De oude duiven gaan er momenteel om de dag uit en mogen naar binnen wanneer ze willen. Ze gaan volgend weekend op totaal weduwschap tot half september. In die periode vliegt alles één uur per dag, waarbij de duivinnen verplicht zijn een uur te trainen. De doffers mogen met gesloten klep af en aan vliegen. Hier trainen de doffers in de ochtend en de duivinnen in de avond.

Het totaal weduwschap houden ze hier met gemak tot half september vol. Dit kan alleen wanneer je ze niet onnodig elke week ophitst. Vandaar dat ik de duiven nooit toon voor de vluchten en ze slechts één keer wegbreng tot 30 km voor hun eerste prijsvlucht. Ze mogen vanaf de eerste vlucht tot zondagochtend samenblijven. Na het scheiden krijgen ze een bad.

Wanneer de duiven arriveren van een wedvlucht loopt alles op de grond, waar ze kunnen eten van de NPO-mix met daaroverheen Origanum Red en Prestavit. Er staat ook een schoteltje klaar met mineralen uit onze emmer en een soeplepel Mariën poeder. Dit maak ik vochtig met Roosvicee.

In het water zit bij thuiskomst van de eerste vluchten gewoon Naturaline voor twee dagen. Is het erg warm, dan wordt dat Belgasol/B.S. Na ca. vier vluchten komt er standaard 1,5 dag B.S. bij. Op maandag zit er in het vliegseizoen altijd Sedochol in het drinkwater.

Ze kunnen niet in hun woonbak, die blijft dicht tot het gros van de duiven thuis is. Hier dus geen ongemotiveerde duiven wanneer ze thuiskomen en hun partner er nog niet is. Ze kunnen hun bak niet in en jagen vaak op de grond achter de duiven die er al wel zijn. Een verkapt chaossysteem, maar dan wel op mijn gewenste manier.

Ik wil vanaf de eerste vlucht kunnen genieten en heb geen voorkeur voor bepaalde afstanden. Ook niet voor kampioenschappen, hoe raar dat misschien ook klinkt.

De jonge duiven van de eerste ronde luisteren al goed naar het fluitsignaal. Ze weten dat ze dan binnen moeten komen. Op de onderstaande video is duidelijk te zien dat ze hun drinkgoot goed kunnen vinden. Allemaal een kwestie van trainen en aanleren.

Motiveren voor de vlucht of een boost met medicijnen werkt vaak kortstondig. Dit houd je geen heel seizoen vol, vandaar dat dit niets voor mij is. Uiteraard heb ik in het verleden alles eens geprobeerd. Ik heb geconcludeerd dat de wijze waarop ik nu e.e.a. doe, voor mij het beste werkt.

 

 peter hok