De afgelopen jaren is de interesse voor de duivensport hard terug gelopen, aangezien deze meestal wordt uitgevoerd door oudere melkers. Helaas gaan maar weinig nieuwe generaties met deze geweldige sport aan de slag. Voor het percentage jonge duivenmelkers die wel de nog uitdaging van deze mooie sport inzien is dit artikel bestemd. De honderden boeken en vele literatuur die reeds verschenen is over de duivensport maakt het vaak lastig om door de bomen het bos te zien, het zijn onoverzichtelijke boeken waarin men veel praat maar weinig zegt. Dit artikel helpt je op weg om in korte tijd te starten met de duivensport en te groeien tot een succesvolle melker. Uiteraard kunnen ook oudere duivenmelkers met vastgeroeste methodes hier hun voordeel mee doen.
Heel veel leesplezier!
Auteur: Cesar van Zeele ( Al 25 jaar een succesvolle duivenmelker)

Het hok
Er zijn diverse manieren om het duivenhok in te richten. De beste manier opstelling vind ik zelf met een open voorkant naar het Oosten. Deze voorkant met een ren ervoor is altijd open, zomer, winter, dag en nacht. De zijkanten, plafond en achterkant zijn helemaal dicht. Dit zogenoemde ‘open doos systeem’ zorgt voor een prettig verblijf van de duiven. Aan de zuidzijde zou je eventueel nog een raam kunnen maken zodat in het voorjaar de zon erin kan schijnen. Op deze manier loopt de temperatuur sneller op. Dit hoeft niet maar is wel een aanrader voor Vitesse-vluchten, de duiven zijn eerder in vorm.
Opbouw duiven
Ga gerust eens langs bij ervaren duivenmelkers die al jaren leuk meedoen met de sport en regelmatig een mooie prijs vliegen, zij zullen je graag helpen. Zeg dat je van Gerard, Piet, en Klaas ook al een paar jongen hebt gehad, een mens is net een kuddedier. Net als de gnoe, duif, en olifant doet men graag aan zelfverheerlijking. Ik spreek uit ervaring, doe je voordeel hier mee. Als je duiven mee krijgt ga hier dan niet mee vliegen maar gebruik deze om mee te kweken.
Jonge duiven
De eerste dagen: Zet de gekweekte jongen zo snel mogelijk in een ander hok, met een paar duivinnen met schaal en al. Zet de klep van het jonge duiven hok gelijk open. Ze kunnen nog niet lopen of vliegen, maar zien alles. De duivinnen gaan af en toe naar buiten, en moeten weer binnen geroepen worden, de jongen zien en horen dit en zullen snel leren.
Na twee weken: Als er twee weken zijn verstreken haal je de duivinnen weg bij de jongen en zet ze snel achter het hekwerk. Over het waarom hiervan, later meer! Naast het duivenhok waar de jongen in verblijven maak je twee bakken. Deze bakken zijn zo groot als een broedbak met een klepje er voor. Zet deze kleppen ook altijd gelijk open, met de jonge duivenklep, dus altijd drie kleppen open. Al gauw komen de eerste jongen naar buiten en zien die andere twee kleppen die zij ook snel gaan verkennen. Na deze onderneming vliegen zij echt niet weg maar zullen eerder naar binnen stormen en denken dat deed ik toch maar even. Zet nooit een ren op je plank om de jongen te laten wennen. Je kweekt hiermee alleen maar bazen en zenuwlijers. Leg in de twee buiten bakken een paar spijkers en een kapot washandje of gerafeld bolletje garen. Dit zorgt ervoor dat ze iets hebben om mee te spelen. Je zal merken dat de jonge duiven daar intens mee gaan spelen en gelijk de omgeving in zich opnemen. Loop zelf ook eens langs, ze worden hier super mak van.

10 dagen verder: Na tien dagen laat je ze een week lang de buurt verkennen en vliegen ze weg voor de eerste rondjes. Daarna is tijd om orde te brengen. De kleppen gaan niet meer de hele dag open maar alleen nog maar twee keer per dag op gezette tijden.
Daarnaast start je nu met het afwegen van het voer (10 jonge duiven hebben zat aan 150 gram voer per keer). De duiven luisteren zeer goed als je kom maar roept, ook omdat ze dit al gewend zijn van de observatieperiode van de duivinnen in het begin. Als je jongen een uur weg trekken, moet je 20 gram voer per keer per duif geven, ze verbranden meer. Daarnaast kun je ze als ze ’s middags binnen komen een theelepeltje snoepzaad geven (gebaseerd op 10 jonge duiven). Ook is 1 pinda per duif een aanrader. Deze pinda geef je uit je hand, zodra ze na ca. een week dit alle 10 doen stop je hiermee.
Ga vervolgens ’s a vond rond 7 uur op het schabbetje zitten met 10 pinda’s en geef alle duiven een pinda uit je hand. Als je dit een week doet zal je versteld staan hoe snel ze om zeven uur als je het hok binnenkomt allemaal blijven zitten. Zo wennen ze goed aan je handen en hoef je voor het inkorven niet te verduisteren, je kunt de duiven nu namelijk zo oppakken.
Aan het wegtrekken van de jongen komt na ca. twee weken een einde. Diverse doffers hebben een duivin op het oog en na een kwartier zijn ze al weer terug bij het hok. Dit is een teken dat het nu tijd is voor de mand. Doe dit nooit eerder maar ook niet later. Start met de duiven wegbrengen op ca. 5 km en voer dit langzaam op naar 30 km. Het mooiste moment om het te gaan leren is op een zondagmiddag als alle vluchten zijn afgelopen. De duiven en melkers zijn moe en zitten binnen. Weinig duiven in de lucht, alleen die van jou of van een andere slimme melker.
Van de jonge duiven die regelmatig worden uitgelaten zal je zien dat de duiven die als eerste op het randje gaan staan nooit kwijt raken, deze zijn ook meestal wel weer het snelst binnen. De doffers en duivinnen die na het binnen roepen nog even een paar rondjes doen en dan laag inzetten en op de plank vallen zijn de aankomende vlucht zeker niet je laatste duif en zullen bij de eerst binnenkomende zitten. Neem dit ook mee als bagage.
Als je alles gedaan hebt wat hier beschreven staat, ben je klaar voor de eerste vlucht. Wedden dat je niets kwijt raakt? Ik ben in 25 jaar op deze manier nog nooit een duif verloren.
Wordt vervolgd………….