Max van Dongen

maxvandongen

Wederom was het weer tobbe in omtrent het weer. Heel de week erg wisselvallig. Hier en daar een training overgeslagen, omdat ik geen waarde hecht aan jakkeren in de stromende regen. Een buitje kan geen kwaad , maar zeker over de helft van de week zie ik het niet graag. Na de weervoorspellingen voor het weekend zakte je de moed alweer in de schoenen. Weercijfer een 3 en 4 met een zeer harde wind van achter. Probeer er maar niet naar te kijken en focussen op wat dat kan komen… Het weer van morgen is immers al een hele opgave voor onze weergoden. Helaas hadden ze in deze wel gelijk, het begon erg druilerig op de zaterdag en al snel werd er een losverbod opgelegd door het IWB. Tja wat ik daarvan op moet zeggen? Er zijn al genoeg mensen die hun woordje gedaan hadden en het blijkbaar erg hoog zat dat de duiven een dagje later gelost gingen worden. Tuurlijk baal ik even goed dat de duiven niet op de gewenste dag gelost kunnen worden, maar ik ga er niet heel de dag over lopen morren. Het is wat het is en we zullen het ermee moeten doen. Op de zaterdag avond had ik een feestje op de planning staan waarvan ik zeker wist dat het een latertje ging worden. Gewoon gaan, dan maar met kleine ogen de duiven opwachten niks nieuws voor mij. Na maanden lang binnen gezeten te hebben snak je naar deze avonden! Omstreeks half 4 was ik weer huiswaarts een schappelijke tijd en op mijn leeftijd heb je aan een paar slaapuurtjes al voldoende om de dag weer vol te maken. Een paar keer schudden met je hoofd een bakje koffie en met de krabber het hok in. De zondag begon overigens ook weer erg slecht laag hangende bewolking en motregen bah bah..het zit ons niet mee ook. Na hoopgevende berichten over opklaringen vanuit de kust begon ik de ik webcams vanuit de eilanden en Rotterdam te bekijken en zo waar de wind trok de boel open. Al snel na de opklaringen werden de duiven gelost . 

Peronne

Mijn 17 spurters werden om 11:45 gelost in het noorden van Frankrijk. Met een harde Zuid-Westen wind ging ik uit van circa 1820-1870mpm. Dat was dan omgerekend circa twee voor twee ..Tot onze grote schrik werden we om 13.54 al verrast door een aankomst van mijn Lorenzo doffer pff wat kwam die hard aan! Na een extra rondje viel meneer met volle overgave op de plank! Met een snelheid van 114 km/per uur arriveerde hij terug op het baggerdorp! Dit kon toch geen verkeerde tijd zijn? Na een hapering in het systeem moest ik hem ook nog is pakken om hem nogmaals over de plank te halen 13:54:24 en de bovenste van de lat! Vervolgens werd het weer erg stil…totdat ‘’de witte’’ van verre aan kwam denderen mijn 3e get viel zonder hinder van de harde wind tussen de huizen gemakkelijk op de plank. 13:00:39 . De duiven kwamen slecht af en hadden erg moeite met deze harde wind. Dit zie je ook in het verloop van de vlucht. Ruim 20 minuten concours op een vluchtje van 246km. Gelukkig zat ik dit weekend aan de goede helft en mis ik er slechts nog 1 ..dit is al een hele overwinning! Na een aantal duiven geconstateerd te hebben ging ik eens op de app kijken. Mijn eerste aankomst bleek om een hele vroege te gaan. We zaten met vier duiven in de club los op bijna 15.000 duiven! Wat een lekker gevoel is dit! Na vorige week een flinke klap met laatkomers en een slechte uitslag is dit toch wel een hele lekkere opsteker! Een goede blijft een goede dat blijkt maar weer. Deze doffer deed het voorheen alleen op vluchten onder de 85 in het uur, maar kan het ook gewoon met volle wind in de staart! Uiteindelijk spelen we 3 en 65 tegen 14.973 duiven , in de club was dit goed voor 3-13 tegen 489 duiven. We speelde slechts 5 duiven in de prijs en in groot verband 7 stuks. Het percentage viel tegen , maar je kan niet alles hebben helaas.

Tot slot,  

Na een spetter vroege duif op Peronne vol goede moed de 6 stuks opwachten vanuit Fontenay. Tja en of je het kan voelen we gingen vol nat! Keihard er onderdoor hoe bestaat het! Vorige week speelde 5/6 duiven nog prijs op Pontoise en nu komen ze een half uur na de prijzen aanzetten. In een uur 5/6 duiven thuis waar nog heel wat prik op zat! Soms kan je dingen niet plaatsen. Zo vertelde pa me een verhaal. Ze speelden ’s morgens in 1998 de 1e van nationaal Dax en 8/8 duiven in de prijzen! De voorgaande 4 overnacht vluchten bijna 90% prijs.  ’s Middags moesten er nog 12 duiven komen van Bordeaux ZLU, zelfde hok zelfde verzorging, zelfde soort duiven, maar ook daar keihard er onder door draaien. Heel de tuin zat vol , want bij van Dongen & de Bruijn ging het gebeuren! 5 uur na de laatste prijsduif kwam de 1e en in 2 uur alles thuis. Hij wordt er nog steeds kwaad over. Duivensport blijft voor verbazing zorgen! Komende donderdag staat de inkorving voor de Fontenay Sur Eure op het programma. Een optimale test voor mij om de duiven met een dag minder zo goed mogelijk aan de start te krijgen!

Allen veel succes

Max van Dongen !