Duiven compenseren doe ik niet. Een duif die gecompenseerd moet worden, kan je beter ruimen. Ik geloof ook niet in het kruisen van snelheidsduiven met dagfond of marathonduiven met dagfond. Dit valt op den duur altijd tegen.

Bij een marathonvlucht met 1400mpm geven ze vast thuis, maar dat geldt voor een goede dagfond duif ook. Bij een marathonvlucht onder de 1000mpm haken ze echter vaak af en zie je ze nooit meer terug.

Je ziet dat ook met snelheidsduiven die gekruist worden met dagfond duiven. Op de snelheid komt zo’n duif tekort en bij een zware dagfond vlucht raak je hem vaak kwijt. Vandaar dat ik dat zelf niet doe. Uiteraard heb ik dat allemaal al eens geprobeerd.

Naar ogen kijk ik niet met het koppelen, hier is 95% van de duiven blauw en geschelpt van kleur. De duiven hebben haast allemaal hetzelfde oog. Lichtogen heb ik niet en zal ik ook zelden een kans geven, dat is een persoonlijke voorkeur.

Ik zie wel graag een goed en zacht gepluimde duif. Duiven met droge en stugge pluimen, ruim ik meteen. Net gespeende jongen moeten perfect zijn. Als je dan al aan twijfelt of ze niet te fors of te klein zijn, dan weg ermee. Met hun voetring kan je nieuw leven weer een kans geven.

Ik pel ook geen duiven uit het ei. Tegen dat de jongen 6+ dagen zijn, kijk ik voor het eerst in de schotel. Ik stop ook geen jongen in het water (die drinken hier uit een goot). Als ze te dom zijn om de drinkgoot te vinden, terwijl hun hokgenoten dat wel kunnen, dan drogen ze maar uit.

Ik houd ook geen reserveduiven, alles zit gekoppeld. Wordt er één gepakt, dan moet de partner als vrijgezel verder. Ook dat maakt niet uit, want ik heb schitterende resultaten behaald met duiven waarvan hun partner al verspeeld was.

Alle vliegduiven zitten gekoppeld en brengen twee jongen groot. Vermageren zij of hebben hun jongen slechte mest, dan verwijder ik zowel de jongen als de ouders. Het draait om perfectie en dat begint bij een harde selectie bij de jongen. Met jongen die zichzelf niet gezond kunnen houden, kan je ook niets.

Hier krijgen ze tot één maand voor het vliegen niets, op de entingen na. Mocht er adeno uitbreken, dan grijp ik wel in, maar pas zodra de helft daarvan last heeft. Colinol, boterzuur, het zal wel. Ook dat heb ik geprobeerd en ze kregen alsnog adeno. Dat geef ik dus niet meer. Geloof je er wel in, gewoon blijven geven. Ik ben niet zo gelovig. Als ik geen verschil zie, stop ik er meteen mee.

Tegen tricho doe ik dus niets. Vroeger gaf ik bij het spenen een tricho pil, inmiddels niet meer. Ook geen gele druppels of wat voor troep dan ook. Allemaal geprobeerd en ik zag geen verschil, op besmeurde handen na. Nogmaals, geloof je er wel in, vooral blijven doen.

Mocht er lichte tricho aanwezig zijn, dan moeten ze dat maar zien te overwinnen in de stille periode. Een maand voor de eerste vlucht moeten ze vanzelfsprekend wel gezond zijn. Als dan tijdens onderzoek blijkt dat ze iets mankeren, grijp ik wel in.

Zoals eerder vermeld, denk ik niet in aantallen. Ik heb er altijd teveel, ook vroeger toen ik er maar 60 duiven liet overwinteren.

peter hok