Spotlight

maandag 14 oktober 2019

Wij zitten al in rustmodus, maar er wordt nog ieder weekend gespeeld. In Nederland de taartvluchten vanaf Afdeling 5 tot 11 en in België de Ronde van België. Aan de wekelijkse deelname te zien, is hier best wat interesse voor.

Hier was afgelopen week een taartvluchtspeler die van de 80 duiven 35 jongen verspeelde, nadat ze al enkele keren mee waren geweest op de taartvluchten. Dat er na augustus geen duiven verspeeld worden, is dus echt een fabeltje.

Het is overigens jammer dat wij dit soort vluchten niet kennen. Ideaal om late jongen of overnachtjongen wegwijs te maken.

Ik ben benieuwd hoe de inkorfbeperking vorm krijgt. Mij maakt het niet zoveel uit, al kan ik me niet echt vinden in ringnummers voor de vlucht doorgeven. Voor de oude duiven kan ik dit nog begrijpen, maar voor de jonge is het beter dat je ze na drie vluchten eenmalig aan mag vullen tot 60.

Je zou de ringnummers de eerste vlucht door moeten geven en door een foutieve lossing zoals dit jaar op de eerste vlucht 70% verspelen. In dat geval moet je de volgende acht vluchten met 18 duiven verder en dan moet je maar hopen dat er geen meer afvallen.

Moet je die 18 duiven op prestaties beoordelen, dan kan je er twee doorhouden als het even tegenzit. Ik vermoed dat het einde van de duivensport dan nog iets sneller nadert dan wij nu denken.

Verder hoorde ik dat er geen geld meer is voor dopingcontroles. Dat is te gek voor woorden natuurlijk. Gooi de vracht verplicht met 5 cent per duif omhoog en stort dat af in de pot voor steekproefsgewijze controles. En dan niet zoals we voorheen deden, maar bij een lab zoals in Zuid-Afrika waar ze de onderste steen boven kunnen halen.

We moeten niet terug naar waar we vandaan kwamen: dat enkele slimmeriken de concoursen domineren door het gebruik van foute producten.

In de winter beoefen ik de duivensport op de eenvoudigste manier die je kan bedenken. De duiven krijgen eenmaal per dag eten en drinken en schoonmaken doe ik eenmaal per week. Nu de rui op zijn hevigst is, blijven ze binnen. Over enkele weken gaan ze er gewoon weer uit.

Geen grote verbouwingen aan de hokken, bij de vliegduiven worden alleen zes woonbakken verwijderd. Daar kunnen nog maar 24 koppels zitten, al breng ik dit misschien nog terug naar twintig afhankelijk van de inkorfbeperking. Zoals ik eerder aangaf, houd ik geen trainingsduiven en voedsterduiven meer aan.

Bij de kweekduiven wordt alles verhoogd om mijn rug te ontlasten, dus geen drink- en voerbakken meer op de grond. Het strijdplan: 24 kweekkoppels en zes koppels zomerjongen brengen drie rondes groot om mee te spelen.

Ook bij de jonge duiven komt er een inkorfbeperking. Ik moet ze dus goed aan de tand voelen en streng selecteren voordat de prijsvluchten beginnen. Nogmaals: trainingsduiven houd ik niet.

De paratyfuskuur en enting zijn achter de rug. Volgende week geef ik alle duiven een geeltablet en een luisdruppel. Over enkele weken pak ik ze nog eens voor de PMV-enting. Over de pokkenenting bij de kwekers moet ik nog nadenken. Als ik die ent, is het met de naald in plaats van de borstel.

Verder om de dag Sedochol of Naturaline met look en dagelijks 80% Championsmix en 20% NPO-mix. Hoe gemakkelijk kan het zijn. In de duivensport draait het om een vast stramien. Wie zich daar aan houdt, speelt het best. Wie luistert naar Jan en alleman, blijft altijd zoekende. Zo simpel is het.

Uiteindelijk voert de kwaliteit van de duiven de boventoon en slechts deels de kunsten van de liefhebber. Ik heb teveel hokken gezien waar de liefhebber een prutser was, maar waar wel een goede duif zat die het wel deed en de rest van het hok niet. Vandaar dat de kwaliteit van de duiven het belangrijkst is.

Lichte Super Rossi is verhuisd naar het kweekhok. Ik vermoed dat hij één van mijn beste kwekers wordt samen met zijn zus Golden Ace, die dit jaar al enkele toppers schonk zoals de 4e nationale Asduif en een machtige duivin die tweemaal teletekst won. Miracle Rocket (zoon van Fast Rocket) gaat ook naar de kweek. Hij won zelf teletekst en een dochter van hem heeft reeds ook teletekst gewonnen.

Verder weinig vreemde aanwas dit jaar. Ik heb enkele prachtige samenkwekers uit Olympic Millennium x Murphy’s Law van Willem de Bruijn en een prachtexemplaar uit Olympic Millennium x de fameuze 13 van Herman Bevers. Ook lopen er nog vier zomerjongen 2019 uit het Olympiade koppel en twee uit Super Rossi x Argentina voor de kweek.

Medisch en bijproducten

Als ik iets medisch niet vertrouw, ga ik te rade bij Jan van Wanrooij bij Belgica de Weerd. Hoe minder hij mij ziet, des te beter het dus gaat.

Ik heb dit jaar wat nieuwe bijproducten en oliepillen getest, maar zoals ik al vermoedde gaven ze geen verslechtering maar ook geen verbetering. Testen doe ik altijd met de helft van de duiven op meerdere vluchten, zodat ik een goede conclusie kan trekken.

Ik geloof steeds minder in voedingssupplementen. Ze zullen vast niet slecht zijn, maar goede duiven en een goede voeding zijn het belangrijkst. Ik blijf wel oregano olie gebruiken. Ik geef dit samen met de poeder van Mariën over de Allerlei in plaats van over het voer. Het lijkt alsof ze een stuk minder eten in het vliegseizoen als er iets over het voer geplakt zit.

Schijnbaar zijn de meeste secties voor keuze #4 is mij medegedeeld. Maar zoals ik eerder aangaf, maakt het mij niet veel uit. Ik houd niet meer duiven dan ik aan kan en dat adviseer ik iedereen. Als je moet opzoeken waar een duif uit komt, dan heb je er teveel.

Ik ben nooit een liefhebber geweest van veel oude vliegduiven. Jonge wel. Die hield ik maar een half jaar, daarna was er maar een klein gedeelte over om aan te vullen.

De aantallen duiven zijn wel nodig om de boel te bekostigen en dan heb ik het niet alleen over die vier of vijf professionele spelers die er zijn. Wat denk je van vervoer, gespecialiseerde duivenartsen, voerboeren… Er hangt natuurlijk best wat af van veel of weinig duiven.

Het is buiten vies en grauw en daar heb ik weinig mee. Overwinteren lijkt misschien een betere optie, maar dan moet je natuurlijk geen duiven hebben.

In deze tijd van het jaar staan alle hokken wagenwijd open en circuleert er dus verse lucht door de hokken. De duiven wennen hier snel aan.

Als ik enkele dagen van huis ben, blijven de hokken dicht. Door alle pluimen lijkt het dan alsof het gesneeuwd heeft in het hok. Verwarm je de hokken, dan ruien ze nóg harder. Toch kies ik liever voor de koude optie. Een rustige rui vind ik belangrijker dan een rui waarbij de duiven volledig kaal in het hok zitten.

De verduisterde jongen gooien er ook stevig op los, maar die hoeven pas eind januari klaar te zijn. De kweekduiven hebben het ergste achter de rug en de niet-verduisterde jongen hebben hun nieuwe verenpak al aan.

Bezoekjes

De tijd van huldigingen is ook aangebroken, maar omdat ik er in de wintermaanden wel eens op uit trek, ben ik bij weinig prijsuitreikingen aanwezig. Een hele avond op een houten stoel zitten is ook niet echt bevorderlijk voor mijn rug.

Wel bezoek ik in de wintermaanden enkele hokken om mezelf te versterken. Tijdens die bezoeken heb ik al snel door of ik daar versterking kan vinden of niet. Er moet een klik zijn met de duiven en de liefhebber, anders wordt het niets.

Zo was ik recentelijk bij Dirk van Dyck, één van de sympathiekste Belgen die ik ken. Dirk is al heel wat jaren aan het tobben met fysieke problemen, maar presteert desondanks ieder jaar uitstekend.

Ook heb ik hokken bezocht waar massa’s geld gevraagd werd door kinderen die de financiële kant van de hobby van vaderlief regelden. Bij zulke hokken haak ik natuurlijk snel af.

Ik wil best geld uitgeven, maar dan moet ik wel overtuigd zijn van wat ik koop. Zo vind ik dat de liefhebber ook achter zijn koopwaar moet staan, of het nu verkocht of weggegeven wordt. Als je zulke duiven zelf in de kookpot zou doen, moet je ze ook niet weggeven of verkopen, vind ik.

Duiven die openstaan alsof ze hun eerste ei moeten leggen, behoren in de slachtmand. Ook als ze uit je beste koppel komen. Je mag zulke duiven niet weggeven en al helemaal niet verkopen.

Zo kweek ik ieder jaar wel een ronde duiven voor eigen aanvulling, bonnen of die weggaan, maar 10% verwijder ik op voorhand. Dit zijn duiven waar ik niets in zie, die gebreken hebben of zich niet gezond kunnen houden in open rennen.

Het is al moeilijk genoeg om enkele goede te kweken, dus kan je maar beter achter je duiven staan die je verkoopt of weggeeft, toch zeker wat hun bouw betreft.

Zo komen hier al jaren dezelfde mensen uit binnen- en buitenland. Het ene jaar zijn ze er goed mee, het andere jaar niet. Adam Thomas uit Wales bijvoorbeeld heeft overal duiven gehaald, maar elk jaar haalt hij er hier één of twee. Ook dit jaar weer en dat hij er goed mee is, laat zich raden.

Opvallend is de jonge leeftijd van die mensen, vaak amper in de 30. Zo krijg ik nog een Fransman op bezoek die net 30 is, terwijl hier de liefhebbers onder de 30 met een vergrootglas gezocht moeten worden. Ik denk dan aan de Gebr. Homma, de Gebr. Dekker, Huijsmans, Bals etc., die op eigen kracht en zonder hulp van ouderen of ouders aan de top zijn geraakt.

Topjaren

De jaren als duivenmelker gaan snel, vooral als je fanatiek bent en ieder jaar aan de top wilt staan. Voor hen is het 365 dagen per jaar topsport. De vluchten zijn net voorbij en je bent alweer bezig met het nieuwe jaar en de verbeteringen naar aanleiding van afgelopen jaar.

Zo herinner ik me 2002 als één van de topjaren, toen ik zelf amper 35 was en op één na alle trofeeën bij de Gouden Cracks jong won in een veel zwaardere competitie als nu. Ook tegen jonge duivenspecialisten destijds als Ludo Claessens.

Soms heb je van die jaren als 2002. Ook 2006, 2012, 2015 en 2017 staan me bij. Ik kweekte in die jaren de ene na de andere topper. Waren de kweekduiven toen in topvorm of was het (deels) geluk? Ik zou het niet weten.

Er zijn jaren waarin je een mand vol toppers kweekt en jaren dat er niet één fatsoenlijke duif uit dezelfde ouders komt die het jaar daarvoor wel goede gaven. Heeft dit dan met de stand van de maan te maken? Ik geloof het niet. De kweekduiven in topvorm? Hmm, ik betwijfel het.

In de genoemde topjaren ging er in de kweekperiode ook van alles mis. Eitjes kapot, onbevrucht of een week verschil tussen het leggen van de koppels. Ik weet het echt niet. Geloof me, anders zou ik er wel op inspelen.

