Jonge duiven zijn als kleine kinderen, je moet ze alles aanleren. Hier zijn ze vandaag voor de tweede keer weggebracht op circa 10 km. Ze gingen één voor één los met een tussenpoos van een minuut. Wanneer ik in de lucht keek, zag ik er weinig die elkaar opzochten. Eenmaal thuis zaten er al een hoop binnen en kwamen er nog verschillende alleen en enkele samen aangevlogen.

De volgende trainingsvlucht zal weer wat verder zijn. Ik zit eind volgende week graag op 30 km en verder ga ik niet. De jongste exemplaren zijn in de laatste week van maart gespeend. Hier loopt alles bij elkaar, dus die gaan gewoon mee met de rest. Het is een kwestie van aan- of afhaken.

Zoals ik gisteren al schreef draait het om een select groepje dat voor kopprijzen vliegt, de rest is bladvulling. Het plan is daarom om zo snel mogelijk het kaf van het koren te scheiden en dat doe ik middels dit één voor één lossen.

Ze zijn gezond, de mest is super en ze vliegen goed aan huis. Ook dit is aangeleerd doordat ik ze al twee weken naar buiten jaag met de hokken dicht. Ik sla er dan met de vlag onder, zodat ze wel moeten vliegen. Na een goede week snappen ze dit en vliegen ze uit zichzelf.

Schraal voeren is onzin, bij mij vind je altijd voer in de bakken. Dit moet met de middag wel op zijn voordat ze ‘s avonds nieuw voer krijgen.

Alles wordt maar duurder, van zowel DHP Cultura als onze voerleverancier Ronny van Tilburg hebben we wederom prijsstijgingen ontvangen. De marges zijn zo flinterdun dat wij niet anders kunnen dan diezelfde verhoging doorbelasten.

Ik hoop dat alles snel weer stabiel wordt, want dit is natuurlijk niet goed voor de duivensport. Daarom blijf ik ook hameren op het feit dat je hard moet selecteren en beter niet teveel duiven kunt houden.

Verder hoop ik op een kopwind tijdens de komende vlucht uit Melun (350 km), zodat de duiven zich kunnen onderscheiden van elkaar. Mijn ploeg is nu veel te groot en zal daarop aangepast worden. Zo’n 20 duiven voor de dagfond en 30 voor de midfond is meer dan genoeg voor mij.

Er zijn hokken genoeg met amper 20 duiven mee die er drie thuis hebben voordat een hok met meer dan 100 duiven mee er ook drie thuis heeft. Kwaliteit rendeert boven kwantiteit en van minder duiven in het hok worden ze vaak beter dan slechter.

De meeste liefhebbers – al dan niet allemaal – gaan ten onder aan het meegaan in de trend van veel duiven houden. Duivensport is een bijzonder mooie hobby, maar het moet geen verslaving worden.

peter hok