Maarten Hakvoort

onderdag 25 januari Gekoppeld!

Kweek
Vorige week zaterdag maar de knoop doorgehakt. De bedoeling was om de duiven alleen even voor te koppelen, en dan pas over 14 dagen de dames pas definitief bij de heren te plaatsen.
Maar toen ik de weersvooruitzichten bekeek voor de afgelopen week heb ik de duiven maar bij elkaar laten zitten. Het was qua vrije tijd niet de meest ideale week om te koppelen, maar van de 19 koppels (kweek + vlieg) zijn er nu toch 16 goed aan elkaar gewend. Het is hier nooit zo dat alles na 10 dagen op eieren zit. Ik heb alleen maar bewondering voor de liefhebbers waar dat wel lukt. Hier dus eigenlijk nooit. Ik ben al blij als na een week alles goed gekoppeld is. Begin volgende week zullen de duiven die vorig jaar ook tegen elkaar stonden heus wel met eieren komen. En als dan begin februari het gros zit te broeden ben ik een tevreden man.

Drukte
Ik schreef al dat het deze week best druk was op het werk. Tis echt een heel geregel op dit moment, er zijn op dit moment al 19 begrafenissen in januari, en normaal is dat 7 a 8 per maand…..
Het wordt vaak onderschat wat er allemaal bij komt kijken. Maar wat belangrijker is, iedere overledene oud of jong heeft een familie en daar is het altijd een zware tijd voor.

Eijerkamp
Deze week belde Hans Eijerkamp om te bespreken wanneer de Eijerkamp jongen weer deze kant op komen. Als je met Hans spreekt vergeet je dat hij ook al in de tachtig is. Hij bruist nog van energie en toekomstplannen, en dat weet hij altijd goed over te brengen.

Afdeling 10
Er blijven steeds berichten verschijnen over het eventueel samengaan met afdeling 10. Daar zit de westkant (uiteraard) niet op te wachten. Maar als het er van komt hoop ik wel dat er een totaal uitslag van gemaakt wordt. Dan hebben we met oostenwind een mooi aantal duiven op voorhand verslagen, en andersom met een westenwind doen Koopman en de andere toppers dat natuurlijk. (nadenkertje)
Maar goed zolang als ze in afdeling 10 onderling nog niet samen kunnen, kan het ook zomaar nog maar eens een tijdje duren voordat het zover is.

Ringen
Een hoop gedoe met de ringen, volgens mij zijn die van onze vereniging inmiddels gearriveerd, voor mij was er geen haast bij, maar verschillende liefhebbers hadden er een hoop extra werk van. Je kan iedereen de schuld geven, maar volgens mij is het gewoon overmacht. Niemand wil dit, en er was gelukkig een oplossing via de noodringen. Ook deze zaken horen misschien bij een steeds kleiner wordende organisatie…..

Ziek
De griep grijpt hier op Urk flink om zich heen, ook Tineke heeft het flink te pakken, gelukkig gaat het nu weer de goede kant op. Ik hoop dat ik er zelf buitenom mag lopen dit jaar.
Tot zover maar weer even.

Woensdag 17 januari En weer door……

Dankbaar
We kunnen hier terugkijken op een paar prachtige dagen. Op de receptie naar aanleiding van ons 25 jarig huwelijksjubileum zijn heel veel mensen langs geweest. Het was overweldigend gewoon. Best wel bijzonder waar we heel dankbaar voor zijn.
Zaterdagavond hebben we een mooi feest gehad wat door de moas (vrienden) was georganiseerd. Super gezellig maar ook soms een beetje emotioneel. Iedereen bedankt in ieder geval voor het meehelpen, langskomen en /of feliciteren op wat voor manier dan ook.

We zijn maandag nog voor 2 dagen naar het Van der Valk Hotel in Volendam geweest, en toen we vanmiddag thuiskwamen lag de brievenbus weer vol met kaartjes. Nogmaals bedankt iedereen, om stil van te worden….

Volendam
Tja, Volendam. Daar voel je, je als Urker toch altijd wel een beetje thuis. Even over “De Dijk” gewandeld, wat gegeten bij hotel “Spaander” dat moet gewoon als je in Volendam bent. We hebben natuurlijk ook nog even stilgestaan bij het monument ter nagedachtenis aan die vreselijke ramp op 1 januari 2001. Ook dat gemis zal altijd voelbaar zijn. Natuurlijk moest ik ook even op het kerkhof kijken. (Dat zit standaard in onze uitjes, kan ik niks aan doen). Ik was hier een paar jaar terug ook al eens geweest. Het viel me nu op dat het algehele onderhoud stukken beter was als toen, en daar kan ik ondanks de droevige plaats, blij van worden.

De duiven
Vanmiddag na thuiskomst heb ik alle stambomen even uitgeprint. Ik ga de duiven waarschijnlijk zaterdagmiddag voorkoppelen. En dan bekijk ik nog even wat het weer doet. Maar lang zal het niet meer duren voor dat alles hier bij elkaar zit.
Zoals het nu lijkt heb ik nog 2 kweekduivinnen reserve, of 2 kweekdoffers tekort….. Samenkweek zou nog een optie zijn. Het gaat om een dochter van “Theressa” en de zus van “Barend J.”
Meer duivennieuws is hier op dit moment niet.

Promotie
Ik heb deze dagen wel even nagedacht over hoe we de duivensport kunnen promoten. Nu wil ik niet de betweter uithangen, maar als we de vergelijking met promotie van de hengelsport maken, zie ik al hele grote verschillen. Neem de TV uitzendingen. In een promo-aflevering van de duivensport komen netjes alle onderdelen aan bod. Maar de kunst zou moeten zijn om het wedstrijdelement veel meer voor het voetlicht te halen. Dus filmen bij verschillende hokken waar men de duiven opwacht van een wedstrijd. Door middel van GPS laten zien waar de duiven zich bevinden. Dit moet toch te realiseren zijn.
Kijk de kweek is ook mooi natuurlijk, maar dat is hetzelfde als bij konijnen en kanaries.
Bij Vis-TV ligt de nadruk op het aanslaan en het bovenwater halen van de vangst. Dat is bij die hobby waar het omdraait.
Dus daar kan de duivensport nog wat van leren. Nu zijn er ook wel grote verschillen, want je visuitrusting kun je ook een maand aan de kant gooien, en dat lukt met duiven niet natuurlijk. Maar misschien kan een deskundige iets met dit verhaal.

Koerier
Nieuws is er nog wel van het koeriersfront. Goed nieuws zelfs, maar daarvoor moet ik eerst nog even in gesprek met de oprichter van deze revolutionaire thuisbezorgdienst.