Wat ik wel weet, is dat het belangrijk is om het kweekhok jaarlijks te verjongen en goed te blijven selecteren. Duiven die in het verleden super gepresteerd of verschillende goede gegeven hebben, maar dat al enkele jaren niet meer doen, kan je beter verwijderen.

Wat dat aangaat ben ik blij dat ik elk jaar één of twee rondes eieren naar Friesland breng en die test op de hokken van Jan. Vaak zit daar uit een bepaald koppel een topper, terwijl er datzelfde jaar hier niets van zit. Dit is ook wel eens andersom natuurlijk.

Dit jaar hebben we een superkoppel ontdekt dat in Friesland twee toppers gaf en bij mij drie. Of dat volgend jaar weer het geval is, moeten we maar weer afwachten.

zondag 13 oktober 2019

 


Tjeu Wetemans Kelpen-Oler   All round Marathon kampioen

      

Met de naam van Tjeu Wetemans , hebben we gelijk de pijlen gericht op zijn meer dan opvallende uitslagen op de Marathonvluchten. Zowel ZLU als ook de middag lossing en de ochtendlossing van de afdeling. Kopprijzen aan de lopende band dit jaar

Dit is zo bijzonder omdat hij al jaren kop speelt en nu in zijn voorlaatste jaar als liefhebber nog eens alles uit de kast heeft gehaald

 Altijd al bij de voorsten in de uitslagen. En nu diverse podiumplaatsen in de vele Concoursen. Zowel bij de Afdeling, de Wefo, de Fondvrienden Brabant Limburg.  En nog enkelen.

Op zijn tuinhok in zijn schitterende plattelands omgeving heeft Tjeu een oase van rust geschapen, geheel naar zijn eigen karakter. Nee, Tjeu maak je niet gek. Ook niet nu het storm loopt met de felicitaties en bijzondere aandacht voor hem en zijn duiven

 Zijn methode is simpel en doeltreffend. De jonge duiven worden niet gespeeld, wel hebben ze vanaf de vluchten geëindigd zijn de hele dag open hok, ook in de winter, volgens Tjeu hebben ze zich dan meer dan voldoende zelf afgericht hebben de vele aanvallen van de roofvogels , die hier ook regelmatig een duifje mee pikken, getrotseerd. En dus als jaarling klaar zijn om de eerste vlieguren met het grote concours te maken. In hun eerste jaar worden ze alleen op de tussenvluchten ingespeeld.

Hij houdt het simpel en zonder poespas.

Tot en met Bourges worden de fondvliegers ,bijna wekelijks op het eigen programma ingespeeld terwijl de jarige paters op de vijf tussenvluchten worden gespeeld en dan de morgenlossingen Bergerac en Cahors vliegen en daarop worden ze beoordeeld of ze mogen blijven. Prijs is niet doorslaggevend, wel conditie en herstel. Het selectiecriterium is fristhuiskomen en die dat doen mogen zich als tweejarige bewijzen. De basis van de huidige fond stam werd in 1995 gelegd met 15 jonge duiven uit de kwekers van Jac Wolters uit het Haler-Hunsel en die kern ligt aan de andere kant van de snelwegA2. Bij Jac Wolters ging Thieu geregeld letten van fondvluchten en eind jaren ’90was Jac Wolters een pure uitblinker voordat hij ernstig ziek werd en in 2000 kwam te overlijden. Later kwamen daar nog duiven bij van  de Vin uit Weert. ; altijd een topper op de grote fond. En met deze duiven is Tjeu nog steeds bijzonder in zijn nopjes, want die hebben zijn prestatie curve omhoog gestuwd.

De Hokken; Het tuinhok telt zes afdelingen en op vier stuks kunnen 32 over-

jarige (fond)weduwnaars geplaatst worden met open tussendeur zitten die op twee afdelingen. Op één afdeling zitten de jarige weduwnaars (paters) en op een andere afdeling de jonge duiven. In een oude kippenschuur zitten de (4) kweekkoppels en de weduw duivinnen. Half maart zijn de kwekers en weduwnaars gekoppeld terwijl de jarige doffers on gekoppeld gespeeld worden. Dit noemt hij zijn Paters. Echter vanwege enkele lege bakken op het weduwnaarshok  heeft hij een aantal jaarlingen als weduwnaar op deze afdeling geplaatst. Een deel van de weduwnaars is twee keer op eieren gekomen terwijl de andere helft jongen heeft groot gebracht van de kwekers en beste vliegers. Op de vloer ligt het hele jaar stro dat voor het koppelen ververst wordt en dan wordt het hele hok ook grondig gereinigd. In het seizoen worden slechts de bakken dagelijks gepoetst. De weduwnaars worden tweemaal daags na de training in potjes gevoerd en krijgen eerst wat snoep- en lijnzaad.  Het voer bestaat het gehele jaar uit de zelfde mengeling nl Mariman Standaard. Overigens Tjeu heeft maar vier kweekkoppels en wel deze die in het verleden vele mooie koprijzen behaald hebben

 Ook constateert hij nog steeds handmatig en maakt hij zich zorgen over de nieuwe ontwikkelingen binnen de NPO.  Als ik elektronisch moet, dan stop ik, is zijn mening. En zoals het er nu uitzit stopt hij over twee jaar helemaal. Hij heeft dit jaar ook geen jonge duiven gekweekt. Zelfs geen ringen besteld, maar door een vriend heeft hij zich toch laten verleiden om na het seizoen 10 jongen te kweken met later aangeschafte ringen

Op de eerste eieren is er een geelkuur van 5 tot 6 dagen en eind mei wordt er een tweede keer twee dagen tegen het geel gekuurd. Om de vier weken wordt er daarna  een geel pil opgestoken . en hiermee eindigt het medische plaatje bij Tjeu.

 Hij zoekt naar de sterke duiven die weinig of geen medicamenten nodig hebben, zeg maar de Boerenduiven. In november worden de duiven met Parastop tegen paratyfus gekuurd.

Ruiling

In de loop van de jaren heeft Thieu Wetemans zijn fond stam grotendeels versterkten ‘ververst’ met duiven die door ruiling zijn verkregen. De ‘117’ van 2008 is daar een goed voorbeeld van. Zijn vaderkomt van Cor v.d. Vin uit Weert die Thieu regelmatig ontmoette bij de korving voor ZLU-vluchten in Neer. Zijn moeder is een duivin van Wim Theunissen uit Afferden ende mannen ontmoette elkaar voor de eerste keer bij Jac Wolters en zijn sindsdien bevriend. De ‘117’ vloog in 2011 de 133enat. St. Vincent, 1201e Barcelona (7.046d.) en de 160e Perpignan (5.607 d.)

Het marathon kampioenschap bij de fondvrienden wordt vervlogen over de volgende vluchten

St Vincent-Barcelona-Dax-Marseille Perpignan-Bergerac

2019;

 St Vincent 1390d prov. 41-57-201-238

 Bordeaux prov 2849d; 63-233-476-643

 Agen prov 2866d; 107-217-222-224-279-494-582

Dax Prov. 1621d; 166-340

 Caussade prov. 954d 11-25-93-96-164-185-203

 Caussade Wefo, 573d; 6-19-67-70-117-132-142

Bergerac Prov  2286d . 36-100-136-366-486

Barcelona Nat. 4129d; 29-44-70 5/3

Marseille Nat. 2735d; 77-176-243/ 5/3

Marseille fondclub Brabant-Limburg241d; -16-24-39

Perpignan Nat. 4287d-62-263-605

 Fondclub Brabant-Limb Perpignan 262d-2-8-29

Enkele toppers;

15-1048658

2017- Limoges Prov. 2109d-193

          Bergerac Prov 2800d-341

        Cahors Prov. 1739d-322

        Bergerac Prov  1986d-193

2018; Bordeaux Nat 9852d-683

Agen Nat. 6379d 723

 2019; Bergerac Sector 1 24043d-106

           Bergerac Nat. 9010 61

           Bordeaux 8815d-1674

           Dax 4596d-  737

2016-1723337.

2019; Barcelona  ZLU 4129d  29

          Perpignan ZLU   4287d- 62

        Ook hier mee 1e duifkampioen Ochtenlossing in de Fondvrienden Brabant Limburg

2015-1048653;

 2017; Bergerac prov. 2587d-99

            Bordeaux prov. 2168d -127

  2018;  La Souteraine  1094d-101

            Barcelona 3912 -451

2019. Limoges prov. 2934d-645

Barcelona  ZLU 4229d- 70

Perpignan ZLU 4287d  263

 2e Duifkampioen fondvrienden  2019

16-1723337  Blauw 29e Nat Barcelona

15-1048634  Geschelpt 176 Nat Marseille

15-1048658  Blauw; Bergerac 2286d 36e Bordeaux2849d-476e

Dax 1621d-340e Bergerac Nat 106.

15-1048653  Blauw 70 Nat Barcelona 2019 Barcelona 2018; 451e

2017-1468860;Agen 2866d-222; Cahors 994d-11

15-1271873 Agen 2866d 107  Cahors994d-203

 Opgemerkt;  dat bij de Fondvrienden alleen de eerste 5 getekende voor de punten in aanmerking komen. Dus grote aantallen zijn hier niet van toepassing. Eerlijk en voor iedereen een mooie competitie, waar elk jaar veel geld gratis wordt verspeeld. Boven dien worden de Kampioenen allemaal getrakteerd op een mooie foto van hun topduif. En een feestmiddag die al jaren ruim 200 deelnemers kent. Een zeer uitgebreid buffet. En dit alles voor slechts 25€ per jaar.

Het is voor Tjeu  een prachtig seizoen geweest, en natuurlijk zet hem dat aan het denken over de toekomst, de tijd zal het leren, maar zoals het er nu voor staat is Tjeu na zijn 80e verjaardag geen duivenmelker meer, maar een liefhebber zal hij altijd blijven

  © Hans Schuttelaar

zondag 13 oktober 2019

Algemeen 
In Ridderkerk wordt al jaren zeer goed gespeeld door de familie Van der Berg. Famillie Van der Berg bestaat uit Peter en Kees van der Berg en de vrouw van Peter, Nel. Je komt niet vaak tegen dat een hele familie zich bezighoudt of gehouden heeft met de duiven. De reden hiervoor is dat eenieder zijn steentje bijdraagt aan de duivensport. En om dan ook iedereen te eren voor de arbeid die verricht is, is er destijds gekozen voor de naam ‘Fam. Van der Berg’.  Voor het jaar 2000 werd er gespeeld op de programmavluchten en dat gebeurde met zeer veel succes. In 2000 sloeg het noodlot toe. Een bedrijfsongeval deed Peter de das om. Twee jaar in bed en bijna niet kunnen lopen maakte het een zware tijd. Alleen maar naar de duiven kunnen kijken is mooi en dan ook het enige wat je nog met je sport kan doen. Kees, Nel en de kinderen verzorgden de duiven maar ja, zeg eens zelf, dat wil je niet. Je wil ook er zelf alles aan doen om goed te kunnen presteren. Dit was dan ook de tijd dat er gezamenlijk werd besloten om de Marathonvluchten te gaan spelen. Is het toeval of niet? Er werd een duifje opgevangen van Ad Pegels. Uiteraard werd het duifje opgegeven en Ad kwam het duifje direct ophalen. Een heel leuk gesprek gehad en de bedoelingen en doelstelling werden met Ad besproken. Ad nam het duifje mee terug. Acht weken later werd Peter gebeld en aan de andere kant van de lijn klonk de stem van Ad. Hij vroeg Peter of hij thuis was. Dan kom ik er even aan met een paar duifjes. Stomverbaasd en nog beduusd drukte Peter de telefoon uit en wachtte rustig het bezoek van Ad af. Het zal toch niet dacht Peter. Ad Pegels, een van de beste Marathonspelers in Nederland, komt ons jonge duiven brengen. Ad is gearriveerd met een mandje vol jonge duiven. Ga het hier maar eens mee proberen. Met deze jonge duiven werd gekweekt en gevlogen en meteen met succes. Momenteel is de stam van de Fam. Van der Berg opgebouwd met 70% duiven van Ad Pegels en werd vier keer op teletekst gevlogen. Helaas nog nooit een 1e maar wel een paar keer 2e. Het mooiste moest dus nog komen voor deze familie.  
 
