Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 12 augustus 2022 | week 32

Voorwoord

Olympiade Oradea 2022 Roemenië
Hoog zomer - en te warm om wedvluchten te organiseren - vindt op dit moment de Olympiade 2022 plaats in Oradea in Roemenië. Ik heb het al vaker geschreven de Roemenen hadden het ook veel liever vorig jaar in de winter gedaan maar Covid heeft dit verstoord. De Olympiade is twee keer uitgesteld. Het uitstel heeft er wel voor gezorgd dat er één A en één B team zit. Het A team bestaande uit de Olympische duiven van 2019/2020 en het B team bestaande uit de duiven van 2020/2021. Zo zitten er namens Nederland een kleine 70 duiven op deze Olympiade die de Nederlandse eer hoog houden. Dit aantal is inclusief de standaardploeg waarvoor de keuring in februari al heeft plaatsgevonden. Foto’s van deze Olympische duiven zijn inmiddels gemaakt en worden binnenkort aan u voorgesteld. Een eerste impressie van de opening vindt u al in deze nieuwsbrief. Volgende week uiteraard meer hierover. Medebestuurder Hans van Dijk en ik vertegenwoordigen de NPO op deze Olympiade.
 
Olympiade 2024 in Maastricht
Als ik het toch over de Olympiade heb, maak ik graag bekend dat de volgende Olympiade die is toegewezen aan Nederland, zal worden gehouden in Maastricht op 26, 27 en 28 januari 2024. Noteer deze data vast in uw agenda. Uiteraard houden wij u de komende tijd op de hoogte over de ontwikkelingen.
 
Alle wedvluchten afgelast voor weekend van 13/14 augustus
Afgelopen woensdag heeft het NPO bestuur op basis van gegevens van de meteodienst en advies van het IWB besloten om alle wedvluchten voor het weekend van 12 tot en met 14 augustus af te gelasten. Natuurlijk is het vervelend en jammer dat vluchten afgelast moeten worden, maar uiteraard staat het welzijn van de duiven altijd op de eerste plaats. Als het op woensdag dusdanig zeker is hoe de ontwikkeling van de temperatuur gaat plaatsvinden en het hitteprotocol van toepassing is en de consequenties duidelijk zijn, kun je ook maar beter direct duidelijkheid en helderheid verschaffen voor iedereen. Het Nationale Vliegprogramma wordt niet aangepast en in het voorjaar is vastgesteld dat er twee streepvluchten voor de Nationale Jonge duiven kampioenschappen zijn. Daar hebben we er nu dus één van gebruikt.
 
Update software van ECS klokken
Je kunt niet overal op reageren, maar als er op social media berichten verschijnen dat er nieuwe software op de ECS-systemen moet, is het goed om hier aan te geven dat deze berichten onjuist zijn. De software op de ECS-systemen is al zeven jaren ongewijzigd. Dus dat er gekeken wordt of er aanpassingen nodig zijn, is op zich niet zo vreemd. Maar er zijn nog geen beslissingen genomen en er gaat alleen iets wijzigen als het strikt noodzakelijk is.
 
Wat valt er verder op…
Nog even terugdenkend aan de eerste twee jaar van deze bestuursperiode viel het mij de afgelopen dagen op dat er nog steeds werk genoeg is, maar dat het wel stukken rustiger is geworden nu alle discussies en ideeën over het Nationaal Vliegprogramma niet aan de orde zijn. Het is tijdens de najaarsvergadering van 2021 voor drie jaar vastgesteld en dat geeft een zekere rust. Ook fijn om dat zo mee te maken.
 
Geniet, deze keer zonder wedvluchten, van het zonnige weekend!

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

OLYMPIADE

Olympiade 2022 gestart 
 

Het is eindelijk zover: de 37e Olympiade is gestart. Zoals Ben Geerink in het voorwoord al aangaf, delen we alvast een aantal foto's en filmpjes die vanmorgen gemaakt zijn.

 
 

Via onderstaande button is ook nog een filmcompilatie van de Olympiade duiven te bekijken.

