Een avondje vroeger dan normaal maar eerder deze week was ik een avondje later. Deze week was het warm en drukkend en echt lef om de jonge duiven weg te brengen ontbrak na het debacle op tweede pinksterdag, dus er werd niet meer opgeleerd tegen mijn idee in, maar de jonge duiven trainden goed aan huis en daar moesten ze het dan maar mee doen, Voor de duidelijkheid ze zijn dus een keer naar Ikea in Barendrecht geweest en een keer bij Cor Kouwenhoven in Ridderkerk , beide keren ongeveer 8 km.

Vandaag werd er dus wel degelijk gelost voor de eerste punten jonge duivenvlucht vanuit Duffel, het miezelde wel in Rotterdam en achteraf was iedereen boos behalve …. u raadt het al,, ik ,,. De simpele reden was ik zou ook gelost hebben, alleen een half uur eerder met minimaal een kwartier tussenruimte en in de andere volgorde dus Rood ,Wit en dan Blauw met deze pittige westenwind.

Ik leg het nog maar een keer uit Blauw dus de oostkant van de afdeling gaat als eerste en de 40 % trage en niet in perfecte conditie zijnde duiven worden al snel ingerekend door de beter in conditie zijnde kopgroep van midden die tien minuten later lossen dus deze duiven worden echt omgetrokken naar het oosten en dat gebeurt hetzelfde met de duiven van Rood tov midden.

Natuurlijk zijn er die zeggen wat een lulverhaal maar als je andersom lost gebeurt dat ook, helemaal mee eens maar dan help de harde westenwind om het spul op goede koers te zetten. Dus nogmaals met een beetje doordenken en met in je achterhoofd de wind bepaald de wedvlucht dan moet je daarop de lossingen aanpassen. Maar dit is uiteraard mijn hersenspinsel.

Wat in de vereniging betreft mag ik aangaande Duffel niet klagen maar tevreden ben ik zeker niet, ik kijk naar de aankomsttijden en dan zit ik in mijn optie van duivensport belijden gewoon tien minuten telaat ( tov  bv Peter van Gelder), zo simpel is dat.

Op Bourges zat ik nog slechter en ben nog twee goede duiven kwijt waaronder de duivin die nog maar één keer miste , maar het is ,,all in the game,, en niet anders .

Vorige week opperde ik met het oog de heersende vogelpest in België om naar de Oostlijn uit te wijken , Duitsland in. het was een hersenspinsel volgens dhr Martijn in zijn rubriek op duivenmarktplaats  en dat mag dhr Martijn opperen, maar natuurlijk nooit omdat er ooit een slechte vlucht op de oostlijn werd gespeeld want hoeveel slechte wedvluchten zullen er op de zuidlijn gespeeld zijn. Ik stuurde een mailtje en kreeg keurig antwoord in zijn rubriek waarop ik op enkele door hem geopperde feiten even inga.

Bakkersgist, inderdaad verkrijgbaar hier bij de bakkerstoko , maar ik gebruik het al een tijd niet meer en neem meestal een zak biergist mee bij Ronny van Tilburg, een flinke zak voor weinig geld en idd ik meng het wel eens aan met een doosje B-cure van Oropharma.

Verkoop de eerste ronde van de jongen uit de vliegduiven. Idd was ik daarover ontdaan ik vroeg voor de jongen die dus begin maart eraf konden gemiddeld zestig euro en dat terwijl ik zelf de laatste jaren voor ongeveer tienduizend euro in duiven geïnvesteerd heb en van een bevriende topmelker diverse jongen kreeg waarvan een duivin voor prima nakomelingen zorgt. Ontdaan was ik omdat er wel interesse was maar dan moest er wat af, en dat deed ik niet , ik wist dat ze goed waren. ( de derde prijs vandaag in de club zat er trouwens ook bij en nog enkele prijsduiven) Dus deze ronde bleef zitten en daarom kon ik vandaag ook weer een week verder kijken daar er teveel jongen in het hokje zaten. Dat ik mijn weekstukje gebruikte voor deze verkoop , misschien wel, maar het was wel op mijn persoonlijke website ,toch? Als zet ik er een naaktfoto op van een of andere prachtige dame dat is toch mijn ding.

Dan de voorjaars en eventueel de najaarsbeurs , idd deze kunnen mij nog niet erg bekoren, ik vind en dat is tevens mijn stelling dat de toegang voor alle duivenmelkers en eventuele andere bezoekers kosteloos moet zijn en dat het kostenplaatje van de beurs moet worden opgeboerd door de uitbater en standhouders. Zij verkopen en promoten er immers en verdienen op de beurs aan de bezoekers

Over de Poolse lossingen kunnen we kort zijn , dhr Martijn zeg weet je wel hoeveel ringen er in Polen worden uitgegeven ? Mijn antwoord , u zult best weten hoeveel ringen er in uw vereniging zijn uitgegeven en nu de vraag hoeveel procent daarvan staat daarvan nog op de laatste jonge duivenvlucht?

Verder ga ik er niet op in maar vind het gewoon leuk en geweldig en boos ben ik zeker niet, mede omdat ik de rubriek van dhr Martijn graag lees en ook producten die hij soms noemt gewoon even bij Ronny van Tilburg meeneem en uittest en soms met waarneembaar resultaat.

We hebben in mijn duivenclubje pv de Blauwe doffer ook een voorzitter die een app gemaakt heeft, uiteraard makkelijk als erop verschijnt hoe laat we een vlucht gaan afslaan. maar ik zou het makkelijk vinden als liefhebbers zodra ze een duif hebben deze erop zetten dan weet je dat ze er zijn en is de spanning er een beetje af. Een tweede prijs enz is leuk maar ik wil elke vlucht gaan voor een eerste prijs en is deze gevallen bij wie dan ook (gefeliciteerd) maar dan ga ik pas relax genieten van de aankomsten. Maar dat wil de club niet dus vermoed ik dat ik maar een app ga openen en dan kunnen ook liefhebbers van elders in de afdeling er een aankomsttijd op zetten en weet iedereen dat zijn duiven in de buurt of telaat zitten.

Het was een lange rondom deze week maar zelf vind ik wel een leuke, met nieuwtjes die up to date zijn  en ergenissen en ongemakken zullen we altijd blijven houden in de voetbal , duivensport en breikranjes.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.