We zijn alweer een dikke maand verder in het seizoen en het kaf begint zich al van het koren te scheiden. Wil je dat duiven hun eigen prijzen verdienen zoals dat heet moeten ze toch zeker een keer op de vier inkorvingen prijs vliegen en doen ze het twee keer op de vier dan zit je al op 50 %.  Aan het eind van het jaar en bij sommige al in het seizoen kun je dan op je statistieken selecteren, ook dat hoort jammer genoeg bij onze duivensport.

Hier vlogen we deze week de tweede Peronne vlucht en daar waar Zeeland al iets verder ( pont Ste Maxence) om acht uur aan het lossen was speelde onze afdeling paniekvoetbal door om 8.35 in één keer alle containers open te trekken en ruim 40.000 duiven de lucht in te jagen, omdat zgn. de weersomstandigheden plotseling verslechterde. Op vliegweer voor postduiven volg ik de hele week de weersomstandigheden  aangaande de lossingsplaats voor het komende weekeinde en ook de vluchtlijn filter ik af. Heel de week was duidelijk dat de omstandigheden in Noord Frankrijk niet best zouden worden en in België stukken beter waren. Alleen vroeg was er een klein kansje dus in mijn gedachten vanaf 8.00 om de kwartier, waren ze ook om 8.30 uur weggeweest maar wel per rayon. Maar wat er steeds omgaat in de hoofden van onze LC weet ik niet maar dit is al de tweede keer dit seizoen op 5 vluchten.

Zelf kreeg ik hier een doffer voorop die wederom van beide kanten Heremans bloed in de aderen had , van vaderskant ,, Den Jonge Kees ,, via Kweekstation de Walden en van moederskant ,, Willemien,,via Willem de Bruijn.  Uit die ,,Willemien haalde ik al eerder ,,De Stedelijke ,, die een eerste van Menen vloog in de RMO en Club en stedelijk en in rayon Midden /Oost de vroegste tijdduif was en derde tijdduif in de afd 5. Ik ben altijd gek geweest op die blauwe duivin, geen grootheid in de hand, geen duivin dat je zegt dat is ze, maar gewoon gevoelsmatig, heerlijke duif denk ik dan.

Ook met het hele duivenhouden ga ik op mijn gevoel en instink af, denk ik neem maatregelen, dan doe ik dat en dat varieert tot een dikke pot met knoflook of een uitgeknepen citroen in de drinkpot en zoals ik al eerder melden schoon water hebben ze nooit, het is wei-melkzuur, of druivensuiker of kruiden elixer of vitaminen maar altijd wat , ze weten niet beter en ze gaan altijd eerst even proeven, vliegen op en beviel het dan gaan ze terug om echt te drinken. Bij de drinkpot met knoflook is het gevaar vaak groot dat ze tevens gebruik van de drinkbak maken om te gaan badderen en vind je de deksel op de vloer.

Deze week kreeg ik een duif opgegeven door dhr Bulstra uit Zaandam de jaarling doffer was achter gebleven van Peronne vorige week , het was een zoon uit de Stedelijke x Bonte Hukkie.  Een bevriend duivenmelker (jammer genoeg overgelopen naar een voetbalclub uit de zgn. hoofdstad) Dirk Verleun heeft er voor gezorgd dat deze doffer weer veilig en wel in Rotterdam is, het leuke ervan was dat ik ook weer even bij Arie Huizer ben geweest en we even gezellig hebben zitten melken met ons drieën, eigenlijk vier want Arina was er ook bij. Jammer genoeg moest ik naar Sparta toe anders was de koffiepot zeker tot de bodem leeg gegaan.

Deze week gaan we voor de eerste keer dit seizoen op donderdag inkorven en dat brengt weer de nodige aanpassingen in het voersysteem enz. met zich mee ,maar we doen ons best. Donderdag hebben Ienepien en ik alle jongen gekwast tegen de pokken en vrijdag is drs. Wikkeling alles wezen enten tegen paramixo, dus dat is gebeurd en voor degene die het weten willen, het waren  77 jonge duiven waarvan er nog drie weggaan. Hopelijk kunnen we over twee weken beginnen met het africhten van deze jonge duiven en dan vermoedelijk indien het weer het toelaat om de dag.

Dit was het weer voor deze week en tot de volgende ,, Rondom,,

C.Commijs

Postduivencoach.