Voor de overige 30% komen de duiven bij de Gebr. Limburg uit Zuidveen vandaan. Om de kampioenschappen wordt hier niet gespeeld. Alleen maar vroeg draaien op de Marathonvluchten is het uitgangspunt. De doelstelling was om een 1e Sectorale vlucht te winnen. Als dit ooit gebeurd dan willen we nog een keer heel vroeg op Barcelona spelen. Uiteraard wist de familie niet dat doelstelling 1 inmiddels afgestreept kan worden. Momenteel is er niet ingekorfd op Barcelona. Het hoofd stond er niet naar en de weersvoorspellingen werden te zwaar bevonden. De duif en het genieten van de duivensport staat bovenaan, aldus Peter. Op St. Vincent dit jaar werd ook al een hele mooie 35e in de Sector gewonnen dus het was niet toevallig dat de duiven top en vroeg waren. Nu is er ingekorfd voor Agen en de duiven steken in bloedvorm en de verwachtingen liggen dan ook hoog. 14

De voorbereiding op het Marathonseizoen ziet er bij de Fam. Van der Berg als volgt uit: de duiven blijven het hele jaar bij elkaar tot 5 april. Op 21 april werden alle duiven weer gekoppeld en ook werd er gelijk begonnen met de training. Uiteraard worden de duiven voor deze periode gewoon getraind thuis. Vanaf Quievrain gaan de duiven elke week mee tot en met de eerste Eendaagse Fondvlucht Blois. Op drijven, eitjes of op een klein jonkie dat maakt allemaal niet uit. Wel worden ze aan de gang gehouden en ze moeten elke week mee. De duiven die later dan Blois gespeeld gaan worden op de Marathonvluchten worden gewoon op de Vitesse of Midfond doorgespeeld. Van de jonge duiven wordt verder geen werk gemaakt. Deze worden namelijk in hun geboortejaar niet gespeeld. De enige keer dat de jonge duiven de mand zien is om de enting te krijgen tegen paramixo en verder niet. Het jaar erop mogen ze gewoon mee en de verliezen zijn minimaal te noemen. Als voorbeeld: 1e vlucht 60 mee en 10 kwijt en daarna zijn ze zeer sporadisch een duif kwijt. Peter is ook van mening dat als ze als jong niet gespeeld worden, zich beter ontwikkelen en het oriëntatievermogen beter is. Wat volgens Peter ook van belang is, is dat de duivencyclus onderbroken mag worden. Dus geen eieren of jonkies wegnemen in de tussentijd. Zo houd je ze ook gewoon in de pennen en is er van invallende rui geen spraken. Ook nu staan de duiven nog op negen oude pennen. Dit zal op vele hokken zo zijn die nu de duiven op weduwschap spelen is mijn verwachting.   
 

Familie Van der Berg is naast de postduiven ook heel actief met honden. Zo werd op de dag van thuiskomst van de duiven van Bordeaux het normale ritme weer opgepakt. Om 5.45 uur ging de wekker en werd er een blik geworpen op het hok. Geen duif te zien. Na de koffie werd er besloten om samen met Nel de eerste groep honden even uit te laten. Er komt toch nog niets en het zou wel heel toevallig zijn als we nu een hele vroege duif pakken. Na 30 minuten met de honden aan de wandel te zijn geweest en thuisgekomen werd er weer een blik op het hok geworpen. Niets thuis nog. Dus Nel liet de tweede groep honden ook nog even uit. Peter stemde hiermee in. Na de uitlaat periode kwamen Peter en Nel weer thuis en dachten nou we gaan er eens lekker voor zitten. Eenmaal thuis aangekomen wordt er weer een blik op het hok geworpen en tot grote schrik zat er een duif te wachten. Het hart van Peter en Nel begon te versnellen en het kippenvel groeide gestaagd op de armen van beiden. Snel gekeken door Peter en al heel snel; het is er één van Bordeaux en wel de NL17-1250434. Hij is geklokt om 07:39:40 en had een gemiddelde snelheid afgelegd van 1160.723 meter per minuut. Het zou natuurlijk ook nog zo kunnen zijn dat het een duif van Pau was, want die waren ook op de weg naar huis. Snel werd de meldpost gebeld en die zei; dat kan niet Peter er zijn er nog maar twee gemeld in Sector 1. Kan zijn maar ik heb er een. De spanning steeg natuurlijk ten top in huize Van der Berg. Normaliter kijkt Peter vaak op zijn notebook om alles te volgen. Dit keer was het anders en durfde het niet aan want hij immers best vaak een 2e gedraaid. Na een periode van wachten op de overvlucht werd het duidelijk: Fam. Van der Berg wint Nationaal Bordeaux Sector 2. Het werd een gekkenhuis volgens Peter en Nel. Belletjes, bloemen, felicitaties, appjes, huldiging in het NIC en controle door de Afdeling maakte het feest compleet.  

Nu een week later is het nog niet helemaal doorgedrongen dat deze familie de overwinning op Bordeaux te pakken heeft. Het is nog steeds onwerkelijk en nog steeds druk alsof er geen eind aan komt, aldus Peter. Wel is de verzorging van de duiven weer snel opgepakt en is er een totaal nieuwe ploeg duiven van 25 stuks op weg naar Agen. En wie weet, Peter heeft de duiven in bloedvorm en dan kan alles gebeuren. 
 

Worden de duiven vernoemd?
De mooie doffer 343 draagt voor de toekomst de naam “JAX” en is vernoemd naar de kleinzoon van Peter en Nel die vier weken geleden geboren is. 

Ik sprak Peter van der Berg die nog steeds niet bijgetrokken is en het besef heeft wat JAX voor hem heeft gepresteerd. De volgende doelstelling is om volgend jaar of de jaren erop een keer heel vroeg te draaien op Barcelona. Wie weet en ik wens de hele familie heel veel succes toe in het behalen van hun doelstelling. Zonder doelstelling geen focus! 


Vincent Hoogerwerf


 

 

D

zaterdag 12 oktober 2019

Voorwoord


Het stille seizoen is in volle gang, dat merken we aan de vergaderingen, Habru dag, forums en huldigingen in het land. Een periode in het jaar waar liefhebbers enorm van genieten. Het is leerzaam, gezellig en de hobby en genieten van de hobby staat voorop. En zo heeft elk deel van het jaar zijn charme.
Vorige week kondigden we in ODH aan dat de duivensport aan bod kwam op tv. Helaas is door SBS besloten om de aflevering Holland van Boven met aandacht voor de duivensport niet uit te zenden op 6 oktober zoals ons was gezegd. Een nieuwe datum wordt nog gepland. Zodra deze bekend is, communiceren we deze. 
Ook internationaal is het vergaderseizoen gestart. Afgelopen week stonden voor ons als bestuur in het teken van de FCI. In vier dagen zijn met 70 landen allerhande duivensportonderwerpen besproken. Op de agenda onder meer veterianaire zaken, statuten en reglementen, competities, doping, olympiade en toekomst en aantrekkelijkheid van de duivensport. Nederland wordt met interesse gevolgd en de eerste landen zijn inmiddels net als Nederland gestart met een nieuwe koers. Ideeën en ervaringen uit Nederland worden hierbij benut. Een mooie ontwikkeling, ook voor ons, omdat we zo ook kunnen leren van andere landen.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 

SECTIES & PLATFORMS
Terugkijken sectievergaderingen 5 oktober
 

Afgelopen weekend kwamen de secties bijeen. De vergaderingen waren live te volgen via internet en zijn ook terug te kijken. 

Tot nu toe zijn de vergaderingen ruimt 3.600 keer bekeken.

 

Vlucht vanuit Eindhoven verschoven van 12 oktober naar 19 oktober


De vlucht van Steeds Verder (Twello) die gepland stond voor zaterdag 12 oktober is een week verschoven naar zaterdag 19 oktober aanstaande.

 

NPO BUREAU
Duiven gestolen


Sinds 10 of 11 oktober zijn de volgende twee-jarige duiven gestolen:
 • NL 2017 1043905 bl kr M
 • Nl 2017 1043937 bl kr V
 • Nl 2017 1043940 bl kr V
 • Nl 2017 1043962 kr witpen  M
 • Nl 2017 1043967 bl band V
 • Nl  2017 1067222 bl kr V
Komt u de duiven tegen of heeft u informatie? Neem contact op met Jan Sival, Velddwarsstraat 1, 6671 MA Zetten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Geutskens en Kalf winnaars tweede weekend GIANT najaarsklassiekers
 

Was het eerste weekend van de GIANT najaarsklassiekers fantastisch duivenweer, het tweede weekend leek vooraf in het water te vallen. Op woensdag was de prognose voor zaterdag in procenten kans op regen vrij groot. De organisatie gaf op de website www.taartvluchten.nl echter tijdig aan dat er op zaterdag ruimte genoeg was om beide vluchten verantwoord te lossen met grote kans op een goed verloop. Toch bleek dat vrijdag veel liefhebbers het niet aandurfden om in te korven, met als gevolg dat er circa 40 procent minder duiven in concours waren. Zaterdag kregen de thuisblijvers echter ongelijk gezien de mooie vroege lossingen en het prima verloop van beide vluchten.

Totale uitslag Duffel
Er werden 1.005 duiven voor de prijzen ingekorfd op Duffel. De deelnemers zaten op afstanden van tussen de 79 en 190 kilometer. De duiven werden zaterdag om 08.45 uur gelost met een harde zuidwesten wind. De deelnemers op de kortste afstanden gaven zo’n 75 meter per minuut aan snelheid toe op de concurrenten op de verste afstanden en dat heeft grotendeels te maken met het windvoordeel voor de verdere afstanden.

Comb. Geutskens uit Amsterdam, André en Gislaine, hadden 28 jonge duiven ingemand met het thuishok op 162 kilometer van Duffel. De eerste vlucht op Roosendaal was al geweldig met een Clean Sweep met maar liefst 44 duiven mee, alleen was de eerste duif net niet vroeg genoeg. Nu met 28 duiven mee was het resultaat fenomenaal. André en Gislaine begonnen met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en achtste plek en van de 28 duiven vlogen er 25 prijs. De eerste duif vloog gemiddeld 110 kilometer per uur. Totaal over de twee vluchten nu 69 prijzen op 72 duiven en dat is absolute buitencategorie.

Jan en Hessel Ras uit Urk waren de eersten op de uitslag met een oude duif en dat was de zevende prijs totaal. De uitblinkers van de eerste vlucht op Roosendaal Jan en Joke Kaman waren nu ook weer super met 52 prijzen op 55 duiven en zij begonnen met de negende en de tiende prijs. Verdere uitblinkers Marco Braspenning met 16 op 20, Comb Moes met 22 op 25, R E van Soest met 17 op 20, Comb Burg & Waard met 6 op 7 en F & Q Verhoef met 16 op 19. De hoofdprijzen waren voor Comb Geutskens met de eerste jonge duif en voor Jan en Hessel Ras met de eerste oude duif.

