In the Picture

donderdag 02 april 2020

We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit “uit de lucht zijn” door privé omstandigheden ook nog wat langer geduurd.Ik vind het namelijk heerlijk om een periode voor het nieuwe sport seizoen even niet zo intensief met de duiven sport bezig te zijn.Tijdens de beurs werd ik door meerdere liefhebbers aangesproken met de vraag waarom ik geen blogs meer schreef. Zij vertelden me ook dat zij mijn blogs misten.Ik heb hun toen verteld dat ik bij het begin van het nieuwe seizoen weer van de partij zou zijn.Ik had me echter wel een andere start voorgesteld dan wat ons nu overkomt. Wij als oudste nog levende generatie Nederlanders van na de 2e wereld oorlog hebben (tot nu toe) een werkelijk gezegend leven kunnen leiden.Grote oorlogen en epidemieën zijn ons gespaard gebleven.Dat was trouwens echt voor het eerst in onze vaderlandse geschiedenis.Het heeft ons en ook diegene die na ons geboren zijn dan ook echt mee gezeten. Alles in ons leven leek wel vanzelfsprekend te gaan. Maar als er één absolute zekerheid bestaat dan is dat wel het feit dat er niets zeker is in dit aardse leven. Misschien is dit ook wel weer eens goed om te realiseren. We denken dat we bijna alles in de hand hebben en dat het leven op deze aarde alleen om de mens draait.Nu blijkt echter weer dat we zelfs de grootste moeite hebben om een van de kleinste bestaande micro-organisme in bedwang te houden.

We zien ook net als in andere crisis situaties weer het slechtste en weer het beste in de mens naar boven komen. Het “slechtste” in de mens kon je mooi waarnemen door het hebzuchtig hamsteren. Ongelooflijk was het om te zien hoe een grote groep mensen elke dag de supermarkten “leeg roofden”. Bang om ook maar iets van comfort te moeten inleveren. Maar het “beste” in de mens kwam ook nu naar boven en zie je nog steeds op het nieuws, elke dag weer. Artsen en zorgverleners die op een altruïstische manier dag en nacht in de weer zijn om hun lijdende en hulp behoevende medemens te helpen. Het zijn spannende tijden en wat de toekomst gaat brengen weten we niet. Het kan werkelijk alle kanten opgaan. Ik probeer toch optimistisch te blijven en mijn gevoel zegt me dat het plat leggen van alles snel zal moeten worden opgeheven. Een zgn. lock down of iets wat er op lijkt is namelijk niet echt lang vol te houden. De economie moet weer gaan draaien en er zullen dan misschien beperkingen blijven maar met een beetje geluk en goede wil kan de duivensport dan toch weer gaan starten.We kunnen tijdens het inkorven gepaste afstand houden en met weinig mensen tegelijk in het lokaal aanwezig zijn. En vrachtverkeer naar België en Frankrijk moet in principe ook geen problemen op leveren. Wij blijven dus gewoon optimistisch en hopen over een niet te lange tijd weer met duiven te kunnen spelen.

Veel pessimistische telefoontjes gehad van liefhebbers die denken dit jaar amper of niet te kunnen spelen met hun duiven. En vragen om advies of men wel of niet de oude duiven moet gaan verduisteren. Ik denk daar heel simpel over, oude duiven verduisteren is in principe niet nodig en eigenlijk heel paradoxaal. Je doet in het voorjaar je uiterste best om je duiven tip top in orde te hebben.Maar in aanloop naar de dagfondvluchten wil je ook fatsoenlijk op de uitslag lijst komen. Dus aan de ene kant doe je je uiterste best om goed te spelen en aan de andere kant gooi je de rem er op door je duiven te verduisteren. Ik ga daar niet meer in mee en verduister geen oude duiven. Maar als je dan wilt pieken op de dagfondvluchten? Ik zal uitleggen hoe ik het zie en hoe ik het doe, door ervaring rijker geworden. Vorm wordt gecreëerd door drie basis pijlers en als er één van deze basis pijlers ontbreekt of niet 100 % vertegenwoordigd is, zal je nooit echte vorm krijgen. Deze drie pijlers zijn voeding, licht en warmte. Daarom bestaat winter form ook niet, duiven die in de winter een uur vliegen op een wintermengeling en op een koud hok verblijven kunnen nooit in vorm komen. Is allemaal geleuter van jaloerse duivenmelkers wiens eigen duiven misschien heel wat minder goed trainen.

