Fondsnippers: Met beide benen op de grond blijven staan – Dokter en patiënt- Hou het simpel en zoek het niet in de verkeerde dingen – Selectie, echt goede duiven en goed hokmanagement als uitgangspunt. – Seizeon 2019 weer gestart - Mijn laatste veiling met jongen ut echte toppers bijv, het Supertrio.

Eerbetoon en vele prijzen/bokalen!
De laatste weken vielen me veel mooie huldigingen ten deel. Prima georganiseerd en daar wil ik deze organisaties dan ook voor bedanken! Top geregeld allemaal en je moet het maar doen. Gerund door vrijwilligers. Ook waren het stuk voor stuk voor stuk gezellige events waar ik vele sportgenoten en vrienden mocht spreken. En er komen er nog een aantal zoals Europabeker, Arge Euskirchen, SNZH, De DUIF, Glazen Stad. Ik kan niet altijd zelf erbij zijn door drukte van de TopPigeons activiteiten maar ik doe mijn best.

Het was een hele waslijst en Ik noem zo voor de vuist weg: Fondclub Midden Limburg Winnaar Bony klassement(en), DE ZLU met 2e Nat.Marathon (3e 8 get.), 4e Wesm (3e 8 get.), 2e ZLU kampioen, 3e TopPigeons Champions League., 1e Asduif Perpignan, 2e in de PIPA IATP Ranking 2018 enz., 9e Int Fond Gouden Duif, 9e Euskrichen Grootmeester Podium enz.

De ZLU blijft iets speciaals!
De internationale fondvluchten (ZLU) blijft toch een prachtig spelonderdeel ne voor mij persoonlijk de Champions League van de duivensport ook al omdat je allemaal direct tegen elkaar speelt in één concours! En met een prachtig afsluitend feestweekend, namelijk de ZLU Sterrenshow.

Resultaten uit het verleden ....
Iets om trots op te zijn en dat ben ik ook. Maar oppassen dat je niet gaat zweven want resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst mensen. Er is geen hardere sport dan duivensport. Het ene jaar ben je de dokter en het andere jaar de patiënt hé. Ik loop al heel wat jaartjes mee en geniet er vooral van. Zeker na zo’n zeldzaam zwaar en mooi seizoen geeft dat heel veel voldoening want het is toch een beetje mijn levenswerk om een prachtige fondstam op te bouwen. En als het dan lukt is het des te mooier. Mijn plezier haal ik vooral uit de omgang met de duiven en de ontwikkeling van mijn fondkolonie. Niets is mooier dan te puzzelen over de koppelingen, welke lijn door te ontwikkelen. Prachtig …… Na de verkoop een aantal jaren terug komen we steeds meer “back on track”. Het kan best nog beter dat realiseer ik me terdege. Zo zit ik ook wel in elkaar. De ambitie en het plezier zijn zeker weer terug en dit komt ook door een aantal vrienden die me helpen en scherp houden.

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur.
In mijn hoofd maar ook op de hokken ben ik al bezig met het nieuwe seizoen en de verdere toekomst. Vandaag zijn de 1e duiven weer geënt en woensdag volgt deel 2. Ook krijgen ze een endo ecto druppel. Dit jaar een combi enting paramyxo -pox – herpes. Alle duiven weer eens in de handen gehad en de raderen draaien. Vooral veel denkwerk en planning nu. Keuzes ook in welke richting verder te kweken en met welke duiven/koppelingen. Vanaf medio februari gaan we weer echt starten. De hokken worden keurig bijgehouden en de vliegduiven trainen met enige regelmaat. Onderhouden heet dat. Oppassen dat ze niet te zwaar worden en dat geldt dan vooral voor de vastzitters.

In de kern is duivensport niet zo moeilijk vind ik. Goed spelen met duiven doe je met goede duiven, een strenge selectie en een helder plan en aanpak en een goede omgang met je duiven. Dat moet je een beetje in je vingers hebben. Op de zware fond komt daar wat meer geduld bij kijken (maar ook weer niet teveel). Van een ezel maakt niemand een renpaard.
Als je goede duiven hebt en één of meerdere lijntjes die doorkweken hoeft duivensport niet moeilijk te zijn. Vooral voor de fond geldt des te meer dat de kwaliteit boven alles gaat. Ze kunnen het aan of ze kunnen het niet aan. Veel zit daar niet tussen.
De duiven aandacht geven, goed verzorgen en ze de nodige km’s laten doen helpt om de zware fond succesvol te spelen. Het seizoen is kort en begint laat dus een juiste seizoensplanning is ook erg belangrijk. Hardlopers zijn doodlopers. Fondsport is vooral geduld hebben en je troefkaarten lang op zak houden.

