Spotlight

woensdag 18 september 2019

 

Verschillende CONCEPT vliegprogramma’s
 

Vorige week ben ik wezen ‘letten’ bij mijn broer Peter, die een prachtige uitslag neerzette op de natour vanuit Quievrain. Wanneer het concept vliegprogramma wat afgedrukt staat in “Het Spoor” werkelijkheid gaat worden is dit één van de laatste vluchten want in 2020 is het dan met de natour gedaan!

Ik kreeg het concept uit “Het Spoor” onder ogen en je kijkt als eerste naar de vluchten die voor jezelf van belang zijn, vervolgens naar de opbouw en de gedachten achter het concept. Er zitten nogal wat haken en ogen aan. De vitesse mannen zullen er geen probleem mee hebben dat de vluchten achterelkaar staan geprogrammeerd, vervolgens de MF met om de week een DF vlucht, hierdoor korf je de ene week op donderdag en de andere week op vrijdag in voor de MF. In onze afdeling zal dat ongetwijfeld problemen of een extra kostenpost worden want wij halen met “moeite” Peronne in één dag. Dus een andere bezetting op de wagen met andere kosten. Daarnaast komt de DF er bekaaid af met 5 vluchten i.p.v. 6, ook van enige opbouw er naar toe is geen sprake. De jonge duiven vluchten beginnen pas in augustus, de verliezers blijven de verliezers in de breedste zin van het woord. Geen nalijn dus nog meer leeftijden van de jonkies door elkaar, nog meer kinderziekten en de liefhebbers die nooit op tijd hun duiven in orde hebben, schuiven de boel gewoon weer op en zijn opnieuw te laat. De specialisten gaan echt niet wachten en beginnen in mei en gaan allerlei mogelijkheden zoeken om hun jonge duiven toch op te leren, te trainen en het kaf van het koren te scheiden. Je raadt wel wat er gaat gebeuren.

Uit afdeling 5, kreeg ik een concept programma voor 2020 toe gestuurd, evenwichtige opbouw voor de vitesse en de midfond vluchten, prima aansluiting naar de DF, waar ze de afstanden wat ‘inperken’ maar daarnaast voor het eerst misschien 3 super-DF vluchten (zal menig marathonman misschien ook blij mee zijn). Zij beginnen op tijd met de jongen met veel mogelijkheden tot 200 km, daarna de nodige vluchten met afstand, die gelijk lopen met de aanvang van de natour. Begin september is het gedaan met het seizoen! Zo’n programma verdient mijn voorkeur.

Ook de sectie Vitesse-Midfond kwam met een nieuw concept vliegprogramma, ook dit programma kan ik omarmen.

5 oktober kunnen de leden zich laten horen in Veenendaal! Er zal vast weer een programma uit de hoge hoed getoverd worden en het iedereen naar de zin maken zal vast niet lukken.

In Noord-Holland kregen wij op maandag een mail die eerst voor wat verwarring zorgde, wat gaan wij nu vliegen met de jonge duiven a.s. zaterdag, wel of niet ’n sector vlucht want de NPO geeft geen antwoord op het verzoek/brief van WEKEN geleden. Het bestuur laat de keuze aan de verenigingen/leden. Dus Pontoise of Morlincourt?

Ik doe niet mee, ben geen partij maar ben nieuwgierig wat er besloten gaat worden. Scheelt ongeveer een dikke 60 km met waarschijnlijk een noord (oostelijk) windje. Kan een prachtige vlucht worden maar in de sector een mooie klassering behalen is mission impossible, maar de punten tellen wel weer voor het nationaal kampioenschap. Het is maar wat je wilt………Het antwoord kwam snel en wel op dinsdag en luidde’ we gaan naar Pontoise maar met wel de kanttekening dat er nog steeds veel ongenoegen is over de sectorale vluchten.

De laatste Natour vlucht wordt uit Arras gevlogen. Voor Heemskerk ruim 280 km een kleine 40 km verder dan Quievrain en 25 km korter dan Peronne, ik kan mij niet herinneren wanneer wij voor het laatst dit station hebben aangedaan. Het ligt vrij westelijk en of dat handig is met de voorspelde wind richting, maar wie weet bevalt het en hebben wij er een mooie vitesse afstand aan.

Op eigen hok maken de duiven het prima, de kweek en jonge duiven zijn kaal gevallen, zij zitten gescheiden en krijgen éénmaal daags een goede maaltijd en komen niets te kort. De vliegers 8 koppels zitten allen op ’n jong, daar gaan we een herintreder in Belgie blij meemaken. Over 2 weken kunnen ze weg en gaan de broedhokken op half en kan daar ook de grote rui beginnen.

Het lijkt zaterdag een prachtige dag te worden, zonnetje, rond de 20 graden, kopwindje met oost er in. Wie weet een prachtige afsluiting van het seizoen!

dinsdag 17 september 2019

Wat zal het brengen

Ik heb het voorstel aangaande het vliegprogramma even gelezen en het is duidelijk voorgesteld door mensen die geen kennis van zaken hebben.

In augustus starten met jonge duiven, terwijl de laatste jaren gebleken is dat er de eerste twee weken van augustus zo goed als niet gevlogen kan worden door de warmte? Hmm… En dan nog vier weken spel. Ik hoop dat de herfst niet te vroeg zijn intrede doet, anders hoeft er in september ook niet gevlogen te worden. Nog maar twee weken spel dan?

Nee, het is beter om de langste dag te beginnen met meerdere vluchten van een kortere afstand. Desnoods de afdelingen in tweeën splitsen, zodat we van verschillende afstanden kunnen concoursen. Mocht het eind juli of begin augustus 30+ graden worden, dan gewoon voor iedereen een weekend rust, maar dan zijn de duiven tenminste ingevlogen voor de NPO vluchten.

Ook dit jaar is gebleken dat we in augustus net zo makkelijk duiven verspelen als in welke maand dan ook. Hier zijn de laatste twee weken ook zes duiven verloren gegaan die het hele seizoen mee hebben gedaan.

Willem de Bruijn vertelde mij dat er ook bij hem meerdere wegbleven in de laatste weken, om maar een top hok te noemen. En ja, dat zijn gezonde duiven uit goede ouders met een goede basistraining en begeleiding vooraf.

Dat er veel onzin uitgekraamd wordt in duivenland – vooral op Facebook – staat vast, maar holle vaten klinken het hardst, zullen we maar zeggen.

Nou dat viel tegen.

