We zijn weer een weekje verder en alles gaat gewoon zijn gangetje, in de ochtend naar de duiven eerst de fondduiven los een uurtje later de weduwnaar, het uur daarna de weduwduivinnen en als laatste gaan de jongen eruit. Om 16.00 uur nog een keer de weduwnaars en om 17.00 uur nog een keer de weduwduivinnen. Als de duiven vliegen worden de hokken geschrapt, water ververst en het voer in potjes gereed gezet voordat de kleppen open gaan en ze weer naar binnen kunnen. Ook wordt de vlag als ze vliegen in de standaard gedaan maar dit is niet om ze van het hok te houden maar meer omdat ze weten dat als ik de vlag weg haal er voer klaar staat en de kleppen open gaan.

Het voer wordt precies afgewogen gegeven en dat is ongeveer 32 gram per dag verdeelt over twee voerbeurten.

Oude duiven bij thuiskomst kweek en zondags ook , maandag en dinsdag zuivering en op woensdagochtend 2/3 kweek en 1/3 zuivering , woensdag middag kweek en donderdags volle bak kweek en vrijdags ook. Wel wordt in het voer alle beurten een hand kalkoenkorrels en een hand snoepzaad in de emmer ingemengd.

Kwekers krijgen nu het kweken gestopt is hetzelfde als de jonge duiven 50% kweek en 50 % zuivering ook met een handje snoepzaad en kunst – kalkoenkorrel erin.

Als er een wat zwaardere vlucht verwacht wordt komt er op donderdag en vrijdagochtend wat vetrijk voer in als extra voeding.

In het water wordt er geregeld wat toegevoegd  meestal op woensdag en donderdag vitaminen/ druivensuiker, bij thuiskomst ontsmetting en op zondag druivensuiker, maandag ,dinsdag en vrijdags knoflook , appelazijn of wei- melkzuur. Schoon water wordt zeldzaam verstrekt.

Deze week kwamen de duiven weer redelijk af en wat opvalt is dat nu ik niet meer rouleer tussen de hokken maar de duivinnen in de week door een eigen opening van hun hok binnen haal deze nu ook prijzen gaan draaien daar waar ze het andere jaren helemaal lieten afweten.

Ook was duidelijk te zien dat nu de LC van de afdeling 5 een beetje had nagedacht en de andere volgorde van lossen heeft gevolgd dat er nu in alle rayons de duiven netter en eerlijker verdeeld thuiskwamen en de grote oostelijke trek iets minder was, hoop dat hier lering uit is getrokken.

Tot nu toe ben ik redelijk tevreden over onze duiven al hopen we op de grote klapper.

Tot volgende week.


C.Commijs

postduivencoach.