Max van Dongen

Na vorige week een degelijke uitslag gemaakt te hebben doen we het dit weekend rond dezelfde koers. Prima tijdduif, maar geen kop duif ook het prijspercentage was iets minder dan verleden week. We zullen het er mee moeten doen helaas. Zeker doffers hikken tegen de vorm aan en in de loop van de tijd moet dit toch los barsten. Elke week pak ik duivinnen voorop iets wat andere jaren zeker niet het geval was. Vorige week 7/12 programma duivinnen prijs en deze week 8/12 duivinnen in de prijzen. Dat spel hebben we hier eindelijk onder de knie. Wat was het probleem? Ik maakte het veel te moeilijk voor mezelf en was te lief. Doordeweeks waren ze stierlijk vervelend en trainde slecht. Nu krijgen ze 1x daags 25 gram voer en daar moeten ze het mee doen. Ze stormen eruit en stormen naar binnen zo hoort het! De doffers beginnen nu hier en daar met het stoten van een pennetje dat kan soms het laatste zetje zijn.

De vlucht,

Na wat losse buien en donkere wolkenvelden konden de duiven redelijk bijtijds eruit. 09:00 los westen wind ? Wat ik al op verschillende kaarten zag, is dat de wind zeker niet 100% west was. De berekeningen liepen dus een beetje uiteen. Gelost met een Zuid-Oosten wind , vervolgens draaide die naar zuid, zuid west. De duiven zijn massaal via de kust het land ingetrokken dat moest haast wel. De snelheden op de eilanden waren hoog iets wat met een westen wind normaliter niet het geval is . Later werd mijn beredenering bevestigd door verschillende liefhebbers uit Zeeland. Duizenden duiven trokken over de kust richting de Randstad. Kwart voor/ tien voor was rond de 1400mpm daar ging ik persoonlijk vanuit. Pa besloot net voor de aankomsten nog even een bezoekje te brengen aan het toilet. Hij had zijn hielen nog niet gelicht en er zat een duif boven het hok. Ik heb niks zien komen en had zeker nog niks zien vliegen. Na een ere ronde van een seconde of 15 landde ze met veel kabaal op de plank. Het was de ‘’185-19’’ met een constateringstijd van 12:41:27. Een prachtige genopte jaarling duivin waar ik altijd al een hoge pet van op heb gehad. Leuk dat dingen soms wel is lopen zoals je hoopt. Enkele minuten na mijn eerste kwam Lorenzo eraan, pal vanuit de kust viel meneer met grote halen op de antenne. Mijn getekende was binnen dacht ik! Vorig jaar won deze doffer 5 prijzen op 5x zetten en werd 14e asduif midfond in ons samenspel ,dus genoeg krediet opgebouwd om hem bij mijn bovenste te zetten. Uiteindelijk begin ik met de 15e van 942 duiven en de 40e van 3258 duiven en speel 12/28 duiven in de prijzen. Om nou te zeggen het is dramatisch nee dat zeker niet , maar soms is de wil groter dan de realiteit. Deze variabele wind, 2 nachten mand en 300km + bleek een hele kluif voor mijn domme jaarlingen te zijn. De totale lossing van vorig weekend is al een hele leerschool! Elke week krijgen ze het spelletje meer en meer door. Op deze weg door gaan dan komen die vroege duiven vanzelf! Het moet wel beter de komende weken, dus er zal nog even hard gewerkt moeten worden!

‘’de genopte 185-19’

De oude knar,

Vorige week had ik een oproepje geplaatst, naar een oude knar die zich wekelijks nog laat zien in de bovenste 25% van de uitslag. Zo kwam ik op ‘’ de Rondo 12-499’’ van Joost Wattel uit Colijnsplaat. Een duivin van 8 jaar oud die nog steeds het prijs vliegen niet verleerd is.. De duivin zat nog zo strak dat ze besloten hadden om haar bij de jongen te gooien. Ze was jaren lang een kweekduivin, en vorig jaar moest ze plaats maken voor vernieuwing, dus daarom nog even een paar keer proberen op de natour , 2 weekjes trainen en 4e asduif natour worden in het samenspel. Een goede blijft een goede! Dit seizoen zit ze gewoon tussen de weduwduivinnen en speelde ze t/m 14-6 3 prijzen op 3x zetten.

 

‘’ de Rondo 499-12’’

Tot slot, De komende dagen voorspellen ze een hittegolf met een dag of 4 boven de 30 graden, wat dit voor invloed gaat hebben met inkorven zien we van de week wel. Ik bekijk het dag voor dag en aan de hand daarvan ga ik korven. De jonge duiven africhting van de week zal wel niet door gaan lijkt me? Vanmorgen hebben die van mij voor het eerst hun kilometers van huis gemaakt. Pa had ze gisteravond al gepakt. Waterbakken eraan rustig in de mand en s ‘morgens losgelaten op een kilometer of 10. Ze kwamen in een groot koppel aan prima zo voor de eerste keer. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en dat zie ik jullie volgende week!

Max van Dongen