Orleans was hier helemaal niets ze waren super ingemand wat er gebeurt is ik zou het niet weten de duiven kwamen thuis en hadden niet gegeten in de mand ook nu nog 13 weg, niet alleen bij mij de gehele vereniging/samenspel kwam te kort. Win nog wel als troostprijs de 1e in het samenspel met een kleinzoon Superrossie x Super Scheel maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Bij jan in Friesland weer teletext en alweer met een kind van Millennium boy x Golden ace nu de 10e Npo vorige keer won ze dus de 2e Npo achter een hokgenoot, haar nestmaat zal de 25e Npo winnen en die had vorige keer de 12e Npo beide toppers dus.
ook Rene Roks wint de 2e Npo Orleans met een 50% Embregts- Theunis duif maar de man van de dag was toch wel John van Dongen met een topuitslag wat hem zeker gegund is.

maandag 16 september 2019

maandag, september 02, 2019

Einde seizoen

 
Ik zet een punt achter het vliegseizoen. Duiven ruien te erg en hun baas is weer gaan werken na 3 weken verlof. Recent nog 2x Lennik gevlogen (112 km). Beiden niet makkelijk door ZO in de wind.
Maar met ruiende fondduiven is presteren nagenoeg uitgesloten.
Dat fondspel is sowieso apart wat dat betreft. Op veel wedstrijden ben je op voorhand uitgesloten voor de prijzen. Op 6-7 weken tijd moeten je duiven het doen op de verre drachten en zit het dan tegen of kun je simpelweg niet deelnemen omdat je nu eenmaal niet meer duiven hebt, is het ook maar zo zo.

Kortom ik hou duiven voor een vlucht of 4, misschien 6.
Daar moet ik me toch nog eens voor achter de oren krabben hoor, hoe wijs is dat?!
Zelf speel ik dan nog niet voor prijs mee op zondagen. Dat was dit jaar 1x gelijk in eigen nadeel wat dat betreft (3x vroeg en 4 op 4 zou het zijn geweest, soort grootmeester uitslag).

2020 wordt D-year.

Later deze maand bijltjesdag

Recente versterkingen stemmen me zeer positief: Nieuw soort maar wel uit een duif die denk ik de beste marathonduif was dit jaar maar door 1x op zondag geen officiële prijs te pakken, als zodanig niet opvalt.
Dan nog enkele van de eigen mix van Saarloos en van Olmen, nog eens op de Pau van Van Olmen gezet. Nou, over een fijne duif gesproken! Als die jongen zich een beetje mogen ontwikkelen geeft dat weer goede moed voor de toekomst.

40 ringen voor 2020 besteld en 5 gouden ringen.

 

dinsdag, september 03, 2019

Ze blijven terugkomen

 
Gisteren zat er nog één van de 4 zomerjongen terug van de eerste keer Lennik. Zichtbaar gezworven. Blij dat ze terug is maar wat moet je nu eigenlijk met zulke?! Het is er eentje uit de Limoges die eerder al eens een flinke buts opliep aan het borstbeen. Ik heb al een vroegere zus en broer van haar en haar maatje is er ook gewoon nog... herkenbaar?

Laatste jong van Habib heeft al een bestemming en het koppeltje van Boaz x Ruth (beiden rechtstreeks van Bert) kweek ik ook op voor iemand anders. Hoop er weer een bijdrage mee te doen voor versterking van een ander!

Die kweek ik nog op en dan is het toch echt op naar rui en winter hoor!

woensdag, september 04, 2019

Marien in Mookhoek

 
De volgende keer dat dr Mariën weer in Mookhoek is voor spreekuur is 2 oktober.

Ik ga in elk geval bij 'm langs. Ik wil deze keer met name van hem weten wat hij van enkele duiven vindt. Selectie dus zelf doen en met hem ook wat fijnselectie doen dus.

Ik heb weer enkele duiven, m.n. doffers met dikke ogen. Zelfs met het traanvocht erin deze keer. Ik dacht het allemaal al gehad te hebben maar deze keer dan een nieuwe variant van dat akelige virus zeker? Zal opgelopen zijn in de mand en met een incubatietijd van enkele dagen duidelijk naar voren komen. Niet heel erg maar het drukt de conditie wel degelijk. Voordeel is dat ze toch al niet mee hoefden. Het is wel een gedoe hoor. Wilde je wel meedoen omdat het voor de ervaring nu eenmaal moest, had het niet gekund, althans zou ik niet hebben gespeeld met deze dieren.

Over inversie nog eens: Ontkennen ervan is zoiets als zeggen dat de aarde plat is. Wat ik inmiddels wel denk, is dat vanaf dat we vanwege inversie laat zijn gaan lossen (terwijl het goed weer was), de problemen ook zijn gekomen. Vergelijken met Belgie is raar, vanwege de geografische verschillen.

maandag, september 09, 2019

Niks bijzonders en vd M

De dikke ogen zijn zeker nog niet over. Er zitten enkele oude tussen de jongen en die hebben het inmiddels ook.

Vooral de oogranden zwellen op, ik zie er geen meer tussen met waterige ogen, althans niet erg.

 
De rui verloopt naar behoren alhoewel het pas echt duidelijk wordt als de duiven over het ergste heen zijn. Volop goed voer en wat supplementen (ik maak m.n. dat spul van Marien op).

Zag je de prestatie van de familie vd Merwe?

Super, nietwaar?

Anderzijds bizar hoe het kan dat zij 21 duiven in zulk een conditie weten te krijgen dat ze de kop van het deelnemersveld voor hun rekening nemen. Wat en hoe het ook is, zij weten meer dan al de anderen om dit uit hun duiven te krijgen.

Wie weet komt het ooit ons ook eens ter ore?!


By the way: Ik ben eigenlijk amper jongen kwijt!
Nou vliegen ze voor geen meter prijs maar ik vind het zelf ook wel intrigerend dat ik nu al meerdere jaren heel weinig duiven verspeel. Dat is tegen de stroom in.

dinsdag, september 10, 2019

Zakken vol

 
Zakken vol veren en stof in deze tijd. Ik kijk er al naar uit dat het achterwege zal zijn. Nog een enkeling op 4 pennen maar ook al veel op 2 of zelf 1 oude pen zag ik.

De tijd van vergaderen komt er ook al aan. Ik vind het persoonlijk niks maar willen we serieus meedoen en -praten, dan is dat onderdeel van het geheel.

Als ik het zeggen mag: versimpel!

Elke week 100km mogelijkheid
Elke 2 weken 250 km gelegenheid
Prijskamp hierover af te spreken op lokaal of regionaal gebied

Elke andere 2 weken mid- en of dagfond
Marathons wekelijks in 2 maanden, 8x. kampioenschap 7 uit 8.
 

woensdag, september 11, 2019

Honger

 
1 dag geen eten geven om daarna ze weer goed naar je hand te zetten werkt vaak goed. Ik bedien me ervan, zo nu en dan. Honger is niks mis mee, de dieren waren daarvoor toch ook prima doorvoed? Die ene dag bied juist kansen. Let op, ik zou het niet bij kort geleden gespeende piepers doen en natuurlijk niet als er jongen in de schaal liggen.