Als we dus zorgen dat we spelen met deze drie pijlers dan kunnen we naar de vorm toewerken op het juiste moment. Op het moment dat we vorm op onze duiven willen hebben moeten we dus optimaal gebruik maken van voeding, warmte en licht. Ik adviseer dus houd je duiven op een koud hok en geef ze vezelrijke magere winter voeding. Geef ze regelmatig hun duivin en als je op totaal weduwschap speelt zelfs 2 keer per week. Laat ze dagelijks een uurtje vliegen en geeft ze regelmatig groen voer. Zo kun je weken lang je duiven in goede conditie houden zonder met de duiven daadwerkelijk te vliegen. Mochten we in de toekomst dan misschien onverwacht wel weer kunnen gaan vliegen dan kunnen we direct met duiven spelen die perfect zijn om top te presteren. Een paar dagen goed voer en ze staan er. Als ze weken lang verduistert hebben gezeten gaat dat niet lukken en loop je weken achter als je geluk hebt. Want als je pech hebt krijg je ze helemaal niet meer in topvorm.

Ik wens alle collega duivenliefhebbers een gezond nieuw seizoen toe. Hopelijk blijven we allen gezond want wij( althans de meeste onder ons) zijn bijna allemaal  een grote risico groep.Niet alleen wat leeftijd betreft maar ook de longen van de meeste oudere liefhebbers zijn na jaren intensief duivenstof happen ook vaak niet meer in al te beste conditie.

Groet Martin.

woensdag 01 april 2020

Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer.
Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge duiven geringd. Iets wat me altijd blij maakt en vol verwachting uit laat zien naar de toekomst. Nu is dat echter anders.
We zijn in een "roaler coaster" beland. Elders lopen de ziekenhuizen vol en vechten vele mensen voor hun leven. En tientallen km's verder is er grenstoerisme en lopen de stranden en markten vol met dagjesmensen. Dat deden ze in Italië 2 weken geleden ook met giga veel extra besmettingen. Hoe dom en stronteigenwijs kan je zijn?
Zelf proberen we hier met elkaar onze dingen te blijven doen. Net als velen ben ik onzeker en ook wel ongerust wat dit alles teweeg gaat brengen.
We blijven zoveel mogelijk als het kan thuis en werken vanuit hier. Voor mijn vrouw die in het onderwijs werkt is dat niet altijd mogelijk. We houden het kringetje klein zoals geadviseerd. Zelf ben ik blij dat mijn dagelijkse ronde heb bij de duiven als is het alleen maar om het hoofd leeg te maken. We helpen en onderhouden extra contact met mensen die er alleen voor staan.
Mijn gedachten zijn voortdurend bij de velen die nu door de Corona getroffen worden.
Maar ook bij ouderen en mensen die de frontlinie vormen in deze crises. In NL wordt nu Brabant hard geraakt. De rest van het land wacht angstig af.
Ook de duivensport wacht veel onzekerheid. Of we nog gaan vliegen dit seizoen weet niemand. En dat is het minst belangrijke nu. We hebben ontzettend veel oudere liefhebbers en die wens ik extra sterkte toe. Ook de vele ondernemers onder ons wachten zware en onzekere tijden. Ook voor Toppigeons geldt dit natuurlijk.
We hadden al een NPO bestuurscrisis en om eerlijk te wezen kan deze poppenkast me nu allemaal niet zoveel schelen. Onze 4 overgebleven bestuursleden stuurden nog een NPO nieuwsbrief maar dat terzijde.
Straks zullen we er samen aan moeten werken om het straks weer die mooie hobby voor velen te laten zijn.
Samenwerking, ons gezonde boerenverstand gebruiken, solidariteit, elkaar helpen is het enige dat telt. Net als in de echte wereld en ophouden met dat populistische gedoe en alleen gaan voor eigen belang en gewin. Wat mij betreft weg met die handel. Samen de schouders eronder. Aan iedereen hou je haaks en blijf kalm, gezond en positief naar de toekomst toe. Want ook na zware regen en overstromingen komt weer zonneschijn. Zoals in mijn regio in 1953 met de waternoodsramp. Het leven ging na dit trauma ook weer door en gelukkig maar.
De komende periode van mij geen berichten meer op Facebook over de crisis omdat ik geen deskundige ben, maar ik zal af en toe een stukje proberen te schrijven over de vele honderden bezoeken aan vele topliefhebbers en over topduiven die een onuitwisbare indruk op me hebben gemaakt. Puur voor enig vermaak en afleiding. Op mijn Breeding Center ga ik gepassioneerd verder met het maken van topkoppelingen.

