Jaarling doffers en duivinnen
Je heb na een goed jongen seizoen, 4 doffers en 4 duivinnen over. Zet de doffers in een halve broedbak, met de schaal op zijn kop in de andere helft. Laat ze hier de hele winter in zitten, met de voorkant van je hok open, want jij heb open doos. Ook als de wind in je hok staat, de wind kan nergens heen. Laat de doffers en duivinnen om de beurten uit, al is het maar een kwartier, even de vleugels strekken. De duivinnen gaan op een schabbetje met een hekwerk er voor, ze kunnen elkaar niet zien.
Het voeren bij de doffers gaat als volgt; snij voor elke duif 5 gram wintergroente (prei, peen, kroot, en ui, dus voor 8 duiven 40 gram) dit herhaal je elke dag. Als de 5 gram wintergroente op is vul je dit aan met 10 gram voer en klein beetje snoep zaad, bij de doffers ben je zo klaar. Bij de duivinnen gaat het anders, je haalt de pan met water weg, voor ze gevoerd worden. Nadat je gevoerd te hebben zeg je ‘we gaan sluiten’. De duiven denken waar heb die gek het over, maar dit werkt echt. Nadat ze op het schabbetje zitten geef je gelijk een pinda en sluit je het hekwerk weer. Vervolgens zet je na een uur of twee de water pan weer terug in het hok. De duivinnen zien dit en gaan zodra je het hekwerk opent direct drinken. Na het drinken herhaal je de zin ‘we gaan sluiten’, en geef je nogmaals een pinda. Doe dit 5 dagen achtereen, je zal zien de dames kijken niet naar elkaar, het is winter en ze ruien. Maar in het voorjaar en zomer, als de temperatuur oploopt en de hormonen gaan werken heb ga je hier heel veel plezier van hebben. Ook als je duivinnen op een iets zwaardere vlucht wil spelen, want er moet vet in. Hier kom ik later nog op terug.
Vluchten doffers en duivinnen
Het is zondag een week voor de vluchten, op die dag, geef je zowel de doffers als de duivinnen een bad en voer je niet meer dan 20 gram per duif. (We praten nog steeds over 4 duivinnen en 4 doffers, dus 160 gram voer). Zeer belangrijk zijn nu de weersvoorspellingen voor de aankomende vlucht.
Een voorbeeld: Er is een zuid westen wind voorspelt voor aanstaande zaterdag en de vlucht is 100 km (bijv. Duffel).