Het metabolisme krijgt een soort boost en het loslaten van veren is dan ook even forser!
maandag 16 september 2019

16-aug-19 Concept VLIEGPROGRAMMA AFDELING 5 2020            
  Losplaatsen zijn indicatief. Deze zijn afhankelijk van beschikbaarheid op de betreffende datum. Indien niet beschikbaar, zal er een losplaats met vergelijkbare afstand gekozen worden.            
  Vitesse Midfond Dagfond "Super- dagfond" Marathon ZLU Jong
28-mrt T Meer            
4-apr T Duffel            
11-apr V- Wolvertem            
18-apr V-Quievrain/Menen            
25-apr V-Peronne            
2-mei V-Peronne*            
9-mei   M-Bruyeres-sur-Oise          
16-mei   M- Pontoise          
23-mei V-Peronne*   E- 525-550 km        
30-mei   M-Melun   S- 675-700 KM      
6-jun V-Peronne*   E- 550-580 km        
13-jun   M-Pontoise   S- 800 KM A-St. Vincent NAT**    
20-jun T-Meer/Roosendaal   E-550- 580 km   A-Bordeaux- NAT-S Z-Pau** T-Meer
27-jun   M-Nanteuil   S- 730-750KM   Z-Agen T Meer
4-jul   M Pontoise E-Chateauroux/woensdag   A-Agen- NAT-S Z-Barcelona** T-Meer-Duffel
11-jul   M-Bruyeres-Sur-Oise     A-Dax NAT** Z-St. Vincent J-Wolvertem/Lennik/Menen
18-jul     E-525-550 km     Z-Marseille** J-Wolvertem/Lennik/Menen
25-jul         A-Cahors(ochtend)-NAT-S Z-Narbonne** J-Quievrain
1-aug         A-Bergerac-NAT** Z-Perpignan J-Quievrain
8-aug T Meer/Roosendaal           J- Peronne*
15-aug N-Duffel           J-Pt St Max
22-aug N-Wolvertem           J-Pontoise
29-aug N-Quievrain/Menen           J-Bruyers sur Oise
5-sep N-Peronne           J-Fontenay-NAT-S.(optie)
12-sep N-Peronne*            
               
* = lossing in 1 keer              
**= tellen voor afdelingskampioenschap?              
zondag 15 september 2019

Zaterdagavond, weekend na een hectische week waarin er voor het werk heel wat kilometers afgelegd moesten worden.
Vera is naar Terschelling om het Rock and Roll festival mee te maken, samen met haar vriendinnen. Zelf ben ik thuis, eet mijn maaltje en geniet ondertussen van wat er op de radio wordt uitgezonden.
Radio Veronica zend "Live-Aid" uit, een festival wat in 1985 nogal wat stof deed opwaaien, zo'n moment uit je jonge jaren waarvan je precies weet waar je was. De uitzending van toen wordt integraal herhaald, zelfs met de wisselingen tussen beurtelings Wembley Londen en JFK stadium Philadelphia. Opgezet door Bob Geldof en zijn maten, toendertijd bekend als zanger van een bandje dat de Boomtown Rats heette, met een wereldhit "Don't like mondays". Het festival was bedoeld om geld op te halen voor de hongersnood in Ethiopie. Later heeft het festival Bob Geldof meer roem en invloed gebracht dan zijn muziekcarriere en werd hij "Sir Bob".
Wat ik beleefde die dag weet ik ook nog wel. 21 was ik, speelde een wereldseizoen met de oude duiven in mijn club "De Luchtpost" in Enkhuizen. Op vooral de midfond was ik de te kloppen man, ondanks dat ik slechts met een handvol weduwnaars speelde. Ik had de "10", een blauwe doffer die dat jaar 3x maal een eerste wist te spelen vanaf Pont St. Maxence, midfond op ruim 400 kilometer. Op de dag van Live-Aid werd Ruffec vervlogen. Een dagfondvlucht van maar liefst 830 kilometer. Warm weer, wind op kop, echt zomer weer, maar niet vervelend. Duivenweer, zo'n vlucht waar je naar uitkeek.
Eerder op de dag was er al een jonge duivenvlucht geweest. Er was al afgeslagen voor de jonge duiven, zoals dat vaak ging in de tijd van de gummiringen. Klokken voor de fond bleven dicht, maar wel een "controleklap" zoals dat zo mooi heette, om de tijden van de jongen te borgen. De meesten hadden niet mee op de fond, te ver, te laat in het seizoen en tekort duiven, ook toen waren dat al gangbare argumenten. In mijn club waren wel wat spelers die volledig voor het generaal gingen en dus inkorfden op deze vluchten, na Ruffec volgde ook altijd nog Bergerac, gewoon als programmavlucht.
Ik had 2 duiven in de strijd, waaronder de "71", een tweejarige doffer, zelf gekweekt uit een zoon van het vermaarde kweekkoppel van Frans Buis en een duivin uit het eigen soort, de "74", zij was zelf een goede fondvliegster.
De "71" was niet bepaald een doffer die je graag in je kleine ploegje had, alleen maar geschikt voor zwaar en ver, nam eigenlijk een plek in van de toen veel meer gewenste allrounders. Allrounders die je nu steeds minder tegenkomt, die konden knallen van 100 tot 800 kilometer. Gezien de grootte van mijn vliegploegje zat hij eigenlijk in de weg.
Ik had hem laten zitten na een mager jaar als jaarling. Hij kwam uit het goede soort, moest wat kunnen op de hele verre vluchten in Juli. Na lang wikken en wegen toch doorgezet, hij bleef, van hem werden wonderen verwacht op de verste drachten.
Tijdens het inkorven op donderdag viel me al op dat hij lichter was dan anders, maar toch vol. Geen duivin gehad, alleen een schaal, rustig de mand in moest hij. Vraag was of hij de verwachting ook kon inlossen. Flip was onze inkorver aan de ringentang, ook de grote crack in de club, hij keek nog eens extra toen hij de doffer in de mand zette. Als Flip dat deed was er wat bijzonders aan de hand.
Eind van de middag had ik mij losgeweekt van de TV, alle wereldsterren waren bij elkaar om een ongelofelijk feest te bouwen in de stadions, de hele wereld keek mee. De transistor werd neergezet in het schuurtje beneden, zelf vatte ik post op het platje voor het hok, als altijd vol in de zon, enige plek waar je de duiven kon zien vallen, verder zaten we ingebouwd tussen de huizen en schuren van de buurt. De uren tikten weg, dit keer duurde het wachten niet lang, al mijn muzikale favorieten kwamen voorbij. Ondertussen druppelden er duiven binnen in de club, ik vroeg mij af of de "71" de verwachting wel kon inlossen. Op het moment dat Eric Clapton zijn "Layla" inzet, één van mijn favoriete nummers, valt de "71". Niet supervroeg, maar wel met de bevestiging van wat ik in hem vermoedde. De kick die elke melker krijgt als er een duif valt, voelde ik dubbel die avond, bekroning van een dag die je toch al niet meer ging vergeten. Duif geklokt, gemeld, Eric Clapton maakt er ondertussen wat moois van op de radio, zijn liefde voor Layla betuigend...... Die passie, die de duivenfanaat ook zo kenmerkt, spat uit de speakers.
Het is ruim 34 jaar later als Eric weer voorbij komt, met het onverwoestbare Layla. De setting is compleet anders nu, maar toch. Er valt een donkere op het hok, dit keer in de regen. Nog een achterblijver van de africhting vanmiddag, een jonge doffer, over twee jaar moet hij minstens kunnen wat de "71" die dag van Live-Aid bewees. Eric Clapton bezingt zijn liefde voor Layla en die donkere brengt de herinnering aan de "71" terug, op die bijzondere zomerse juli dag. Heel even voel ik hoe het kippenvel over mijn arm trekt.

