Nick van Adrichem
- vrijdag 08 december 2023
Vandaag 3 december hebben we voor het eerst het gevoel dat we in de winter zijn beland.
Het is guur en koud en de sneeuw voelt heel dichtbij en is gereed om te kunnen toeslaan. De duiven zijn veel hongeriger tijdens het voeren dan normaal en dat heeft alles te maken met de temperatuur.
Je weet dat je genoeg hebt gevoerd maar de duiven geven aan dat ze nog meer willen. En daar moet je toch enigszins mee oppassen want voor je het weet worden de duiven veel te zwaar. Ook al geef je 80% gerst!
Veel liefhebbers hebben al weer gekoppeld en voor hun is het seizoen alweer begonnen. Hier wordt nog van de winterrust genoten en zijn we nog niet bezig met het nieuwe seizoen op de hokken. Elk vrij moment worden nieuwe koppelingen gemaakt, eerst in ons hoofd en dat wordt later op papier gezet.
Met ons bedoel ik dan Jochem en mijzelf, want we doen beiden precies hetzelfde met de wederzijdse gedachten om uiteindelijk de ultieme duif te kunnen kweken. Wat voor ons de ultieme duif is? Dat is een as duif die wekelijks (als de omstandigheden het toelaten) zijn klasse laat zien op de vluchten waar deze duif voor gekweekt is. Dat lijkt een betrekkelijk simpele opdracht maar niets is moeilijker dan zo’n duif te kweken.
We noemen zulke duiven “witte raven”, en dat zijn het ook. Het moge duidelijk zijn dat iedereen zo’n as duif graag hoopt te kweken en dat deze ultieme droom één van de mooie kanten van de duivensport is. Maar de meeste van deze “witte raven” worden nog steeds “per ongeluk” of zelfs “toevallig” gekweekt.
Wij vinden het kweken van duiven nog steeds het mooiste wat de duivensport te bieden heeft. Wij hebben dan ook een bepaalde kweekvisie die we al jaren hanteren en die ons nog steeds in staat stelt met de allerbeste mee te kunnen. Onze visie berust op het creëren van een eigen stam duiven door alleen de beste vliegduiven steeds weer terug op het kweekhok te laten komen.
Wij hebben jarenlang geen duiven gekocht of bijgehaald. Maar zijn lang geleden wel gestart met het beste wat er voor geld te koop was. De duiven van Dirk Verstoep en de duiven van Wim Nederstigt waren de beste duiven die ik hier in de regio wist te bemachtigen (begin jaren 90 van de vorige eeuw). Ik vloog met hun nazaten eigenlijk direct in kampioenenstijl.
Na enkele jaren werden hier de duiven van de comb H&O uit Nieuwendijk aan toegevoegd en dit gaf ook weer een hele reeks toppers. Na weer enkele jaren kwamen de duiven van Kees Bosua (autokoppel) ons kweekhok versterken en opnieuw was het goed raak.
In 2007 kwam ik bij Hans Gelderbloem (Tilburg) de duiven van Jan Nooyens uit Poppel (België) tegen. En ook deze duiven gaven direct weer een positieve boost op mijn stammetje duiven. Waar mijn super duivin de “108” wel een heel mooi voorbeeld van was.
Ik weet echt niet hoe vaak zij 1 op 100 heeft gespeeld maar wel dat ze 9 zuivere 1e prijzen heeft gevlogen in de destijds sterkste club van Zuid-Holland. Met als mooiste prijzen de 1e van heel afd. 5 (met duivenweer) tegen bijna 10.000 duiven en dan verder nog 3 x top 10 tegen meer dan 10.000 duiven. Ik denk dat we zo’n duif als de “108” wel onder die witte raven kunnen scharen.
Dan weer een aantal jaren niets aangeschaft en in 2017 waren we in staat om “Young Powerboy” aan te kopen bij de comb. Stoop van Huizen.
