Tip van de Week 4

Het is u wellicht niet ontgaan dat we op tv, internet en in de kranten vaker horen over het belang van een gezond ‘microbioom’. Dat zijn alle darmbewoners samen, die er samenleven en zorgen voor een optimale gezondheid, als het goed is.

Natuurlijk kan op enig moment de balans, die er heerst, verstoord raken door een overgroei van ziekteverwekkende bacteriën. Dit kan dan soms aanleiding geven tot ziekte. Vaak slechts bij enkele duiven. Van oudsher geven wij duivenmelkers, dan al heel snel antibiotica om het tij te keren. Een beetje slechte mest is al gauw voldoende om over te gaan tot het kuren van alle duiven. Dat was lange tijd heel gewoon in de medische wereld. Het blijkt nu dat dit niet altijd meer gewenst is. Niet altijd is het die vermaledijde jonge duivenziekte. Een professor aan de Universiteit van New York heeft onderzocht dat het geven van antibiotica er voor zorgt dat iedere keer dat we dit doen, drie soorten bacteriën definitief uit de darm verdwijnen. Deze komen ook niet meer terug. Het lukt dan ook niet door even wat probiotica te geven deze schade echt te herstellen. Te veel en te vaak antibiotica toedienen kan er dus toe leiden dat het hele darmmilieu verzwakt waardoor de darm nog gevoeliger wordt voor infecties. Mogelijk zelfs dat wij zelf als duivenmelkers er mede schuld aan hebben dat er zoveel ‘nieuwe’ ziekten ontstaan. Kiest men steeds opnieuw voor behandeling met antibiotica dan verzwakt men de duiven veelal steeds verder, waardoor ze totaal afhankelijk worden van geregelde antibioticatoediening.

Een volstrekt ongewenst situatie. Geef daarom liever de duiven, als de symptomen slechts mild zijn en maar enkele duiven klachten hebben, een natuurlijke darmondersteuning. Isoleer de zieke dieren en geef deze zo nodig individueel medicijnen. In veel gevallen zijn de klachten zo ook snel over en verzwakt men het totale darmmilieu op het hok niet en wordt dit juist sterker.

Alleen in die gevallen dat een meerderheid van de duiven ziek is moet men nog aan koppelbehandeling denken.

Succes.