Bron Facebook Piet de Vogel
 
 
 
zondag 29 maart 2020

Beste sportvrienden en sportvriendinnen,

Ondertussen heeft de loting van de duiven die van buiten de regio komen plaatsgevonden.

Hiermee kunnen wij ervoor zorgen dat deze duiven in de komende dagen/weken bij de koper/speler terecht kunnen komen.

Wij hebben er alle begrip voor wanneer liefhebbers dit jaar niet deelnemen of vinden dat de er afbreuk wordt gedaan aan het spel.

De omstandigheden zijn op dit moment zo bijzonder dat wij het allemaal nog nooit zo hebben meegemaakt en hopen ook van ganser harte dat dat ook niet meer het geval zal zijn. Wij spreken de hoop en ook de verwachting uit dat de editie van 2021 weer 'gewoon'  zoals voorgaande jaren doorgang zal hebben.

De jonge duiven kunnen bij Johan Steenis op afspraak worden afgegeven en opgehaald. Johan is bereikbaar op 06-53949271.
Ook voor vragen om tot onderlinge uitwisseling van duiven te komen.

Van de deelnemers binnen onze regio vernemen wij nog graag wie wil deelnemen en met hoeveel duiven. 

Het verzoek is om per ommegaande een bedrag van €40,- per duif over te maken 
op rekening NL81 INGB 0001 3117 48 t.n.v. M. van der Kruk onder vermelding van GR4R 2020 duiven. 

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en zorg goed voor elkaar en voor jezelf!

Mocht je nog vragen hebben laat het dan weten aan een van de onderstaande commissieleden.
  
 
Rini van den Bogaard  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.         06-29436917
Peter van Utrecht         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.           06-23115633
Dick van Leur               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   06-55132381
Johan Steenis              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                       06-53949271
Maurice van der Kruk  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   06-53276934
 

Loting
GR4R 2020 Loting


donderdag 26 maart 2020

Aan alle liefhebbers, 

Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen afgekondigd om het rondwarende coronavirus te beteugelen. Er leven onder de liefhebbers veel vragen. Gaat het seizoen wel van start? Zo ja, wanneer dan en hoe gaat dit georganiseerd worden.

We begrijpen als bestuur deze vragen. Het bestuur volgt het nieuws en de eventuele mogelijkheden op de voet. We zijn hierbij niet alleen afhankelijk van de Nederlandse overheid, maar ook van de Belgische, Franse en Duitse overheid. Deze hebben momenteel een streng(er) beleid. In deze NPO Update de informatie voor dit moment.

Wanneer er meer duidelijk is over een mogelijk vervolg over de invulling zullen we in contact treden met de vertegenwoordigers van de afdelingen, platforms en secties, zodat iedereen dan ook weet wat wij met elkaar aan activiteiten gaan ondernemen.

We komen rond 6 april met een nieuwe update. Wanneer nodig of de omstandigheden veranderen hoort u van ons.   

Uw NPO Bestuur
Willem van Breene, Maurice van der Kruk, Esther Noorderijk, Frederik Dekker
 

Ontwikkelingen volgen en verantwoordelijkheid nemen


In België en Nederland wordt op 5 en 6 april gekeken naar de stand van zaken. Duitsland volgt ook. In Frankrijk is dat vanavond (25 maart). Frankrijk is één van de zwaarst getroffen landen. Er gelden maatregelen dat mensen een uur per dag van huis mogen in een straal van 1 km, wanneer nodig. Boetes worden opgehoogd en de verwachting is dat dit nog zeker enkele weken zal duren. Eventuele maatregelen worden dan aangescherpt, verlengd of versoepeld.  

Tot die tijd vragen wij u: 
 • Leer geen duiven op. Het is in Nederland niet verboden, maar het is uw maatschappelijke taak bij te dragen om het virus in te dammen. In België mag er niet worden afgericht. 
 • Organiseer geen bijeenkomsten of vergaderingen in welke vorm dan ook.
 • Neem maatregelen om later in het seizoen eventueel alsnog op een verantwoorde manier met de oude duiven te spelen.
  Tip: Volg adviezen op van bekende duivencoaches.
 • Help oudere liefhebbers waar kan en nodig. 
Nu het mooie weer aanbreekt en er niet gestart kan worden met opleren en spelen van de duiven, voelt dat voor een duivenliefhebber erg tegenstrijdig. Toch vragen we u allen bewaar de rust.