Ook een duif die we met het predicaat “witte raaf” kunnen kenmerken. Deze lange blauwe doffer was 2 jaar in rij generaal kampioen van het samenspel (12 clubs). En had als specialiteit om regelmatig vooruit te kunnen vliegen op de zwaardere dagfond vluchten in de kring. Hij speelde een 1e ,een 3e ,een 4e, nog een 4e en een 5e NPO rayon west afd. 5. Ook speelde een zoon van hem in 2018 de 1e op een loodzware Gien van heel Zuid Holland tegen ruim 12.000 duiven.
We kweken ondertussen verder en komen enkele jaren terug “Wonderfee” van Piet Ros op het spoor. Deze had haar naam niet gestolen en vloog geweldig met ook weer een 1e NPO Argenton op haar pedigree (na 10 uur vliegen). (Onze Sara vloog op deze prachtige vlucht de 11e NPO).
Toen de dochter van “Wonderfee” genaamd “Ginger” in 2021 de 1e NPO Salbris vloog tegen 17.488 duiven (onze Sara vloog op deze vlucht de 16e NPO ) zochten we contact met Piet en verhuisde “Wonderfee” en later ook “Ginger” naar ons kweekhok.
Nog niet zo heel lang terug werd ik door Paul Couwenberg gebeld. Paul wilde advies betreffende zijn hok en na mijn bezoek kreeg ik van hem enkele duiven in handen. Toen ik zijn “Miss Unbelievable “ in handen kreeg vertelde ik Paul, dat deze duif waarschijnlijk één van de beste duiven was die ik ooit vast had gehad voor de zwaardere dagfondvluchten.
Zij heeft dit in haar carrière als oude duif echter maar één keer kunnen bewijzen en speelde toen ook direct de 1e NPO op een prachtige dagfondvlucht. Ik adviseerde Paul en zijn maat Willie om deze duiven in te telen. Ik vond bij deze duivin de spieren die de duiven van het autokoppel van Kees Bosua ook hadden. Later ontdekte ik dat deze duiven ook heel veel Bosua autokoppel bloed in hun genen hadden.
Ook miss Unbelievable verblijft ondertussen op ons hok en gaf de laatste NPO vlucht met de jonge duiven via haar kleindochter meteen haar visitekaartje af.
Dit jaar zijn er weer enkele duiven toegevoegd aan ons kweekhok.
We kregen van mijn duivenvrienden Ad en Sjaak uit Bergen op Zoom 2 duiven terug waar ze een superhok met dagfond duiven mee hebben opgebouwd. Deze 2 blauwe doffers hebben ze in 2015 als eieren hier meegekregen en zijn nu beiden als top kwekers weer terug.
Ondertussen zijn ze daar vader geworden van een 1e NPO Argenton en TT duiven in Brabant 2000. Ook hebben we bij clubgenoot Henk een jaarling doffer kunnen kopen, zijnde een broertje van Henk zijn beste duivin op de dagfond.
En de laatste aanwinsten zijn van enkele dagen terug. We kochten een superkweek duivin en moeder van meerdere 1e prijswinnaars o/a een doffer die op 3 jarige leeftijd bij Jef Henrix (Hasselt) maar liefst 14 maal een 1e prijs vloog. Jef had deze duivin gekocht als laatje op de grote verkoop van Gino Clicque. Ze was als laat duivinnetje gekweekt uit de 2 beste duiven van dat jaar (2016) bij Gino. Nota bene 2 jaarlingen namelijk “Sagan”, 1e provinciale asduif GMLD en “Amanda”, 1e prov asduif Allround. Onze nieuwe aankoop is werkelijk een prachtige duivin!
En verleden week kochten we via GPS nog een doffer en weer een Gino Clicque duif. Namelijk een kleinzoon van “Golden Prince” en “Prince Rudy”, en de twee top duivinnen “Gabriella” en “Sonia”. Ook weer een nieuwe kweek doffer die aan al onze eisen voldoet.
We voelen ons op deze koude winterdag geweldig gezegend dat we over dit prachtige kweekmateriaal mogen beschikken. En dromen nu al van de nieuwe duifjes die in 2024 geboren gaan worden!