Mijn jonge duiven zijn inmiddels super ingevlogen, toch moeten we nog 5 weken wachten op de eerste prijsvlucht door het voor 3 jaar aangenomen nieuwe vliegprogramma. Zelfs in een kabinet leggen ze niet snel iets voor drie jaar vast, waarom in een hard teruglopende sport dan wel?

Hoe kwam dit tot stand? Enerzijds door de mensen die altijd maar klagen en overal te laat mee beginnen, zoals kweken, enten en vooral opleren. Anderzijds door beïnvloede polls die men per mail verspreidt, terwijl een hoop oudere liefhebbers die niet eens te zien of ingevuld krijgen.

De eerste prijsvlucht is nu op 16 juli (143 km), de meeste Belgen spelen dan Bourges (475 km). Waarom starten wij niet een week eerder op 100 km, zou je denken? Juist, door dat groepje liefhebbers die het tot een kunst verweven heeft om altijd alles uit te stellen en zich vervolgens te beklagen op social media.

En jawel, ik weet zeker dat zij ook dit jaar weer met allerlei smoesjes aankomen, zoals ‘nog niet op kunnen leren door het weer’, of ‘adeno’ of ‘nog niet kunnen enten’. Vaak moeten ze eind juni nog starten met opleren. Gevolg: ze gaan overhaast te werk en verspelen zo weer een hoop jonge duiven. Uiteraard wordt dat dan met veel tamtam op social media gedeeld.

Het NPO-bestuur had beter net als vroeger 2 weken eerder kunnen starten. Laat de nalijn dan eind juli of begin augustus aanvangen voor het zojuist beschreven type liefhebbers.

De afgelopen 20 jaar behoorde ik tot de beste jonge duivenspelers van Nederland, maar er zijn er maar heel weinig die mijn werkwijze willen kopiëren, ondanks dat ik die hier bijna dagelijks tot in details deel.

peter hok