Terug naar inhoudsopgave

Sfeerimpressie Olympiade duiven (videobeelden)
Website Olympiade 2022
 

NPO BUREAU

Bestellingen ringen 2023
 

De ringen voor 2023 zijn te bestellen van 1 t/m 14 augustus 2022. Zondag 14 augustus is dus echt de uiterste besteldatum. Er is een mail gestuurd naar de secretarissen en ringenadministrateurs van de verenigingen waarin dit is aangegeven. De prijzen van de ringen 2023 en instructie voor bestellen ringen vindt u hieronder. 

Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar: 
 • Chipringen kunnen weer tegelijk met de vaste voetringen besteld worden. 
 • Wanneer men in combinatie speelt, kunnen de ringen alleen op dat lidnummer besteld worden. Waar dit niet gebeurt, wordt dit door ons hersteld. 
 • Men kan per deelnemer maximaal 30 Ladies League ringen bestellen (dit is exclusief chipring, deze kan apart besteld worden). 

Let op: tussen 1 augustus en 16 augustus kunnen er geen nabestellingen voor 2022 gedaan worden.
 
Instructie ringen bestellen 2023
Prijzen ringen 2023
 

NPO BUREAU

Ledenadministratie deels gesloten
 

Tijdens de bestelperiode van de ringen voor 2023 (1 t/m 14 augustus) kunnen er geen leden worden aan- en afgemeld. Ook kunnen er dan geen leden worden overgeboekt naar een andere vereniging. Wijzigingen van telefoonnummer en mailadres blijven tijdens de bestelperiode wel mogelijk.

 

LADIES LEAGUE SAMENSPEL ZUID-HOLLANDSE EILANDEN

Eerste Ladies League vlucht Jonge duiven: Niergnies


Niergnies, de eerste Ladies League vlucht bij de jonge duiven van het seizoen 2022, maar ook de eerste vlucht die meetelt voor de RCN TOPPERSHOEDJE GRAND PRIX, die ook in deze competitie weer onze hoofdsponsor is! 

Op vrijdag 5 augustus gingen wij van start en werden er 250 duiven ingekorfd door 23 dames  van Goeree-Overflakkee en Voorne Putten. Zaterdag 6 augustus werden de duiven met half bewolkt weer om 8.15 uur gelost met een zwakke Noordoosten wind.
 
Lia en Silvana in de prijzen
In de RCN Toppershoedje Grand Prix Oude Duiven en in de voorbereiding op deze vluchten lieten zij al zien dat zij ontzettend goed zijn, wederom ook een eerste prijs voor Lia en Silvana Grinwis uit Ouddorp!


 
Om 10.43.49 landde de 22-7075157 met een snelheid van 1290,373 m/m op de klep en legde hiermee een afstand af van 192,029 km. Deze mooie duivin, een blauwband, is zelf gekweekt uit de super lijnen van Arie Bustraan. Lijn Geeloger van Koen Minderhoud en van moederskant de Super 58 lijn de Kommer x dochter Dure. De jonge duiven worden gespeeld op totaal weduwschap.
Ook de tweede prijs is voor Lia en Silvana, de derde prijs is voor Annie Legierse uit Oude-Tonge. 

De ereprijzen van deze week
Prijs 1             Lia & Silvana Grinwis             Fashioncheque
Prijs 17            Jozien Wijnties                       Bon DA Hisschemoller
Prijs 34            Corrie Kievit Klepper               Bon Duivenshop Nobels
Prijs 50            Marlien van den Bos               VVV Bon
Prijs 68           Purdey Wetterhahn Bon Bakkerij v Helden
Prijs 78            Petra van Alphen                    Bon Bol.com

Alle prijswinnaars, van harte gefeliciteerd!

 
Resultaat Ladies League vlucht Niergnies
 

WEDSTRIJDEN

Nationale kampioenen Dagfond
 

De Nationale Kampioenen 2022 van de Dagfond zijn inmiddels bekend. Hieronder vindt u de top 10 winnaars en via deze link krijgt u de top 50 per discipline. Reclames op deze eindstanden zijn mogelijk tot uiterlijk 19 augustus a.s.

Iedereen van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 

 

WEDSTRIJDEN

Nationale kampioenen Marathon
 

De Nationale Kampioenen 2022 van de Marathon zijn bekend. Hieronder vindt u de top 10 winnaars en via deze link krijgt u de top 50 per discipline. Reclames op deze eindstanden zijn mogelijk tot uiterlijk 2 september a.s.

