PT9 2

Het is hartje winter buiten, de ijzers kunnen zo weer om. Sneeuw is mooi om te zien de eerste dag, maar daarna ben ik er snel weer klaar mee. Vooral die stuifsneeuw in combinatie met harde wind. Ik kon eerst buiten sneeuw ruimen en daarna in het duivenhok.

Wie ook boomse pannen op het hok heeft, weet dat ze super verluchten maar een nachtmerrie zijn met stuifsneeuw. In de kweekhokken lag dus ook 2 cm sneeuw, maar de duiven malen daar gelukkig niet om. Je moet echter wel drie keer per dag ijs uit de drinkpot hakken.

In de vlieghokken kan ik de plafonds dicht doen en de ATX platen aan doen, maar dat doe ik niet. De ramen gaan zelfs open deze week, dan is het binnen no time droog. De vliegduiven liggen met uitvallende eitjes terwijl de poolwind gewoon de bakken in waait. Dat zegt weinig.

Eén tip: voer de duiven wat extra deze dagen. Ze hebben het nu nodig, vooral in de avond om met voldoende reserves de nacht in te gaan. Het extra vlees is er zo af wanneer ze jongen gaan azen.

Het kan altijd gekker, zoals op de bovenstaande foto. Deze is zondagochtend genomen in het hok van een vriend. Ik heb voor hem exact hetzelfde hok gemaakt als mijn kweekhok. Alles open dus, misschien heeft hij daar nu spijt van haha.

Mensen waarbij de duiven deze week gaan leggen komen vaak met jongen te zitten die verschillend uitvallen doordat ze gelijk vast gaan broeden op het eerste ei. Dit los je simpel op door wanneer ze geringd zijn, de oudste bij elkaar te leggen, ook de kleinste. Ze komen dan normaal gelijk op en anders zal de oudste het vaakst gevoerd worden.

BIJPRODUCTEN

Ik ontvang veel reacties van mensen die de nieuwe bijproducten gebruiken. Zij hebben jongen die prachtig glanzend opkomen met mooie mest rond de schotel. Zij beginnen met een goed gevoel aan het nieuwe seizoen en zo moet het ook. Spuitende jongen en natte mest zijn een achterstand die je nu al niet meer in kan halen op gezonde jongen.