Totale uitslag Boxtel
In Boxtel werden 1.440 duiven voor de prijzen ingemand. De deelnemers zaten op afstanden tussen de 97 en 225 kilometer. De duiven werden zaterdag om 08.30 uur gelost met een harde zuidwesten wind. De duiven in het noordoosten op de verste afstanden bleken hier alle hoofdprijzen te scoren. Windvoordeel en ligging bepalen bijna altijd de uitslagen op de korte vluchten in Nederland en dat is met deze vlucht niet anders. Herman Kalf uit Noordhorn is geen liefhebber met veel duiven en doet al enkele jaren mee aan de GIANT najaarsklassiekers.

Herman had zes duiven mee en die moesten 198 kilometer overbruggen. Zijn 15-745 is met vier jaar oud een geroutineerde duif en die vloog van alle duiven het snelste naar het thuishok met een gemiddelde snelheid van 107 kilometer per uur. Dat is natuurlijk een geweldige prestatie van Herman Kalf door met slechts zes duiven in concours toch de eerste prijs te winnen op 1.440 duiven. Verder waren er in dit weekend maar twee liefhebbers met een Clean Sweep en daar was Herman met 6 op 6 de beste, kortom een fantastisch resultaat voor Herman. L T Baar uit Roodeschool zit op de verste afstand van 225 kilometer en was met 26 op 31 en de kopprijzen twee, zeven, acht, negen en tien ook een grote uitblinker.

W vd Velde met 18 op 22 en beginnend op de derde plek kan ook terug kijken op een zeer geslaagd weekend. Comb Smallenbroek scoorde een zeer fraaie vierde plek. M v/d Veen werd zeer knap vijfde en P & H van de Veen ook keurig met een mooie zesde plek. De tweede Clean Sweep was voor Comb Visscher met 4 op 4. Verdere uitblinkers Comb de Wit met 26 op 30, F Damstra met 15 op 16, P M Kuiper met 11 op 13, A Visser met 8 op 10 en F Wagteveld met 5 op 6. De hoofdprijzen waren voor Herman Kalf met de eerste oude duif en L T Baar met de eerste jonge duif.

District 1 met 336 duiven
Comb Geutskens, André en Gislaine, waren hier natuurlijk ook de uitblinkers met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en zevende prijs. Jan en Joke Kaman keurig achtste en negende en Marco Braspenning fraai tiende. Omdat iedere deelnemer slechts één hoofdprijs kan winnen was de hoofdprijs voor de eerste jonge duif voor Jan en Joke Kaman. De hoofdprijs voor de eerste oude duif was voor Comb Moes.

District 2 met 442 duiven
A van Gelder was hier de absolute uitblinker met de eerste, tweede, zesde en tiende prijs. C van Gelder deed daar nauwelijks voor onder met de derde, vierde, vijfde en negende prijs. John Rimmelzwaan werd zeer fraai zevende en H Visser zeer knap achtste. De hoofdprijzen waren hier voor A van Gelder met de eerste jonge duif en C van Gelder met de eerste oude duif.

District 3 met 227 duiven
Jan en Hessel Ras waren hier de grote matadoren met de eerste en tweede prijs. Zoltan Varga opnieuw sterk met voor de tweede keer op rij de eerste jonge duif. Piet en Simon Zeeman super met de vierde, vijfde en achtste prijs met daarbij hun eerste twee getekenden. Rein Ras en Jan Post dominant met de prijzen zes, zeven, negen en tien. Piet en Simon Zeeman winnen de hoofdprijs voor de eerste oude duif en Zoltan Varga wint de hoofdprijs voor de eerste jonge duif.

District 4 met 625 duiven
Coen Brugman uit Luttelgeest was hier heer en meester met de eerste en tweede prijs. Durk Weidenaar werd zeer fraai drie en zeven. E Wielinga zeer knap vierde en R Visser top met de vijfde en zesde plek. Twee combinaties maakten hier de top tien vol met Comb Liezenga op een mooie achtste plek en Comb Bloem & vd Veen netjes op negen en tien. De hoofdprijzen waren voor Coen Brugman met de eerste oude duif en E Wielinga met de eerste jonge duif.

District 5 met 470 duiven
P & H van der Veen waren hier de grote winnaars met de eerste prijs met hun eerst getekende duif. H Gulmans met ook de eerst getekende zeer fraai tweede. De grote uitblinkers waren hier echter Comb de Wit met de derde, vierde, vijfde, zesde, zevende, achtste, negende en tiende plek. De hoofdprijzen waren hier voor P & H van der Veen met de eerste jonge duif en W & B Wagteveld met de eerste oude duif.

District 6 met 345 duiven
Herman Kalf natuurlijk hier de grootmeester met de eerste plek. L T Baar fenomenaal met de tweede, zesde, zevende, achtste en negende plek.    W vd Velde met een zeer fraaie derde plek, Comb Smallenbroek ook geweldig op dreef met plek vier en M v/d Veen top met plek vijf en tien. De hoofdprijzen hier voor de eerste oude duif voor W vd Velde en voor de eerste jonge duif voor Comb Smallenbroek.

Blik op derde weekend
Dit weekend bleek het lossingsadvies vooraf van de organisatie prima te kloppen met goed geslaagde vluchten als resultaat. De deelnemers zijn ondertussen al 124 prijzen rijker en ook volgend weekend zijn weer 62 prijzen te winnen. Als we zo doorgaan wint iedere deelnemer minimaal één prijs en wie wil dat niet? De duiven van west gaan NIET naar Asse-Zellik maar naar Wolvertem. De duiven van oost gaan volgens programma naar Weert. Alle deelnemers heel veel succes.
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Dantuma en Van Gelder winnaars derde weekend GIANT najaarsklassiekers
 

In het derde weekend werden er in totaal 3.540 duiven ingekorfd op de GIANT najaarsklassiekers met vluchten op Weert en Wolvertem. In Weert was het zaterdagmorgen al vrij snel mooi weer en de duiven konden om 10.15 uur gelost worden met een matige oostenwind. Helaas bleek meteen na de lossing dat de duiven een slecht vertrek hadden en dat bleek naderhand ook uit de uitslag. Slechts tien procent van de duiven wist een snelheid van meer dan 1.000 meter per minuut te scoren en dat waren vooral de duiven op de verste afstand in Friesland. Gelukkig zijn de duiven goed nagekomen. In Wolvertem wilde het niet opklaren en dat was voor de organisatie reden om terug te rijden naar Minderhout. Daar werden de duiven om 13.00 uur gelost met een matige oostenwind. Dit werd een vlucht met een super verloop. Ook in de provincie Flevoland kwamen de duiven erg goed al konden die natuurlijk niet concurreren met de kustprovincies.

Totale uitslag Weert
Voor deze wedstrijd waren 2.074 duiven ingekorfd. De afstanden varieerden tussen de 147 en de 241 kilometer. Vooral in het nieuwe inkorfcentrum Damwoude in het noorden van Friesland werden de vroegste duiven geconstateerd. Het was A. Dantuma uit Damwoude die op een afstand van 228 kilometer formidabel presteerde. Van de 48 duiven werden maar liefst 41 prijzen gescoord. Zijn 19-876 viel om 13.31 uur op de klep en was met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur met voorsprong de grote winnaar van het totale concours. Dantuma zijn tweede duif werd keurig zesde en hij had er 17 in de top 100 en was daarmee één van de grote uitblinkers.

Comb Atema uit Noordbergum zijn natuurlijk nationaal bekende toppers. Op deze vlucht maakten ze hun reputatie volledig waar met 26 prijzen op 29 duiven en de kopprijzen twee en drie. Harrie Meijners uit Veenwouden ook geweldig op dreef met 15 op 16 en Harrie begon met een mooie vierde prijs. Durk Weidenaar uit Burdaard top met een knappe vijfde plek. Tj. Plantinga uit Wouterswoude ook sterk met 13 op 15 en de mooie kopprijzen zeven en acht. Comb Liezenga uit Holwerd zeer opvallend met de negende en tiende prijs. Verdere uitblinkers F Damstra met 15 op 16, A & J Engberts & Joram met 28 op 35, Herman Kalf met 5 op 6, W & B Wagteveld met 8 op 10, G Kooistra met 5 op 6 en F Wagteveld met 5 op 6. De hoofdprijzen waren voor A Dantuma met de eerste jonge duif en Durk Weidenaar met de eerste oude duif.

Totale uitslag Minderhout
Voor deze wedstrijd waren 1.466 duiven ingekorfd. De afstanden varieerden tussen de 46 en de 152 kilometer. 46 kilometer is natuurlijk veel te kort, maar in Ridderkerk op 48 kilometer zat deze keer de grote uitblinker. Het was Cees van Gelder uit Ridderkerk die een fenomenale uitslag scoorde met 26 prijzen op 31 duiven en hij begon met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en negende prijs en dat is een diepe buiging waard. De eerste vijf duiven werden binnen negen seconden geconstateerd. Cees zijn 19-806 was met gemiddeld negentig kilometer per uur het hele konvooi te snel af.

Comb Burg & Waard uit Hendrik Ido Ambacht was met 6 op 7 opnieuw erg goed en hoorden met de zesde prijs ook bij de uitblinkers. Kyle Zwartjes uit Koudekerk aan den Rijn super met de kopprijzen zeven en acht. F & Q Verhoef uit Hendrik Ido Ambacht geweldig met een knappe tiende plek. Een Clean Sweep voor Comb Godthelp met 3 op 3. Verder uitblinkers Jan en Joke Kaman met 54 op 55, Comb Geutskens met 27 op 32, P A de Bruyn met 12 op 14, G A Tichelaar jr met 13 op 15, Marco Braspenning met 16 op 19, W Klaverstijn jr met 7 op 8 en Comb Van Tol & Mol met 6 op 7. De hoofdprijzen waren hier voor Cees van Gelder met de eerste jonge duif en Comb Burg & Waard met de eerste oude duif.

District 1 met 583 duiven
Cees van Vliet uit Kudelstaart was hier de grootmeester met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde, zevende, achtste en negende plek. Jan en Joke Kaman uit Wormerveer werden tien. De hoofdprijs voor de eerste oude duif was voor Cees van Vliet. Jan en Joke Kaman wonnen de hoofdprijs met de eerste jonge duif.

District 2 met 419 duiven
Cees van Gelder uit Ridderkerk was in zijn district natuurlijk ook heer en meester met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en negende prijs. Comb Burg & Waard prima zes, K Zwartjes erg goed met zeven en acht en F & Q Verhoef keurig tiende. De hoofdprijzen voor A van Gelder met de eerste oude duif en K Zwartjes met de eerste jonge duif.

District 3 met 160 duiven
Rein Ras en Jan Post uit Urk waren hier formidabel op dreef met de eerste, tweede, vierde en vijfde prijs. Frank met zoon Harm Kempers uit Urk ook super met de derde, zesde, zevende en tiende prijs. Piet en Simon Zeeman uit Swifterbant keurig netjes met de achtste en negende plek. De hoofdprijzen hier voor Rein Ras en Jan Post met de eerste jonge duif en Frank en Harm Kempers met de eerste oude duif.

District 4 met 595 duiven
Durk Weidenaar uit Burdaard was hier outstanding met de eerste, vijfde, achtste, negende en tiende plek. Comb Liezenga geweldig met de tweede en derde prijs. Yde Ypma top met prijs vier en E Sikkes erg goed met de kopprijzen zes en zeven. De hoofdprijzen hier voor Comb Liezenga met de eerste jonge duif en E Sikkes met de eerste oude duif.

District 5 met 439 duiven
A Dantuma uit Damwoude hier natuurlijk ook de grote uitblinker met de eerste, vijfde, negende en tiende prijs. Comb Atema ook super met de tweede, derde en achtste prijs. Harrie Meijners uit Veenwouden erg goed met de vierde prijs. Tj Plantinga ook top met de kopprijzen zes en zeven. De hoofdprijzen voor Comb Atema met de eerste jonge duif en A Hagedoorn voor de eerste oude duif.