Tot de volgende!

www.postduivenblog.nl

zondag 15 september 2019

Als ik voor deze krant aan het schrijven ben, of mijn site aan het bijwerken, heb ik veelal muziek op staan. Als dan de kleinkinderen op bezoek zijn zou je moeten zien hoe die kijken bij het aanhoren van ‘mijn’ muziek. Harrie Belafonte, Elvis Presley, Fats Domino, Chuck Berry, de BeeGees, Adamo, en al die andere jeugdidolen van weleer? Hoe kan je nu naar zo iets luisteren, zie je ze denken. En wat voel ik dan de generatie kloof. Of zeg maar kloven. Op een enkele uitzondering na hebben mijn helden van weleer ons allemaal verlaten. BB (Brigitte Bardot) is zo’n uitzondering. Als ondeugende stoeipoes en frivole pin up was ze het Europese antwoord op Marilyn Monroe. Nu houdt de seksbom uit mijn jeugdjaren zich bezig met dieren, en hoe. Haar honden gaan beter gekleed dan veel mensen. 

elvis_presley

  GESCHROKKEN
Zo pas zag ik een recente foto van haar. Ik schrok, streek met een hand over mijn bezorgde voorhoofd, zuchtte diep en liet een nauwelijks hoorbare scheet. Van de vlam die ooit zo´n verschroeiende indruk maakte op veel mannen dat die er krols van werden, was niets meer over. Het mens zat vol kreukels. Ik acht de kans niet groot dat Brigitte dit zal lezen, maar mocht dat zo zijn dan moet ze het zich niet aantrekken. Ik heb heel veel respect voor ouderen. Dienaangaande kon ik een Oosterling zijn.

- Iemand van bijna 80, zoals Antwerpse Frans van Roey, die nog met duiven begint en presteert ook? - Een tachtiger als Jos v d Veken uit Retie die de concurrentie tot wanhoop drijft als in zijn beste jaren?

- Jan Theelen, inmiddels in de 90, die nog altijd zijn mannetje staat? Mijn respect en bewondering hebben ze.

 

BB nu

 JOS
Soms denk ik ook aan al die mij bekende sportgenoten die er niet meer zijn. Groot was destijds de schok toen streekgenoot Jos Leuris zo maar ineens en veel te jong uit het leven was gerukt. We waren opponenten maar wel op prettige wijze hoezeer anderen hun best ook deden tweespalt te zaaien. Jos kende geen greintje jaloezie, deed veel voor de club en speelde enorm. 'Te goed' volgens sommigen, zulke goede duiven kon hij toch niet hebben? Wel dus, wat ´de Serge´ uit Schilde zal kunnen beamen. Soms kwam Jos hier troost zoeken, nota bene bij zijn grootste concurrent. Hij kon de leugens en roddels die over hem de ronde deden moeilijk van zich afschudden. Jos was de eerste van een reeks kampioenen die ik tot mijn betere kennissen rekende die heen ging.

Maar ik wilde het dus over mijn jeugdjaren hebben. Soms hoor je dat het toen allemaal zo veel beter was. Of slechter. Wat mij betreft geen van beide. Het was anders.

BB toen

 NORMAAL
Soms vragen mensen me hoe ik toch in duivensport verzeild ben geraakt. Daarvoor moet je mijn jeugd kennen. Ik woonde in Chaam, een slaperig dorp tegen de Belgische grens. ‘Heel de straat’ had duiven. Je gelooft het niet maar op vliegdagen kon je bij negen liefhebbers de duiven zien vallen.

Ik voetbalde met twee buurjongens. En weet je wat ik hen vaak vroeg? Waarom ze GEEN duiven hadden. Zonder duiven hoorde je er amper bij. Duiven en voetbal bepaalden mijn jeugd. Ik weet nog hoe afgeleid we waren toen we in Bavel, een naburig dorp, moesten voetballen. Tussen de toeschouwers stond een gekleurd iemand, een ‘neger’. En een ´neger´, toen mocht je dat nog zeggen, hadden we nog nooit gezien. Behalve Zwarte Piet dan. Of mag je dat in 2019 ook niet meer zeggen?

 ANDERS
Achttien jaar oud gingen we dansen. En ook naar de kerk. De pastoor preekte vaak over een danszaal waar onze ouders hun kinderen weg moesten houden. Daar kwamen ‘heel slechte meisjes’. Dus men begrijpt waar we vanaf toen naar toe gingen. Dansen was nog echt dansen. Rock and Roll tot we er bij neer vielen. Televisie hadden we niet, homo’s bestonden niet, seks evenmin, in de sloten stond nog water en in het water zaten vissen. Nu hangen jongeren met veel te grote pupillen vanwege de drugs afwezig tegen de muren. Dansen is er niet meer bij. Wat we ook niet kenden was Adeno en verliezen van jonge duiven. Als je met 20 jongen wilde spelen bestelde je 20 ringen en na het seizoen had je er nog 18 over. Of meer. Toch was men niet flauw met lossen. Goed weer op de losplaats en goed weer hier was goed genoeg. Dan gingen ze er uit. 

Schrijver dezes als 19 jarige. Voetbal en duiven.

 RUZIES
In het dorp waren zo´n 15 cafés met biljart. Er is er niet een meer van over. Ik herinner me nog hoe we geregeld zo’n café baas op bezoek kregen. Die kwam stemmen ronselen, want er werd hevig gestreden om de duivenclub. Geen betere klanten dan duivenliefhebbers. Die bleven immers hangen, vooral bij het binnenbrengen van de grote houten constateurs. Je moest wel. Het duurde immers een eeuwigheid voor alle klokken ‘open’ waren en nog langer eer de uitslag klaar was. Ik zie bij Jan, de rekenaar, de tafel nog vol papieren liggen met daarop lange staart delingen. De snelheid van elke duif moest immers handmatig berekend worden. Rekenmachientjes waren er niet.

Voor het typen van de uitslag had men mij, het jongste lid van de club, maar wel met een type diploma. Dat typen gebeurde op een stencil. Wie van U weet nog wat een stencil machine is? Die ruzie om de duivenclub liep zo hoog op dat de pastoor tussenbeide moest komen. Vanaf toen zou de club jaarlijks naar een ander café verhuizen en zo kon het gebeuren dat ik als tiener in zes verschillende lokalen in was gaan manden.

Rock and roll tot we er bij neer vielen.

 ZONDAGS
Geen mens die de zondagse mis over durfde slaan. Iedereen zou het weten. De duivenliefhebbers zaten op de achterste rijen en verzamelden zich na de mis voor de kerk voor een laatste voorbeschouwing op de vlucht van die dag. Van twee ken ik nog de namen. Het waren de enige die niet rookten. Het toffe van die ‘melkersmis’ was dat die kort duurde. De pastoor wist dat het duivenvolk naar huis wilde en hield daar rekening mee.

 ANDERE NAMEN
De ‘groten’ van toen waren natuurlijk niet de groten van nu. De liefhebbers praatten over Louis van Loon, de Janssens, Delbar, Huijsken van Riel en Hofkens. En over Dr. Linssen, Klak, Dusarduyn, Gebr Oomens en Trommelen. Allemaal uit Zuid Nederland waar, vreemd genoeg, de sport het meest achteruit zou hollen.  

Fondvluchten waren er twee, Dax en Sint Vincent. Na jaren kende je nog de namen van de winnaars. Als snotneus bezocht ik graag duivenliefhebbers en herinner me nog hoe gezond de duiven er toen overal bij zaten. Toch moesten die het stellen zonder supplementen en zonder dierenarts.

