Spotlight

dinsdag 28 januari 2020

 

Zondagochtend was ik vroeg op. Ik heb alle kweekhokken zuiver gezet en zo goed als de gehele eerste ronde gespeend. Ik heb ze wel eens vroeger gespeend, maar door verschillende omstandigheden werd dat nu iets later.

Vervolgens konden alle kweekduiven in bad waar ze dankbaar gebruik van maakten. Je zou haast hopen dat het alle dagen zulk weer was. Tenslotte kwamen Oliver en zijn kameraad (de soigneurs van Eijerkamp) op bezoek om duivenvoer te halen. We hebben nog gezellig gebabbeld en toen was de dag zo weer om.

De vliegers zitten op een enkeling na allemaal te broeden. Zij gaan deze week gewoon weer los. Ik doe dat nooit als ze op drijven zitten, dan gaat de roofvogel er gegarandeerd met enkele vandoor.

Zo stel ik ook alle klussen aan de buitenkant van het hok uit totdat de jongen voor het eerst buiten komen, dan ben ik in de buurt. Ik probeer ze wel in de gaten te houden aan de hand van de camera’s die hier hangen.

Van roofvogelaanvallen als de jongen voor het eerst buitenkomen word je niet vrolijk. Ze spatten alle kanten op en je hoort of ziet er niets meer van, gestempeld of niet. Vaak zitten ze dichtbij. Ik maak elk jaar mee dat je maanden later bericht krijgt dat er een duif een paar kilometer van huis binnen is gelopen.

Zelf ben ik iemand die direct ziet of er een duif ontbreekt of er een vreemde tussen loopt, daar hoef ik ze niet voor te tellen.

 

Het is een feit dat er niet veel goede duiven zijn. De meeste goede duiven zijn mooi gebouwd en gepluimd, vandaar dat de betere liefhebber ze iets makkelijker onderscheidt. Daarnaast worden goede duiven alsmaar mooier door hun prestaties.

De valkuil is dat er ook een hoop mooie duiven zijn die er niets van bakken. In april starten de meeste vluchten weer. De favorieten zijn dan binnen enkele weken weer op hun plaats van voorgaande jaren en dezelfde hokken zakken wederom door het ijs.

Waar ligt dit dan aan? Stilstand, overbevolking, teveel of te weinig medicatie, te lang met dezelfde duiven doorgaan die al lang verwijderd hadden moeten worden, wie zal het zeggen… Een duif die één keer per jaar een kopprijs pakt is nu eenmaal geen goede en zal ook vaak soortgelijke duiven voortbrengen.

De meeste minder presterende hokken zitten overvol: 24 of meer weduwnaars, 18 kweekkoppels en noem maar op. Het is beter om de helft te verwijderen en alleen met je beste duiven door te gaan. Die enkele goede duif zal zich anders aan de slechte optrekken in plaats van andersom.

Ben je niet zo zeker over je duiven? Laat ze beoordelen door een liefhebber die beter speelt of één van de duivenkeurders die menen er verstand van te hebben. Samen zie je meer dan alleen. Overbevolking schaadt, hier zijn de hokken nooit overbevolkt. Ik heb daar een hekel aan en wil al mijn duiven kennen.

Na enkele vluchten vliegen er hier al duiven uit. Ik ben daar nooit slechter van geworden en geloof niet in verhalen als ‘dan is de sfeer weg’.

Zo werd ik ergens in de jaren ’90 2e hokkampioen midfond in de afdeling achter de in die tijd onklopbare Wijnings uit Sprundel. Zij vlogen met dertig duiven, ik nog met zes weduwnaars. Ik startte dat seizoen met achttien duiven, de rest was al verwijderd omdat ze niet goed genoeg waren.

Hier koppel ik voor mijn gevoel de minste aan elkaar zodat het gehele koppel in één keer kan verdwijnen. Mocht één van de twee alsnog boven verwachting presteren, dan heeft de partner geluk maar zal hij wel zijn chipring verliezen en als thuisblijver door het seizoen gaan.

Minder duiven kosten minder geld en zijn makkelijker gezond en gemotiveerd te houden, vooral als je over weinig tijd beschikt. Ook bij de jongen werd vroeger na vijf vluchten 30% verwijderd om alleen met de beste naar de NPO-vluchten te gaan. Nu heeft iedereen slapeloze nachten als 30% verspeeld wordt.

De tijden na de poulejaren zijn veranderd en dat is niet ten goede van de duivensport. Er worden nu veel meer kansloze duiven aangehouden dan vroeger en ook is de spanning eraf. Vroeger kon er wat gewonnen worden. Als nu de 1e prijs weg is, valt het gewoon tegen.

 

De eerste ronde jonge duiven staat te trappelen om naar buiten te mogen. Gisteren kregen ze een bad in de ren. Vanaf volgende week ga ik ze loslaten, maar eerst moeten ze naar de signalen dat ze naar binnen moeten leren luisteren. Ik gebruik daar een sportfluitje voor. Elke keer dat ze gevoerd worden, fluit ik en dat hebben ze snel door.

De laatste jaren worden de jongen die het vertikken om binnen te komen vaak gegrepen door de roofvogel. Nu zijn dat niet gelijk de slechtste, maar vaak de avontuurlijkste duiven die alles willen verkennen zonder de omgeving goed in de gaten te houden.

De eerste weken blijf ik in de buurt, daarna niet meer. Het hele dagen op dak slenteren wat ik vroeger wel deed en nog graag zou willen, is niet meer mogelijk. Je trekt er die rovers gewoon mee aan en die lijken ook ieder jaar eerder te starten met broeden. Het komt niet aan op een duif meer of minder, maar selecteren doe ik liever zelf. Daar heb ik geen kromsnavel voor nodig die de duiven in de stress jaagt.

De vliegduiven zijn na de koppeling niet los geweest. Het blijft miezerig weer, maar het is ook nog lang geen half april.