Een duif verbruikt per uur 3 gram vet, dus 100 km is ongeveer 1 uur en 10 minuten vliegen. Voor deze vlucht is dus iets meer dan 3 gram vet d.m.v. pinda’s nodig. Het is belangrijk dat dit vet voor woensdagavond er in zit, aangezien het 36 uur duurt voordat het vet is opgenomen in het lichaam van de duif. Vrijdag middag om 2 uur geef je nog een grote eetlepel snoep zaad en laat je de duiven voldoende drinken. Als je dit allemaal hebt opgevolgd zijn de duiven klaar voor de vlucht ne hebben e voldoende brandstof.
Nu het tonen, zet de bak van de doffers open en draai de schaal om, kijk hoe goed dit verloopt, de doffers zijn gewend dat de baas er ook bij is, want je bent er de hele winter bij geweest. De eerste twee keer met tonen zie je niets. Je neemt alleen een groot kabaal waar en na tien minuten liggen ze allemaal samen in de bak. Dit is helemaal niet verkeerd en de duiven zullen ook goed naar huis komen, na vijf keer ingekorfd te zijn wordt het voor diverse jaarlingen een sleur. Om de sleur te doorbreken kun je de jaarlingen bijvoorbeeld op maandag eens wegbrengen voor een korte vlucht van ca. 5 km. Na deze vlucht laat je de duiven elke dag bij elkaar zitten. Het resultaat is heel ander gedrag van de duiven, de vogels zijn tieriger en blijer. Een andere optie wat je ook kunt doen als de prestaties van de duiven minder worden, is voor het tonen de doffers in de mand zetten en de duivinnen het hok in laten. Duivinnen hebben namelijk langer de tijd nodig om geil te worden ‘echt’. Als je na een uur de doffers erbij laat zie je direct een groot verschil met de eerste 4 keren met tonen van je duiven. Het geeft ze een impuls om jongen te kweken. Motivatie , daar draait het om bij mens en dier.
Zijn er duiven bij, die niet deze impuls mee krijgen? Dan kom ik terug op die twee bakken buiten , die je gemaakt heb, waar ze als jong intensief gespeeld hebben, met diverse andere maatjes. Sluit een doffer en duivin een maand lang apart op in de buitenbakken. De doffer en duivin laat je af en toe, om de beurt, uit. Niet elke dag van ze moeten lijden. En neen maar van mij aan dat lijden voedsel voor de geest is. Na deze maand kun je een dag fond uit zoeken. Twee weken voor een dag fond vlucht geef jij je twee duiven zonder te tonen uit je twee buitenhokken mee. Uiteraard met de nodige vetten etc. (zie berekening hierboven). Na thuiskomst tonen en bij elkaar laten. Na een maand apart te hebben gezeten heb je binnen zeven dagen eieren. Na tien dagen herken je jouw eigen duiven niet meer, zo mooi, zo vol en blij en ook erg rustig. Echt geweldig!
Op de dag van het inkorven moet je de duiven minimaal een uur op het nest laten zitten, kom gerust twee uur later op de club, met twee duifjes. De grote melkers hebben er 20 of 30 bij elkaar geraapt, in de hoop dat er een uitschieter bij zit. Die zit er ook meestal wel bij, als je later vraagt, wat voor soort het was, of hij al iets meer heeft gedaan heeft, dan krijg je lul verhalen, en leugens. Jij vliegt met twee duiven een kopprijs, daar hoor je niets van. Uiteraard hoop je op erkenning maar die krijg je echt niet. Of ze zeggen terloops, je moest lang op je tweede wachten. Je kan dan zeggen , maar u op je eerste(niet doen) maak je geen vrienden mee.
Een voorbeeld met het systeem ‘lijden is voedsel voor de geest is’ komt uit Friesland. Een Friese melker uit had 20 koppels om mee te vliegen en raakte diverse duiven kwijt. Uit zijn hok pakte hij vervolgens een duivin die zeven weken in de schuur had vastgezeten omdat hij de kwaliteit niet goed genoeg vond. Hij toonde haar met een doffer, en ging er mee vliegen, het resultaat was verbluffend. Deze duivin werd de beste duif van Friesland, terwijl zij op de nominatie stond om haar kop er af te trekken. Ik weet zeker dat hij deze duif nog heeft en de bekers in de kast staan. Je merkt dat ook hier motivatie en lijden in het spel is. Echt het spel met die twee buitenbakken, hoeven geen dure duiven te zijn bij een grote fond man vandaan. Nogmaals benadruk ik dat dit lariekoek is. Elke duif kan dit op deze manier aan, een iets mindere duif zal geen kop vliegen, maar komt zeer zeker naar huis. Een staartprijs, maar wel prijs. Je bent ook afhankelijk van het vervoer en de wind. Iemand die er 20 inkorft kan dit beter opvangen, maar jij geniet van deze vlucht net zoveel als wat ze zeggen, de grote fond mannen, en jij houdt meer geld in je zak, want kost best wel aardig wat, de duivensport.
Ik vervolg dit verhaal met nog een aantal waardevolle tips en zaken waar je goed op moet letten.
Pinda’s het geheime wapen
Koop geen pinda’s bij een speciaal zaak voor je duiven, deze gaan oxideren boven de 22 graden. Je kunt gewoon de ongezouten pinda’s van Duyvis kopen bij een supermarkt in de buurt. Deze zijn kleiner, maar wel vetter. Trap er maar eens een paar op de vloer van je hok, je hebt gelijk een vetvlek op je vloer. Vraag ook eens terloops aan kampioenen wat voor voer ze kopen, en hoeveel % vet er dan inzit. Ze krijgen jeuk aan hoofd en kont, want ze weten het (echt) niet. Wel krijg je een politiek verhaaltje waar je niets wijzer van wordt. Nee hou jij het nou maar bij Duyvis en zorg dat het vet voor woensdag is opgegeten door de duiven. Het nagaan van de windrichting is geen stelregel, het weer heeft immers geen geheugen maar je moet ergens van uit gaan. De berekening van het aantal uur is echt heel belangrijk. Voor elk uur dat je duiven vliegen 3 gram vet. Dus 5 uur vliegen = 15 gram vet , doe je dit niet dan komen de doffers en duivinnen brandstof te kort.
Het voeren
Voer de doffers in potjes in de broedbak met een soeplepel voer, dan kom je aardig in de buurt van de 20 gram en je ziet gelijk wie er gretig eet en wie niet. Weeg voor de duivinnen het voer af, ook 20 gram, en doe het zoals hier eerder beschreven achter het hekwerk. Het water, en voer het hele jaar door kweek mengeling, verander dit niet. Dit gaat ten koste van de ontlasting en de zin om te vliegen. Dus geen rui mengeling, super sport of andere zakken met mooie teksten. Verwijder duiven jong of oud die je niet vertrouwd van je hok en plaats deze apart. Niet gelijk naar de duivendokter lopen. Geef de duiven wel elke maand een geel pil en zorg dat ze de verplichte inentingen hebben gehad, daar krijg je uiteindelijk alleen maar sterkere duiven van. Kom je toch in het nauw , en vind je het zonde van je duif, raadpleeg dan een melker die al 30 jaar duiven heeft , hij zal je graag helpen met advies.
Het tonen
Laat je doffers roepen. Op het moment dat diverse doffers uit de bak komen, van hé waar blijft me vrouwtje, dan laat je de duivinnen erbij. Ze worden hier nog gekker van (motivatie), je weet alleen niet hoe de duivinnen erop reageren. Dat verschilt enorm, er zijn duivinnen bij die denken wat is dat voor een overspannen man, lekker! Deze duiken gelijk onder de doffer in de schaal, en de doffer word opgetild en komt uit zijn bak. Als dit gebeurd is dat een ramp voor de doffer, houd dit koppel maar thuis, want het word niks de motivatie is compleet weg. Bij doffers waarbij dit gebeurde bij mij, heb ik en schaal gemaakt van klei die ovaal was, de doffer staat eerst wel lullig te kijken, maar gaat er toch in liggen. De duivin kan hem nu niet meer optillen, en hij blijft in zijn ovale schaal. Deze schalen zijn niet te koop, voor mij is dat onbegrijpelijk, want iedere melker heeft hier mee te maken, bij mij werkte het perfect. Zeventien keer beste Vitesse van Nederland. Ik moet het toch even kwijt, ben ook maar een mens. Dus je begrijpt nu wel dat het tonen van duiven zeer belangrijk is. Op den duur moet je echt weten wat ze lekker vinden en niet, ook dit verandert van week tot week, daarom is de duivensport zo leuk, afwisselend en uitdagend.
In deel 3 van dit artikel lees je nog meer gouden tips om te groeien tot een succesvolle duivenmelker. Houd de site in de gaten.

Schrijver Cesar Zeele.

Digital StillCamera

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40