 EN NU
Van BB is dus niets meer over. Maar de herinnering blijft. Ook van duivensport is nog weinig over, maar veel herinneringen zijn al even zoet. In mijn omgeving is het aantal liefhebbers gedecimeerd. Hoe heeft het toch zo ver kunnen komen, vraag je je af. En het eind is nog niet in zicht. Als ik de liefhebbers hoor over de plannen die de NPO heeft, of meer bepaald hun voorzitter, vrees ik het ergste. Want allemaal verplicht een nieuw elektronisch constateer systeem aanschaffen? Je gelooft het niet maar daar is in Nederland sprake van.

 

  Een verkoop van de smaakmakers van toen iets voor mijn tijd. Arendonk, zo kan je lezen, telde 250 liefhebbers. Dat houd je toch niet voor mogelijk?

zondag 15 september 2019

Toen de duiven van Perpignan in de manden werden gezet op de Ringhoeve wist niemand dat Harrie de duiven nooit meer zou terugzien van deze Perpignan 2019, losplaats waar Hij geschiedenis geschreven heeft zoals weinig anderen. Op dinsdagmorgen immers begon Harrie aan ZIJN laatste vlucht recht naar zijn Liefste Echtgenote die reeds de Hemelpoort wagenwijd had open gezet zodat niets hun hereniging in de weg zou staan. De duiven zullen op weg naar de losplaats aan de Golfe de Lion misschien nog een laatste keer gekoerd hebben met de belofte om zo hard mogelijk naar Maastricht terug te vliegen en zo geschiedde. De naam Wijnands & Zn stond gewoontegetrouw zeer vaak op de meldlijsten van diverse sites maar vooral op de enige die ECHT waarde heeft en dat is deze van de ZLU, zo konden we al vroeg zien dat de laatste zege door zoon Roger aan zijn Vader, aan zijn Ouders kon worden opgedragen als een laatste ERESALUUT dat hij uit hen beiden geboren mocht worden, zijn wieg op de juiste plek had gestaan.
Mooier geschenk van grote dankbaarheid dan de overwinning in zijn ZLU & NIC inzetlokaal was er niet, Roger zijn wij ook dankbaar dat hij persoonlijk, ondanks zijn groot verdriet zelf de gelukwensen van ALLEN in ontvangst kwam nemen maar ook weer opnieuw met de voorzitter op de foto ging, we zouden het hem immers nooit kwalijke hebben kunnen nemen als hij bijvoorbeeld Eric Caubergh of Jacky Daenen de module zou hebben meegegeven, als een ECHTE Duiven sportman wilde hij dat absoluut zelf doen. Merci Roger.

Hier de uitslag waarmee we het ZLU / Internationale Seizoen 2019 definitief afsloten de kampioenschappen gaan nu berekend worden waar we bij L’Hirondelle enkele kanshebbers hebben maar dat zien we later wel, hier de uitslag:

 

Harrie & Roger Wijnands winnen Perpignan in L’Hirondelle Gronsveld. Toen de duiven van Perpignan in de manden werden gezet op de Ringhoeve wist niemand dat Harrie de duiven nooit meer zou terugzien van deze Perpignan 2019, losplaats waar Hij geschiedenis geschreven heeft zoals weinig anderen. Op dinsdagmorgen immers begon Harrie aan ZIJN laatste vlucht recht naar zijn Liefste Echtgenote die reeds de Hemelpoort wagenwijd had open gezet zodat niets hun hereniging in de weg zou staan. De duiven zullen op weg naar de losplaats aan de Golfe de Lion misschien nog een laatste keer gekoerd hebben met de belofte om zo hard mogelijk naar Maastricht terug te vliegen en zo geschiedde.

 

De naam Wijnands & Zn stond gewoontegetrouw zeer vaak op de meldlijsten van diverse sites maar vooral op de enige die ECHT waarde heeft en dat is deze van de ZLU, zo konden we al vroeg zien dat de laatste zege door zoon Roger aan zijn Vader, aan zijn Ouders kon worden opgedragen als een laatste ERESALUUT dat hij uit hen beiden geboren mocht worden, zijn wieg op de juiste plek had gestaan. Mooier geschenk van grote dankbaarheid dan de overwinning in zijn ZLU & NIC inzetlokaal was er niet, Roger zijn wij ook dankbaar dat hij persoonlijk, ondanks zijn groot verdriet zelf de gelukwensen van ALLEN in ontvangst kwam nemen maar ook weer opnieuw met de voorzitter op de foto ging, we zouden het hem immers nooit kwalijke hebben kunnen nemen als hij bijvoorbeeld Eric Caubergh of Jacky Daenen de module zou hebben meegegeven, als een ECHTE Duiven sportman wilde hij dat absoluut zelf doen. Merci Roger.

Liefst 8x kunt de naam H. Wijnands & Zn lezen met op de 2 plaats Jachy Deanen die ook de prijzen 5 & 11 mee naar Maastricht neemt.
Wiel Smeets & Zn uit Banholt nestelde zich netjes op de 4e plek, Lambert van Bogaert werd 8e, Comb. Caubergh9e met voorzitter George Vaessen op de plaatsen 15 & 17 wat 2 van de 3 stuks in de prijzen betekende.

Al met al een (h)eerlijke vlucht waar 5 deelnemers helaas geen duif op tijd thuis kregen waar mijn 2 duiven op maandag arriveerden, 27 uur te laat om prijs te maken maar dat is duivensport, maakt onze sport zo aantrekkelijk want niemand weet of de meegegeven duiven weer op tijd thuis zijn, als “vrije vogels in de lucht” bepalen ze zelf wat te doen onderweg.

Café Kips in Gronsveld was weer de plek waar Provinciale, Nationale & natuurlijk de ZLU vluchten werden ingekorfd, dit jaar geen Nationale zege maar wel schitterende resultaten behaald op alle terreinen, een goed jaar mogen we stellen. De Natour vluchten zijn begonnen waar ik nu even pas op de plaats maak, het is een zeer enerverend seizoen geweest waar ik nu even van moet bekomen, enkele weken neem ik een BREAK alleen nog het noodzakelijke om begin september de laatste vluchten in De Etalage + toppigeons.com te presenteren met dan ook een eerste overzicht van Kampioenschappen voor zover deze bekend zijn. Tot zo lang, bedankt voor uw zeer gewaardeerde support waar ik goddank heel wat feedback mocht ontvangen evenals dat bij de voorzitter het geval was.

