site gekeken om de finale te volgen, een app uit Portugal van een paar clubgenoten (thnx dames) die de race daar ter plekke volgden, gaf aan dat onze duif als 338 over de finish was gekomen. (Paap en Paap prachtige 4e plek maar ook M&M Kramer 34e en Bob van Duivenbode 85e om maar de Noord Hollanders te noemen) Toch werd het een bijzondere vlucht, deze keer geen vooruit vlieger (s)en lang wachten tot er een 100 zijn gearriveerd, nee binnen een 30 minuten arriveren er 400!! De volgende 200 komen ook nog thuis voordat de schemering invalt maar dan zijn er toch nog 1000 onderweg! Na 2 dagen is tegen de 70% thuis en dat is bij een finale van een OLR een prima resultaat. Volgend jaar nieuwe duiven, nieuwe kansen.

Deze week konden wij de jongen spenen, die bij de vliegers lagen. Enige tijd geleden nam een gepensioneerde ‘Hollander’ uit Belgie contact met mij op en vertelde dat hij 2 jaar geleden weer met de duivensport was begonnen (hoe mooi is dat) en vroeg om advies wat te doen met zijn omgebouwde volière, uiteraard kwamen ook de prestaties ter sprake. Wat is er nu mooier dan een herintreder, die al op leeftijd is, maar ontzettend veel plezier heeft met zijn duifjes te helpen en te proberen het niveau wat hoger te krijgen, zodat hij ook ‘meedoet’ tussen al dat Belgische geweld. Wij dus woensdag met een mandje met 20 jongen naar Belgie, aangekomen kwam ook de voorzitter van de club even langs, deze man speelt in kampioensstijl en snel werd duidelijk dat wij het zelfde over duiven dachten. Hij kan de man adviseren over voeren en selecteren want dat zijn vaak de valkuilen, te goed, te lief, geen kennis en niet streng genoeg. Hij heeft een mooi ploegje late duiven, volgend jaar goed africhten, gelijk het jonge duiven zijn en dan hopen dat er voor 2021 wat bruikbare tussen zitten. Hij heeft ze van beide hokken uit de beste vliegduiven van 2019 gekregen, nu hopen dat het lukt, wij hebben in ieder geval iemand gelukkig gemaakt.

De komende tijd gaat er weer genoeg georganiseerd worden, bij onze club is Willem de Bruijn uitgenodigd en dat gaat een leuke leerzame middag worden, helaas ben ik zelf niet aanwezig want ik heb een vergadering (G.V.K) , ook belangrijk en je kunt je niet in tweeën delen. Willem is één van de allerbeste spelers van Nederland met oude en jonge duiven en vooral over zijn begeleiding, voorbereiding en spelen met de jonge duiven zou ik hem het hemd van het lijf vragen, hij kent relatief weinig verliezen, speelt snoeihard, heeft kennis van de lossingen enz .

Eind van de week werden de Nationale Kampioenen  bekend en één naam wil ik eruit lichten, namelijk van mijn duivenvrienden Lex Udo en Steef Duijn. 2e onaangewezen Midfond, 1e aangewezen midfond en 5e onaangewezen Vitesse, 3e onaangewezen jong Midfond en 10e aangewezen jong midfond.   Op de kampioenschappen in de kring en afdeling kom ik nog een keer terug want wat zij hebben gepresteerd is buiten gewoon!!

Voor mij zelf ging ik onder het menu Dagfond zoeken en vond mijn naam terug op plek 32 onaangewezen en op de 17e plaats aangewezen en daar ben ik best tevreden mee!

basis duiven Udo/Duijn

 

basis duiven Udo/Duijn