Veiling Van Brandenburg

Verder loopt er nog een veiling van Jan van Brandenburg. Jan heeft hier wat duiven gehaald, maar moet helaas wegens gezondheidsredenen stoppen. Eén duivin is uit de veiling genomen, omdat zij klem zat tussen een deur. Laat dat nu net een dochter van Fast Rocket zijn, de beste volgens mij. In deel twee zijn er nog vijf kinderen van haar te koop, gekoppeld aan een zoon van Geeloger van Koen Minderhoud. Een kans dus om voor weinig aan iets goeds te komen.

maandag 27 januari 2020

Kijk beginners in de sport........ die moet je gewoon weg helpen uit vrije wil, nu is het zo dat het dit
keer mijn Oom is die met deze sport/hobby begint, waarom begint hij ? nou vroeger had vader
ook duiven en zijn broers ook ''mijn pa en oom peter'', maar nu mijn oom John enkele keren hier
geweest is is het duivenvirus keihard binnen geslagen en heeft hij een mooi hok geplaatst in de tuin
en is dus toe aan jong grut voor het jonge duiven seizoen voor 2020, nu heb ik mijn kwekers gekoppeld
en hebben er 6 koppels eitjes en nu enkele al jongen liggen, dus ach een 11 tal jongen op komst
want 1 eitje is gesneuveld met een gevecht tussen ''de Gebogelde'' en de ''Spendor'' dus helaas staat
de teller nu op 11 maar de kans is aanwezig dat nr 11 ook sneuvelt als ''de Spendor '' zo door gaat,
hij is gewoon weg kei hard ''de zak'' wie weet wordt dat zijn nieuwe naam.

Maar goed 10 jongen zou een mooi begin zijn, als de kwekers weer voor ronde 2 gaan koppel ik
de vliegers ook en hoop ik een ronden over te kunnen leggen van de kwekers bij de vliegers zodat
ik er minimaal 2 a 4 jongen per kweekkoppel er uit kan halen, verder gaan er 2 koppels laatjes
2019 mee naar mijn oom om daar zelf jongen groot te brengen en dan kijken we wel hoe het uit
pakt en wat we dan gaan doen met die laatjes, uitwennen  is een optie zodat hij nog een 3 de
ronden kan pakken om zo genoeg opt hok te hebben om een start te maken, samen met enkele uit
mijn 2de ronden van de vliegers hoop ik een 18 tal van hier daar te kunnen plaatsen en als de
laatjes hun werk doen is het plus 8 dus totaal 26 jongen voor jongeduiven vluchten en
enkele voor Natour. moet lukken.

Ook haalt hij nog duiven bij een ander dus aan een juiste start kan het niet liggen lijkt mij.

Hoe gaat het hier met de duifies, nou mag niet klagen doffers trainen goed alleen na de training
vind ik ze iets te veel in elkaar zitten, of dat komt door het weer of dat ze toch iets onder de
leden hebben dat weet ik nog niet maar dat laatste lijkt mij niet anders train je niet 1 uurtje rond
om Emmeloord, zoef zoef is het dus ik zou niet moeten of mogen twijfelen maar ook ik ben soms
niet 100% overtuigd van me zelf.

De volgende keer hoop ik 2 nieuwe aanwinsten te presenteren maar dat moet nog effe wachten.

