Jos Nijman

Deze week de duiven regelmatig ‘los’gehad en er lekker in het zonnetje bijgezeten (hoefde nog net niet te smeren?), niets bijzonders maar wel wanneer dit de 1e week van februari gebeurt. Hoe anders is het vandaag (zondag 9 februari) ,zelfs een heuse storm "Ciara" gaat ons teisteren en code 'oranje'is van kracht.. Vanmorgen alles rond het huis 'vastgezet' en nu maar hopen dat het mee gaat vallen.

Bij mij in de buurt zit een vervelende sperwer die het vooral heeft gemunt op de duiven van mijn college’ duivenhouders in de woonwijk. Hij zit op één van de daken af te wachten en valt pas aan wanneer de duiven binnen worden gehaald of rond het hok ‘scharrelen’. De sperwer is weer een totaal andere vijand dan die paar slechtvalken die Heemskerk teisteren. Ik ben en blijf alert maar mag tot nu toe niet mopperen, het zal met de ruimte om mijn hokken te maken hebben waardoor ze geen echte verrassing aanvallen kunnen uitvoeren. Het is natuurlijk een drama wanneer zo’n kreng regelmatig een duifje van je pakt.

 

In de winter is het altijd een beetje komkommertijd maar zijn er genoeg mensen achter de schermen bezig om het nodige te regelen, te organiseren zodat we begin april kunnen starten. Ondertussen organiseren clubs of samenspelen nog wat informatieve middag of avonden om de sjeu er in te houden. Ook mijn club organiseert nog een leuke, informatieve middag met Michel Verwey en onze kring maakt gelijk gebruik van de mogelijkheid om nog wat bonnen aan de man te brengen. Voorbieden kan op Duivennet maar uiteindelijk worden ze op 22 februari in het clubgebouw verkocht. Zelf schenk ik nog maar 2 bonnetjes per jaar, één voor de club en één voor de kring, deze is dus het 2e en laatste bonnetje. Het zal ’n zomerjong uit het kweekhok worden.

 

Vorige week schreef ik over het elkaar helpen en gunnen van duifjes. Het ging over Nico de Jong, deze keer over Steef Duyn. Steef  inmiddels lid van de combinatie UDO/DUYN. In 2019 waren er weinig betere

5e Kampioen Nationaal onaangewezen Vitesse;

2e Kampioen Nationaal onaangewezen Midfond;

1e Kampioen Nationaal aangewezen Midfond;

3e Kampioen jong MF onaangewezen;

 

vriendschap en gunnen………..

 

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat Steef een doffer bij mij in de ren gooide. Wat is dat er voor één Steef, vroeg ik. ‘Heeft te leen gezeten bij een liefhebber in de Noord, is nog een doffer uit de 54 x 94, heeft een geweldig oog voegde hij er nog aan toe. Het gebeurde wel meer dat Steef wat duiven kwam brengen die waren gekocht of wat probeersels, einde jaar vroeg ik aan Steef ‘kijk nog eens en wat kan weg’. Na de duiven nog eens bekeken te hebben, kon alles weg op één na, uit de terug gehaalde doffer moest ik gaan kweken. De doffer 10-254 werd gezet op de ‘Geeloog’ duivin (Eijerkamp) en later op de Merwe duivin, beide keren een schot in de roos! Helaas verspeelde ik de 508 maar de 747 zit inmiddels op het kweekhok. Toen Steef stopte met de actieve sport aan huis en met Lex Udo in combinatie ging spelen, kwam Steef bij mij langs. Jos, ik neem de ‘54’ mee naar Lex, prima Steef het is jouw duif en ik heb er al ‘goeie’ uit. Als laatste voegde ik eraan toe, komt er wel nog wat van terug….tuurlijk Jossie. Het zal ruim ‘n jaar later geweest zijn dat Steef belde en zei “neem even contact op met Lex, we hebben er 2 klaar zitten en zoek er maar één uit en trouwens ik heb lex voorspeld welke jij gaat meenemen…nou ik hoor het wel!’ Ik die week naar Lex toe, neem de duiven uit het mandje, beiden doffers, de één blauw bont, de andere een blauw witpenner. Wie is de moeder, vroeg ik aan Lex…een blauw bont duivinnetje, die Steef heeft meegebracht, antwoordde Lex. Bij mij ging een lampje branden, ken je de afstamming vroeg ik? Nee, dat hoor ik later wel, oké antwoordde ik want ik had wel een vermoeden om welk duifje het ging. Bekeek de doffers nogmaals en zei, ‘ik ga voor de bonte’. Nu dat voorspelde Steef al, maar waarom? Dat vraag je maar aan Steef zei ik met een lach. Ik was koud thuis en Steef belde mij, welke is het geworden? Die bonte doffer Steef, ik wist het zei Steef. Die Bonte doffer heeft namelijk dat speciale oog, die dat superkoppel 54 x 94 regelmatig gaf. Het Blokje, Bonte Steef, De 54 waren allemaal gezegend met die ogen en gaven echte goede nazaten.

We hebben er om gelachen, in 2018 kweekte ik de eerste jongen uit Bonte Udo, 3 doffers die in 2019 goed presteerden, de beste is echter de ‘22’. (De Musketier) Toen Steef de ‘22’ in handen nam in 2019, keek hij mij aan, dat is een knappe. Ja Steef en volgens mij heeft hij het oog van de opa….. Bonte Udo staat dit jaar gekoppeld op de ‘365’, de ‘747’ op de ‘113’ en in het vlieghok de ‘22’ op de ‘412’ moet gek lopen als ik uit deze koppelingen geen enkele knappe duif haal. Vriendschap en elkaar wat gunnen, geeft zoveel plezier….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 & 412

 

Udootje