- dinsdag 14 februari 2017
Jaap Luitjes, Alkmaar wint St. Vincent sector II
De klassieker der klassiekers van de middaglossing vanuit St. Vincent vormde dit jaar de aftrap voor het marathonspel in Sector II. Vele weken trappelden de mannen van de lange adem al van ongeduld maar afgelopen weekeinde konden ze met een dagje vertraging aan de bak. Het werd enigszins onverwacht een snelle vlucht. De eerste duiven in Sector vielen op de voorhand op de Zuid Hollandse eilanden maar ze werden al snel ingehaald door een kleine Noord-Hollandse armada.
De eerste drie podium plaatsen waren voor de Noord Hollanders. Plaats drie werd ingenomen door Rob Timmermans uit Amsterdam Schellingwoude, de tweede plaats was voor Aris Louwe uit het verre Den Helder en de primus interparus was de inmiddels tachtig jaar Jaap Luitjes uit Alkmaar. Zijn eerstgetekende, de NL2012-1477064, die om 11:35:07 uur geconstateerd werd vloog 40 meter los op de duif van Louwe.
De winst op St Vincent was de tweede overwinning in korte tijd. In 2014 won de krasse Jaap uit de Kaasstad Alkmaar ook de wedvlucht vanuit Tarbes. Feitelijk was dit ook een sectorvlucht maar die werd niet als zodanig erkend doordat de lossing destijds was teruggegeven aan de afdelingen. De winst werd in 2014 behaald door zijn fameuze 2007-1659346, de Hulk genaamd.
Ook de winnaar van St. Vincent was niet toe aan zijn proefstuk. Als driejarige doffer speelde hij in 2015 namelijk al 3 kopprijzen, op Cahors (7e tegen 1193 duiven), Bergerac (10e tegen 678 duiven) en wederom Cahors (95e tegen 1767 duiven). Een en ander resulteerde in het 1e duifkampioenschap NPO Marathon in de Fondclub Noord Holland. Nationaal was dit goed voor een 7e plaats!
Jaap Luitjes heeft echter duiven om mee te spelen dus ging de “064” (nog zonder naam) ook dit jaar gewoon weer de mand in. Hij stond er goed voor en Jaap had er alle vertrouwen in. Tegen een bevriende melker sprak hij in de supermarkt al de bijna legendarische woorden “ze staan er weer goed voor”. Dit vertrouwen werd niet beschaamd. Van de 6 zaten er 3 in de prijzen, waaronder dus de hoofprijs. Inmiddels zijn er 5 thuis en dat is maar goed ook want het bestand van de 80-jarige Jaap kan gerust als klein beschouwd worden. Het seizoen werd begonnen met slechts 21 weduwnaars. Er werden voor eigen gebruik 21 jonge duiven gekweekt.
Overigens zag Jaap ook dit keer zijn “064” niet aankomen. Jaap zat te wachten, zittend op het muurtje in zijn tuin en tuurde naar de hemel. Opeens zat er een duif in de spoetnik, de 064. “Hij komt altijd als een schicht. Ik heb hem nog nooit zien vallen. Als je even niet oplet zit hij in de spoetnik”, aldus Luitjes. Het klepje tussen hok en spoetnik is overigens altijd dicht tot na aankomst van de eerste duif. Hierdoor kan de eerste duif nooit gemist worden.
Bij het melden bleek het een vroege duif volgens de meldpost een vroege duif. Dit werd bevestigd door de controle die niet veel later verricht werd. Later op de dag kwam een vertegenwoordiger van het NPO bestuur Luitjes feliciteren met de winst in de sector II.
De winnende doffer is een middelgrote doffer en in zijn aderen stroomt hoofdzakelijk het edele Vanderwegen-bloed via Cor Blokdijk uit Hoorn. Ook zit er een klein beetje van het soort van Silvere Toye in, alsmede wat Aarden-soort en een beetje van de fameuze Hulk. De “064” gaat over gewoon weer mee over 3 weken.
Het seizoen op de hokken in Alkmaar verloopt op klassieke wijze. Er wordt eind februari / begin maart gekoppeld. Vaak worden de eieren verlegd om nog een duifje te kunnen verkopen. Zelf heeft Jaap niet veel jongen nodig en dan is de opbrengst van een duifje als A.O.W.-er mooi meegenomen. Na de jongen wordt er nog een weekje gebroed.
Hierna gaan ze op weduwschap en vliegen de doffers een paar Vitesse vluchtjes en een Dagfondvlucht. ‘Dit is voldoende’, aldus Jaap. De duiven kwamen goed af maar ten opzichte van de snelle duiven kwam hij altijd een minuut of 20 tekort. Net te laat dus maar rond het huis toonden ze een prima vorm.
Bij het inkorven krijgen alle op het hok aanwezige doffers hun duivin te zien. Dit is wel zo praktisch want als alleen de deelnemende duiven getoond worden is het toch al onrustig op het hok. Bij dit tonen wordt niet op de klok gelet. De doffers zitten lang genoeg in de mand om weer rustig te worden.
Het voersysteem is eenvoudig. Sinds de vorige reportage is het voersysteem een klein beetje veranderd. De duiven krijgen nu altijd dezelfde mengeling bestaande uit voer van Beijers, Mariman en Wielink plus wat superdieet. Hieraan wordt een beetje snoepzaad toegevoegd, alsmede wat p40. Het voer krijgen ze in potjes. De laatste dagen voor de inkorving krijgen de duiven die ingemand dienen te worden wat meer pinda’s. Zo’n twee weken geleden werd het hok uitgerookt met het oog op de start van de meerdaagse fondvluchten.
De doffers trainen tweemaal daags. ’s Morgens om 7.00 uur en ’s avonds omstreeks 19.00 uur. Jaap mag graag kijken hoe ze trainen. Rustig zitten op een stoeltje voor het hok en genieten maar. Iets dat hij ook erg doet van deze aansprekende overwinning!
Uitslag SECTOR II:
1 Jaap Luitjes, Alkmaar, 2 Aris Louwe, Den Helder, 3 Rob Timmermans, Amsterdam Schellingwoude, 4 Chris van der Velden, Zuid Beijerland, 5 G. van der Bij, Oud-Beijerland, 6 W. Schouten, Strijen, 7 Toon van Vliet, Aarlanderveen, 8 J. Potuijt en Zoon, Rotterdam, 9 Gerard Griffioen, Zevenhoven en 10 J van Trigt, Simonshaven
Aalsmeer, Michel Beekman