Iedereen van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie! 

 

WEDSTRIJDEN

Nationale kampioenen Vitesse en Midfond 
 

Vorige week hebben we de top 10 winnaars van Vitesse en Midfond in Op (de) Hoogte gepubliceerd. Wilt u deze uitslagen nog eens terugkijken? Dat kan via onderstaande button. En ook de top 10 van Dagfond en Marathon zijn hier terug te vinden.
Top 10 winnaars
 

                                                                                                                      
 

WEDSTRIJDEN

Programma 2022 Dagfondclub Achterhoek Twente


Ook in 2022 organiseert DAT weer mooie concoursen op de Dagfond en de jonge duiven vluchten. Deelname is eenvoudig en aantrekkelijk zoals ieder jaar.
 • Iedere liefhebber van afdeling 9 kan deelnemen aan de DAT-vluchten.
 • U hoeft geen lid te zijn van DAT om te kunnen deelnemen.
 • De inleg is ongewijzigd en bedraagt per duif: 50 cent op de dagfond en 35 cent op de jonge duiven vluchten.
 • Alle duiven staan daarmee automatisch voor alle hoofdprijzen.
 • Elke liefhebber kan maximaal 1 hoofdprijs en of extra prijs winnen en alle inleg wordt vervlogen!
 • De uitslagen en meldingen komen van Compuclub en zijn direct beschikbaar.
 • De concoursen worden vervlogen in afdelingsverband en de ervaring leert dat hoofdprijzen en kampioenschappen goed verdeeld zijn over de afdeling.
De volgende vluchten worden gespeeld;
 • Dagfond:
  • E21 – Sermaises
  • E23 – Fontenay sur Eure
  • E25 – Chateauroux
  • E27 – Vierzon
  • E27 – Issoudun
 • Jong:
  • J33 – Dizy–Gros
  • J34 – Chalons en Champagne
  • J36 – Troyes
Programma DAT 2022
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 


 
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
 

INGEZONDEN

Wat is bepalend voor verliezen bij jonge duiven?

Door Jaap van Doormaal

Niet ervaring maar kalender bepaalt verliezen bij jonge duiven: een gedurfde stelling? Dat is wat Jaap van Doormaal zich afvraagt. Jaap schreef een artikel waarin hij zijn bevindingen, vragen op een rij zet.

Gedurfde stelling? Nee en ja
Nee, niet gedurfd, omdat de stelling in overeenstemming is bij wat vaak wordt gehoord: op de natoervluchten gaan minder jonge duiven verloren dan op de jonge duivenvluchten. Ja, wel gedurfd, omdat de stelling voortvloeit uit analyses van vluchtgegevens. Dat is nieuw. De stelling nodigt uitdrukkelijk uit tot een heroverweging van het jonge duivenprogramma en is daarom gedurfd.

Klik hier voor het complete artikel dat Jaap van Doormaal heeft geschreven..
 
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden
 

Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.    
Wie lost waar
 
Antwoord op veelgestelde vragen
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 10 augustus 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten.

Data om niet te vergeten


2022

 • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

28 juni 22
Nieuwsbrief Juni 2022    TerreinAl in de 19de eeuw vond een fel dispuut plaats in de bacteriologie. Aan de ene kant stond Louis Pasteur, die van mening was dat iedere ziekteverwekker uitgeroeid diende te...

Columnist in Spotlight

rc15 9
22 september 22
Hallo ! Ik ben Roger .  Ik ben 75 .Ik ben 60 jaar...
rc30 8
31 augustus 22
Dit gaat over de club " DE ONAFHANKELIJKE...
DD15 8
18 augustus 22
Toen ik nog een jongetje was....lang geleden....
RC14 7
17 juli 22
Het wel en wee mijner duiven.... Laten we...
RC1 4
07 juli 22
Ladies en gentlemen.... today i introduce you  "...
RC1
09 juni 22
Inderdaad , zoals de titel laat vermoeden wordt...
rc16 1
18 mei 22
Hier ziet u CASIUS  , een mijner topduiven....
RC6 5
07 mei 22
Moest ik dit duivendagboek een titel willen...
rc14 1
16 maart 22
Ge moogt zeggen dat ik een vuile stoefer ben...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new GebrDekker185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new LouisvZuijlen185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40