Zondag 24 juni 2018. Op het moment dat ik de eerste letters van dit weekstuk tik wijst de klok alweer 13:24 uur aan. Ongeveer een uur geleden verruilde ik mijn bed voor de kruk aan de eetbar om de uitslagen te bestuderen. Erg laat en wederom was het voetbal de boosdoener. Ik keek namelijk naar de wedstrijd Duitsland – Zweden. Een wedstrijd die eindigde om even voor 04:00 uur lokale tijd. Een wedstrijd overigens waarin weer eens bewezen werd dat de Duitsers misschien wel wat ingeleverd hebben maar dat het nog altijd Duitsers zijn. Je hebt pas van ze gewoon als het laatste fluitsignaal klinkt. Presteren onder hoge druk is niet een ieder gegeven want de Zweden hadden na een gelukkige start de wedstrijd natuurlijk al veel eerder in het slot kunnen gooien.

Het bestuderen van de uitslag was deze morgen niet zo eenvoudig. Het werd niet veel meer dan een poging. De Compuclub lijkt/leek voor wat betreft de afdeling Noord Holland wat technische problemen te hebben. Problemen die gisteren al begonnen op de meldsite. Wat de oorzaak hiervan is weet ik niet maar waar ik van alle afdelingen de meldingen kon zien was dit voor Noord Holland niet mogelijk.

Het begon op de vlucht vanuit Bordeaux. Aanvankelijk dacht ik dat de mannen uit een van de sterkste fond-provincies compleet werden weggespeeld omdat in de meldlijst van  Sector 2 slechts duiven uit Zuid Holland stonden. Een blik op de meldsite van de Fondclub NH leerde dat er wel degelijk vroege duiven gedraaid werden. Dirk “Orly” Pals draaide zelfs op het podium (2e) en Kees Niesten Junior klokte bij de eerste tien (9e). Erg jammer voor de betrokkenen dat dit niet eerder zichtbaar was.

De vroegste duiven per Kring kan ik helaas ook nog niet vermelden omdat er nog een vereniging ontbreekt. Een beetje laat als je het mij vraagt maar wellicht spelen hier ook technische problemen een rol of heeft het te maken met de vlucht vanuit Pau waarop de eerste duiven aan het vallen zijn op het moment dat ik dit schrijf (of beter reeds gevallen zijn).

IMG_6871

Enkele uren later deed zich vervolgens ogenschijnlijk hetzelfde voor op Chateauroux. Ook hier geen duiven uit Noord Holland tussen de meldingen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik op deze vlucht slechts naar de meldlijsten per afdeling keek ondanks dat ook dit een sectorvlucht betrof. Een nieuw modewoord lijkt het maar voor de duiven van Noord en Zuid Holland en hun eigenaren op de Dagfond feitelijk niets bijzonders. Al sinds vorig jaar worden de meeste van deze vluchten vanaf hetzelfde station gelost. Hierdoor is het mogelijk om indien gewenst het vervoer te combineren en hierdoor de kosten te beperken. Los van het feit dat dit wel erg lange vluchten voor de achterhand oplevert is dit natuurlijk een prettige vorm van samenwerking.

Een samenwerking die nu ook zichtbaar wordt door het nieuwe fenomeen sectorvluchten. Zoals vorige week geschreven vooral leuk voor de schoorsteen van de winnaar want concoursen met een overvlucht van 150 kilometer kunnen feitelijk geen echte eerlijke winnaar hebben. Naar mijn bescheiden mening althans, want de achterhand is normaal gesproken kansloos. Al hoewel dit de laatste twee weken gelogenstraft wordt. De wind waait op het laatste deel van het traject krachtiger (op Sezanne) of uit een andere richting zoals op Chateauroux waardoor de duiven uit de achterhand zich goed kunnen handhaven. Zowel binnen de sector (4 duiven uit NH bij de eerste tien) als in het provinciale spel waarin 2 duiven van de combinatie Hoffman & Regtop zich bij de eerste tien klasseren.

De winst in de sector is voor de combinatie van Delft en van Driebergen uit Rijnsburg en dat is bepaald niet de eerste vroege duif die deze mannen klokken. Direct na het podium volgen de duiven uit Noord Holland. Aangevoerd door good-old Jaap Könst uit Aalsmeer. Mijn nog altijd clubgenoot, maar voormalige tegenstander, toont maar weer eens aan dat de leeftijd van de liefhebber geen echte beperking hoeft te zijn voor sterk spel. Zijn eerst getekende blijft een duif van de echte specialisten Martijn en Marrit Kramer een klein minuutje voor. De derde plaats is voor Gerard Dekker wiens duiven toch  maar weer eens aantonen dat ze met de beteren mee kunnen op de Dagfond.

Tijdens het wachten op de Dagfond zal menig liefhebbers nog een jonge duif verwelkomd hebben. Persoonlijk vond ik dit aan de ene kant altijd een beetje irritant want iedere keer denk je aanvankelijk een oude duif te krijgen. Aan de andere kant was ik echter altijd blij met iedere jonge duif die zich meldde. Vermoedelijk is dit gisteren niet anders geweest op de meeste hokken. Hoewel het gat tussen de aankomsten van de eerste jonge duiven en de eerste duiven behoorlijk groot was (bijna overal 6 uur verschil in aankomsttijd).

