- zondag 19 februari 2017
Ron Voorn, Edam, wint Albi Sector 2
Op de derde vlucht van de middaglossing vanuit Albi viel, voor de tweede maal dit jaar, de snelste duif van Sector 2 in Noord Holland. Na de winst van Jaap Luitjes uit de kaasstad Alkmaar op St. Vincent was het deze week de beurt aan Ron Voorn uit Edam, een dorp dat toeval of niet zo mogelijk nog beroemder is door zijn gelijknamige kaas.
De sectorwinst op Albi betekent voor Ron Voorn een absoluut hoogtepunt in zijn inmiddels meer dan dertig jaren omvattende overnachtfond carrière. Ron was er namelijk in 1985 al vroeg bij om zich te gaan specialiseren op de grote drachten. Sterker nog hij begon zijn loopbaan met het vliegen van deze vluchten hetgeen best bijzonder te noemen is. Ron startte destijds met duiven van Cees van der Laan en nog steeds is er een uitstekende verstandhouding met de topspeler uit Castricum.
De winst die Ron bezorgd werd door zijn eerstgetekende, de NL2012-1454581, kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Alle jaren zijn de duiven van de voorzitter van P.V. S.V.E.L. wel goed voor één of meerdere prima uitslagen. Vorig jaar vloog dezelfde vale doffer op een pittige vlucht vanuit Bergerac al eens de 7e NPO en in 2014 vloog een hokgenoot al eens een 11e NPO van St. Vincent. Het enige wat er nog aan ontbrak was een echte knalvroege duif, waaraan dus afgelopen zaterdag een eind kwam door de exploot van de vale nestdoffer die werd gespeeld op een jong van 6 dagen.
Op het moment dat de “581” arriveerde zat de inmiddels 62 jarige Ron op zijn gemak de krant te lezen. Op de meldingssite van de Fondclub Noord Holland was immers nog geen duif gemeld. Toen hij opkeek zag hij juist zijn favoriet voor deze vlucht aankomen en op de plank duiken. Op dit moment realiseerde Ron zich niet hoe vroeg de duif was, van de vroegste melding in de sector tot dan toe, van Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk, had hij geen weet.
Na het melden bleek het inderdaad de knalvroege duif waar al die jaren op werd gewacht. Na een spannend uurtje bleek er in de achterhand geen snellere duif te zijn en kon de, denkbeeldige, vlag in top. Een sector overwinning blijft immers een geweldige en zeker te koesteren prestatie.
De winnende doffer was niet toe aan zijn proefstuk. Vorig jaar toonde hij op Bergerac al aan met de beste mee te kunnen maar dit jaar was de continuïteit van zijn vliegcarrière best even in gevaar. Op de zeer slecht verlopen Vitessevlucht vanuit Quievrain pakte “de 581” namelijk ongepland een extra nachtje en was hij er bij thuiskomst niet lekker aan toe. Ron hield hem twee weken thuis en bouwde hem langzaam weer op. Na een enkele Midfondvlucht betekende deze verstoorde voorbereiding dat in tegenstelling tot gebruikelijk de vale favoriet een Eendaagse fondvlucht diende te vliegen (vanuit Le Mans). Normaal gesproken speelt Ron hierop alleen zijn jaarlingen maar dit jaar moest ook een aantal meerjarigen hieraan geloven. Zij hadden anders voorafgaand aan de echte krachtmetingen te weinig kilometer in de vleugels. Ook werd de winnaar nog een paar keer ingekorfd voor de zondagse drachtvlucht die P.V. S.V.E.L al sinds jaar en dag organiseert. Deze extra lapvluchtjes zijn vooral bij de marathonliefhebbers echt populair en het blijkt dat het ook tot resultaten leidt (en niet alleen bij Ron Voorn).
De 581 is een echte Noord Hollandse fond duif voor wat betreft zijn pedigree. In zijn afstamming vinden we namelijk duiven van alle Noord Hollandse cracks op de zware toeren. De vale doffer is overigens een samenkweek-product met een duif van vriend Jaap Schlikker uit Spijkerboor. De beste kweekdoffer van Ron van het soort van Ewoud van der Weijden werd gekoppeld op één van de beste duivinnen van Jaap en zie hier het resultaat. Een prachtige manier om zonder het openen van de beurs aan goed duiven te komen.
Qua hoeveelheid duiven mag Ron gerust beschouwd worden als een kleine liefhebber op deze discipline. Afgelopen winter huisden er slechts 36 vliegduiven op zijn hokken. Een slecht jonge duivenseizoen was hier debet aan want het reguliere winterbestand omvat 60 duiven.
In het systeem van vind je weinig opmerkelijk zaken. In de winter voert hij Matador met een 40% gerst. In het seizoen wordt overgegaan op Versele Laga Sport Subliem, een behoorlijk vet voer. Aan dit dieet wordt snoepzaad toegevoegd en energy mix, dit start zo’n 2 weken voor de af te werken vlucht. De duiven kunnen de hele dag eten (en kiezen) want ze hebben de hele dag volle bak, d.w.z. van 6.45 - 17.00u. Wat over is gaat naar de jongen.
De training is koert, circa.30 – 40 minuten per dag. Hieraan wordt niet veel belang gehecht.
Elke week krijgen de duiven een bad en veertien dagen voor een marathonvlucht een geelpilletje.
De eerste 10 van de sector uitslag:
1 Ron Voorn, Edam.
2 Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk
3 Combinatie J en G Toor, Waddinxveen
4 Chris van der Velden, Zuid Beijerland’
5 Toon van Vliet, Aarlanderveen
6 Jan Hommes & Zonen, Akersloot
7 W Rijken, Heerjansdam
8 Gebroeders Jacobs, Nes aan de Amstel
9 Gerard Griffioen, Zevenhoven
10 Combinatie Noordam & Vijverberg, ’s Gravenzande