Let op uw gezondheid en op dat van uw medemens. Help oudere mensen en liefhebbers waar mogelijk. Dit is momenteel het belangrijkste voor u zelf en de maatschappij
woensdag 25 maart 2020

Niemand de deur uit !

Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen!

Nu nagenoeg alle sporten door het coronavirus is stil komen te liggen en nu ook nog de grens naar België gesloten gaat worden brengt me in twijfel of we dit seizoen van 2020 nog wel met de duiven aan wedvluchten zullen kunnen deelnemen. Dat verdomde coronavirus bemoeilijkt alle sporten en ook de duivensport. En dat niet alleen maar ook nog het kopen van voer voor onze duiven. De vele liefhebbers die gewoon zijn om in België hun duivenvoer te halen die komen dat land niet meer in. Die hebben er weer een probleem bij. Maar geen nood! Door de corona-pandemie is het “ Duivenkweekcentrum Limburg”  van de Gebroeders Simons & zonen te Ransdaal meer dan ooit aanwezig. Omdat de situatie er om vraagt doet dit bedrijf nog meer hun best om hun duivenklanten te bedienen met de leveringen aan huis. Voor het bedrijf Simons & Zonen is het op dit moment heel belangrijk om de liefhebbers te bedienen van voer en alle ander duivenproducten. Daar voelen ze zich nu min of meer verantwoordelijk voor. De telefoon staat bij de firma roodgloeiend. De angst bij de liefhebbers dat ze zonder duivenvoer komen te zitten zorgde voor een run. Nu is het bij Simons & Zonen drukker dan normaal maar met al dat gedoe hebben ze alles onder controle. Hamsteren is niet nodig. Hoewel de duivenliefhebbers zich tussen hamer en aambeeld bevinden is het goed om zich te realiseren dat de wereld in sommige opzichten tot stilstand is gekomen. Maar in Ransdaal niet! Daar aan de kassa geen schermen van plastic en geen mondkapjes voor de smoel maar actie. Laden en bezorgen! Doorgaan want het kan maanden duren!. De hele sport, inclusief de duivensport is een speelbal van de wereld. Het onzichtbare monster dat corona heet verspreid zich hopelijk niet onder de duiven. Maar zeg nooit -nooit! Omdat ik als “oudje” deur niet meer uit mocht heb ik gisteren “Simons” gebeld en vanmorgen werd mijn order geleverd. Kant en klaar geplaatst waar ik het wilde hebben. Met die voorraad duivenvoer  heb ik weer enige maanden voldoende  om mijn duiven te voeden en dan hoop ik dat de “corona” verleden tijd is en ik weer met hun kan sporten.  

Pie. 

maandag 23 maart 2020

Leden van PV de Woudvliegers.

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer onvoorspelbare wereld terechtgekomen zijn.
Allemaal zijn we betrokken bij het CORONA virus.
Ik kan jullie daarbij niet helpen.
Glashelder is het feit dat het virus alleen overgedragen wordt door mensen onderling; het komt niet door de lucht.
Verder kan ik jullie wel meegeven zeer zorgvuldig om te gaan met de instructies die ons van overheidswege
gegeven worden.
Probeer je zoveel mogelijk af te sluiten van de buitenwereld.
Ik weet dat dit niet altijd mogelijk is als je een gezin en familie hebt.
Maar je zult begrijpen wat ik bedoel.
Verder is het goed dat we wel blijven omzien naar onze naaste en ons blijven inzetten voor collega liefhebbers
die om wat voor reden in problemen komen.
Voor zover wij de mogelijkheid hebben om verantwoord ondersteuning te verlenen, moeten wij ons daar voor inzetten.

Wees tenslotte zeer zorgvuldig met het ontsmetten van jezelf als je activiteiten met je duiven
en dergelijke hebt gedaan.
Ik wens jullie allemaal veel sterkte de komende tijd en spreek de wens uit dat wij allen het mogelijk
komende ongemak, goed mogen doorstaan.
Wij bidden dat wij van Hogerhand de onmisbare steun zullen ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Gert Jan van Putten

Voorzitter PV de Woudvliegers

zondag 22 maart 2020

Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken achter een kleine erker dag en nacht open staan, was ik er niet gerust op. Maar niks geen niezende duiven of natte oogjes. De duiven, ook de jongen, zaten strak met droge koppen.

