We zijn weer een weekje verder en het einde van het jaar is in zicht, volgende week als ik deze column schijf zitten we al in 2022 en kunnen we weer een heel jaar los op internet. Nu op dit moment is het nog de avond van tweede kerstdag , gisteren was ik bij de zoon des huizes zijn vrouw en kleindochter en vanavond bij mijn dochter ,haar man en kleinkinderen met hun vriend en vriendin. Als met al een fijne kerst gehad die al begon op kerstavond bij mijn zus en zwager en enkele vrienden.

Maar de kerst zit er bijna op en dan gaan we ons weer helemaal richten op ons duiven gebeuren en als ik dan de diverse reacties weleens lees op facebook dan is het mooie van onze sport er toch wel af. Mijn visie is dat er in Nederland echt wel een vijftal hokken zijn die wat kwaliteit betreft ver boven de rest uitsteken, namen noemen doe ik niet die vult u zelf maar in, maar we weten het allemaal. Deze hokken zijn gewoon eredivisie in het voetbal en de rest is eerste divisie of keuken – kelder – tuin -moerasdivisie . En ik erger mij dan ook rot als ik op internet van die keukendivisie kampioenen hun duiven zie aanprijzen alsof ze wereldtoppers zijn. Ik reageer daarop en kreeg dan deze week een reactie van mogen wij niet wat bijsnabbelen ? Van mij wel , moet jezelf weten maar wel eerlijk. Doe het via een nette verkoopsite en zet dan je uitslagen in groot verband erop . Maar zelf zie ik in die tweede klas liefhebbers een groter gevaar , ze kopen enkele duiven van tophokken en vijzelen hun hok op met die naam(en) of ik durf het nog erger te stellen om hun potje verkoop beter te kunnen vullen zullen ze het niet laten zodra ze een kans krijgen de fout in te gaan. En laten ze me niet uitdagen om met een voorbeeld te komen want de bewijzen zijn er. Ik kan er gewoon kwaad en misselijk van worden. Duivensport is voor mij gewoon hobby, ik heb elke ochtend een boterham met pindakaas en elke avond mijn aardappel, kan mijn hobby beoefenen , de vraag die ik mezelf stel is wat wil ik dan eigenlijk nog meer. Natuurlijk komt er geregeld een vraag bij me binnen van wil je me wat jongen verkopen uit ,,die,, duiven , ik wimpel dat af want als je ze uit ,, die ,, duiven wilt ga je maar naar ,,die,, liefhebber. Ik heb mijn duivenstam en daar zitten de ,,die ,, duiven tussen. Ik help liever mensen die me aanstaan maar geef gelijk bij deze aan dat dat er maar zeer weinig zijn.

Nee , mijn hobby is hard veranderd en misschien verander ik wel niet op tijd mee en begin ik een eigenwijze ouwe lul te worden maar ik ben wie ik ben en waar de één me vergruist vind een ander mij een kanjer , aan iedereen de keuze. Duivensport is voor mij hobby waar ik veel geld in stop en veel passie.

Tot het nieuwe jaar.

Kees Commijs Postduivencoach

pdcoach