District 6 met 352 duiven
P Houwen uit Zoutkamp was hier de grote winnaar met de eerste, zesde en zevende prijs. Op prijs zes zijn 19-232 en dat is de beste duif overall over drie vluchten. Jakob Moes erg mooi tweede, en J.J. Moes keurig derde net voor P M Kuiper op een knappe vierde plek. W vd Velde is een echte specialist en werd nu mooi vijfde, Bert Flik ook goed op acht en organisator Jaap van Doormaal netjes negen en tien. De hoofdprijzen voor P Houwen met de eerste jonge duif en W vd Velde met de eerste oude duif.

Tussenstand kampioenschappen
Na drie vluchten beginnen de kanshebbers op de titel Keizergeneraal zich  te onderscheiden:
 1. Herman Kalf uit Noordhorn 
 2. P Houwen uit Zoutkamp 
 3. Cees van Gelder uit Ridderkerk 
 4. Jan en Joke Kaman uit Wormerveer 
 5. Comb Liezenga uit Holwerd  
Bij de duiven eerste P Houwen met zijn 19-232, Piet en Simon Zeeman tweede en vierde met hun 15-745 en 18-541, derde Jan en Joke Kaman met hun 19-539 en vijfde John Rimmelzwaan met zijn 19-821.

En hoe nu verder
Afgelopen weekend leek het niet mis te kunnen gezien de zeer goede weersverwachting. Weert vroeg los en een minder verloop. Wolvertem terug naar Minderhout en een super verloop. Van beide vluchten Weert en Minderhout zijn de duiven goed nagekomen. De deelnemers zijn al 186 prijzen rijker en komend weekend zijn opnieuw weer 62 prijzen te verdienen. Iedere deelnemer kan hier echt fantastische prijzen winnen en dat loont de moeite om de duiven nog twee weken door te spelen. Volgende week voor Oost en West dezelfde vlucht op Bierges met wel een gescheiden lossing. Iedereen heel veel succes.

Dit jaar kunnen alle NPO Leden deelnemen aan de Giant Najaarsklassiekers die georganiseerd worden door PV Flevoland uit Urk. Inkorven kan in:

 • Alphen aan den Rijn
 • Zaandam
 • Hendrik Ido Ambacht
 • Balk
 • Damwoude
 • Voorthuizen
 • Noordwolde
 • Urk
 • Zuidhorn

Doordat de vluchten tijdig aangemeld zijn bij de NPO kunnen deze vluchten officieel gebruikt worden voor deelname aan de Olympiade die in 2021 in Roemenië wordt gehouden. De vluchten zijn opgedeeld in een oostlijn en een westlijn die in het 5e weekend finishen met een gezamenlijke lossing in Quievrain. De feestavond met super veel visprijzen en andere mooie prijzen is op vrijdag 25 oktober bij PV Flevoland op Urk.

Ruim 6.000 duiven werden het eerste weekend ingekorfd voor deze GIANT najaarsklassiekers 2019.

 
 

WEDSTRIJDEN
Voorlopige eindstanden Nationale Kampioenschappen zijn bekend


De voorlopige uitslagen van de Nationale Kampioenschappen zijn bekend en te vinden op de site van Compuclub. Graag de uitslagen controleren en eventuele reclamaties indienen vóór 21 oktober 2019 via https://www.compuclub.nu/uitslag/standen/2019/index.html?subject=Reclamatie%20voorlopige%20uitslagen%20NK%202019">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, lidnummer, afdeling, categorie en waar nodig ringnummer.

Reclamaties: vóór 21 oktober 2019
We verzamelen alle reclamaties en geven die in week 43 verzameld door aan Compuclub. Na controle en eventuele aanpassing(en) informeren we u via de website en Op (de) Hoogte over de gecorrigeerde eindstanden.

Belangrijk!
Controleer de voorlopige uitslagen goed. Het is voor ons als NPO Bureau en Compuclub niet na te gaan of alle juiste uitslagen zijn toegestuurd. De voorlopige eindstanden worden bewust gecommuniceerd, zodat liefhebbers kunnen nagaan of alle bestanden juist zijn aangeleverd. 

Voorlopige uitslagen Nationale Kampioenschappen
 

HABRU Duivendag


Meer weten over de Habru Duivendag en de veiling die daaraan gekoppeld is? Bekijk hier het interview met Hans Eijerkamp en Lex de Jongh.


 
Interview Hans Eijerkamp en Lex de Jongh
 

AGENDA

Activiteiten in het land


Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen/afdelingen in het land georganiseerd worden.
  

Activiteiten

 • 12 oktober: verkoop late jonge duiven PV Nooit Gedacht (Ochten)
 • 12 oktober: Habru Duivendag 
 • 18 oktober: Duivenavond met Michel Verwey bij PV De Voorhouter
 • 19 oktober: prijsuitreiking NIC 1738
 • 2 november: prijsuitreiking Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3

Vergaderingen 

 • 14 oktober Bestuursvergadering Afdeling 9
 • 15 oktober Districtoverleg Afdeling 11
 • 15 oktober Bestuursvergadering Afdeling 8
 • 17 oktober Districtoverleg Afdeling 11
 • 25 oktober Algemene Ledenvergadering Afdeling 11
 • 25 oktober Ledenraad Afdeling 10
 • 28 oktober Bestuursvergadering NPO
 • 30 oktober Ledenraad Afdeling 2
Organiseert uw afdeling/vereniging een leuke activiteit of wilt u uw vergadering(en) en/of bijeenkomsten ook op de kalender terug zien? Dat kan! Mail tijdig informatie over de actviteit of bijeenkomst naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

SECTIES & PLATFORMS

Concept herindelingvlieggebieden Sectie Dagfond

Op 16 september jongstleden heeft de sectie Dagfond een bijeenkomst georganiseerd waarin zij het concept herindeling vlieggebieden heeft gepresenteerd. Inmiddels is het verslag van deze bijeenkomst gereed en dat delen we graag met u allen. Via onderstaande button kunt het verslag lezen. Voor de volledigheid voegen we ook nog een link toe om de presentatie/bijeenkomst terug te kijken én de informatie zoals die vooraf verstrekt is.
 
Verslag bijeenkomst 16 september 2019
Uitgangspunten en overwegingen bij herindeling vlieggebieden
Presentatie herindeling vlieggebieden terugkijken
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 10 oktober 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
zaterdag 12 oktober 2019

Prijzenfestival N.I.C. “De Luchtbode” Reeweg 89 Hendrik-Ido-Ambacht

Prijsuitreiking Nationale/ Internationale concoursen en 4e editie Golden Classic Marathon

Op zaterdagmiddag 19 oktober is het feest in het NIC 1738 te Hendrik-Ido-Ambacht.
Om 16.30 uur starten we met de prijsuitreiking van de 4e editie van de GOLDEN CLASSIC MARATHON.

Deze koper/kweker competitie staat open voor alle duivenliefhebbers. De kweker brengt in het voorjaar een jonge duif op de verkooptafel. De duiven worden per opbod verkocht aan de hoogste bieder die met deze duif gaat vliegen. De opbrengst van de verkoop wordt het volgend jaar volledig vervlogen over de jaarlingconcoursen vanuit Agen ZLU en Bergerac NPO. De kweker en vlieger krijgen elk 50% van de opbrengst.

Bart Koevoet uit Leidschendam is de trotse overwinnaar van de 1e ‘Golden Classic Marathon’ 2019 van het jaarlingenconcours vanuit Agen ZLU op 29 juni. Bart kocht de ‘Blauwe Classic 748’ op de 2e verkoop voor € 110,-, nu brengt ze een mooi bedrag van € 3.000,- naar huis. € 1.500 voor vlieger Bart en € 1.500.- voor de kwekers Peter & Sebastiaan Verbeek uit Naaldwijk. Van vaderskant komt ze uit een zoon van ‘Armani’ van Jaap Bol x zn. ‘Paris’ van P. & S. Verbeek, de moeder ‘070’ stamt af van het beste van Edmond & Freddy Streel.

Fam. Toom uit Alblasserdam, winnen het concours vanuit Bergerac. Bart, Sebastiaan & Heleen zijn de trotse bezitters van deze ‘Golden 427’, gekweekt door Frank Oosterhout uit Hoogvliet. De duif werd voor € 80,- aangeschaft op de verkoop van 2018, De vaderkomt uit de ‘701’, 1e/110d. Bergerac van Frank, De moeder is een dochter van ‘stamduif A, ‘Dirkje Sandocan’ van Klip-Verhagen x inteelt ‘Super van Geel’ gebr. Limburg. Beide liefhebbers kunnen op 19 oktober € 1.500,- incasseren.

Een speciale vermelding wil ik maken voor de ‘ Marathonman 386’ gevlogen door Ineke (en Adrie) van de Rhee uit Alblasserdam, gekweekt door Marcel v.d. Helm uit Pijnacker. Dit goudvinkje wint de 2e van Agen Zlu en nu de 2e van Bergerac GCM!! Ook Ineke en Marcel mogen (2 x 2 x 750,- =) € 3.000,- op komen halen. De andere 17 prijzen werden netjes verdeeld door de overige deelnemers aan de GCM 2018. Voor 2019 bent u te laat om mee te doen, misschien zien we u op de verkoop in het voorjaar van 2020 om een kans te wagen op mooie prijzen, een goede duif of een nieuwe sportvriend (in).
Om 17.00 uur starten we met het huldigen van de vluchtwinnaars van de Nationale en Internationale concoursen van ons inkorfcentrum.

Als afsluiting van de middag/avond om 19.30 de BONNEN TOMBOLA waarvoor alle vluchtwinnaars van ons inkorfcentrum spontaan een jonge duif of bon ter beschikking hebben gesteld.

Iedere bezoeker heeft zo kans een duif te winnen van één van onze vluchtwinnaars.
Wij zorgen voor een hapje, jullie voor de sfeer en gezelligheid.

Graag willen onze sponsors en begunstigers heel hartelijk bedanken voor deze schenking.

Fam. Toom Alblasserdam1e St.Vincent (13e SNZH)
Marco Vonk Hendrik-Ido-Ambacht 1e Pau (2e Internationaal)
Batenburg v.d. Merwe Klaaswaal1e Agen ZlU, 1e Barcelona, 1e Narbonne (28e Nationaal-,32e Nationaal-, 1e Nationaal ZLU)
Fam. v.d. Berg Ridderkerk1e Bordeaux (1e Nationaal S2)
Henk Verheij Hendrik-Ido-Ambacht 1e St.Vincent (10e nationaal ZLU)
Comb. de Jong Alblasserdam1e Dax (28e SNZH)
Gebr. Bras Dordrecht1e Marseille (47e Nationaal ZLU)
Cees Muilwijk H-Veld-Giessendam1e Perpignan (28e Nationaal ZLU)
Piet v.d. Merwe Dordrecht 1e Agen (3e SNZH)
Jaco Wervenbos Zwijndrecht1e Cahors(o) (1e Nationaal S2)
Ineke van de Rhee Alblasserdam1e Bergerac (1e Nationaal S2)
André Herpst Krimpen a/d IJsselOnze hoffotograaf

Tot ziens op zaterdagmiddag 19 oktober!!!

Namens Team NIC 1738 en Team GCM
Henk Verheij

zaterdag 12 oktober 2019

Heusden-Zolder 22-6-2019
Sjaak Lubbers boekt opnieuw een mooie overwinning
Afbeeldingsresultaat voor foto's heusden zolder

oude prent met het ziekenhuis in Heusden


Sjaak Lubbers: winnaar van Heusden-Zolder

Zoals al vermeld komen de oude
duiven vanuit Heusden-Zolder goed af. De 95 prijzen worden in 10 minuten verdiend! Daar waar het met de jongen helaas meer dan twee uur duurt. Dit is eveneens tekenend voor het desastreuze verloop van de jongeduivenvlucht uit Heusden-Zolder.
Ondanks de warmte en de noordoosten wind komen de oude duiven toch nog aan een gemiddelde snelheid van zo’n 75 km/uur.

