We zijn weer een weekje verder , een weekje net als bijna elk weekje met up en downs. Duiven nog niet zoals ik zou willen ondanks dat ze elke ochtend weg trekken en de jongen eronder groeien als kool. Maar ik blijf bij mijn visie dat duiven resistent tegenziekten moeten kunnen worden en dat iets doormaken de beste remedie is, als ze het niet redden is dat niet leuk maar die hadden later toch ook niet meer gepresteerd. Uiteraard een harde visie maar hard ben ik voor mezelf ook.  Maar mede omdat ik de duivensport puur als hobby zie en niet als verdien model rommel ik het liefst altijd zelf door , maar luister uiteraard wel naar goede raad. Ik kan nog gelukkig zijn van een paar platen hout die ik vind bij de vuilcontainer of een paar pallets op straat voor mijn houtkacheltje in het clubhuis. Deze week ook weer wat hout en hardboard platen van een oude linnenkast. Houtplaten gebruikte ik voor onder het matras en kon die vervelende lattenbodem waar ik elke ochtend rugpijn van had weg. En …. het kacheltje maakte met die lattenbodem korte metten. Ook is morgens nu de rugpijn (hopelijk voorgoed ) verleden tijd. Met het hardboard had ik andere ideeën , deze wilde ik gaan gebruiken om mijn voerbakken aan te passen. Het nieuwe systeem van voeren alla mijn mattie Willem bevalt mij gigantisch , duiven vliegen geweldig en blijven perfect aanvoelen, dus dat gaat goed, alleen verknoeien ze veel voer doordat ze in die zelf vul voerbakken die ik pas gekocht heb  gaan graven als ze niet bij de mais , erwten of ander zaden die hun voorkeur genieten kunnen, de tarwe en gerst gooien ze er dan ook gegarandeerd uit, dus veel voerverlies. Nu de bakken zijn omgebouwd en na een paar uur had ik al door dat ook dat niet werkte , toen de gekochte bakken omgebouwd en dat werkt iets beter maar nog niet ideaal. Maar vanavond hielp de Reeuwijkse telefoonlijn mij uit de brand met de logische verklaring , de tussenruimte van het plaatje van de silo en bodem is te groot zodat er teveel voer in de bak komt te zitten en ze gaan graven met hun snavel , de oplossing lijkt mij dus simpel gewoon een strookje board onder aan het plaatje lijmen zodat de ruimte zo wordt dat het voer er net onderdoor kan, volgende week weer iets om over te schrijven.

Vanavond met de stamboomkaarten bezig geweest maar nog lang niet mee klaar. Haast is nu geboden want ik ben al volop aan het spenen en en moeten er jongen naar de bonnenkopers en andere die ik wat beloofd had en uiteraard moet ik na hun keuze er de kaart bij kunnen doen. Hoop volgende week dan schoon schip te hebben gemaakt in de hokken en alleen uit het kweekhok nog wat toekomst te halen.

Van de jongen die al in het jonge duivenhok zaten vliegen er al een aantal rond en een vijftal trek elke ochtend met de drie jaarling doffers die bij hun zitten weg en prachtig om te zien als ze dan terug komen. De jongen gaan uiteraard als laatste naar buiten en mogen dan de hele dag lopen scharrelen op de daken en bergingen. Rond 16.30 krijgen ze een paar handen mix van  snoepzaad , kattenbrokken , ochtendmix , legkorrel , kaaskorrel en konijnenkorrel ze zijn er dol op  en baat het niet schaden zal het ook niet.

Het wordt nu druk op de dag, eerst het grote vlieghok !8 weduwnaars los , dan het kleine vlieghok 9 weduwnaars, dan grote duivinnenhok 17 duivinnen , dan het kleine duivinnenhok 9 duivinnen en dan de jonge duiven. In het grote hok ben ik er nog niet aan toe gekomen om schuiven om te verduisteren aan te brengen , in de kleine vlieghokken zaten ze al dus misschien een goed jaar om beide te doen , de kleine hokken verduisteren en de grote hokken niet. Experimenteren is altijd leuk al lijkt het er dan wel weer op dat ik het wiel opnieuw probeer uit te vinden . Ik zie het anders en noem het puur eigenwijs zijn.

Tot de volgende rondom en dan is er hopelijk weer wat rust in de tent.

Kees Commijs Postduivencoach