Jos Nijman

Vorige week zaterdag, zat ik in de late namiddag van de laatste zonnestralen te genieten. Het moge duidelijk zijn dat was NIET in Nederland. Waarom ik dit vertel, omdat ik anders naar de Gouden Duif uitreiking in België geweest zou zijn om daar eindelijk mijn fel begeerde speldje opgehaald te hebben. 10 dagen weg uit Nederland, quality time met de familie of een avond Gouden Duif, dan is kiezen niet moeilijk!  Als duivenhouder dwalen je gedachte wel eens even weg, wat ’n dochter van mij niet ontging. Pap lust je al een wijntje, waar zit je aan te denken. Oh aan de prachtige dag, want ga maar eens een huldiging van duiven uitleggen? vooruit ik doe mee, schenk maar een wijntje in, heb hem wel verdiend mompelde ik binnensmonds. Terwijl ik aan het glas nipte, sprak ik met mij zelf af, in 2021 ben ik erbij.



Thuis gekomen, even de duiven gecheckt die door mijn broeder vakkundig waren verzorgd. De komende dagen heb ik nog wel wat plichtplegingen en afspraken staan met eind van de week een bezoek aan de voorjaarsbeurs. Gewoon lekker rond lopen, kijken en wat inkopen doen die nodig en voordelig zijn. Wij zullen ongetwijfeld de nodige bekende tegenkomen en contacten leggen. Na de beurs kunnen we ook door de maand februari een streep halen. De maand maart wordt een maand van opgroeiende jongen, oude duiven laten trainen, gezondheid checken en vaccinaties. De touwtjes worden aan getrokken, de zwarte platen worden weer over de transparante dakdelen geplaatst, het seizoen komt met rasse schreden nabij.

In maart wordt ook in Heemskerk bijna al traditiegetrouw de duivenmarkt gehouden. Alle jaren lekker druk wat aangeeft dat het aan een behoefte voldoet.  Eerdaags volgt meer nieuws met het programma.

Wat verder opviel (want waar je ook ter wereld verblijft, het internet houdt iedereen op de hoogte). De Gouden Duif viering was een succes. In België is een bekende duiven liefhebber n.l. Bart Bassez helemaal klaar met de roofvogel. Hij begon een petitie, roerde de tamtam kwam in de dagbladen, tv, kreeg  steun van de vz van de nationale bond  en ze zijn vooralsnog goed bezig. In Nederland hebben wij een groot gedeelte van dit traject ook bewandeld, petitie op touw gezet, aanbieden maar vervolgens is er niemand meer die het traject bewaakt en toeziet op het vervolg. De NPO schittert in negatieve zin, wij kunnen wel dode duiven melden maar wanneer je met die gegevens verder niets doet, is het einde verhaal… ben dus nieuwsgierig hoe de Belgisch bond dit oppakt en wie weet misschien ook de NPO  kan activeren. Bart Bassez lijkt mij wel een gedreven man die de boel niet laat verslappen.

Zaterdag was Michel Verweij bij ons in de club en wat ik vernomen heb, was het een gezellige middag. De duifjes (bonnen) tbv kring 3 werden verkocht en brachten weer wat centjes in het laadje voor de organisatie. Ga nu eerst mijn duiven extra verwennen, badje geven, alles noteren en de mestladen legen…