nou latersssssssssssssssssssssssssss 

maandag 27 januari 2020

Maandag 20 januari - Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen -

Wordt niet zo heel veel geschreven de laatste weken, hier ook wat de klad erin. Hoe anderen die nog wel de tikkerites hebben het doen geen idee, belevenissen en ideeën zat om over te tikken en alleen het energie niveau houdt niet echt over om met regelmaat lezerij op het scherm te tonen. Rond middernacht de reservebank weer onder mij kunnen schuiven na weer een intensief beursweekend in Blackpool. Daarna half slapend nog voor de gele zakken de orders opnemen en doorgeven voordat er eindelijk aan de slaap kon worden toegegeven. Toegegeven het is een keus, en gelukkig is de conditie best in orde om de inspanningen op te kunnen vatten, lekker man. Drie keer per week een uur of meer op asics langs meren, bossen en door landerijen rennen betaald zich uit, alleen kort daarna helder denken is goudvis werk. Voor het vertrek naar Brexitanie het eerste jonge grut mogen aanschouwen en vanochtend benieuwd in hoeverre de kolonie uitgebreid was. Opgewekt dat de hoger ingeschatte koppels op twee gele plukjes pluizen zitten te broeden, jammer van de eenlingen en een gradatie jammer in het hogere segment de twee koppels die hun plukjes hadden platgebroed. Niet meer dan een kopie van voorgaande jaren, het enige verschil zijn de ouders waar het bij gebeurt. Hoe lastig teleurstelling ook kan zijn, beter om te focussen op de koppels waar na twee ronden vier ringen gebruikt zijn en zonder haperen naar het jonge duivenhok getransfereerd worden. Al werkte een koffiesessie aan de grote tafel van de Fries om útens die de klassieke namen uit de boeken heeft gevlogen, ook weer een andere blik op mijn ervaring geworpen. Zijn olympiade koningin uit een overgelegd enkel eitje van verworpen moeder, heeft nog steeds een enorme impact op zijn selecão. Mooi dat de sport toch voor een groot deel onvoorspelbaar lijkt, al lijkt het bij sommigen voorspelbaarheid in positieve zin toch vaker voor te komen. Net als nachtvliegers, door het weerfront vliegers, regencrossers, hittebestendigen en cloudbusters. Zal wel niet geheel toevallig zijn dan. Toch maar wat vasthouden aan de natuurlijke verdeling van kwaliteit en dat de weg naar succes in de natuur een rechte lijn is, geen enkele afwijking wordt geaccepteerd. Dan gaat het niet alleen maar over de buitenkant, hoe graag zijn die zich aan het selectierecht verrijken over de rug van de schapen die vanachter aangedrukt worden over de dam. Niet alleen de discipline maar ook nog eens omgevingsfactoren bepalen wat de meest functionele carrosserie oplevert, heb daar nog maar weinig over gelezen, jij? En dan gaat het alleen nog maar over de buitenkant, binnenkant is voor, ja zeg het maar. Als je daar over begint bereik je het grijze gebied van een taboe. Vervlogen hoop als een vloeitje in de buurt van een open haard. De standaard uitleg 'je kan niet in het kopje kijken'. De eeuwige uitvlucht, niet eens een poging wagen. Als je daar tegenin gaat? De uitleg over zwarte gaten is er niks bij, alles gaat op stil. Mooi zo laten en als je wat te hebben ontdekt, lekker voor jezelf houden is de remedie. De beurzen, twee achter de rug en altijd is er één vrolijkert die vlot bij de voerbakken langsloopt en meent te moeten vertellen 'van voer gaan ze echt niet harder vliegen, het zit in het kopje' alsof ze iets bijzonders te vermelden hebben. Lekker voor je ego joh, en als je er gelukkig van wordt krijg je nog een duimpje van mij mee met een gemeende smile, fijne dag verder. Dortmund op de zaterdag was best druk in de ochtenduren en flink wat vragen gekregen, mooi wat adviezen mee kunnen geven. Vrijwel alle oosterburen houden hun gevleugelden binnen tot midden maart, waarna ze een versnelde cursus klauwen ontwijken te verwerken krijgen. Dan is een week vooraf best handig om de detox mengeling voor de snavel te houden, zodat ze mooi wat gewicht kwijtraken en beter voorbereid zijn dan proberen met een zak wintervet in de bocht onder controle te houden, logisch toch? Bij de vorige editie verschijnt laat op de middag mannetje met onderbeet en oost Europeaans accent aan de voerbakken. Komt mededelen dat hij maar een soort graan voerde en daar de hele boel mee plat vloog, haver. Ongeloof aan onze kant uiteraard en wat kun je er anders mee dan veel succes te wensen? En dit jaar komt dezelfde gast weer voorbij met hetzelfde verhaal en ik stond al klaar om zijn verhaal aan te vullen met de vraag welke graansoort. En toen rolde ineens 'gerst' van de tong, ik moest mij inhouden om niet over de grond te rollen. Toch maar gevraagd dat het toch haver was dat hij voerde? Ja ja dat ook, en haver... Mijn gebit vloog er bijna uit, heb hem weer veel succes gewenst, kijk nu al uit naar volgend jaar, ik gok op tarwe. Blackpool blijft altijd iets bijzonders, als je er voor het eerst naartoe kan het best eens als een tijdreis ervaren worden. De hal is historisch, bijzondere indeling en het publiek gaat er met 25.000 bezoekers toch graag naartoe, de industrie steeds minder en dat is opmerkelijk zichtbaar. Voor het publiek toch minder belangrijk, de beleving van een totaal weekend met sportvrienden veel belangrijker. De balkons waren vorig jaar nog best bezet, nu leeg is toch een signaal. Wil je handen vol veren voor papier ruilen, jong spul, dan kun je daar gerust terecht. Landgenoten die daar een 200 tal per keer wegzetten kan best slim zijn, een keuze. Zijn nog altijd een vracht veilingen te beleven in de omliggende horeca. Minder interessant is de duidelijk aanwezige armoede op de vroege ochtend. Zwervers op zoek naar een beter bestaan kan best confronterend zijn, niet meer gewent. Altijd wel een paar nieuwkomers uit eigen land aanwezig, standaard op zoek naar de minst prijzige verblijfplaats. Mogelijk niet altijd even handig als je luxe gewent bent. Prachtig de blik in de ogen bij de vraag of ze muizenvallen en luisdruppels hebben meegenomen... Na twee edities in de ballroom na enig aandringen eindelijk op de horsshoe, daar waar het grote publiek langs trekt. In het licht en als de deuren open staan op de toch, altijd beter dan op de tocht en in het duister achter half gesloten deuren. Ook dit het gevolg van terug trekkende industrie, creëert ruimte. Je hoort er te zijn, te tonen dat je er bent en dat je planning op de toekomst gericht is, daar gaan we voor. Binnenkort meer, vooruit kijkend naar beter..

zondag 26 januari 2020

Het ‘zachte’weer blijft maar aanhouden. Natuurlijk hebben we periodes van regen en guur weer gekend maar de echte kou en vorst is tot nu toe achterwegen gebleven. Wanneer je zo’n dag of dagen hebt dat de temperatuur voor de tijd van het jaar hoger ligt dan normaal en het zonnetje komt er ook nog bij, lijkt het wel voorjaar. In de tuin zie je dan ook de eerste tekenen van ontluikend groen en ook de duiven beginnen ‘weelderig’ te worden. (Zelfs in mijn open rennen). Het enige wat ik tot nu toe kan doen en doe is de duiven een mengeling voorschotelen met een redelijk groot % gerst. Daarnaast pas ik de hoeveelheid af en nog lopen de toekomstige weduwnaars op het dak te ‘ronken’ na hun dagelijkse trainingsrondje. Een aantal van deze doffers zijn regelmatig langer weg dan dat ik gewend ben. Je houdt je hart vast met de roofvogels maar tot nu toe keren zij soms na meer dan één uur  klapperend weer terug of haal ik ze binnen tussen de duivinnen. Nu moet dat laatste niet te vaak voorkomen want dat hebben ze ook snel door. De duivinnen houd ik meer in de gaten en voer ik nog schraler, vooralsnog heb ik ze onder controle. Zij trainen dan ook in één grote groep en maken geen aanstalten ‘weg te trekken’.

 

Veel liefhebbers hebben al gekoppeld en hebben ‘voordeel ’van deze zachte omstandigheden. (ze ondervinden zeker geen nadeel). Ik zit een beetje te ‘dubben’ wat te doen, moet ik gedwongen door de omstandigheden van mijn schema afwijken? Aan een hok stuiterballen heb ik ook niets!

Op de website van de eendaagse Fondspiegel zag ik de uitslagen van Categorie 1 t/m 3 staan. Ik vond mij zelf op plek 47 terug in categorie 3. Daarnaast nog een mooie ranking bij de “Gouden Duif”. Alles bij elkaar maakt 2019, een seizoen waar we tevreden op kunnen terugzien. 2020 is begonnen dus 2019 is ”oude koek” maar het is mooi om hierop *voort te borduren….. En dat gaan wij zeker proberen!