MERCI en bedaank allemoal tot eng vaan dies doag

Mede namens voorz. + Bestuur L’Hirondelle Gronsveld, Colla Alberts

zaterdag 14 september 2019

Voorwoord


Zo dat was me het weekje wel. Enerzijds nog volop drukte met de laatste vluchten, anderzijds staat het vergaderseizoen merkbaar voor de deur. Voorbereiden, contacten leggen, agenda's afstemmen, ideeën uitwerken, voortgang toetsen en gesprekken voeren met de vele partijen met wie we de Nationale Dagen weer tot een waar duivenliefhebbersfeest gaan maken. Van heel praktisch tot hoogover, van concepten tot hele conrete zaken die gerealiseerd moeten worden. Met veel plezier lichten we in deze Op de Hoogte alvast een tipje van de sluier op van de uitstraling van de Nationale Dagen. En met behulp van een poll is ook het eerste onderwerp voor een presentatie tijdens de Nationale Dagen vastgesteld. U leest er verderop meer over. Komende weken voeren we nog vele gesprekken met diverse betrokkenen en zo snel als kan, wordt het complete programma gepubliceerd en kunt u zich gaan aanmelden voor de verschillende onderdelen.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 

WEDSTRIJDEN
De finale
 

Soms lijkt het er op dat er geen spanning en wedstrijdkoorts meer bestaat voor een vlucht. Dat hebben we deze week wel anders ervaren. Het is tenslotte de laatste sectorvlucht die vervlogen word dit jaar en voor de junioren is het de tweede. Die wedstrijdspanning verbind liefhebbers met elkaar. Mooi om te zien! Er zien wat minder duiven ingekorfd dan op de vorige sectorvluchten. De rui gaat zijn tol nu eenmaal eisen in deze periode van het seizoen.

De aantallen zagen er als volgt uit:
 
Sector 1 Orleans:                         10.328 duiven van 780 deelnemers
Sector 2 Pontoise:                         7.779 duiven van 419 deelnemers
Sector 3 Melun:                             6.285 duiven van 627 deelnemers
Sector 4 Rethel:                             7.067 duiven van 446 deelnemers

In totaal dus 31.459 duiven van 2.272 deelnemers*. Hopelijk kunnen we morgenavond terug kijken op goed verlopen vluchten met mooie overwinnaars en topduiven die met de gouden mediale aan de haal gaan! Het NPO Bestuur wenst iedereen veel succes! Dit was voor de laatste voorbeschouwing voor seizoen 2019! Hopelijk tot volgend jaar!
 

* dit zijn de aantallen van 9.30 uuur, door storing
kan het zijn dat nog niet alles is ingestuurd

 
 


Zoals gezegd in het voorwoord... alvast een tipje van de sluier van de gekozen uitstraling voor de Nationale Dagen. 

NATIONALE DAGEN 2019
Resultaat eerste poll
 

Afgelopen week konden liefhebbers door middel van een poll op Facebook kiezen over welk onderwerp ze graag een lezing bijwonen tijdens de Nationale Dagen eind november. Een duidelijk resultaat:Hiermee is dus de eerste lezing die tijdens de Nationale Dagen bij te wonen is, bekend. 

Ook hebben we een onderwerpen ontvangen waarover mensen graag meer willen weten. Een onderwerp dat ook terug gaat komen is 'het opleiden van en het beperken van verliezen bij jonge duiven'. Daarnaast is GPS2021 en duivensport in Nederland meerdere malen genoemd. Dit onderwerp komt zeker terug tijdens het Ledencongres op zaterdag 30 november 2019.
 
 

NPO BUREAU
NPO Ledenadministratie tijdelijk gesloten  


Momenteel is het niet mogelijk om mutaties in de ledenadministratie door te voeren. Wijzigingen die te maken hebben met adreswijzigingen of andere contactgegevens en voorkeur voor een sectie kunnen ingediend worden en deze worden verwerkt zodra dit weer mogelijk is.

Tijdens de Ledenraad van maart 2019 zijn afspraken gemaakt over ontwikkelingen die te maken hebben met het opheffen, fuseren, samengaan van verenigingen en overgang van leden. Met afdelingen is afgesproken proactief te kijken naar structurele oplossingen, waarbij de afdeling met haar leden op zoek gaat naar de meest optimale inrichting voor het spel en logistiek. Voorop staat dat alles in het teken staat van het bevorderen en behoud van de duivensport. Dit is opgenomen in alle statuten. Wij zien de laatste weken binnen afdelingen bewegingen ontstaan en weten dat diverse afdelingen hier aandacht aan besteden. 
 
Het is van belang bij het samengaan van leden en verenigingen goed te kijken naar de gevolgen en afstemming met de afdeling is hierin noodzakelijk.
  
Voor afdeling Zeeland zijn - in het kader van de GPS2021 pilot - bindende afspraken gemaakt waar uitvoering aan wordt gegeven. Dit model wordt komende periode verder toegelicht en uitgerold. 
Ter ondersteuning van bovenstaand proces bieden wij mogelijkheden die u kunt aangeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Advies Werkgroep Eerlijk Spel


Op 19 augustus hebben we als Werkgroep Eerlijk Spel advies uitgebracht aan alle besturen van de afdelingen, NPO, Secties en Platforms. Met daarbij het verzoek om tijdens de komende afdelings- cq. sectie ledenraadvergaderingen aan hun leden de onderstaande keuzemogelijkheden ten aanzien van Eerlijk Spel voor te leggen. Zo maken we het mogelijk om concrete voorstellen in te dienen voor de NPO Ledenraad van 21 december.

De mogelijkheden op een rij:
 • Keuzemogelijkheid 1 - Inkorfbeperking op basis van aantallen 
  Per kadastraal perceel mogen maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aan een wedvlucht deelnemen. Overduiven mogen als invliegduiven meegegeven worden maar nemen niet deel aan de wedvlucht. 
 • Keuzemogelijkheid 2 - Inkorfbeperking op basis van aantallen met lijst deelnemende duiven voor seizoen
  Per kadastraal perceel mogen maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aan een wedvlucht deelnemen. Voorafgaand aan het vliegseizoen worden maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aangewezen die aan de wedvluchten mogen deelnemen. Gedurende het vliegseizoen mag niet aangevuld worden met andere duiven. Overduiven mogen als invliegduiven meegegeven worden maar nemen niet deel aan de wedvlucht
 • Keuzemogelijkheid 3 - Vliegen in klassen 
  Geen inkorfbeperking maar spelen tegen gelijkwaardige aantallen (klassen) d.m.v. drie gescheiden uitslagen:
  • Groot tegen Groot
  • Klein tegen Klein
  • de Fondspiegel berekening
 • Keuzemogelijkheid 4 – Niets veranderen
  Niets veranderen en alles laten zoals het is.
Aanvullling keuzemogelijkheid 3
Ten aanzien van keuzemogelijkheid 3 – Vliegen in klassen - hebben we aangegeven nadere uitleg te verstrekken op basis van een nog uit te voeren pilot. Gezien de tijdsdruk en het hoge kostenplaatje van een pilot, hebben we er als werkgroep voor gekozen geen pilot uit te laten voeren en hebben als werkgroep zelf meer uitleg op papier gezet m.b.t. keuzemogelijkheid 3. 

Eventuele vragen over de keuzemogelijkheden kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij hopen dat alle afdelingen, secties en platforms komende weken de keuzes bespreken, zodat we tijdens de Ledenraad van december concrete voorstellen kunnen indienen en deze voor vliegseizoen 2020 kunnen doorvoeren.

