Maarten Hakvoort

mh26

Kerstfeest 2021
Allereerst voor iedereen natuurlijk alsnog gezegende kerstdagen toegewenst! Wel een beetje laat natuurlijk, maar dat had zo z’n redenen.
Aan de andere kant moet het in je hart natuurlijk altijd kerst zijn. De datums van 25 en 26 december zijn ook ingesteld zonder deze te conformeren aan de Bijbel.
Gisteravond mochten we als gezin, inmiddels uitgebreid met een aanstaande schoondochter en schoonzoon, heerlijk samen eten. En dat is/was ondanks het gemis van onze dochter Corrie een groot voorrecht.

Duiven
Op het duivenhok gaat het goed. Door de drukte besteed ik wel heel weinig tijd aan ze. Ik zie al veel foto’s voorbij komen van gekoppelde duiven met eieren en jongen. Nou, hier zijn ze net gescheiden.
Wel inmiddels geënt tegen paratyfus, en ik moet er nog een keer doorheen. Er zijn er nog steeds teveel. Vroeg koppelen is aan mij niet besteed, en gezien ons vliegprogramma is de noodzaak daar voor ook niet aanwezig.  Tis jammer, maar ik heb voor me zelf wel de keuze gemaakt om daar geen energie meer in te stoppen gezien de ingeslagen weg van de besturen. Gelukkig liggen we hier super in het lijntje, en dat maakt weer veel goed.

Gezin
Het heeft lang geduurd voordat ik weer de moed had om iets neer te tikken hier. Om kort te zijn ik was gewoon een beetje media moe. Er is dit jaar gewoon ontzettend veel gebeurd, en om dan alleen maar over duiven te schrijven lijkt zo onbenullig. En waar moet je dan wel over schrijven? De verleiding is groot om het woord Corona te noemen, maar dan krijg je direct weer allerlei meningen naar je toe waar ik niet op zit te wachten.
Inmiddels mag ik me al wel een beetje een ervaringsdeskundige noemen. Nadat eerst onze 2 dochters het virus hebben gehad, heeft inmiddels ook onze oudste zoon het mee mogen maken.
Hier gelukkig over het algemeen lichte klachten, en inmiddels iedereen weer gezond. De overige gezinsleden (waaronder ikzelf), zijn negatief getest, en dat is dus positief.
Ik weet inmiddels niet meer wat ik geloven moet, maar volgens mij is het verstandig om je zoveel mogelijk aan de regels te houden. We hebben hier inmiddels 30 mensen meer begraven als gewoonlijk in een jaar, en dat zegt toch wel wat.
En het verhaaltje dat het allemaal oude mensen zijn met onderliggende klachten klinkt erg mooi, totdat het je eigen vader, moeder, broer of zus betreft………

Herrie
Wat ook zeer deed was de onrust hier op Urk onder de jeugd. Nou ja jeugd, sommigen hebben de volwassen leeftijd al lang bereikt, maar handelen daar helaas niet naar.
Ik heb het 2 zaterdagavonden van dichtbij kunnen aanschouwen, en op dat moment kon ik me alleen maar diep schamen. Vijftig tot vijfenzeventig relschoppers op een bevolking van meer dan 21.000 mensen, waarvan de helft jonger is dan 25 jaar is natuurlijk niet veel. Maar elke malloot die zich zo gedraagt is er 1 teveel.
De (landelijke) media duikt daar vervolgens bovenop omdat het natuurlijk om christelijk Urk gaat. Of dat terecht is, is weer een andere discussie maar wij als Urkers moeten ons wel beseffen dat als we ons geloof willen uitdragen, dat dus niet op deze manier moet.
En ik weet met 6 kinderen ook heel goed dat het nu geen gemakkelijke tijd is, maar dat geldt voor ons allemaal.

Kerk
Helaas voor ons geen kerkdiensten, al meer dan 2 maanden niet geweest. En vanaf de eerste maatregelen misschien een keer of 5 in totaal. Degene die niets met het geloof hebben zullen hier weinig van begrijpen, maar het is voor ons het grootste nadeel van de Lockdown. Gelukkig is er digitaal veel mogelijk, en daar maken we dan ook volop gebruik van. Maar het is anders, het voelt “leeg”.
Toch mogen we nu ook weer kerst vieren. Het belangrijkste blijft dan ook dat we mogen gedenken dat God Zijn Zoon naar deze aarde heeft gestuurd om een ieder die in Hem gelooft het eeuwige leven te geven.
En daar veranderd gelukkig zelfs Covid-19 niks aan!