 

Afgelopen en vorige week zijn ons plotseling 2 liefhebbers ontvallen, mannen waar ik altijd wanneer ik ze tegen kwam een praatje meemaakte. 2 fijne maar vooral aimabele mannen, Frans en Jaap, het gaat jullie goed, ik zal jullie blijven herinneren. Bovenstaande geeft maar weer eens de betrekkelijkheid van het leven aan, maar is ook een stimulans om in 2020 ‘alles’ uit de duiven/sport te halen.

 

Terug naar de duiven,

De 4 doffers hebben hun hormoonkuur achter de rug, de eieren zijn al een paar dagen geleden weggegooid en nu maar eens kijken of ze wel ‘raakschieten’. Daarnaast heb ik de motivatie bakken uit de broedhokken gehaald. Ik had deze geplaatst omdat duiven het fijn vinden om wat beschut en in het donker te zitten, ook konden de duiven zich er bovenop verschansen. Mijn broedhokken zijn niet aan de ruime kant en met motivatie bak erin, wordt het best een beetje een krappe boel en dat kan misschien mede de oorzaak geweest zijn van de ‘klare’ eieren. Wie weet ben ik straks weer ’n ervaring rijker.

 

Inmiddels in de bijzondere ledenvergadering van de Afdeling gehouden maar ben zelf niet in bezit van enige informatie of verslag dus wie weet volgende week.

 

*voortborduren op…..

 

Resultaten kring 3/resultaten afdeling 6 en nationale klasseringen Dagfond

 

Fontenaye (1) 1e-7-8-11-36 enz. 11/19 (39e NPO 7523 dv)

Fontenaye (2) 9e-10-13-16-36-37-43-44-52-73 enz. 14/15 (92e NPO 5753 dv)

Issoudun 1e-6-16-21-23-42-57-65-78 enz. 11/21 (14e NPO 4235 dv)

Argenton 8e enz. 6/20 Duiven vallen in de vroege avond en concours sluit niet (57e NPO)

Blois 1e-4-6-16-23-25 enz. 10/17 (4e NPO 2252 dv)

Vierzon 1e-7-11-14-21-22-23-enz. 16/18 (12e NPO 2330 dv)

 

Kring 3 Dagfond

1e on & 1e aangewezen 1e hokkampioen

 

In de Afdeling (N&Z) op de 6 DF vluchten de 39e, 92e, 14e, 57e, 4e en 12e NPO

 

Afdeling 6 Dagfond

6e on & 3e aangewezen, 5e hok kampioen

 

*Nationaal kampioenschap (5 van de 6 vluchten tellen)

Nationaal 32e on & 17e aangewezen (afdeling 3e & 1e) *Bron Compuclub

 

47E ÉÉNDAAGSE FONDSPIEGEL (CATEGORIE 3) * bron Fondspiegel

15E vermelding Gouden Duif ééndaagse fond * bron De Duif

 

 

Resultaten Peter Nijman Kring 3

2e Vitesse aangewezen-1e Midfond on aangewezen-3e aangewezen- 3e Natour on & 2e aangewezen- 3e hokkampioen- 1e & 2e generaal duif.

 

zondag 26 januari 2020
Logo
Van de projectleiderVoortgang GPS-pilot in Zeeland
We zijn inmiddels een jaar bezig met de pilot in Zeeland en door alle partijen is er veel overlegd en langzaam komen de zaken op gang. Toch wordt het verloop van de pilot als te traag ervaren en dus is erdoor de projectleiding gezocht naar een manier om het tempo erin te krijgen.
Na de regiobijeenkomsten was het duidelijk dat de inbreng van de Zeeuwse liefhebber te weinig aan bod komt en dat het gevoel was ontstaan van een “ver van mijn bed show”. De bedoeling is altijd geweest om de duivensport aantrekkelijk te maken en te houden voor iedereen die hierin interesse heeft.
Op de najaarsvergadering van de afdeling Zeeland is er dan ook een kantelingsdocument vastgesteld waarin de projectstructuur wordt gedraaid richting de liefhebber en zijn wensen. Uiteraard blijven de kaders vanuit het Basisdocument staan, maar door de projecten in te vullen voor en door de werkgroepen kan er op relatief korte termijn meer verbinding komen met de beleving van de hedendaagse liefhebber.

Inrichten Regie- en Reflectiegroep
Op 19 december is er een bijeenkomst geweest met de leden van de werkgroepen. Op de bijeenkomst is zeer uitgebreid de wijze van de aanpassing van het proces beschreven en is er ook een beeld geschetst waar we op afstevenen als we niets gaan doen.
Download hier het document: De Kanteling

De belangrijkste wijziging die wordt aangegeven is de inrichting van een Regie- en Reflectiegroep (R & R groep) die zorg gaat dragen voor het aansturen van de werkgroepen. Vanuit de werkgroepen hebben zich 5 deelnemers aangemeld die hierin gaan functioneren, aangevuld met de projectleider als verbinding naar de hoofdstructuur van de pilot. De laatste beslist niet mee over de keuzes van de leden van de werkgroepen, tenminste als deze niet afwijken van de gemaakte afspraken in de eerder vastgestelde documenten.
Op 8 januari zijn de leden van de R & R groep geïnstalleerd in het bijzijn van de voorzitters van de werkgroepen en de programmaleiders in de pilot. Hier is hun positie geschetst en de zaken die van hun verwacht worden in de resterende pilotperiode.
Afgelopen woensdagavond was de eerste bijeenkomst van de R & R groep en is er na het verdelen van de functies vooral gesproken over de werkwijze komend voorjaar. Richting de werkgroepen zal er een verzoek worden gedaan om hun prioriteiten aan te geven in de pilot zodat de R & R groep deze kunnen wegen en om kunnen zetten in enkele projecten om verder uit te werken. Deze projecten zullen vervolgens worden voorgelegd aan de afgevaardigden op de afdelingsvergadering zodat er volledige transparantie is over de zaken die de werkgroepen gaan uitwerken.