Bij Koen van Roy, zo vernam ik, zou het nog extremer zijn. Diens duivinnen zouden een heel jaar dag en nacht in een open volière zitten. Die komen enkel in het hok waar de doffers zitten als ze ingemand worden. Een 15-tal doffers voor 40 duivinnen. Het toont nogmaals hoe complex duivensport is. De een speelt prima op potdichte hokken, de ander al even goed met duiven die dag en nacht ongeveer buiten zitten. Denk dienaangaande ook aan Dirk Donckers.

 ANDRE ROODHOOFT

Een man voor wie ik veel respect heb is Andre Roodhooft. In vroeger jaren gingen we soms samen eten, met de dames, en indertijd heeft die nog een serie artikelen over me geschreven in Duifke Lacht. Dat was toen de prestaties in B N bijna buitenaards waren. Jaloezie kent die Andre dus zeker niet.

Mogelijk heeft dat ‘respect’ te maken met het feit dat we over veel hetzelfde denken. Hij is een man van de praktijk, van wie velen kunnen leren, en daarom ook dat ik beginners zijn artikeltjes aanbeveel die hij schrijft in Duifke Lacht. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het in alles met hem eens ben en omgekeerd geldt waarschijnlijk hetzelfde. Moet ook kunnen. Andrè ent zijn jongen voor het seizoen op vrij korte tijd liefst zes maal. Mogelijk denk ik daar in de toekomst anders over, maar voorlopig lijkt het me toch wat te veel van ‘het goede’.

Andre Roodhooft met partner

 V D BULCK

Toen we dat bitter koude voorjaar hadden en velen hun oude binnen hielden vanwege bittere koude was, zo las ik toch, D v d Bulck, zijn jonge duiven al aan het lappen. Ook overdreven? Hmm. Kan zijn. Maar hij en Roodhooft zijn winnaars en winnaars neem je best serieus al hoef je het dus niet altijd met ze eens te zijn.

 INTERNET

Zaalverkopingen zijn er niet veel meer, internetverkopingen des te meer. Tof is dat je die op de voet kan volgen.  Wat daarbij op valt? Als liefhebbers zowel jongen als oude te koop aanbieden wordt op de oude (meestal) aanmerkelijk meer geboden. Als het geen totale verkopingen betreft is dat merkwaardig. Oude in een gedeeltelijke verkoop zijn veelal overtollige duiven. Duiven die er uit moeten. Zijn dat duiven met prestaties? Ga er maar van uit dat die nog geen goede jongen voortbrachten.

Veelbelovende duiven te koop aanbieden en zelf de mindere houden? Zo veel menslievendheid mag je van niemand verwachten. Van de oude weet zo’n man wat die waard zijn, of beter ‘niet waard zijn’, van de jongen weet hij niets. Daarom zou ik die prefereren. Ook gaat de voorkeur van vooral kopers uit het verre oosten uit naar ingeteelde duiven. Iemand die dat al gauw in de smiezen had was slimme Jan Hooymans. Dat bijna alle extreem goede duiven voort komen uit kruisingen schijnt die kopers te ontgaan.

 CO VERBREE
Co Verbree is nog zo’n man die je best serieus neem. Nu is de Puttenaar om, zo las ik toch. Hem was opgevallen dat steeds meer liefhebbers hun duiven heel het jaar dezelfde mengeling geven. En hij begint te twijfelen aan het nut van zogenaamd opvoeren. Hier is er nog zo een. Duiven in twee of drie dagen tijd ‘meer energie mee geven’ is ook wetenschappelijk flauwe kul.

Mijn ogen gingen open de laatste jaren voor we elektronisch gingen klokken. Jos Klak, met wie ik een nauwe band had, kon de trap naar zijn hokken niet meer op en ik ging er wekelijks de duiven klokken. Dat kon omdat wij zaterdag speelden en hij op zondag. Ook Jos had èèn mengeling voor zijn jongen, kwekers en vliegers het hele jaar door. En dat was nog een erg goedkope ook. In ‘rui mengeling’ geloofde hij evenmin als ik. En gezondere duiven als bij deze vedette tegen wil en dank zag je nergens.