Vooral in de provincie Noord Holland waar de eerste wedvlucht met jongen geprogrammeerd stond kwamen de duiven nog lang na. Vooral in het Zuidelijke deel vermoed ik. Niet helemaal onlogisch want afgelopen winter is het in mijn ogen onbegrijpelijke besluit genomen om de jonge duiven op de eerste vlucht massaal te lossen. D.w.z. zo’n 15.000 duiven (inclusief oude duiven mogelijk nog meer) tegelijk los op een afstand van zo’n 80 kilometer, voor de voorhand. Dit is vragen wat mij betreft vragen om problemen. Vooral omdat je ’s winters niet kunt zien wat de windrichting zal worden.

Gisteren hadden de melkers uit afdeling 6 uiteindelijk ongekend veel geluk. Het weer was niet ideaal maar de wind blies gelukkig uit een Noordwestelijke richting waardoor de jongen een beetje geremd werden in hun dadendrang om de hokken te bereiken. Het was nog niet eenvoudig, de concoursduur bedroeg in het Zuidelijk deel van de afdeling vaak meer dan een half uur. Voor de eerste vlucht met jonge duiven niet slecht, maar op dat moment was er slechts 25% thuis. De overige 75% had een stuk meer werk. Mijn maatje had er ’s avond een ruime 50 van de ruime 60 die hij speelde en mijn maatje is bepaald geen koekenbakker qua jonge duivenspel.

Ik vraag mij echter oprecht af wat de winst is om zoveel risico te willen nemen met de toekomst van de duivensport. Zonder jongen geen ouden dus waarom deze keuze? Die paar centen die het qua besparing op het vervoer oplevert zouden mij persoonlijk gestolen kunnen worden.

Het doet mij dan ook pijn dit te constateren, vooral in een week waarin de duivensport eens goed in beeld kwam. De petitie die werd aangeboden aan de tweede kamer leverde ongekend veel publiciteit op. Veelal positieve publiciteit, al blijft het jammer dat ook de roofvogelvrienden zonder weerwoord hun zegje mogen doen. Een zegje dat ook deels waar is getuige bovenstaande. Los van de afschuwelijke roofvogelproblematiek die veel sportgenoten het plezier rond het hok ontneemt, neemt de duivensport namelijk zelf ook veel besluiten die de sport in een kwaad daglicht kunnen brengen en de toekomst op het spel kunnen zetten. Het voorbeeld van het massaal lossen van jonge duiven zoals hierboven beschreven is er wat mij betreft één van. Onzinnig en vooral een onnodig risico!

De vroegste duiven van deze onzinnige vlucht.

Kring 1:

Kring 2:

Kring 3:

Kring 4: Janus & Jannus Kat, Westzaan – 1279 mpm

Kring 5:

Overigens viel het niet mee om de uitslagen een beetje te doorgronden. Naast de eerder beschreven problemen met de meldingen ontbraken namelijk ook veel kringuitslagen bij de voorlopige uitslagen. Wellicht ook een uitkomst van een minder goed vergaderbesluit? Echter ook de verenigingsuitslagen kon ik niet oproepen. Of beter gezegd het kon wel maar v.w.b. afdeling 6 kreeg ik dan op elke vlucht de volstrekt overbodige uitslag van de X-vlucht van de oude duiven op Roosendaal. Tja het gaat lekker in duivenland.

Wel lekker lijkt het te gaan op de eerste ZLU vlucht vanuit Pau. Na het gedoe in de stille tijd vliegen de duiven weer. Gelukkig voor de mannen lijkt de eerste uitslag niet te ontaarden in een discussie over de neutralisatietijd. Hierbij dien ik wel op te merken dat ik in deze discussie volledig het Noorden ben kwijt geraakt. Echter door de “normale” aankomsttijden van de eerste duiven, kort voor of kort na het verstrijken van de NT, lijkt de eerste van deze vluchten prima af te lopen. Althans voor het landelijke spel. In de top tien staat weliswaar geen liefhebber uit Zuid Limburg maar over het algemeen lijkt de spreiding in lijn met de deelname. Komende tijd de definitieve uitslag maar even inzien voordat ik teveel conclusies trek. Noord Holland spreekt echter in de vorm van de combinatie Verweij & de Haan en Berg & Baas weer haar woordje mee.

OP EIGEN HO(N)K

Valt te melden dat de reis naar Nederland vrijdag geboekt is. Donderdag 19 juli zet ik weer voet op vaderlandse bodem om vervolgens met de dames op 6 augustus richting Maleisië te vliegen. Een aanlokkelijk perspectief op alle fronten en zeker omdat ik in drie weekeinden duiven kan zien landen.

Voor de rest is er weinig nieuws. Buiten schijnt de zon uitbundig en na een dag vol regen lonkt nu het zwembad. Een goede reden om dit weekstuk af te sluiten.

Tot volgende week,

Michel Beekman