Tot slot
Als projectleiding zijn we ontzettend blij dat er altijd nog liefhebbers zijn die de duivensport naar een hoger plan willen tillen met het behoud van de duivensport van de huidige leden, maar zeker ook de interesse wekt van mogelijke nieuwe leden. Door te werken aan onderwerpen die zowel worden aangedragen door de aangesloten leden (= de werkgroepen), maar ook na afweging verder worden uitgewerkt door diezelfde werkgroepen wordt de pilot ook echt van de liefhebbers. De bedoeling is dat deze pilot de impuls wordt die niet alleen in Zeeland een positief resultaat geeft, maar ook op landelijk niveau laat zien dat met samenwerking veel mogelijk is.
 
Bricon in de Zeeuwse GPS-pilot
 
In de onderstaande link naar de PowerPoint nogmaals overzichtelijk uiteengezet waar we staan en gaan met onze Bricon pilot zoals die in 2019 bij ons in de Nishoek werd gestart en in 2020 verder opgepakt kan worden.
Inkorven zal dan mogelijk zijn enkel nog met de zogenaamde “slimme” antenne, te weten zonder computer, printer, klok of atoomklok. De “slimme” antenne is immers nu 100% cloud-based en kan dus volledig zelfstandig functioneren.
Op het hok hangt dan de nieuwste versie van de PAS box waar nu de eigen voedingsadapter komt te vervallen en de antenneconnectie tevens ook de stroomvoorziening zal zijn.
Verder gaan we ook werken met de PAS App. Deze is momenteel in ontwikkeling. De testversie kan reeds worden getoond. Is eind februari klaar en gratis te downloaden uit de app store. Werkt op de smartphone ( eenmalig aanmelden ) en werkt met pushberichten. Wordt allerlei informatie gepushed zoals b.v. lostijden, aankomsttijden duiven en allerhande bijbehorende informatie. Verder komen er ook belangrijke links in de app.
Waar we in 2019 voor alle geconstateerde duiven reeds automatisch de meldingen zagen op PAS Live in de Cloud, zullen we dat in 2020 verder uitbreiden met automatisch en voorgeprogrammeerd ( vluchtcode gerelateerd instelbaar op hoofdniveau ) melden naar b.v. Compuclub, IFC en ZLU
Ook zullen we in de loop van 2020 het vullen van de koppeltabellen ( chipringen toekennen ) automatisch via de “slimme” antenne laten lopen.
Aandachtspunten dit jaar zijn o.a. inzet NPO server, uniformiteit, standaardisatie en privacy
Zoals gezegd, alles wordt via de link naar de PowerPoint nog eens duidelijk uitgelegd, incl. de voordelen voor de liefhebber en de vereniging.
 
De programmaleider ECS van de Zeeuwse Pilot
Andries van Iwaarden
Website Grafic 2 Innovate
Hier uw banner? Dat kan!
Om te adverteren in deze 2/3-wekelijkse uitgave, informeer naar de mogelijkheden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
zaterdag 25 januari 2020

PROPERE VLEUGELS ONGELOOF ALOM 21 januari 2020

Hierbij het verhaal achter de foto’s van 12 jan. 2020. Voor degene die de foto’s niet gezien hebben, zie mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/Duiven-aanmelding-496981040791030/ .

De betreffende duif werd in november 2019 te Westerlo dood gevonden op straat.

Een sportieve persoon deed wat meer zou moeten gedaan worden, “aanmelden” en zo kwam men met elkaar in contact.

Uit het telefonisch gesprek nadien bleek dit een duif te zijn van liefhebber Wijnen Paul uit Waltwilder, de aanmelder vertelde dat hij duif 5002995/2019 dood op straat gevonden had. Eerst dacht Paul dat er een foutieve ringnummer vermeld werd, want hij wist dadelijk over welke duif het ging de enige bonte van het hok, de ouders van deze jonge duif waren een geschenk van zijn overleden broer, en vroeg dan de aanmelder om nog eens na te kijken of de cijfers wel juist waren. Aan de andere kant van de lijn werden dezelfde nummers herhaald, toch kon de liefhebber het nog steeds niet geloven, de bonte zat daarstraks nog op het hok. Paul begreep het niet de bonte zat er nog altijd en aan de andere kant van de lijn bleef men dezelfde cijfers herhalen, er werd dan besloten om foto’s te maken en door te sturen.(De geplaatste foto’s bij de prijsvraag.)

ONGELOOF ALOM

Onlangs op een kijkdag,kwam ik in gesprek met Paul waar hij mij zijn verhaal deed. Bij mij ging dadelijk een belletje rinkelen, vorige winter na een panelgesprek kon ik nog even napraten met een der grootste, waar het gesprek toen over asduiven ging. Ik kon toen niet geloven dat er asduif titels gewonnen werden met namaak ringen, daar bleef het destijds bij. NU kreeg ik het bewijs wel door dit voorval. Nu was het duidelijk: vervalste ringen bestaan. En klopt het verhaal dan toch van een jaar geleden? Als de ringen vervalst zijn dan is het maar een kleine stap om ook de eigendomsbewijzen te vervalsen. Wat kan de bedoeling zijn van dit bedrog? GELD

Wel opvallend is hier dat duiven geringd werden door iemand die zelfs niet in het bezit is van de originele ringen met eigendomsbewijzen.

IS DE COMMERCIE HIER DE OORZAAK VAN?

Volgende week vervolg.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. https://www.facebook.com/Duiven-aanmelding-496981040791030/

zaterdag 25 januari 2020

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aan de deskundigengroep dierziekten gevraagd het risico voor de vogelgriep (HPAI) voor Nederland te beoordelen. Naar aanleiding van dat advies is besloten vooralsnog geen ophokplicht voor pluimvee in te stellen.