Co Verbree

 IS DAT SPORT?
In eerder genoemd Duifke Lacht kon je lezen over een vrouw die even gek van duiven was als haar man. Wat haar in duivensport wel ergerde was dat je onbeperkt duiven in kan manden. Haar man heeft een voltijdse baan, veel duiven kunnen ze daarom niet aan, en spelen tegen mega-hokken frustreert. Die ‘groten’ ontmoedigen niet alleen hen maar ook veel anderen, zo vindt ze.

Neem ook Johan. Vanwege een griep zou zijn zoon, die niets met duiven had, in gaan manden. Hij nam een vriend mee. Bij het inmandlokaal was iemand een lading manden aan het uit laden. ‘Ga maar voor’, zei die. De zoon beseft pas later wat de betekende. Nadat hij af was gaan rekenen en ze nog een pint gepakt hadden stond ‘die vriendelijke man met zijn veel duiven’ nog in te manden. ‘Dat kunnen goed 100 duiven geweest zijn’, zei hij tegen zijn vader er aan toevoegend ‘noemen jullie dat sport, pa?’ Zijn vriend, helemaal buitenstaander, knikte instemmend. Die snapte er ook niets van.

 EERLIJK

Voetballers schermen graag met belangstelling uit het buitenland. Duivenliefhebbers zijn doorgaans weinig anders. Herman Calon dan, de 80-jarige Zeeuwse Allround kampioen, is anders. Die had afgelopen jaar de beste en 5e best vitesse duif jong van Nederland. Aan verkopen denkt hij niet. ‘Trouwens, er heeft ook nog niemand interesse voor die duiven getoond’, was zijn eerlijke ontboezeming.

 RONDAGS
Nog zo iemand die heel zijn leven goed heeft gespeeld is de Limburger Rondags. Bij zijn Nationale Asduif 2019 hoort een anekdote. Als jonge duif ging de latere Nationale Asduif twee keer verloren, maar gelukkig voor hem werd die beide keren aangemeld. Duiven? Soms snap je er niets van. Zo gaf ik in een grijs verleden Cor Leytens uit Oostelbeers een duif, waaruit hij zijn ‘Wereldkampioen’ fond kweekte. Toen ik hem eens vroeg de vader te mogen zien, zei hij met het schaamrood op de kaken: ‘Die heb ik dood gemaakt. Ik had er wat jongen van, wilde ook hem spelen, maar die was nog te dom om van 5 km thuis te raken. Overal liep hij binnen, tot ik het zo beu werd dat hij kon vertrekken.’ Dat gold dus de vader van de beste fondduif van Nederland en 2e ‘Wereldkampioen V L.’

 HAMVRAAG

Dan is er Jan. Ongelooflijk zoals zijn jonge duiven afgelopen jaar kwamen, iets wat hij aanvankelijk niet had durven dromen. De eerste de beste keer dat hij ze ging lappen ging bijna de helft van zijn 60 jongen verloren. Met wat overbleef zou hij de concurrentie de kleren van het lijft vliegen. En wat is nu de hamvraag? Waarom gingen die andere verloren? Hok te vol? Geen kwaliteit? Minder gezond? Je zou denken aan het laatste.         

zondag 08 maart 2020
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal Kattebroek te Dilbeek. In een uitstekende ambiance werden alle kampioenen onder het genot van een heerlijke feestmaaltijd op passende wijze in het zonnetje gezet. Michèle Van Bael als voorzitster en Luk Van Den Haute waren uitstekend voorbereid op hun taak.
De eerste huldiging betrof het eindklassement Europabeker of te wel, het klinkt in het Frans beter: Classement Final Coupe D‘Europa 2019.De Nederlandse finalisten waren: 3e Paulssen en Zn , 4e Dhr. Van Wijk & Zn, 5e Dhr. Van Gils, 6e Kurvers – De Weerd, 8e Dhr. De Nooyer, 9e Dhr. Van Heumen, 10e Dhr. Solleveld.

De aanwezige winnaars op het Ere-podium !!

 
Vervolgens werd de Super Adsuif van Pau over de laatste 5 jaar in het zonnetje gezet. De volgende prestaties werden beloond. 2015,  9.052 duiven, geen prijs.  2016 de 969e prijs tegen 9.908 d.. In 2017 de 372e prijs tegen 11.285 d. In 2018 de 569e prijs tegen 11.714 d. 2019 de 344e prijs tegen 12.119 duiven.Dhr. Jo van Schijndel & Zonen.Ereprijs Int. Pau Versele Laga Dhr. Vonk.Het hoogtepunt werd natuurlijk de
Internationale uitslag Pau 2019.

