We zijn weer een weekje verder en uiteraard weer een druk en moeizaam weekje. Snel duiven doen en dan naar de prestaties van de sporters op de Olympische spelen kijken. Genieten gewoon en het meest geniet ik van de jonge garde die dan gedoodverfde kampioenen verslaan .Prachtig vind ik het, sommige regels vind ik dom en nutteloos maar het zijn regels die vooraf zijn opgesteld dus……. die gelden en dan is het niet anders.

In ons duivenkot gaat gewoon alles zijn gangetje, bij de kwekers is de tweede ronde eraf en sommige voeren de derde ronde al en zitten op eieren van de vierde ronde. Door al met kweken te selecteren zijn er nog maar 26 jonge duiven in het jonge vlieghok maar ook bij de vliegduiven zit inmiddels 80 % op eieren dus er komen er meer dan genoeg.

Ook de bon voor een  jonge duif die ik vorig jaar aan duivenmarktplaats geschonken had heb ik vandaag afgeleverd en men was er tevreden mee. Daarmee heb ik mijn verplichtingen voldaan en voel me dan weer een stuk prettiger, ik kan namelijk niet tegen de stress van doe ik het wel goed of doe ik het fout.

Deze week werd er weer een oude doffer gepakt door de roofvogel en dat is al de derde deze winter, jammer maar er is niets aan te doen en we zullen er mee moeten leren leven.

Vandaag kreeg ik ook een berichtje van Bulent dat hij met het broedhokken gaat beginnen maar ik lig zelf (door de kou) wat achter met de verbouw van het jonge duivenkot  , maar ook dat komt allemaal goed.

Apart was dat een koppel jarige duiven nog niet op eieren kwam maar juist die doffer werd begin van de week gepakt door de rover , dus gaf ik haar een laat zomerjong als partner en nu legt ze morgen haar tweede ei . Misschien toeval maar toch?

In het vlieghok zitten overdags alle duiven opgesloten omdat ze elkaar de tent uitvechten, dit heeft me nu inmiddels al twee koppels eieren gekost dus ik werd het helemaal zat en blijf er nu bij tot de hekjes er weer voorzitten. Raar daar ze tijdens het koppelen gewoon allemaal in hun eigen broedbak zaten maar zodra het spul op eieren ging brak de hel los. We zien wel hoe dit af gaat lopen iets meer werk maar het is nu eenmaal mijn hobby.

Discussie op Facebook of je nu wel of niet je duiven moet loslaten met dit koude weer ? Mijn vraag is of het een discussie waard is , zeg je loslaten dan denken anderen hoe komt hij erbij, zeg je vasthouden dan zeggen anderen wat een stommeling. Ik schreef in deze , dat degene die dadelijk kampioen is, had het gelijk aan zijn kant dus gewoon luisteren, kijken en afwachten. Zelf laat ik dagelijks de duiven uit en nu ze op het nest zitten zelf twee keer zodat ook de duivinnen de kans krijgen om te vliegen.

En waarom zulke discussies over zus en zo , ik was eens bij een dierenarts en een duivenmelker die voor me aan de beurt was kreeg uitslag van een onderzoek en bleek paratyfus bij zijn duiven te hebben, de dierenarts gaf medicatie mee en rade hem aan twee weken later de duiven te laten enten tegen paratyfus. Ook zei de dierenarts dat hij voorlopig niet mocht inkorven tot de mest weer schoon was, de goede man zei ja ja ja en ging naar huis. Ik ging binnen en zei , dat was niet leuk voor die man en de arts antwoorde ,,hij korft toch in want dat deed hij vorig jaar ook. Ik kan het toch niet veranderen.

Een zelfde verhaal hoorde ik over liefhebbers die druppels halen bij een goede duivendierenarts , die voor katten en honden bestemd zijn en vol cortisonen zitten, zijn uiteraard ook goed tegen het oogvliesje bij duiven maar mogen als je mee speelt op de vluchten niet gebruikt worden. De duivenarts houdt ook bij aan wie het de druppels mee geeft en waarschuwt deze duivenmelkers ook om niet te spelen met de duiven. Toch wordt er volop gespeeld met deze gedruppelde duiven.

Zelf was ik (vroeger) altijd een groot voorstander van het gebruik van Neo Cortef maar zulke middelen zijn nu verboden dus ik waag me er niet aan, ik heb de sport te lang gemist (17 jaar eruit geweest) om mijn hobby in de waagschaal te stellen. Maar het geef me wel een naar gevoel om in de winter te vernemen dat er door sommige wel gedruppeld word en dat je dan door hun verslagen word.

Maar het blijft hobby en een ieder moet het maar invullen zoals hij zelf denkt dat hij er goed aan doet, mij boert het niet.

Oja, ik las dat er een voorstel was ingediend om de kampioenschappen in de vliegverhouding van 1: 4 te gaan bepalen. Dus bij 40 duiven mee moet je er dan 10 pakken en daarvan krijg je dan een gemiddeld behaald aantal punten. Van mij mogen ze maar ik denk dat je dan concours afbreuk gaat bereiken. Dit wordt echt de kans voor de kleinste liefhebbers, bij vier mee is je eerste duif gelijk je totaal behaalde punten. Dus als iemand er honderd mee heeft en die kleine melker zit bij zijn eerste tien duiven dan wint hij het. Mijn advies niet doen.

Wel sta ik nog steeds achter het kampioenschap van dertig duiven aangeven voor het seizoen en vijftig jongen voor de jonge duivenafrichting en daar mee mag alleen gespeeld worden. Gelijke kansen voor elke duivenmelker in het land. Laten we daar eens over nadenken.

Fijne dag en tot de volgende rondom.

Kees Commijs