Op 31 december 2019 was in oost Polen een uitbraak met de hoogpathogene vogelgriep (HPAI van het serotype H5N8). Dat was de eerste HPAI uitbraak in de Europese Unie van dit winterseizoen. Inmiddels zijn uitbraken gemeld uit meerdere landen in midden en Oost Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Oekraïne). De situatie aldaar is zorgelijk. Ook zijn er twee dode besmette wilde vogels gevonden, één in Polen en één in Duitsland vlakbij de Poolse grens.

De deskundigengroep dierziekten heeft afgelopen maandag op verzoek van de minister de bestaande situatie beoordeeld. De conclusie is dat wilde vogels hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de meeste uitbraken die tot nu toe zijn gemeld. Verder beoordelen de deskundigen dat het niet waarschijnlijk is dat er nu besmette vogels in Nederland zijn. Deze laatste conclusie baseren zij onder meer op het feit dat er sinds de herfst meer dan 2500 levende wilde vogels in Nederland zijn bemonsterd en negatief zijn getest op HPAI. Ook zijn er bij het testen van in Nederland dood gevonden wilde vogels geen HPAI besmettingen gevonden. Verder zijn er geen met HPAI besmette bedrijven of hobbylocaties gevonden in Nederland, België en Duitsland.

De najaarstrek van de broedgebieden van wilde watervogels in noordoost Europa naar het zuidwesten is achter de rug. De vogels blijven op hun winterbestemming tot de trek terug begint. Alleen wanneer door streng winterweer (vorst en sneeuw) voedsel voor de vogels onbereikbaar wordt, kan een trek naar het westen worden verwacht. De komende twee weken wordt geen omslag in het weer verwacht.

Op basis van de risicobeoordeling kan worden geconcludeerd dat de kans op insleep van vogelgriep op een Nederlands pluimveebedrijf op dit moment klein is. Een ophokplicht is een ingrijpende preventieve maatregel met consequenties voor dierenwelzijn en voor bedrijven met vrije uitloop pluimvee.

Het ministerie van LNV blijft de situatie op de voet volgen. Mocht de situatie ongunstig wijzigen, zal er direct contact met de pluimveesector opgenomen worden en zal de minister passende maatregelen nemen om besmettingen met HPAI zoveel mogelijk te voorkomen.

Er is in Nederland een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting ingevoerd voor transportmiddelen voor gevoelige diersoorten uit de getroffen landen. Daar wordt door de NVWA op toegezien.

zaterdag 25 januari 2020

Voorwoord
 

Afgelopen week hebben we vanuit het bestuur de Nationale Dagen in Engeland en Frankrijk bijgewoond. Mooie dagen waarin we de banden met internationale bonden en liefhebbers aangehaald hebben. We hebben gesproken over de uitdagingen, aanpak en mogelijke oplossingen. Gesproken over zaken als vogelgriep, lossingen en losplaatsen. Tijdens deze ontmoetingen merk je hoe onze sport leeft en hoeveel betrokken en bevlogen liefhebbers er zijn. In Nederland zijn we druk met het vergaderseizoen. Morgen, zaterdag 25 januari staat de 1e Ledenraad van het jaar gepland en in maart volgt de tweede. Wij kijken er naar uit om elkaar te treffen en samen keuzes en afspraken te maken voor onze mooie sport. En bent u niet in de gelegenheid om de Ledenraad bij te wonen? Volg de vergadering dan via de Livestream.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 

NPO BESTUUR
Ledenraad 25 januari 2020: definitieve agenda


1. Opening
2. Appèl der afgevaardigden
3. Vaststellen notulen 9  maart 2019 en 4 juni 2019
4. Voorstellen NPO Bestuur
5. Voorstellen Afdelingen, Secties & Platforms
6. Begroting 2020 (+ toelichting resultaat Q1 t/m Q3)
7. Evaluatie
8. Mededelingenmap
9. Rondvraag
10. Sluiting

De vergadering begint om 09.00 uur in het Dorpshuis in Asperen (Van Langerakstraat 6).
Ledenraad 25 januari 2020
 

NPO BESTUUR
Ledenraad via livestream


De ledenraadvergadering van zaterdag 25 januari is ook te volgen via Livestream.
Livestream Ledenraad 25 januari 2020
 


Examen Nederlandse Groep van Keurmeester van Postduiven


Zaterdag 18 januari jl. vond het jaarlijkse examen plaats om toegelaten te worden tot de groep van keurmeesters van postduiven. De medisch adviseur van de groep Stephan Göbel had samen met de verenigingsvoorzitter Hans van der Sluis van de P.V. Maarssen er voor gezorgd dat het examen dit jaar landelijk centraal gelegen plaats kon vinden, namelijk in Maarssen.

Reeds om 09.30 uur waren de examencommissieleden Jan Heeres, Nico de Jong, Huib Bransen  en Gerard van de Bovenkamp aanwezig om de door de kandidaten te keuren duiven voor te keuren. Uiterlijk 10.00 uur waren ook de zes kandidaten aanwezig,  die ontvangen werden met koffie en cake om zodoende te trachten hen op hun gemak te stellen want het keuren van duiven op een examen geeft toch altijd wat spanning en  nervositeit, bij de één natuurlijk wat meer dan bij de ander.

Nadat de kandidaten van 10.30 tot 11.30 uur de gelegenheid kregen de vragen behorende bij het theoretisch gedeelte te beantwoorden, werd na de lunch gestart met het praktische gedeelte, het keuren van de duiven. In dit geval vijf doffers en vijf duivinnen. Nadat ook dit achter de rug was, werd de kandidaten een drankje aangeboden  terwijl de examencommissieleden de gelegenheid hadden het afgelegde examen te beoordelen.

