Het is jammer dat je geregeld hoort over paratyfus, vaak van liefhebbers die er nooit tegen kuren en/of geloven dat hun duiven er immuun voor zijn. Als het je treft, ben je echt de klos. Het lijkt ook alsof het eerst bij je beste duiven begint.

Duiven die het hebben gehad (verschijnselen zoals het licht uit de pupil, gewrichtsproblemen, ernstig vermageren) kan je beter opruimen, ook als ze genezen lijken te zijn. Ze geven het vaak door aan hun nageslacht.

Ik spreek uit eigen opgedane ervaring, maar ben natuurlijk geen dierenarts die zichzelf wat paratyfus betreft vaak tegen lijkt te spreken.

FUSEREN

Afgelopen zaterdag hoorde ik van onze afdelingsvoorzitter dat Brabant 2000 binnenkort onder de 1.000 leden zakt. Het is dus onvermijdelijk dat er gefuseerd moet worden, wil men de sport betaalbaar houden.

In zo’n fusie kunnen de bestuursleden van nu ook een nieuwe rol spelen. Het lijkt terug te gaan naar hoe het vroeger begonnen is; het verenigingsspel en het spel in het grootste verband wat mogelijk is. Alle samenspelen en rayons vallen op den duur om.

Er zullen dan ook andere kampioenen opstaan, want nu vissen sommige hun punten nog uit mindere verbanden. Ware gezichten zullen getoond worden en sommige kampioen zullen er ook dan weer bij zijn.

VERKOPINGEN

Verder zien we tal van verkopingen deze winter. Sommige verkopen totaal, andere behouden hun jonge duiven. Sommige verkopen voor de eerste keer, andere lijken dit jaarlijks te doen. Het betreft soms honderden duiven per liefhebber en dan zie je vaak de ‘broer of zus van neef of nicht’ verhalen.

Je hebt niet zomaar 100 prestatieduiven. Probeer er maar eens 20 te selecteren met echt goede prestaties, zoals meermaals 1:100. Of vijftien 1e prijswinnaars in het verband dat volgt op het verenigingsverband.

Tenslotte worden de standen van WHZB weer veranderd. Schijnbaar doordat men enkele samenspelen vergeten is. Het zou beter zijn om gewoon rond de jaarwisseling te publiceren, dan maak je mensen tussentijds niet blij met een dode mus.

peter hok