Maarten Hakvoort

Donderdag 2 april Voorjaar

Het blijft toch een vreemd gevoel. Normaal in deze tijd ben ik ontzettend druk met de duiven en alles wat daarbij hoort. En nu? De antennes liggen zelfs nog in de schuur. En met het mooie weer wat verwacht wordt, zal het allemaal toch wel weer wat meer gaan “kriebelen”.

Vliegduiven
De meeste duiven zijn hier inmiddels gescheiden. “Justin” en zijn duivin hadden 2 keer de eieren onbevrucht. Die mogen na een injectie van de dierenarts, en wat pillen het nog een keertje proberen. “Justin” is van 2009, dus het zou nog moeten kunnen lukken.
Verder probeer ik er toch wat ritme in te houden. s’ Morgens trainen de mannen, en in de middag de dames. Ik voer op dit moment de Vandenabeele mengeling van Beyers aan de vliegers. De jongen en de kwekers krijgen nog kweekvoer van Beyers.

Jongen en verduisteren
Inmiddels al ruim 40 jongen die op eigen pootjes kunnen staan. Deze  gaan rond de middag een uurtje los. Ik voer ze 1 keer per dag, dit nog op advies van de helaas veel te vroeg overleden Martin Geven.
Vanaf volgende week krijgen ze bij het binnenroepen rond half 2 wat snoepzaad, en dan in de middag net zoveel voer als ze lusten. Ik verduister de jongen van 18 uur t/m 8 uur in de morgen.
Ik lees verschillende meningen over het verduisteren van de oude duiven. Hier hebben we ervoor gekozen om de doffers niet te verduisteren, maar de duivinnen van 18 uur tot 7 uur wel in het donker te laten zitten. Zo spreiden we de kansen voor als het seizoen alsnog van start zou gaan.
En dat hoop ik toch van wel.

Corona
Het virus heeft hier op Urk ook zijn eerste 3 slachtoffers geëist…….. Op het werk is het dus heel hectisch omdat er nu volgens bepaalde protocollen gewerkt moet worden, met name het ontsmetten van onze gereedschappen e.d. is nogal een secuur en tijdrovend werkje. En het maximum aantal van 30 aanwezigen bij een begrafenis veroorzaakt schrijnende gevallen, maar het is helaas niet anders.
Aldus de plaatselijke huisartsen zijn er veel mensen ziek. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

Deze week toch ook nog even gefietst. Ik denk laat ik ook eens even gek doen, dus via Lemmer naar “boven”, uiteindelijk in Bolsward beland en vandaar via Sneek en Oosterzee weer terug naar Urk. Toen had ik dik 150 km op de teller staan. Het is altijd mooi fietsen in Friesland, maar heel stil op straat. De genomen maatregelen worden volgens mij goed nageleefd wat dat betreft.

Maar we hopen en bidden natuurlijk dat alles weer snel normaal mag worden, en onze gedachten zijn natuurlijk bij de vele zieken en rouwdragenden.

Bladwijzer de permalink.