Zijne grijze eminentie Nico de Jong kreeg de gelegenheid de uitslag aan de kandidaten bekend te maken: één kandidaat moest helaas worden afgewezen en vijf kandidaten slaagden te weten. De geslaagden zijn:  
  • Gijs Heinrichs (Oss)
  • Jan Groothuis (Borne)
  • Frank Vunderink (Borne)
  • Ahmad Majid (Assen)
  • Gerard de Graaf (Hoevelaken)
Commissievoorzitter Jan Heeres bedankte na afloop Stephan en Hans voor het beschikbaar stellen van de accommodatie en de catering en zijn mede commissieleden voor hun inzet. Hij wenste de geslaagden een fijne carrière als keurmeester toe en sprak tevens nog de wens uit dat jaarlijks zich voldoende kandidaten zullen aanmelden voor het dan af te leggen examen.

Een welkome bezoeker!      
 
 
 
 
 

VETERINAIR NIEUWS

Vogelgriep


Na de uitbraak van vogelgriep (HPAI van het serotype H5N8) op 31 december 2019 in Polen, volgden uitbraken in meerdere landen in het midden en oosten van Europa.De situatie daar is zorgelijk. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aan de deskundigengroep dierziekten gevraagd het risico voor de vogelgriep (HPAI) voor Nederland te beoordelen. Naar aanleiding van dat advies is besloten vooralsnog geen ophokplicht voor pluimvee in te stellen.

Conclusie deskundigengroep
De deskundigengroep heeft geconcludeerd dat wilde vogels hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de meeste uitbraken die tot nu toe zijn gemeld. Verder beoordelen de deskundigen dat het niet waarschijnlijk is dat er nu besmette vogels in Nederland zijn. Deze laatste conclusie baseren zij onder meer op het feit dat er sinds de herfst meer dan 2500 levende wilde vogels in Nederland zijn bemonsterd en negatief zijn getest op HPAI. Ook zijn er bij het testen van in Nederland dood gevonden wilde vogels geen HPAI besmettingen gevonden. Verder zijn er geen met HPAI besmette bedrijven of hobbylocaties gevonden in Nederland, België en Duitsland.

Geen ophokplicht, wel verplicht 2e reiniging en ontsmetting transportmiddelen
Op basis van de risicobeoordeling kan worden geconcludeerd dat de kans op insleep van vogelgriep op een Nederlands pluimveebedrijf op dit moment klein is. Een ophokplicht is een ingrijpende preventieve maatregel met consequenties voor dierenwelzijn en voor bedrijven met vrije uitloop pluimvee. Er is in Nederland wel een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting ingevoerd voor transportmiddelen voor gevoelige diersoorten uit de getroffen landen. Daar wordt door de NVWA op toegezien.

Vanuit de NPO blijven we uiteraard de ontwikkelingen volgen en informeren we onze leden.
Actuele informatie vogelgriep (HPAI, serotype H5N8)
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden.

Komende weken staat er een drietal prijsuitreikingen in Afdeling Zeeland gepland. En op 14 februari de duivenavond van de Kaatsheuvelse Postduiven Vereniging.

Bekijk het complete overzicht op de website. Heeft u activiteiten of bijeenkomsten die u onder de aandacht wil brengen? Stuur de complete informatie dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 23 januari 2020

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht activiteiten in het land
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
vrijdag 24 januari 2020

Een bizar verhaal !!
Koen Pille uit Diksmuide is de schaapherder van de Damse vaart . De ”Schapen zijn, in een slimme combinatie met mechanisch beheer, de beste optie om de oevers van de Damse Vaart te onderhouden. Koen is als herder aangesteld die de twee oevers zal onderhouden met een kudde. De schapen begrazen in totaal 15 hectare . 11 hectare op de linkeroever vanaf de Gemeneweidestraat in Brugge tot de Nederlandse grens. Op de rechteroever wordt er gegraasd tussen de Hoekebrug en het zelfbedieningsveer Kobus.
Wat heeft dit te maken met die twee witte duiven ?
Wel ....mijn 2 beste jonge duiven van 2016 . Johnny Cash & Jo Cox , werden in 2017 samen gekoppeld en gaven mij AMIRA ( zie foto's )

De zus van Amira , de 903/17 , ging als jonge duif verloren .
Zo'n 10 dagen geleden werd ik 's avonds laat opgebeld door schaapherder Koen die beweerde een duif van mij opgevangen te hebben . Bij nazicht bleek het dus over de zus van Amira te gaan die ik bijna 2 jaar kwijt ben ....
Waar heeft die gezeten ?
Vandaag werd zij terug bezorgd , in een kattenmand , door Koen himself , een nogal barse man , die vloekte op mijn schipperke Milou omdat ze niet wou zwijgen . " Ze zou van mij al rap een schop krijgen " gromde de man .
Enfin ...ik krijg wel meer rare snuiters over de vloer .
De man had weinig tijd want zijn schapen waren aan het lammeren en hij moest dringend terug naar zijn schaapstal .
En zei hij nog letterlijk .... " het is te hopen dat je het duifje nu niet in de pot draait na al die moeite die ik gedaan heb .... "
De 903 gaat nu verder door het leven gaan als " HET SCHAAP "
Met dank aan Koen Pille en tot nog eens !!!

Hierbij foto’s van de hoofdrolspelers ...

gr Roger

 

vrijdag 24 januari 2020

 

 
 
