Ik vermoed dat ze zaterdag wat later zullen lossen als ik de weersvoorspelling op de losplaats zie. Maar goed, niets is zo veranderlijk als… Er gaan 68 duiven mee op deze vlucht van 250 km. De twee opvolgende weken spelen we van 350 km, daarna wordt de eerste selectie gemaakt en splits ik de duiven op.

Ik verwacht met zo’n 20 duiven de dagfond te spelen; 15 die het zeker moeten kunnen en 5 om af te tasten wat ze in hun mars hebben. Er staan hier zes dagfondvluchten van 580 km gemiddelde afstand op het programma. Voor Asduiven speel ik niet, dus de meeste duiven maken er drie zodat ik elke keer met redelijk frisse duiven aan de start sta.

START OPLEREN JONGE DUIVEN

Zondag worden de jonge duiven voor het eerst opgeleerd, mits er geen adeno uitbreekt of de oude duiven op zondag worden gelost. Dit is vroeger dan gepland, maar ze zijn er klaar voor. Daarnaast kan er nog genoeg gekkigheid uitbreken. Bij een adeno uitbraak kunnen ze een week niet los en is het verstandig om nog eens 2 weken te wachten voordat je het opleren hervat. Kortom, je bent dan zomaar 3 weken kwijt.

Bovendien verkeren we in extreme droogte en mijn tuindersverstand zegt dat we daar nog wel een plens water voor terug gaan krijgen. Enkele weken nattigheid betekent wederom twee verloren weken en zo is het al snel juli. Mij zal je niet horen klagen dat ik geen kans heb gehad om mijn duiven weg te brengen, want ik zorg wel dat ik er halverwege juli klaar voor ben.

Naar de windrichting heb ik nog nooit gekeken, datzelfde geldt voor bewolking of lichte neerslag. Als ik ga rijden, gaan ze hoe dan ook los. Als er één thuis kan komen, moet de rest dat ook kunnen. Op 1 km beginnen is zinloos met jonge duiven die meer dan een half uur uit het zicht zijn. Ik begin zelf op 8 km en laat ze er één voor één uit.

 

peter hok