 
Het werd een 3 voudig Oranje boven op het podium, met andere woorden, de nrs. 1, 2 en 3 uit ons koude kikkerland. Een uitslag die er niet om loog met uitstekende liefhebbers.Voor Nederland: Comb. Baas & Berg De Kwakel op
1, Dhr. Vonk op plaats 2, en Dhr. Melaard op plaats 3.


Het was Mickel Roumans, bestuurslid ZLU die de Ere prijs ZLU aan de winnaars mocht overhandigen.
Al met al weer een hoogtepunt voor de Nederlandse fondduif.

 
Met dank aan de organisatie werd om 17.30 uur de terugreis naar Limburg begonnen, alweer een mooi dag de Nederlandse liefhebbers.
 
Namens ZLU,
Hub Wetzelaer. Pr. Vluchten.
maandag 02 maart 2020

NPO-vergadering 14 maart 2020

Beste leden,

Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een aantal stukken beschikbaar voor de leden. Dit betekent dat wederom termijnen overschreden worden. 14 dagen voor aanvang van de vergadering zijn stukken beschikbaar. Daarnaast is dit niet eens compleet.

Hiermee komt opnieuw het democratisch stemgedrag in het geding. Als stukken niet met leden besproken kunnen worden, hoe wordt er dan gestemd? Door enkele afgevaardigden?

Naast deze feiten willen wij u wijzen op de volgende opvallende zaken:

 • Financieel jaarverslag 2019:

In het financiële jaarverslag is een bedrag aan investeringen opgenomen van ruim € 115.500. De vraag rijst hierbij wie heeft hiervoor toestemming gegeven?

Wat gaat het NPO veranderen om de kosten van de nationale dagen in de hand te houden? Wellicht goed eens na te gaan waarom er minder animo is voor de nationale dagen.

Wat valt er onder de kosten van de ontwikkeling van de organisatie?

Ook heeft de FBCC op de voorgenoemde punten het nodige opgemerkt. De vraag rijst alleen als het bestuur begrotingen overschrijdt hoe het kan zijn dat door de ledenraad aan dit bestuur decharge verleend kan worden. Het bestuur had terug gemoeten naar de ledenraad.

 • Begroting 2020:

Gelijk het volgende probleem, deze is er nog niet, dus mag het bestuur maar blijven uitgeven zonder verantwoording af te leggen?

 • Bestuursverkiezing:

Er wordt vermeld dat er geen kandidaten gemeld hebben, maar dit klopt niet. Leden uit onze stemmers hebben mij, Marieke Reijnen voorgedragen als voorzitter. Tot nu toe geen enkele reactie gekregen. Goed dat de afdelingsbestuurders eens nagaan wat hier gebeurt.

 • Ontslag voorzitter:

Blijkbaar hebben we een voorzitter die de democratische handelswijze van leden, afdelingen en secties ziet als een couppoging. Volgens ons geeft dit aan hoe zeer de leden van de duivensport gebaat is bij een andere koers van het huidige bestuur. Democratie is een groot goed en dient omarmd en zorgvuldig bewaard te worden. Iemand die een democratische stemwijze als een couppoging ziet, is niet waardig om als bestuurder te functioneren.

Buiten dit is het ontslag voortgekomen uit onvrede over het slecht functioneren van de voorzitter.

 • Presentatie automatisering en presentatie elektronisch stemmen:

Als je deze documenten vergelijkt met het verslag van de meeting die de afdelingen met secties, platformen hebben gehad en de wens van de leden, dan zie je duidelijk een groot verschil met hetgeen de werkgroepen van de NPO voorstellen. Automatisering: hier wordt alleen aangegeven het nieuwe systeem, de afdelingen, secties en platformen en leden geven aan vrijheid van middelen. Ofwel het huidige optimaliseren en eventueel nieuwe systemen zijn mogelijk. De notitie is geschreven op een korte periode van beide systemen, waarna iedereen toch over moet. Daarnaast wil men nu over de notitie stemmen om het verder uit te werken, terwijl over een aantal essentiële vragen uit deze notitie eerst gestemd moet worden. Dit zijn: Willen we real time uitslagen op alle vluchten? Willen we Lifetracking van duiven? Lifetracking, in deze fase kan een duif tijdens de wedvlucht vanaf moment van lossing life worden gevolgd. Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen kan men verder of niet. Ons bereiken berichten van liefhebbers en daaronder bevinden zich ook landelijk zeer hard vliegende leden die in forums bij verenigingen zeggen dat dit de doodsteek is voor 95% van de duivensport.