Tijd om weer eens wat woorden bij elkaar te typen. Weinig gelegenheid gehad. Hectisch is nogal zacht uitgedrukt, maar de maand januari was tot nu toe niet bepaald rustig. 
Natuurlijk gaat het dan meest over werk, o.a. een week Duitsland stond op het program, ook de diverse duiven verplichtingen eisten hun tijd op.
Zoals gewoonlijk wordt er op ons bedrijf rondom de feestdagen extra in de weekenden gewerkt. Daarnaast stonden er 3 zaterdagen duivenzaken op de agenda. De week Duitsland begon al met een reis op de vroege zondagmorgen, deze zondag vertrokken we voor een week naar de zon. Nu is het maandagavond, zijn we gesetteld op ons vakantieadres op Fuerteventura en is er ook de rust in het hoofd om even stil te staan bij de duiven. Er vliegen hier boven verschillende plaatsjes koppels duiven rond, wordt duidelijk met postduiven gespeeld op dit eiland.
Mijn duiven worden overigens prima verzorgd door de buren, zelf geen duivenmensen, maar als je zorgt dat zij gemakkelijk kunnen voeren en de drinkbakken kunnen bijvullen is er al een hoop gewonnen. Komt dus weer goed, daarnaast alvast een bedankje voor deze buren, ze lezen vaak dit blog overigens. Supporters kan ik ze al bijna noemen.
De Nederlandse duivenwereld staat op de kop door alle bestuurlijke ontwikkelingen. Wat ik vind van de gang van zaken? Ik heb hier al voldoende over geschreven, je kan niet bouwen op drijfzand. Wat wel nodig is, is dat er doorgegaan wordt met vernieuwing, maar dan wel in overleg en met een open communicatie. Er zullen dan evengoed onrustige momenten zijn, maar er zal in ieder geval veel meer begrip zijn. Laat het een wijze les zijn, succes aan diegenen die het aandurven de handschoen op te pakken.
Prijsuitreikingen heb ik nu wel genoeg meegemaakt afgelopen maanden. Wat één vroege duif al niet teweeg kan brengen. Het mag allemaal niet in de schaduw staan met wat de grote mannen allemaal laten zien, maar toch ben ik er apetrots op. Komend seizoen maar weer een keer zo'n vroege. Vanaf deze plek ook de felicitaties aan iedereen die wat te vieren had, grote klasse. Eén noem ik in het bijzonder, dat zijn de giganten uit Berlikum, Auke en Marijke doen daar al heel wat seizoenen wat niemand voor mogelijk houd. Top!
Ik vraag mij ondertussen wel af wat de zin en onzin is van zoveel uitslagen van één vluchtje. Natuurlijk meet je je in de club of het inkorfcentrum, regio en afdeling. Ik snap ook nog nationaal, al dan niet in sectoren. 
Mijn "592" was vanaf Bergerac 1e in het NIC, 1e in het Rayon, 1e in het CCG, 1e in het samenspel NOF, 1ste in de Friese Fondclub, 1e in de gezamelijk FFC en FNN uitslag en ook nog 1ste in Zone 4 van de Noordelijke Unie. Daarnaast nog 2de in de Afdeling Friesland en 2de sector 4 nationaal NPO. Waar ik nog het meest trots op ben is de 62ste plek nationaal tegen ruim 24.000 duiven, overvlucht op Zeeuws-Vlaanderen maar liefst 250 km. Alleen leverde dat geen vleesprijs of beker op..... Beetje veel allemaal, ook al heb ik het mij goed laten bekomen. Je moet alles een keer meemaken tenslotte.
Misschien ook eens iets om naar te kijken. Waarom moeten er zoveel uitslagen zijn? De prestatie van zo'n duif wordt er niet minder om lijkt me. Daarnaast vreet het tijd om alles af te lopen. Waarom niet een gecombineerde dag met vlotte uitreik ceremonies. Mij dunkt dat er dan na een half uur ook nog belangstelling is voor diegenen die geëerd worden. Als kosten een punt zijn voor veel liefhebbers kan dat ook nog een aardige besparing opleveren, bij elke prijsuitreiking is het feest, wordt er gedronken en moeten de kosten worden bestreden. Natuurlijk is dat hartsikke gezellig en is het goed voor de broodnodige verbinding tussen liefhebbers. Of telt dat verhaal over het kostenplaatje in de winter niet? 
Op naar het rustige seizoen, eerste weekend februari gaan de kwekers bij elkaar. Kweken voor de éénhoksraces, kweken voor mijn eigen overnachtploeg, kweken voor mijn grote vriend Joan, doe een samenkweek, heb nog wat afspraken lopen voor ruilduifjes en ook nog kweken voor de sierduiven. Moet nog wel ff wat gebeuren!

Tot de volgende!

www.postduivenblog.nl

Nieuwsbrief Peter Boskamp

28 december 19
Handige Tips Nu er de laatste tijd zo veel te doen is over de diverse virussen die onze duiven belagen, zouden we haast de ‘eenvoudige ziekten’ van de duiven vergeten. Toch moeten we ook aandacht...

Columnist in Spotlight

22 januari 20
                                      Gezellig op net uitgekomen jongen Op naam zetten Door...
15 januari 20
Jonge duivenhok weer schoon Brief De vorige week...
08 januari 20
Kweekdoffer op de eieren   Branden Na weer veel...
01 januari 20
U allen een gezond en sportief 2020 toegewenst Het jaar...
25 december 19
  U allen Prettige Kerstdagen 2019 Kerst Deze week...
11 december 19
  Het mooie dorpje Zonder Eigen Voer Ben voorbije...
04 december 19
   Ad de JONG  - HEUKELUM Ondanks de kou in de zon...
20 november 19
         2000-2007554 1e asduif overnacht afd.7 2005...
13 november 19
 Golden 10 verkoop in Asten  In het weekend van 2...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...
29 december 19
In deze Riviera hal van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp werd jaren aan één de...
23 december 19
Breaking News. Vooraankondiging Totale verkoop Jan Schreurs Nieuw Vennep Één van de...
Kenny De Tobel en Roger van Doorslaer, respectievelijk het jongste en oudste lid van Union Opdorp. “De duivensport is de schoonste die er bestaat”, menen ze.
20 december 19
“Het koeren van een duif, dat is het mooiste geluid op aarde” Geert De Rycke Kenny De...
17 december 19
Hieronder ziet u de foto,s van de feestavond 2019 Klik hier voor...
16 december 19
Dit zal plaatsvinden op 3 en 4 januari 2020:3januari vanaf 19.30 uur (​aanleveren van...
04 december 19
Zo kan je dus ook vertellen GPS 2021 en de trein van de het NPO Bestuur, “We zijn...
28 november 19
Gisteravond was de feestavond van het samenspel tussen PV de Snelpost Ermelo en PV de...
26 november 19
Wie heeft niet eens de wens om een tijdje op een onbewoond eiland te zitten? Ver van...
26 november 19
Stand van zaken GPS2021 Automatisering Zoals in de kop vermeld gaat het in dit verhaal...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40