Tienen 20-4-2019
Henri Doornink wint zonovergoten vlucht uit Tienen
en weer een overwinning in de C.C. Achterhoek voor Aalten

Foto niet beschikbaar
De 18 meter hoge “Zwangere Plataan” in Tienen, een natuurmonument met een omtrek van 6.13 meter

Het is vandaag stralend duivenweer en dus zijn er ruime mogelijkheden om te lossen. Tijd voldoende om de lossing goed af te stemmen met andere afdelingen, om zogenaamde kruislossingen of vermenging van duiven uit verschillende losplaatsen  te voorkomen.
Om 9:45 uur worden de duiven gelost in Tienen. Er werd massaal ingekorfd door het voorspelde mooie weer. Als in het Belgische Tienen de bijna 10.000 duiven uit Zuid in vrijheid worden gesteld is het of er een zonsverduistering boven de wagens plaats vindt. Met een oorverdovend geklepper maken de duiven hoogte.
Het is telkens weer een wonder dat onze gevleugelde vrienden de weg weten terug te vinden naar dat ene hok waar ze thuishoren. Laten we hopen dat we er nooit achter komen hoe dat werkt, want dan gaat er een mooi mystiek gegeven in onze sport verloren.

Terug naar deze prachtige zaterdagmorgen.
De duiven hebben een super-vertrek uit het zonnige Tienen, zo wordt gemeld en dat helpt de 633 duiven uit Aalten om Tienen snel achter zich te laten en in noordelijke richting te koersen. Ze hebben nog zo’n 165 kilometer voor de boeg met een noordoosten wind kracht 3 op de kop. Er wordt op gerekend dat ze over deze “Paasvlucht” ruim 2 uur doen en dat komt ook uit.
De snelste duiven komen met een gemiddelde snelheid van iets meer dan 70 km/uur af; ofwel zo’n 1.220 m/min.

Terecht lachende mannen. Henri Doornink (l): 1e Tienen in de C.C. Achterhoek en Wim te Hennepe: 2e in de C.C. tegen 2.542 duiven
Vincent de Harder: 3e in Aalten en 4 bij de eerste 7

De allereerste duif op deze mooie vlucht wordt er één van Henri Doornink.
Om 12:03 uur valt, na nog een paar snelle rondjes boven het hok, zijn ‘082’ uit de strakblauwe lucht op de plank.
Deze rappe jaarling pakt de volle winst voor zijn baas.
Henri heeft maar 9 duiven mee, maar de ‘082’ is de 632 andere duiven uit Aalten toch te snel af.

Tweede wordt Wim te Hennepe, die vorige week ook de 2e prijs van Tongeren vloog. Hij ziet in dezelfde minuut als de ‘082’ van Henri zijn ‘028’ weer terug. Of het in de cijfers zit …. ?
Behalve opnieuw een kopprijs, draait Wim een mooi percentage met 6 van zijn 10 gezette duiven op de uitslag.

Op de derde plaats vinden we eveneens een jaarling. Nu van Vincent de Harder
Vincent levert een uitstekende prestatie. Bij de eerste 7 duiven staan er 4 van hem.
Het is typerend voor deze vlucht dat 9 van de eerste 10 duiven jaarlingen zijn en allemaal doffers. Frisse ‘boys’ blijkbaar, die er zin in hebben. Van Vincent zien we, behalve die eerste vier duiven, nog 15 duiven op de uitslag terug.

Bij de eerste tien ontdekken we verder Knippenborg & Zn. (4e), Sjaak Lubbers (8e én 10e en 11 van de 19 op papier) en Tonnie Obrink (9e).

Tienen is de Paasvlucht en dus is er  voor iedere duivencoach na de vlucht een doos eieren.
Henri Doornink gaat er als winnaar bovendien met de chocolade Paashaas vandoor en een aantal andere duivencoaches vallen in de prijzen met taartjes van bakker Knippenborg en wat chocolade paaseitjes en worsten.
Zo ontstaat er een prima ambiance aan de Nijverheidsweg. In het middagzonnetje wordt bij een flesje bier nagepraat over de vlucht en natuurlijk wordt er gekeken hoe Aalten in groter verband presteert.
En dat zag er prima uit !!!

C.C. Achterhoek
In de C.C. deden 2.542 duiven mee en Aalten nestelt zich wéér op de eerste 2 plaatsen.
Henri Doornink speelt hier de 1e prijs en Wim te Hennepe de 2e!
Vincent de Harder scoort ook heel sterk, met de 7e, 8e en 9e stek!
Bij de eerste honderd in de C.C. staan er 26 duiven uit Aalten. En bij de eerste 10 maar liefst 7.
Hier de uitslag.

Kring 3

In Kring 3 tegen 9.158 duiven vinden we Henri Doornink op de 28e en Wim te Hennepe op de 37e plaats.
Vincent de Harder treffen we op de plaatsen 63, 66, 67 en 74.
Er staan 9 Aaltense duiven bij de eerste 100, waaronder ook Knippenborg & Zn. (64e), Sjaak Lubbers (86e) en Tonnie Obrink (90e).
Geweldige prestaties tegen bijna 10.000 duiven!

Het inkorven
Een laatste en de enige kritische opmerking over dit fantastische weekend betreft het inkorven.
Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, maar we moeten wel samen proberen die zoveel mogelijk te voorkomen.
Vrijdagavond zijn er van Knippenborg & Zn. naar alle waarschijnlijkheid twee duiven niet geregistreerd bij het inkorven. 
Het is belangrijk dat na een week ‘poetsen’ alle duiven die je wilt spelen ook in concours komen. Daarom een oproep aan de inkorvers om nauwkeurig te werk te gaan. Controleer iedere duif en vergelijk het ringnummer op de display met het nummer op de vaste voetring.
De inkorvende liefhebber blijft altijd verantwoordelijk. Hij dient er op toe te zien dat al zijn duiven geregistreerd worden. Let dus bij het aanreiken van iedere duif op het ‘piepje’ van de inkorf-antenne en of de inkorver het ringnummer checkt. Dan kan er niets misgaan dit seizoen, dat een geweldige start kent.