Elektronisch stemmen: hiervoor moet de vraag gesteld worden wat willen de leden met de secties en platformen? Zoals het er nu naar uitziet is ligt een adviesorgaan het meest voor de hand. Om hiervoor dan toch, zonder dat (volgens de werkgroep NPO) hierover gestemd hoeft te worden, volgens de stukken er toch in 2020 € 2.500 voor uitgegeven gaat worden. Dat kan dus niet zonder toestemming. Om deze werkwijze te hanteren komen we natuurlijk tot grote overschrijdingen. Dus wij roepen op om dit al in stemming te brengen binnen de afdelingen.

 • Het organiseren van een Olympiade door Nederland.

Uit door ons gedane opiniepeilingen is gebleken dat 95 % van de Nederlandse duivenliefhebber geen enkel belang heeft bij een Olympiade. De enige die nadrukkelijk belang heeft bij het organiseren van een Olympiade is de huidige voorzitter. Waarschijnlijk dan uit hoofde van zijn functie als voorzitter van de FCI. Deze heeft zonder toestemming van de ledenraad reeds diverse gemeentes benaderd om aldaar de organisatie te realiseren. Dit alles zonder ook maar een onderliggend en goed onderbouwd financieel plan aan de ledenraad voor te leggen. 

We hopen dat de leden en de afdelingsbesturen ervan doordrongen zijn dat het organiseren van een Olympiade is anders dan het organiseren van een verjaardagsfeestje.

Aan iedereen: let goed op in de verenigings- en afdelingsvergaderingen en zorg dat de afdelingsbestuurders weten hoe de leden hierover denken, zodat ze de leden goed kunnen vertegenwoordigen op de NPO-ledenraad.

Aktiegroep Nu of nooit.

zaterdag 29 februari 2020

Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO een onderzoek ingesteld bij Duivensport Heerenveen e.o.
Volgens dit voormalig lid van deze vereniging, zouden deze liefhebbers hun goede prestaties op de vluchten niet op een eerlijke manier bereikt hebben. De NPO heeft wedvluchtbescheiden en andere documentatie opgevraagd en beoordeeld of er zaken niet kloppen.
Volgens de NPO zijn de verdachtmakingen niet terecht en is verder onderzoek niet nodig. De betreffende liefhebber is inmiddels geen lid meer in Heerenveen. 
Bestuur Afdeling Friesland’96 betreurt dat deze liefhebber zonder bewijs zijn sportgenoten in diskrediet heeft gebracht en publiceert daarom dit bericht met de brief van de NPO. Dit is niet de manier hoe wij in de duivensport met elkaar om horen te gaan. Voor de betrokken liefhebbers is dit namelijk erg ingrijpend terwijl zij zich tegen de onterechte beschuldigingen niet konden verweren.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

26 februari 20
Pestkop Laat me hier als eerste vertellen dat de naam Pestkop niet door mij is bedacht. Die eer komt Gert-Jan Beute toe die deze naam op een briefje had geschreven bij een duivenmelker. Hij had hem...

Columnist in Spotlight

01 april 20
Kleinzoon Unionkoppel H Simonsz                   Andere spanning Dit...
25 maart 20
18 maart 20
                                  Bedolven onder de makke jongen van 2e ronde 2020...
11 maart 20
    Overnacht toppers Krijgsman en Keijnemans...
04 maart 20
Feestavond de Snelle Vogel Druk weekend De...
26 februari 20
           Jongen van de 2e ronde kwekers Voorjaarsbeurs Nu het...
19 februari 20
Jongen 2020 in eigen hok Storm Wat het weer...
12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...
05 februari 20
     Oudste jongen van 14 januari 2020 Corona /...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...
24 februari 20
“Ons wacht een geweldige show!  Als ik dit zit tikken dan is het een zonnige dag. Van...
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, close-up en binnen
22 februari 20
Na alle heisa van de voorbije dagen tussen KBDB en Natuurpunt i.v.m. de roofvogels en alle...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40