Eerste op deze vlucht wordt Sjaak Lubbers.
Nu niet met zijn zo langzamerhand ‘fameuze 493’, maar met een jaarling doffer, de ‘511’. Ook een ‘kanjertje’ dus.
Sjaak raakt met 4 van zijn 10 gezette duiven het papier.


Gerrie Heinen: 2e

Tweede wordt Gerrie Heinen, die blijkbaar een comeback heeft ingezet. Gerrie heeft er maar liefst 6 van de 10 in de uitslag.


de betere bakkers Hemmie en Tonnie Knippenborg: 3e

Knippenborg & Zn. tekenen op deze 7e vitessevlucht voor de derde prijs, met een mooi prijspercentage van 19/10.

Bij de eerste tien treffen we verder Vincent de Harder (4e 8e, 9e en 10e en 8 van de 10 in de prijzen!), Loedi Rave (zeer verrassend 5e), en Herman Testerink (6e en 7e).

C.C. Achterhoek
De winnaars in onze club zetten ook meer dan goede prestaties neer in de C.C., Zuid en Afdeling 9.
In de C.C. wint Sjaak Lubbers de 4e prijs tegen 1.352 duiven.
Gerrie Heinen pakt hier de 9e plaats en Knippenborg & Zn. zijn 12e.
We vinden 17 Aaltense duiven bij de eerste honderd. Prima.

Afdeling 9 – Zuid
In Zuid tegen 3.749 duiven vliegt Sjaak Lubbers de 84e prijs.
Op deze uitslag vinden we Gerrie Heinen op de 111e en Knippenborg & Zn. op de 135e stek.


vrijdag 11 oktober 2019

Algemeen 
Voor de Nationale overwinnaar Bordeaux Sector 1 sprak ik met de 88-jarige Theo de Jong uit Noordhoek. Noordhoek is een klein plaatsje in de Gemeente Moerdijk. Theo heeft heel zijn leven in de vlasindustrie gewerkt. Vlas is een zeer oud cultuurgewas dat voornamelijk geteeld werd en wordt omwille van de vezel. Deze vezel wordt weer gebruikt in de linnen- en lijnzaadolieindustrie. Dat dit werk vroeger heel zwaar was, is bij Theo niet in de koude kleren gaan zitten. Theo heeft eigenlijk zijn hele leven lang de duivensport bedreven en altijd de Marathonvluchten gedaan. In de jaren ‘78, ‘79, ‘80 en 86 werd hij Nationaal Kampioen op deze discipline. Heden ten dage zijn het maar weinig mensen die dit kunnen zeggen: vier keer Nationaal Kampioen! De voorbereiding van de vluchten bestond uit het gehele programma. Van Vitesse tot twee Eendaagse Fondvluchten. Op Bordeaux had Theo acht duiven ingekorfd die op weduwschap worden gespeeld. Vroeger speelde hij meestal op nest maar dit werkte niet meer voor Theo. Zijn duivinnen lieten hem steeds vaker in de steek en daarom is er besloten om zijn duiven verder te spelen op weduwschap.  
 
De duiven stonden er goed op maar ja dan moet het nog wel even gebeuren. Na een dag uitstel kregen de duiven om 13.00 uur het signaal om naar huis te keren. Het was zwaar. De duiven, die op die dag gelost werden op La Souteraine, vlogen niet harder dan 60 km per uur en daarom zouden er voor 09.00 uur op zondagochtend geen duiven zijn. Normaal gesproken staat Theo zijn EC-systeem altijd aan. Maar gezien de verwachting had hij deze nu uitgezet. Het was zo rond 6 uur dat Theo uit bed is gegaan om alles in gereedheid te maken om de duiven van Bordeaux te kunnen ontvangen. Hij wandelede naar achteren en tot zijn grote schrik zat er al een duif te wachten. Snel werd het ECS aangezet om de duif te kunnen constateren. Naar verwachting zat de duif er al even want hij was al helemaal uitgerust en ging daarom ook gemakkelijk naar binnen. De NL16-1624645 werd geklokt om 06:24:02 met een gemiddelde snelheid van 1257 meter per minuut. Direct werd de duif gemeld en het bleek al gelijk een hele vroege duif te zijn. Deze informatie was op waarheid berust en Theo de Jong wint 1e Nationaal Bordeaux Sector 1.  

Worden de duiven vernoemd? 
De 645 heeft geen extra mooie naam gekregen na deze schitterende overwinning. Van stambomen houdt Theo niet en die zijn dan ook niet bijgehouden waardoor er verder weinig bekend is over de overwinnaar.   

Heeft u nog een laatste advies voor ons om ook zo’n prachtig resultaat te kunnen behalen? 
Om de top te bereiken in de Marathon discipline is het altijd lastig om een goed en sluitend advies te geven, aldus Theo. Iedereen doet het op zijn eigen manier en is daar wel of niet succesvol mee. Theo is wel van mening dat geduld hebben, veel duiven spelen en de goede overhouden tot zijn beste resultaten heeft geleid. Theo is van mening dat hele dure duiven kopen weggegooid geld is. Ruilen en gunnen is de beste methode en dat heeft Theo nooit anders gedaan.  

Ik sprak een liefhebber die het leven pakt zoals het is. Geen poespas en gewoon doen wat je leuk vindt. Theo de Jong is een man die rust vindt in zijn duiven en probeert zo goed mogelijk te presteren. Dat hem dit lukt blijkt wel uit de historie van zijn 77-jarige duivenbestaan. Uiteraard wens ik Theo nog heel veel mooie jaren toe in goede gezondheid met veel mooie duivensuccessen! 

Vincent Hoogerwerf 

vrijdag 11 oktober 2019

Gisteren ontving ik de volgende mail:

Goedemorgen Peter Theunis,

Al enige tijd lees ik je blog met interesse.

Zou je eens iets willen schrijven over je ervaringen met kweken uit goede vliegers? Dat doe je al, maar meer in het bijzonder over broers en zussen van die goede vliegers die niet zo goed vliegen, maar misschien wel goed kunnen gaan kweken.

Of heb je, uitzonderingen daargelaten, meer aan een ons geluk dan een kilo verstand en moet je veel kweken, veel spelen en veel selecteren?

Die laatste zin klopt: met kweken heb je inderdaad meer aan een ons geluk. Maar om terug te komen op zijn eerdere vraagstelling: ik heb zowel goede vliegers gehad die slecht kweekten als slechte vliegers die goed kweekten.

Het beste was ik vaak met broers of zussen van een topvlieger die zelf niet gevlogen hebben. Zo kweek ik betere jongen uit een topvlieger x een broer/zus van een andere topvlieger die niet heeft gevlogen, dan wanneer ik twee topvliegers tegen elkaar zet. Dat laatste levert hier vaker slechte dan goede jongen op, uitzonderingen daargelaten.

Goede genen zijn essentieel

Wat ik erg belangrijk vind, is dat beide ouders en grootouders over topgenen beschikken, dat wil zeggen 1e prijswinnaars, Asduiven of top 10 winnaars op de NPO vluchten. Wat namelijk niet in de stamboom zit, kan er ook niet uitkomen.

De 150 teletekstvermeldingen die ik sinds de jaren ’90 heb behaald, waren vaak te danken aan het feit dat ik teletekstduiven vroeg naar de kweek bracht. Zij gaven vaak in de eerste of tweede generatie weer teletekstvliegers.

Aan de hand van deze filosofie begeleid ik ook het project in Friesland sinds 2014 met duiven en advies. Daar zijn sindsdien al heel wat teletekstnoteringen, meerdere 1e provinciale en zelfs twee 2e nationale Asduiven behaald.

Inmiddels is Jan dus prima in staat om zelf toppers te kweken uit het daar aanwezige materiaal volgens mijn streef- en denkwijze.

Niets is vanzelfsprekend

Verder is het niet zeker dat een kweker ieder jaar goede geeft. Dit slaat wel eens een jaar over, omdat het ene jaar nu eenmaal zwaarder is dan het andere. Jongen van kweker A kunnen wellicht beter omgaan met zware omstandigheden dan jongen van kweker B, terwijl het met een gemakkelijker jaar andersom kan zijn.

Kweekkoppels die ieder jaar goede geven (lees: teletekstwinnaars, Asduiven of 1e prijswinnaars in het verband wat volgt op het verenigingsspel), mogen bij mij worden gemeld. Ik ben geïnteresseerd om hier jongen uit te kopen.

Reportages staan regelmatig vol fabeltjes en dingen worden mooier gemaakt dan ze daadwerkelijk zijn. Ik ben al op heel wat plaatsen in Nederland en België geweest. Ik wilde ze alleen uit de beste ongeacht de kostprijs, maar wat viel het me iedere keer weer tegen.

Misschien is mijn verwachtingspatroon te hoog of kan ik niet zo goed met duiven omgaan, het zal vast een reden hebben. Maar begrijp me niet verkeerd, ik neem niemand iets kwalijk en voel me ook zeker niet bedonderd.

Vorig jaar kocht ik bij een jonge kampioen in België die jaarlijks groots presteert, twaalf jongen uit zijn beste duiven. Ik besloot hiermee te vliegen, de stambomen zouden na het vliegseizoen volgen omdat de beste man niet eerder tijd had.

Ze zijn een heel natour programma mee geweest, maar schitterden in afwezigheid. Het waren prachtige postduiven, maar toen hij belde voor de stambomen, heb ik gezegd dat het niet nodig was. De drie mooiste heb ik aan een buurman gegeven en de rest verwijderd. De buurman is er overigens ook niet mee geslaagd.

Zo ook dat jaar bij de grote kampioen in het Pallieterverbond in België die zelfs meerdere nationale Asduiven KBDB op zijn hok had. Twintig jongen uit de beste meegenomen, besloten om hiermee te vliegen, maar wederom niet één die voldeed.

In Nederland voldeden de Scheele duiven het best. Ik heb er vijf gehaald uit hun beste en alle vijf gaven bruikbare tot goede duiven.

De duiven zijn gescheiden. De eindselectie is nog niet rond, er zitten namelijk nog 26 vliegkoppels en dat aantal moet terug naar 24 of misschien zelfs 20. Dit hangt af van de plannen van het NPO. Invliegduiven houd ik namelijk niet aan.

Ze zitten hier nog een week aan de paratyfuskuur, daarna volgt de enting en krijgen ze bij goed weer enkele malen per week de kans om de vleugels te strekken.

Eén keer per week een bad is ruim voldoende. Voor de rest iedere dag 80% Championsmix en 20% NPO-mix en om de dag Sedochol om ze weer aan een perfect verenkleed te helpen.

Vanaf nu dus weer ruim voldoende voer (richtlijn 25-30 gram per dag). De eerste week zijn ze karig gevoerd om een schrikreactie te creëren en de rui op gang te helpen.

Vroeger gaf ik karnemelk, maar dat was gewoon een fabeltje dat bij de duivenmelker tussen zijn oren zit. Dit doe ik al jaren niet meer.

Zoals ik eerder vermeldde, zijn alle voedsterduiven verwijderd en houd ik alleen nog duiven aan die het waard zijn om uit te kweken. Ze gaan gewoon van het ene naar het andere nest. Zodoende dat ik met gemak zes jongen uit de kweekduiven kan kweken en één ronde uit de vliegduiven.

Of de inkorfbeperking nu wel of niet doorkomt, daar lig ik niet wakker van. Ik begrijp zowel de voor- als tegenstanders. Zonder krabber geen kampioen, dus moet er ook naar de kleinere hokken geluisterd worden om tot een oplossing te komen.

