Zondag 26 maart 2017. Bij het scheiden van de markt nog even snel een weekstuk. Een weekstuk over een week zonder groot verhaal. Een week waarin ik voor het eerst sinds september 2010 niet de dagelijkse gang naar het werk maakte. Het gaf vooral de eerste dagen een beetje ontheemd gevoel. Wat doe je met zoveel plotseling verkregen vrije tijd. Gelukkig biedt de duivensport bijna onbeperkte mogelijkheden qua tijdsbesteding.

Nu weet ik uit een vergelijkbare periode in 2010 dat het zaak is “ritme” te houden. Dat wil zeggen om niet de hele dag maar gewoon op gezette tijden naar het hok te gaan. De duiven moeten naar mijn bescheiden mening ook rust hebben. Dit impliceerde dat ik deze week gewoon begon met de verzorging op het gebruikelijke tijdstip. Voor de geïnteresseerden een overzicht van een dag als fulltime duivenmelker.

Zo rond 7:15 uur, het moment dat het licht bij de oude duiven aangaat, liet en laat ik de grote ploeg oude duivinnen (tot zaterdag 89 stuks) in de volière. Hierna schrap ik de vloer / roosters in het nachtverblijf.

Om 8:00 uur mogen de zomerjongen op de vleugels voor hun eerste training van de dag. De 16 zomerjongen train(d)en een uur in een prima tempo. In de tussenliggende tijd worden de hokken van de oude doffers geschrapt en gevoerd.

Lappen van de zomerjongen

Omstreeks 8:15 uur laat ik de junioren in de volière. Ze snappen het spelletje al zeer aardig want binnen een floep en een zucht zitten de inmiddels 28 jonge duiven in hun dagverblijf. Het feit dat er een kleine hoeveelheid voer in de voerbak ligt zal hier wel debet aan zijn. Ook weten ze inmiddels de weg naar de blauwe bakje met water dat aan de buitenkant van de volière hangt. Het bakje dat het drinken in de mand moet stimuleren. Nog nooit eerder dronken mijn jongen overigens zo snel op deze wijze.

Na 9:00 uur worden de kweekduiven verzorgd. Als er nog tijd resteert wordt er iets aan groot onderhoud gedaan. Deze week werd bijvoorbeeld de vloer onder de roosters van het kweekhok gereinigd. Maximaal tot 10:00 uur want vanaf dat moment wil ik niet meer op de hokken komen.

Tegen 11:00 uur wordt de rustperiode heel eventjes (30 seconden) onderbroken voor het openen van het klepje van het jonge duivenhok. De jonge duiven mogen ongeveer drie tot vier uur van hun vrijheid genieten. De baas kan dan even iets anders gaan doen, bijvoorbeeld een bezoek aan de voerbaas brengen.

Ergens tussen 14:00 en 15:00 uur wordt het klepje van de spoetnik weer gesloten en gaat de grote oranje klep naar beneden. Na het legen van een mini voerbekertje in de spoetnik zitten de jongen na enkele minuten allen weer binnen. Overigens is de conditionering van de jongen nog niet eerder in zo’n vroeg stadium zo groot geweest. Klep open betekent “naar binnen” en dit gebeurt ook. Waar een beetje tijd al niet goed voor is. Hierover later nog iets meer.

Tussen 14:00 en 16:00 uur was/is er gelegenheid om duiven de lappen of iets anders te ondernemen. Althans deze week werd een tweetal dagen (donderdag en vrijdag)  het ploegje zomerjongen gelapt. Tweemaal was de losplaats Aarlanderveen/Alphen aan de Rijn. Ondanks de pittige wind uit het Noordoosten ging dit prima.

Vanaf 16:00 uur werkt de grote ploeg weduwduivinnen hun dagelijkse training af. Veelal viel dit trainingsmoment samen met mijn andere grote passie, wielrennen kijken op televisie. Soms leidde dit tot een iets verlengde training omdat de finish juist tussen 17:00 en 17:15 uur plaats vond. In andere gevallen werd de training verlengd doordat de duiven moeite hadden om te vallen. Bij Oost in de wind hebben mijn duiven het moeilijker om het hok te bereiken. Vooral op dagen dat alle duivinnen ’s middags samen trainden (dus in het totaal 105 stuks) werden ze regelmatig over het hok heen geblazen.