Werkgroep Eerlijk Spel
Bob Berendsen - sectie Vitesse/midfond
Arie Heezen - sectie Marathon
Boris Dirks - platform Jong
Marc Palinckx - sectie Jonge duiven
Uitleg keuzemogelijkheid 3
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Giant Najaarsklassiekers


Het seizoen gaat richting de finish. Er staan nog twee vluchtweekends op het programma, de organisatie van de Giant Najaarsklassiekers is gericht op het einde van het seizoen. Voor de 14e keer op rij worden in 2019 deze speciale vluchten vanuit Urk voor u georganiseerd. Vertrouwde vluchten, echter vanaf dit jaar in een een nieuw jasje. Er ligt een heel aantrekkelijk programma liggen voor de leden van de afdeling 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 11.

De hoofdorganisator PV Flevoland Urk organiseert de najaarsklassiekers na afloop van het reguliere vliegseizoen, met de eerste vluchten op zaterdag 21 september. De klassiekers kennen twee vlieglijnen, nl. een Westelijke en een Oostelijke. 

De Oostelijke lijn bestaat uit het traditionele gebied, zoals we die al vele jaren kennen met inkorfcentra in Damwoude, Zuidhorn, Noordwolde, Balk en Urk. Het voorlopige vliegprogramma:
 • 21-09 Duiven
 • 28-09 Boxtel
 • 05-10 Weert
 • 12-10 Bierges (2 lossingen)
 • 19-10 Quievrain (totale lossing)

De Westelijke lijn is een nieuw gebied voor deze organisatie, er zijn inkorfcentra’s in Alphen a/d Rijn, Hendrik ido Ambacht, Zaandam en Urk; mogelijk wordt er nog een inkorfcentra toegevoegd, hierover zijn we in gesprek. Op Urk kunnen de liefhebbers kiezen voor de West- of Oostlijn. Het voorlopige vliegprogramma voor de West-lijn is:
 • 21-09 Roosendaal
 • 28-09 Duffel
 • 05-10 Asse-Zelik
 • 12-10 Bierges (2 lossingen)
 • 19-10 Quievrain (totale lossing)
Voor inkorfcentrum Voorthuizen is het programma gecombineerd tussen de bovenstaande vlieglijnen:
 • 21-09 Roosendaal
 • 28-09 Boxtel
 • 05-10 Weert
 • 12-10 Bierges (2 lossingen)
 • 19-10 Quievrain (totale lossing)
Meer weten?
Alle informatie over de Giant Najaarsklassiekers is te vinden in de speciale Nieuwsbrief. En er zijn twee bijlagen met informatie over de Oost- en de Westlijn.
 
Nieuwsbrief Giant Najaarsklassiekers
Toelichting Oostelijke lijn Giant Najaarsklassiekers
Toelichting Westelijke lijn Giant Najaarsklassiekers
 
 

NPO BUREAU
Duif zoekt eigenaar!

We zijn dringend op zoek naar de eigenaar van duif NL 2015 1494352.

  

Bent u de eigenaar van deze duif, of kent u de eigenaar? Neem dan contact op met het NPO Bureau.
 
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden.
 

Activiteiten

 • 22 september 2019 Duivenmarkt Onze Sport (Haaksbergen)
 • 5 oktober: prijsuitreiking Dutch Golden Classic 2019
 • 12 oktober: Habru Duivendag 
 • 19 oktober: prijsuitreiking NIC 1738
 • 2 november: prijsuitreiking Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden 
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3

Vergaderingen 

 • 16 september: bestuursvergadering afdeling 9
 • 30 september: bestuursvergadering NPO
 • 5 oktober: Sectievergaderingen
Organiseert uw vereniging een leuke activiteit of wilt u uw vergadering(en) en/of bijeenkomsten ook op de kalender terug zien? Dat kan! Mail tijdig informatie over de actviteit of bijeenkomst naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Klik hier voor het complete overzicht van activiteiten en vergaderingen
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 12 september 2019

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
 

Van een liefhebber...

Door Pieter de Zwart

Ik heb afgelopen jaar een voetring gekocht, waar ik veel plezier van heb. Voor mij een extra bijzondere duif. Ze heet Alie, vernoemd naar mijn tante Alie.
 
Drie jaar geleden is mijn Tante Alie omgevallen met de fiets. Uit onderzoek komt in eerste instantie niks, alleen een te hoge bloeddruk. Als die omlaag is en er meer onderzoek wordt gedaan, wordt er twee jaar geleden ALS geconstateerd. Hier heb ik het moeilijk mee. Vroeger fietste ze heel wat kilometers, nu zit ze in een rolstoel, dat doet me pijn als ik dat zie. Ik bezoek haar elke week op woensdagavond, samen met mijn vriendin, moeder en stiefvader. Dan heeft ze even een ander praatje dan alleen over haar ziekte.

De duif die ik Alie heb genoemd, heb ikzelf gekweekt met een geleende duif van een duivenvriend uit Rottum en het is prachtige duif geworden!  

Op de kleine foto zie je de duif die vernoemd is naar Tante Alie, samen met haar vriendje. Op de 2e foto sta ik met duif Alie.


 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook
Twitter
Website
 
zaterdag 14 september 2019

 

13 september 2019

Aan alle leden,

Op 19 augustus hebben we als Werkgroep Eerlijk Spel advies uitgebracht aan alle besturen van de afdelingen, NPO, secties en platforms. Met daarbij het verzoek om aan hun leden de keuzemogelijkheden ten aanzien van Eerlijk Spel voor te leggen tijdens de komende afdelings- cq. sectie ledenraadvergaderingen. Het doel? Concrete voorstellen indienen voor de NPO ledenraad van 21 december 2019.
 
Wij hopen dat komende weken de voorstellen besproken worden. Mochten er vragen zijn, dan horen we dat graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met vriendelijke sportgroeten,
 
Werkgroep Eerlijk Spel
 • Bob Berendsen - sectie vitesse/midfond
 • Arie Heezen - sectie marathon
 • Boris Dirks - platform jong
 • Marc Palinckx - sectie jonge duiven
 

Keuzemogelijkheid 1: 
Inkorfbeperking op basis van aantallen


Per kadastraal perceel mogen maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aan een wedvlucht deelnemen. Overduiven mogen als invliegduiven meegegeven worden maar nemen niet deel aan de wedvlucht.

Keuzemogelijkheid 2:

Inkorfbeperking op basis van aantallen met lijst deelnemende duiven voor seizoen


Per kadastraal perceel mogen maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aan een wedvlucht deelnemen. Voorafgaand aan het vliegseizoen worden maximaal 40 oude en 60 jonge duiven aangewezen die aan de wedvluchten mogen deelnemen. Gedurende het vliegseizoen mag niet aangevuld worden met andere duiven. Overduiven mogen als invliegduiven meegegeven worden maar nemen niet deel aan de wedvlucht.

Keuzemogelijkheid 3:

Vliegen in klassen


Geen inkorfbeperking maar spelen tegen gelijkwaardige aantallen (klassen) d.m.v. 3 gescheiden uitslagen, Groot tegen Groot, Klein tegen Klein en volgens de Fondspiegel berekening.

In eerdere informatie hebben we aangegeven nadere uitleg te verstrekken op basis van een nog uit te voeren pilot. Gezien de tijdsdruk en het hoge kostenplaatje van een pilot, hebben we er als werkgroep voor gekozen geen pilot uit te laten voeren en hebben als werkgroep zelf meer uitleg op een rij gezet m.b.t. keuzemogelijkheid 3.
Toelichting

Keuzemogelijkheid 4:

Niets veranderen


Niets veranderen en alles laten zoals het is.
 