Het vliegprogramma bekoort me niet meer, dat verandert dagelijks en daar leg ik me maar gewoon bij neer. Hetzelfde geldt voor die enquête van Het Spoor die opgesteld is door iemand die zelf fervent tegenstander is van het jonge duivenspel.

Gisteren verscheen een mooie reportage op PIPA over de hokken bij Jan Timmermans in Friesland. Je leest ‘m hier.

De reportage in De Duif over Geert Dhaenens, 3e nationaal kampioen op de fond in België, is ook zeker de moeite waard om te lezen. Beregoede duiven, pas enkele jaren bezig en de duiven doen het daar net als hier op Naturaline met extra look en onze Championsmix / NPO-mix.

Deze week heb ik ook nog even gesproken met Oliver, hokverzorger bij Eijerkamp. Hij is erg tevreden over onze mengelingen en gaat hier volgend jaar zeker mee door. Die Oliver is een kunstenaar wat het opvoeren van de duiven betreft.

De verzorging nu

De verzorging staat momenteel op een laag pitje, de hokken krab ik eenmaal per week.

Vanaf volgende week spuit ik de hokken in met Virkon S. Je kan dit ook doen met Dettol. Eventuele salmonellaresten die de duiven uitscheiden na de paratyfuskuur, bestrijd je hiermee.

Na deze desinfectie gaat er weer verse Vloerdekkorrel in de hokken die het gehele seizoen 2020 blijft liggen. Ik gooi er een laag in van tegen de 3 cm, dat is meer dan voldoende voor een heel jaar.

Door het scherpe lavagruis maken coccidiose of wormeitjes geen schijn van kans. Daarnaast is het gemakkelijk voor mezelf. Ik maak daarna eenmaal per dag de bakjes zuiver en klaar is Kees.

De duiven liggen graag tussen de lavakorrels en dit maakt de hokken een stuk gezelliger en aangenamer.

Vorig jaar heb ik vanwege Olympic Millennium alle zomerjongen uit het Millennium koppel naar het kweekhok gebracht en dat was niet geheel zonder succes.

Ik had beloofd de nationale en provinciale Asduiven van Jan nog voor te stellen, dus bij deze:

De 3e nationale Asduif (tevens 2e provinciale Asduif en winnaar 3e NPO Arlon tegen 3.667 duiven) komt uit een zoon van Millennium koppel (zomerjong) x een dochter van Blue Rocket.

De 4e nationale Asduif (tevens 3e provinciale Asduif en winnaar 12e NPO Chalon tegen 3.122 duiven en 39e NPO Rethel tegen 3.050 duiven) komt uit een zoon van Millennium koppel (zomerjong) x Golden Ace (dochter van Super Rossi). Evenals zijn nestligger trouwens, die ook tweemaal teletekst won dit jaar.

De 6e nationale Asduif (tevens 4e provinciale Asduif) komt uit een zoon van Super Rossi x een nicht van Super Rossi en de 8e nationale Asduif (tevens 5e provinciale Asduif) komt uit een zoon van Millennium koppel (zomerjong) x een kleindochter van Mister Gold (zoon van Young Witbuik), ook een zomerjong.

Millennium koppel

Het zal wel toeval zijn, maar uit drie verschillende zoons van het Millennium koppel dus kinderen bij de eerste acht nationale Asduiven midfond. Deze jongen zitten in Friesland, hun ouders in Noord-Brabant.

Hier valt het alleen niet mee om bij de nationale Asduiven te geraken vanwege de geringe deelname op de vluchten hier. De gemiddelde deelname op de jonge duivenvluchten in ons samenspel is amper 450 duiven.

Mijn selectiebeleid is dan dat ze minimaal 1x 1:100 moeten spelen en 5x 1:10 (tenzij ze vaker 1:100 spelen, dan is 1:10 minder doorslaggevend). En dan te bedenken dat ik dus meerdere duiven had met 3x 1:100 en 7x per tiental, dus 7x in de eerste 45 waarvan 3x in de eerste vijf in het samenspel.

Dus nationale kampioenschappen – hoe mooi het ook is als je ertussen staat – blijven een vertekend beeld geven, of men het hier nu mee eens is of niet.

Overigens zitten er nu tien verschillende kinderen van Millennium koppel op het kweekhok en die hebben dit jaar alle tien goede gegeven. Met ‘goede’ bedoel ik ook echt goede, namelijk duiven die meermaals 1:100 wonnen.

Zonder geluk vaart niemand wel

Zo moet je in het leven dus op zijn tijd het geluk hebben dat je een goede lijn treft. Dat was vroeger met de Rocket-lijn (de duivin van het Millennium koppel komt uit Blue Rocket) en de Young Witbuik-lijn (met daaruit voortkomend bijvoorbeeld Super Rossi, Mister Gold, Blue Star en Miss Goldnugget, stuk voor stuk teletekstwinnaars en Asduiven). Bij Jan zitten ook twee super kwekende zoons van Young Witbuik, die dit jaar ook verschillende teletekstwinnaars gaven.

Zo sprak ik dit weekend een Portugees die nog steeds succes boekt met kleinkinderen van Le Mans Queen. Zij won hier in 2005 de 3e nationaal Le Mans en was een zus van Young Witbuik, dus uit de oude Witbuik van 1997.

Die Le Mans Queen werd destijds op mijn totale verkoop aangekocht door de Duitser Revermann. Diezelfde verkoop dus waar Ludo Claessens Super Vedetje kocht, die een jaar later de 1e en 3e nationaal Orléans voortbracht en waarvan nog steeds top nazaten over de gehele wereld verspreid zitten.

Zo moet je het geluk regelmatig aan je zijde hebben en goede lijnen het vertrouwen geven zich te ontwikkelen. Zo ben ik hier vanaf 1993 zuinig geweest met teletekstduiven. Zelden werden zij verkocht en vaak verhuisden zij snel naar het kweekhok.

Jan won dit jaar volgens mij 10x teletekst en ik 8x, zowel op mid- als dagfond. Dan reken ik dus alleen de teletekstvluchten die daarvoor aangemeld stonden. Teveel mensen winnen provinciaal in de eerste tien en noemen dat dan teletekstvluchten, maar zo werkt het natuurlijk niet.

 

Ik kom net terug van een weekendje Portugal. Het was niet zeker of ik wel zou gaan met die rugklachten, maar ik had mijn rug stevig in laten tapen voor vertrek, dus we gingen toch. Eenmaal op het vliegveld in Portugal werden we opgehaald door Ben (onze roofvogelboer) en zijn vriendin An.

De eerste dag stond in het teken van de duivenrace aldaar en het was een drukte van jewelste. De dag ervoor hielden ze van een andere eenhoksrace 1350mpm aan en men dacht dat dit op zaterdag ook zou zijn.

Aan de windvlaggen te zien en nadat me duidelijk werd waar ze vandaan moesten komen, wist ik wel dat ze de 1200mpm niet eens zouden halen. Zodoende werd het nog een lange wacht totdat er uiteindelijk tien tegelijkertijd aan kwamen gevlogen.

Nadat zij hun rondje gemaakt hadden, vielen de eersten. De 1e was een Duitse duif (daar waren er schijnbaar ook de meeste van ingezonden). De eerste Nederlanders waren Heijblom & Van Strien, die aantonen dat ze over geweldige duiven beschikken.

Zij werden gevolgd door ‘Mr. Eenhoksrace’ Erik Reijnen, die de dag ervoor top 10 won. Wat een seizoen kennen zij: een nationale overwinning in België, een NPO overwinning in Brabant en bij elke discipline bij de eerste 15 provinciale kampioenen.

Nadat er 30 duiven gevallen waren en niet één van mijn drie duiven erbij zat, had ik het wel gezien. Ik stond bij de bar en de vaten bier waren niet aan te slepen. Aangezien ik geen drinker ben, was het tijd om te gaan.

We hebben de avond afgesloten door bij een klein afgelegen restaurant te eten met vrienden van Ben en An. We hebben daar heel wat afgelachen met de daar al jaren wonende zaadveredelaar Cor en zijn vrienden.

De dag erop heb ik samen met mijn vrouw genoten van het warme weer en hebben we met zijn vieren de avond afgesloten met een goed etentje. Al met al weer lekker opgeladen na een vervelende zomer die ik deels noodgedwongen in de bank of op bed heb doorgebracht.

Nu de hokken weer zuiver maken, de duiven enten tegen paratyfus en volgende week de hokken voorzien van verse Vloerdekkorrels. Daarna kunnen de kweekduiven een bak uitzoeken, en dat is nodig. Er zijn er veel verdwenen en de aanvulling bestaat uit heel wat zomerjongen.

De prijsuitreikingen beginnen weer en hoe mooi ze ook zijn: aan mij zijn ze niet zo besteed. Ik ben het gehele jaar gebonden aan mijn duiven, maar in het najaar blijf ik er niet voor thuis. Maar goed, ieder zijn ding natuurlijk.

Ik ben provinciaal 1e hokkampioen bij de oude duiven op de vitesse, 7e op de dagfond en 2e bij de jonge duiven.

Jan is provinciaal 1e hokkampioen oude en jonge duiven mid-/dagfond. Na enkele keren 2e nationaal duifkampioen jong nu dus 3e, 4e, 6e en 8e nationaal duifkampioen. Zoals ik eerder vermeldde, met nazaten uit de nieuwe lijnen Millennium koppel x Super Rossi.

Mijn felicitaties ook voor Maarten Huijsmans met zijn 1e nationaal hokkampioenschap midfond. Hij vertelde me hoe geweldig de nakweek van Claire is. Zij won zelf meerdere Rayon-overwinningen en een zoon van haar werd vorig jaar 3e nationale Asduif jong. Haar directe kinderen wonnen meerdere 1e prijzen, zelfs de 1e provinciaal met de laatste vlucht.

Claire is hier gekweekt uit een directe zoon van Super Rossi x de moeder van Super Boy (zus Marianne 1e WHZB van Frans Looyschelder). Zijn vader is ook Super Rossi. Super Boy won een 1e provinciaal tegen dik 17.000 duiven.

Het gaat om duiven die het verschil kunnen maken (en meerdere kampioenenhokken beschikken over zulke duiven) en provinciaal kunnen winnen. Het dorps- of samenspel is mooi, maar het provinciale spel is waar het moet gebeuren.

Om die reden mogen ze van mij alles opheffen wat tussen verenigingsspel en provinciaal spel zit, zodat iedereen verplicht is om de provinciale punten te gebruiken voor de nationale hokkampioenschappen.

Ook in België zie je dat met de ZAF en Union. De mannen van de Union roepen dat bij hun de beste zitten en andersom roepen die van de ZAF dat ook. Ook daar zou provinciaal spel dus doorslag moeten geven, dan kunnen ze pas echt met elkaar concoursen en niet in veredelde samenspelen. Wij spelen in Brabant ook ruim 60 km in de breedte, dus dat moet daar ook kunnen, lijkt me.

Het mooiste in Nederland zou natuurlijk zijn dat we van elf naar zes afdelingen gaan en dat de grenzen in de lengte in plaats van de breedte komen te liggen.

Niets ten nadele van de nationale kampioenen, maar het was eerlijker als alle punten uit het provinciale spel zouden komen en dat geldt ook voor de provinciale kampioenen. Ook al ben ik 1e provinciaal hokkampioen, zolang de punten uit samenspelen of Rayons komen, blijft het koffiedik kijken.

Laat mij maar genieten van het winnen van 1e prijzen of teletekstvermeldingen, ook al is de wind daarin vaak doorslaggevend. Dit zie je vaak aan de hokken die aan de buitenkant van de afdeling zitten – zowel oostelijk als westelijk gelegen – die de boel op kunnen rollen. Provinciaal iets wat de centraal gelegen hokken niet zo vaak lukt.