Na het binnenhalen van de dames resteert de verzorgingstijd voor de overige duiven. Alle hokken worden wederom geschrapt en ook de jonge duiven mogen terug in hun nachthok. Inmiddels weten ze dat als het klepje naar het nachthok weer open gaat (om ongeveer 18:00 uur) er ook daar voer staat. Nadat de laatste jonge duif de volière heeft verlaten wordt het klepje gesloten en de vloer en de schabbetjes gereinigd. Om 18:15 uur sluit het rolluik waarna het licht om 18:30 uur uitspringt.

Uiteindelijk zijn alle duiven rond 18:45 uur verzorgd en is de hele dag best wel goed gevuld. Tussen de bedrijven door is er overigens best nog voldoende tijd voor het lezen van de krant, het doen van een boodschap of een klusje in het huis.

Deze periodes zonder duivenactiviteiten zullen door het lengen van de dagen steeds langer worden. Te beginnen deze week nu de zomertijd is ingegaan. De avondtraining zal stapsgewijs naar een later tijdstip worden gebracht. Deze week 16:30 uur en vanaf volgende week vanaf 17:00 uur en zo verder. Uiteindelijk heb ik graag dat de duivinnen zo laat mogelijk trainen, vooral op warme dagen vliegen ze na 19:00 uur beter dan vroeg in de middag.

Als de tijd tussen de verzorg momenten toeneemt is het ook makkelijker om iets te ondernemen. Een dagje naar België of een middagje naar een bevriende melker.

Ook is er met deze nieuwe dagindeling alle tijd om goed op de hoogte te blijven van hetgeen er speelt in duivenland. Internet is een gouden informatiebron (al zijn het vaak maar geruchten) en ook een bezoekje aan de voerboer levert vrijwel altijd leuke nieuwtjes op.

Het is nog niet “the talk of the town” maar ik ben wel erg nieuwsgierig naar het verhaal van het NPO over GPS2021 dat men in den lande gaat vertolken. Inmiddels zijn er voor zo ongeveer alle afdelingen bijeenkomsten gepland om de plannen te komen uitleggen. Iets dat absoluut noodzakelijk is om voldoende steun te krijgen voor de m.i. noodzakelijke stappen. Ik schreef het al op 22 januari maar nu vindt het toch zijn beslag. Voor ons in Noord Holland betekent dit luisteren op woensdag 5 april. Iedereen is uitgenodigd, dus niet alleen verenigingsbestuurders.

De zee aan tijd heeft ook voordelen voor mij als nieuws en sportjunk. Het wereld- en sportnieuws werd door het lezen van de krant, het volgen van diverse sites en het bekijken van diverse uitzendingen nog niet eerder zo intensief bijgehouden. Het went al met al best snel zo’n nieuwe dagindeling …….

OP EIGEN HOK

Hier valt na hetgeen hier boven al vermeld is niet zoveel toe te voegen. De verzorging was intensief maar met het mooie weer zeker geen straf. Het mooie weer maakte het mogelijk om de duiven te drachten wanneer dit gewenst werd. De grote ploeg weduwduivinnen lapte ik pas afgelopen zaterdag. Niet omdat ik doordeweeks geen tijd had maar gewoon omdat ik ze zoveel mogelijk in het ritme van het wedvluchtseizoen wil brengen en houden. Dus met een lapvluchtje op zaterdag (de wedvluchtdag) of woensdag, een dag waarop ik ze in het seizoen ook weg wil gaan brengen.

Dit lappen was voor de meeste dames toch een pittige training. De Noordoosten wind blies met een kracht van vier Beaufort en dan is het eerste trainingsvluchtje sinds de laatste wedvlucht best een taaie opgave. Ondanks de geringe afstand van zo’n twintig kilometer. Ze werden mand voor mand gelost maar hiervan was bij thuiskomst niets te merken. Er draaide een grote koppel rondjes als ware het de dagelijkse training rond het hok. De (jaarling)dames hadden duidelijk nog niet in de gaten dat in het oude duivenhok de doffers zaten te wachten.

Komende woensdag mogen ze daarom weer op herhaling. Voor die tijd is het zoveel mogelijk de duiven in het systeem brengen want komende vrijdag staat de eerste en enige oefenvlucht van de afdeling op het programma. De zomerjongen gaan zeker mee, deze groep moet ervaring op doen, maar zeer waarschijnlijk gaat de hele ploeg de baan op tenzij de weergoden echt roet in het eten gooien. De voorspelling is nog niet super maar het is echter pas zondag dus we zullen wel zien …. Volgende week om deze tijd weten we meer.

Tot volgende week,

Michel Beekman