 
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook
Twitter
Website
 
 
zaterdag 14 september 2019

Zaterdag 7 juli Bierges 225 km (aan een touwtje….)

Goedemorgen. De duiven in Bierges zijn gelost om 9 uur. Ik had er toch wel een hard hoofd in, maar ze zijn gelukkig los. Hier liggen nog al wat jongen te wachten op wat voer. Als ze uitgesteld waren had ik dat met de hand moeten doen, en dat is nog wel even een klusje.

Droog zullen de duiven het waarschijnlijk niet houden, maar dat hoeft niet erg te zijn. Al zijn de onverduisterde duiven dan natuurlijk dik in het nadeel.

Gisteravond toch de chipring van “Janneke” maar vervangen, dus dat moet nu goed gaan.
De duiven zijn deze week niet zo vaak afgericht, te weinig tijd en slecht weer was de oorzaak. En als ik realistisch ben, beter als vorige week kan het niet worden.
Er zijn ook wel wat duiven die nu de 5e of 6e pen missen, en dat is met een westnoordwestenwind niet bevorderlijk. Bovenaan heb ik het eerste jong van vorige week gezet, gevolgd door “Janneke”. In totaal 20 mee, 6 jongen en 14 ouden. Theressa speelt nog met 5 zomerjongen.

Afwachten maar wat het wordt.
Iedereen heel veel succes toegewenst!!!

Update 14 uur:
Opnieuw lijkt het een hele mooie uitslag te worden! Om 11 45 uur valt mijn rooie Lambrechts duivin! Maar net als vorige week gevolgd door een doffer op drijven, en die doet er alles aan om de duivin ervan te weerhouden om op te antenne te springen.
Gelukkig werd hij daardoor zelf wel meteen geconstateerd, dus weinig tijd verlies. Als 3e mijn mega junior “Peter”. Dat was 3 minuten later. Vervolgens valt er een “gaatje” tot 3 minuten voor 12 en dan volgen de aankomsten elkaar vlot op. Om half 1 zitten er 18 van de 20 in de klok.
In de club lijkt het een geweldige uitslag te worden. En ik hoop van in rayon F2 ook. Maar heel veel liefhebbers hebben nog niet gemeld, dus dat is even afwachten. Door een storing was het automatische meldsysteem buiten gebruik. Vandaar dat ik pas wat later de duiven er handmatig op de meldsite heb gezet.

In de afdeling komen we er niet aan te pas met deze wind, en de gezamenlijke lossing met afdeling 10. Daarom eerst maar de focus op ons eigen dorp. De rest zien we later wel.

Voor nu eerst maar een goede zaterdag nog toegewenst gevolgd door een gezegende zondag!

Bladwijzer de permalink.

Maandag 9 september Aftellen……….

Toch ook maar eens een fotootje van mezelf plaatsen. We zijn afgelopen zaterdag grootmeester van afdeling 11 geworden, dus laat ik ook eens gek doen.

Uitslag
We maakten een bijzonder mooie uitslag trouwens, en dat met een niet echt gunstige wind voor Urk. Om over de gezamenlijke lossing maar niet te spreken. Ik ben het niet altijd met Theo eens, maar voor wat betreft onze mening over dit gezamenlijk lossen op met name de kortere vluchten lijkt inderdaad op minachting van de westkant van onze afdeling.

Tevreden
Maar goed laten we het positief houden eerst de uitslag naast de het goud en zilver in de club was het ook raak in Frisia West en rayon F2. In de club ook nog een record met 8 duiven bij de eerste 10. dat heb ik bij mijn weten nog nooit eerder meegemaakt. Nog even de cijfers: In de club 404 duiven waarvan 20 van ons. Deze maakten de volgende serie:1-2-3-4-6-7-9-10-11-14-15-16-18-35-47-61-67 en 73
Prachtig natuurlijk, maar de loftrompet kan weer in de kast, want er staan nog twee missies op het programma voor dit seizoen. We mogen toch hopen dat de wind richting het (Noord)oosten gaat, want anders worden het twee kansloze missies……

Op de natoer Duitsland in, en los met afdeling 10. Daar hoef je geen wiskundige voor te wezen om uit te rekenen hoe dat gaat verlopen met west in de wind.
Ik mag het misschien niet zeggen, maar de enige manier om die oneerlijkheid voor de westkant nog iets te repareren zou een zuidwestelijk gelegen losplaats zijn met een gezamenlijke lossing. Maar dan komt het IJsselmeer “spook” weer om de hoek kijken……

Jammer
Feit is dat hier inmiddels 5 liefhebbers definitief gestopt zijn door deze perikelen, en als bestuur moeten we alle zeilen bijzetten om onze leden nog zover te krijgen om überhaupt nog in te korven voor de laatste 2 vluchten.

Nou hou ik niet van klagen voordat je klappen krijgt, dus deze week gewoon nog maar weer eens ons best doen om ze goed aan de start te krijgen.
De jongen bij de vliegers zijn nu ruim 14 dagen, dus de kans is aanwezig dat er pluimen gaan vallen. Zoals het nu lijkt 10 oude voor de natoer, en de 6 jonkies naar Rethel.
“Peter” was zaterdag gewoon weer harstikke vroeg, jammer van de zondag en maandagwedstrijden anders had hij heel hoog kunnen eindigen. Hij heeft in ieder geval al een mooi lijstje op zijn stamboom staan.

Allemaal veel succes met de laatste uitdaging(en) van seizoen 2019!

Bladwijzer de permalink.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

23 juni 19
Rotavirus en zo meer. Ik weet niet of U het weet, maar artsen en dierenartsen mogen sinds 2006 geen meldingen meer maken omtrent de heilzame werking van vitamines en kruiden. Naar verluid zijn de...

Columnist in Spotlight

08 augustus 19
De kreet bestaat nog, hoewel de uitslagen al een...
21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...
29 maart 19
Op bezoek bij één van de beste overnachters van...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

11 september 19
Helaas laten de bestanden van de Compuclub van de afgelopen vluchten nog op zich...
11 september 19
Nationaal Marathon Kampioen – 3e IATP PIPA – 3e West Europese Super Marathon 2018   Het...
05 september 19
Van de projectleider Het is na half juni even stil geworden v.w.b. nieuwsbrieven over de...
04 september 19
Oswald Haers houdt huis op Niergnies. Tevens snelste in Zeeland. Vitessekampioen Roger de...
03 september 19
Voorwoord De zomer is nog niet voorbij. Sterker nog dit weekend belooft een prachtig...
24 juli 19
17 juli 19
  Stekeligheden 4 Ledenraad 4 juni Ooggetuige verslag van 1 van de 8 belangstellende !!!! op de...
10 juli 19
De wedvlucht Barcelona is jaarlijks het summum qua afstand in de duivensport. En dat...
08 juli 19
03 juli 19
Ook op de tweede internationale wedvlucht van het ZLU-programma, n.l. Agen voor oude en...
01 juli 19
Naast het overzicht van alle deelnemers met de kwekers, kopers en spelers is  het...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40