Wij zitten al in rustmodus, maar er wordt nog ieder weekend gespeeld. In Nederland de taartvluchten vanaf Afdeling 5 tot 11 en in België de Ronde van België. Aan de wekelijkse deelname te zien, is hier best wat interesse voor.

Hier was afgelopen week een taartvluchtspeler die van de 80 duiven 35 jongen verspeelde, nadat ze al enkele keren mee waren geweest op de taartvluchten. Dat er na augustus geen duiven verspeeld worden, is dus echt een fabeltje.

Het is overigens jammer dat wij dit soort vluchten niet kennen. Ideaal om late jongen of overnachtjongen wegwijs te maken.

Ik ben benieuwd hoe de inkorfbeperking vorm krijgt. Mij maakt het niet zoveel uit, al kan ik me niet echt vinden in ringnummers voor de vlucht doorgeven. Voor de oude duiven kan ik dit nog begrijpen, maar voor de jonge is het beter dat je ze na drie vluchten eenmalig aan mag vullen tot 60.

Je zou de ringnummers de eerste vlucht door moeten geven en door een foutieve lossing zoals dit jaar op de eerste vlucht 70% verspelen. In dat geval moet je de volgende acht vluchten met 18 duiven verder en dan moet je maar hopen dat er geen meer afvallen.

Moet je die 18 duiven op prestaties beoordelen, dan kan je er twee doorhouden als het even tegenzit. Ik vermoed dat het einde van de duivensport dan nog iets sneller nadert dan wij nu denken.

Verder hoorde ik dat er geen geld meer is voor dopingcontroles. Dat is te gek voor woorden natuurlijk. Gooi de vracht verplicht met 5 cent per duif omhoog en stort dat af in de pot voor steekproefsgewijze controles. En dan niet zoals we voorheen deden, maar bij een lab zoals in Zuid-Afrika waar ze de onderste steen boven kunnen halen.

We moeten niet terug naar waar we vandaan kwamen: dat enkele slimmeriken de concoursen domineren door het gebruik van foute producten.

donderdag 10 oktober 2019

 

Maandag 7 oktober - Duurde eventjes -

Ja ik weet het, je hebt er even op moeten wachten voordat hier wat nieuws verscheen. Buiten het vliegseizoen staan er wat andere onderdelen hoger op de lijst, afgelopen weken best wel wat drukjes, iets met hooi op een vork. In ieder geval, de hokken zitten al een paar weken dicht en dat schept al wat rust bij zowel het gevleugelde volk als mij hun voervoorziener. Na terugkomst van de finale van de Algarve Golden Race de late jongen bij de vliegers weg gehaald zodat ook zij vol de rui in, wat direct opgepakt werd. Deze laten gaan dit jaar naar winter eenhoksraces, er is een mooie ploeg jongen overgehouden welke voldoende zou moeten zijn voor de aanvulling en opbouw van het vernieuwde team. Dan geen behoefte om weer een winter bezig te zijn met een ploeg laten, daarbij deden de laatjes het twee edities terug prima op de Derby Arona Tenerife, dus nog maar eens proberen of ze goed over de zee kunnen komen. Eind van deze maand kun je overigens nog aanleveren voor zowel Tenerife als de Corabia Winter race, mocht je in de wintermaanden ook graag duivensport 'op afstand' zou willen beleven. De vroege jongen zijn direct na de laatste natourvlucht gelijk overgezet naar het jaarlingenverblijf waar ze aardig aan gewend lijken te zijn. Meestal blijven ze een maand binnen zodat ze de rui kunnen afronden en voldoende tijd krijgen om te settelen in hun jaarverblijf. Het is een frisser hok met meer zonuren dan waar ze als jong verblijven, noem het een hotelupgrade. Als het net als vorige jaar gaat, dan is de eerste keer buiten voor een deel nog wantrouwend omschakelen, de dagen erna steeds rapper naar binnen in de nieuwe afdeling. Het is letterlijk een draai vinden, een andere manier van landen dan wat ze gewend zijn. Anders over de hal tussen de bomen in een lange glijvlucht, en nu als oude duif een scherpere duik naar beneden of met een halve draai, met het draaien van de wind kiezen ze ook steeds een andere manier, hoek van invliegen, logica. Safety first. Het voeren ook zo eenvoudig mogelijk met alles aan de Premium Rui mengeling, twee keer per dag voeren en drinktorens met schoon water, regelmatig Siegergrit en Vispumin verversen, baden in het weekend en de rest moet de natuur doen. De witte jas heeft geen bijzonderheden gevonden dus vol goede moed op naar het kweekseizoen. In tegenstelling tot de meeste zware fondcollega's mag ik wel graag vroeg beginnen met de kweek, begin half december beginnen bij mij de hormonen al weer op te spelen. Je zou er niet aan denken met de eerste koude nachten en kale duiven, toch alweer vooruitkijken naar nieuwe koppelingen. Nog wat nieuw kweekmateriaal uit de ren selecteren voor de tweede ronde, mochten ze er dan al klaar voor zijn, gewoon wachten tot ze aangeven dat ze er klaar voor zijn. Zo niet, dan in de zomer maar een plaats geven, de oudere generatie met regelmaat vervangen. Heb het niet zo op oudere kweekduiven, ook al zijn er legio voorbeelden van op hoge leeftijd nog prima vliegers te leveren. Bij het eerste signaal dat er roest in de pijp zit dan is veelal niet meer veel nodig om een plaats vrij te maken voor vervanging. Heel bijzondere mogen nog een verplaatsing naar het bejaardenhokje maken, kunnen zich nog vermaken en dagen slijten in de zon. Nog een handvol vliegers naar de kweekstal doorverwezen, zij die nog wel mee konden komen in de seizoenen die een stuk beter hadden kunnen verlopen, jezelf niet voor de gek houden en wel de positieve punten meenemen. Ook zulke vliegers kunnen prima betere jongen op de wereld zetten, als je maar oplet wat het bij een ander wel of ook doet. Heb het niet zo snel koud, en na een paar dagen in de Portugese zon valt het nog niet mee om te wennen aan deze verhelderende frisheid, de kachel springt zelfs regelmatig aan. Was wel weer een leuke belevenis met vooral steeds meer landgenoten die de trektocht naar de finale veelal in groepen bezoeken. Op het vliegveld zie je de groepjes mannen met weekendtas al op afstand aankomen. In hun bagage regelmatig de poloshirts met daarop gedrukt de teamnamen, prachtig gezicht bij de finale al die clubkleuren. Donderdagmiddag het inkorven ook eens meegemaakt met daarbij al een tent vol bezoekers met gezichten strak richtig schermen waar de ingekorfde finalisten stuk voor stuk in beeld komen, zoeken naar de eigen talenten. Vrijdag een soort van rustdag met bijeenkomst van de agenten en sponsoren uit verschillende landen en op de avond nog een welkomstdiner, dit steeds in andere strand eetgelegenheden. Op zaterdag dan de finale, vele bekenden begroetten, winnaars feliciteren, in de volle zon, het kon minder. Wel inspannend uiteraard en met zoveel positiviteit om je heen wel motiverend. Op de avond het galafeest of prijsuitreiking het einde toch niet gehaald, oogjes gingen al toe. Zondagochtend naar de veiling van de nummers 30 tot 60 en zonder nieuwe aankopen terug naar de rand van het zwembad zodat er nog een stuk van Max zijn verrichtingen kon volgen. De put der út kan ik je meegeven. Na thuiskomst wennen aan de toch wel wat mindere omstandigheden en terug in de routine, op naar het winterseizoen.

donderdag 10 oktober 2019

Deze week meerdere bezoeken gedaan. Onder andere aan een tweetal van mijn duivenvrienden in de Hoekse Waard namelijk AP Overwater en Bert Saarloos. Sinds decennia behoren zij tot de nationale en internationale fondtop. Beide met een eigen stam.
Bij Bert Saarloos bestaat het rotsvaste fundament van zijn stam uit de Noël Peiren duiven.
Bij AP Overwater toch vooral nog steeds zijn oude doorgefokte stam met veel Batenburg bloed uit die fameuze oude lijnen. Lijnen waar wereldwijd al zoveel liefhebbers mee zijn geslaagd,

Eerst ging het naar Klaaswaal waar Bert Saarloos woont.
In dit item een kort verslag van dit bezoek. Later meer over het bezoek aan AP Overwater in Strijen..

Bert Saarloos
Na het op het kweekhok plaatsen van vele toppers waaronder de wereldcrack de BLUE DUSK en de bouw van een nieuw hok stond Bert in 2019 met een nieuwe jonge ploeg alweer zijn mannetje.
Vele prima resultaten en een aantal top 10 asduiven op Nationaal ZLU Nivo waren het resultaat. De toekomst ziet er dan ook weer top uit. Bert bezit meerdere duiven met 3 goede prijzen op de internationals in 2019 en dat is heel knap te noemen
De nog jonge nazaten van het Barcelona 5 koppel van Noel zoals de WITPEN BARCELONA, DEN ARIE, CRACK 808, PRINS BARCELONA en de BLUE DUSK doen het alweer uitstekend.,
Recent werd dit nog aangevuld met kinderen van Noël zijn NERO en de 1e Nationaal ST VINCENT 2019. Wat een gouden basis zit daar toch in Klaaswaal!
Een hok vol schitterende vaak blauwe atleten met onbegrensde erfelijke kwaliteiten.

Bert heeft een exclusieve relatie met TopPigeons en komt regelmatig met een extra aanbieding in onze Fixed Price veilingen. Daarnaast komen er dit veilingseizoen ook een aantal kleinere veilingen met het beste van dit hok onder de veilinghamer! De TopPigeons klanten zien er weer naar uit.

Dat weet ik zeker!. Op eigen hok heb ik mijn ACE PIGEONS lijn weer verdere impulsen gegeven met het beste van Bert zoals kinderen uit de ARIE, WITPEN BARCELONA en CRACK 808.
Na een zware onderhandeling verhuist er nu ook een prachtige zoon van de BLUE DUSK naar mijn BREEDING CENTER. Ontzettend blij mee!

Nieuwsbrief Peter Boskamp

07 oktober 19
Paratyfus De vragen over paratyfus blijven binnenkomen. Ik heb er in mijn boek uitgebreid aandacht aan besteed. Nu klopt dat verhaal nog steeds in grote lijnen, maar inmiddels zijn er meerdere...

Columnist in Spotlight

21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

25 september 19
Etroeungt 8-6-2019:     Herman Testerink boekt zijn 2e zege dit seizoen Etroeungt gezien vanaf...
11 september 19
Helaas laten de bestanden van de Compuclub van de afgelopen vluchten nog op zich...
11 september 19
Nationaal Marathon Kampioen – 3e IATP PIPA – 3e West Europese Super Marathon 2018   Het...
05 september 19
Van de projectleider Het is na half juni even stil geworden v.w.b. nieuwsbrieven over de...
04 september 19
Oswald Haers houdt huis op Niergnies. Tevens snelste in Zeeland. Vitessekampioen Roger de...
03 september 19
Voorwoord De zomer is nog niet voorbij. Sterker nog dit weekend belooft een prachtig...
24 juli 19
17 juli 19
  Stekeligheden 4 Ledenraad 4 juni Ooggetuige verslag van 1 van de 8 belangstellende !!!! op de...
10 juli 19
De wedvlucht Barcelona is jaarlijks het summum qua afstand in de duivensport. En dat...
08 juli 19
03 juli 19
Ook op de tweede internationale wedvlucht van het ZLU-programma, n.l. Agen voor oude en...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40