En wat je op termijn zeker niet veel verder helpt is er teveel aan rommelen. Natuurlijk worden er successen behaald met allerlei trucs en ingrepen. Maar op de langere termijn kom je er niet verder mee is mijn persoonlijke overtuiging. In het verleden heb ik ook wel eens wat geprobeerd maar het leidt alleen maar af waar het omgaat. Een goed hokmanagement en echt goede duiven.

Strenge selectie is een voorwaarde voor succes.
Je kan beter je heil zoeken in strenge selectie. Niet alleen op de prestaties maar ook op de natuurlijke weerstand. Ze moeten in staat om zonder al teveel ondersteuning en fratsen meerdere malen per jaar een grote klassieker succesvol af te werken. Neem snel afscheid van de zwakke exemplaren en liever nog de hele lijn. En voor de echte sport geldt dat papier van de stamboom heel geduldig is. We vliegen met echte duiven atleten en die moeten het mooie weer en het verschil maken. Alleen als er echt iets aan mankeert of voor een controle de man met de witte jas opzoeken, maar veel voorkom je door strenge selectie op gezondheid en prestaties. En daarin kan je niet streng genoeg zijn vind ik.

Zware fond is zeker nog geen 100% systeemspel en als je start met een goede basis kan je door een strenge selectie ver komen Dit doe je vooral door ze te spelen en uit testen op het echte werk maar de duiven moeten wel een eerlijke kans krijgen en in goede conditie zijn.
Hier op de hokken krijgt een duif tijd om duif te worden en weerstand op te doen. Als jong laat ik ze eerst duif worden en ze gaan slechts een paar maal in de mand en soms ook geen eens. Duiven met fouten gaan er zo wie zo uit.

Als jaarling mogen ze vanaf april aan de bak het gehele programma met aantal dagfondvluchten doen en liefst als ze goed zijn daarbij ook een internationale klassieker en soms wel 2. Hiervan kom ik wel terug. Als ze zich gelijk laten zien mogen ze blijven zitten tot het jaar erop.
Als 2 jarige mogen ze echt aan de bak en worden ze 2 maar vaak ook 3x op een Internationale vlucht gespeeld. Alleen met het beste kan men verder . Zo is ook mijn Asduiven lijn ontstaan. Ontstaan uit toppers gekweekt uit toppers (Jonge Stayer – Beer – Tarbes – Paarsborst – Wijnands Asduiven)Ik prijs me dan ook gelukkig dat heel veel echt goede duiven heb bezeten en nog steeds bezit. Momenteel zitten er 3 1e ZLU Asduiven op de kooi en wie kan dat zeggen?

Bijna jaarlijks staan er weer nieuwe toppers op. Soms zit er ook wel eens een slecht kweekjaar bij. Percentage gewijs worden hier veel nieuwe toppers gekweekt. Niet allen op eigen hok maar ook bij vele anderen. En dat komt door perfect bewezen basismateriaal en het kweken met veel asduiven of kinderen daarvan . Ook bij anderen veel mooie referenties .Misschien ben ik wel het meest trots op wat vriend Carlo Dominicus heeft gepresteerd met duiven merendeels van hier. Super leuk en ook de andere referenties mogen er zijn.

Echt goede duiven zijn er niet veel en als je die een paar hebt kan je ver komen. Dit jaar waren het ook een 4-6 tal duiven verantwoordelijkheid voor het mooie weer. Oa het Supertrio maar ook de DELTAMAX – BLAUWE ZOT timmeren aan de weg en er komt een rits 2-jarigen aan waar ik wel wat van verwacht. Uit deze toppers biedt ik nu jongen aan in een selecte veiling op TopPigeons. De laatste kans om daar nu iets van te bemachtigen. Succes!

Hier de link:

https://auctions.toppigeons.com/…/langua…/nl-NL/Default.aspx

Nieuwsbrief Peter Boskamp

brander
05 december 23
Naar aanleiding van de diverse artikelen over ziekten wordt me vaak de vraag gesteld welke ontsmettingsmiddelen men kan gebruiken voor het hok. Meestal gaf ik bij de beantwoording de standaard...

Columnist in Spotlight

30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23
24 februari 23
Toen ik op Face Book  het bericht  plaatste dat ik van...
17 februari 23
01 februari 23
Als je door het hekken aan het kerkhof van...
13 januari 23
BEELDEN UIT MIJN KINDERJAREN DEEL III Deze foto is...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new LouisvZuijlen185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40