We zijn al bijna weer door de eerste week van Maart heen en over een maand hebben we ook de eerste duivenvlucht weg, dus gaat de spanning stijgen. Bij de volgende rondom hoop ik te kunnen vertellen dat de duiven al hun eerste opleervluchtjes hebben gehad.

Hier gaat het deze winter volledig anders als andere jaren. In plaats van afgemeten te voeren staan in alle broedhokken potten die elke namiddag helemaal gevuld worden, elke morgen als de duiven eruit gaan en ik de broedbakken uitschrapt gooi ik de potjes leeg in de grote voerbak die op de vloer staat. Komen de duiven binnen dan doe ik er een blikje allerlei bij. Vijftig jaar heb ik een hekel aan de kweektijd gehad maar sinds ik dit systeem hanteer heb ik er volop plezier in, prachtige vaste mest ligt er rondom de broedschotels en de jongen liggen er vredig bij en zien er geweldig uit. Het kost wat meer voer en je verspeelt ook wat voer maar mijn kippen en buitenduiven gebruiken dat en stelen het zelfs uit de schrapemmer.

Vandaag na het succes van mijn voetbalclub kreeg ik bij thuiskomst toch een domper, we waren vrijdag na het uitlaten nog een jonge duif kwijt maar vandaag werd Ienepien gebeld door de vogelklas van Karel Schot dat hij daar was binnengebracht zwaar gewond aan borst , vleugel en kop , vermoedelijk veroorzaakt door een roofvogel. Ienepien gaf nog aan dat ik tot veel in staat was als het om dichtnaaien en opknappen van een duif ging , maar aan de andere kant van de lijn werd duidelijk gemaakt dat ze daar niet in mee wenste te gaan vanwege de toestand van de duif en hem liever met toestemming lieten inslapen. En alzo gebeurde, de duif was de ,, New Froome ,, en een jong van Jonge Froome X Willemien, dus echt jammer maar niks aan te doen , dit valt in het hokje tegenvallers.

Deze week was er ook vergadering in onze club en een lid uitte in volle overgave zijn onvrede over betrokkenheid van sommige leden bij en voor onze club, het niet meedoen aan tentoonstellingen , het weinig belangstelling tonen, enz enz . En hij heeft uiteraard helemaal gelijk, ook ik deed niet mee aan de vrijdagavond tentoonstellingen , ook ik kocht geen bonnetje, en ook ik toon weinig belangstelling in het reilen en zeilen van mijn club. Ook ik ga van het standpunt uit duiven brengen , klokje halen , klokje brengen en indien nodig help ik met het laden van de manden of bij het inkorven maar echt met hart en ziel voor een club gaan heb ik nog nooit gehad . Ik ging als ze het vroegen altijd in het bestuur maar al snel bleek dat ze dat ook liever niet hadden want ik was een man van regeltjes en reglementen, ben rekenaar en klokrollen en uitslagbriefjes controleur geweest en kreeg om een seconde verschil vaak de engste ziektes naar mijn hoofd geslingerd. Nee ik ben harder geworden in de duivensport gemaakt door de tijd en de liefhebber. Patrick Noorman uitte ooit dat ik altijd afgezonderd aan een tafeltje in mijn club zat, hij moest dat van horen hebben , en hij had gelijk maar ik had hem in mijn club nog nooit gezien en ook dat is duivensport. Dus het goede lid had helemaal gelijk met zijn bezielende betoog en volgend seizoen zal ik op een vrijdagavond vier duiven brengen, desnoods als het nodig is op twee vrijdagavonden.

Ook vind ik het treurig dat verenigingen tegenwoordig moeten draaien op bonnen en inkomsten van de gezellige avonden, ik vind het erg om te moeten horen dat clubs draaien op de bierdrinkers en we daar dan in wezen dank je wel voor moeten zeggen. Maarten Kruithof een van de beste voorzitters die ik ooit heb meegemaakt was altijd duidelijk, vaste lasten gedeeld door het aantal leden is de hoogte van de contributie, punt uit. Inkomsten van de gezellige avonden kunnen dan aan nevenactiviteiten worden gespendeerd en vergeet dan niet dat de leden met het vaste lasten patroon wel hebben meebetaald aan koeling en verlichting en electriciteit dus iedereen heeft dan keurig zijn steentje bijgedragen.

Ook was er een prachtvoorstel voor een jonge duiven teamcompetitie met geldprijzen en het uitgewerkte concept  zag er (op een web-adres na) goed uit maar direct had ik dus door uit welke hoek dit kwam en vond het voorstel dan ook erg hypocriet en ik hoop dus dat het niet doorgaat en zelf zal ik zeker niet deelnemen.

Dit was het weer voor deze week hoop niet dat ik personen beledig heb en zou zeggen tot de volgende ,,Rondom,,.

Postduivencoach ,

Kees Commijs.