Peter Crans opent sterk met winst op Pithiviers
Door Martijn Kramer
Na een warme week waarbij de geplande vlucht vanuit Chateaudun met 35 kilometer werd ingekort, werden om 7.15 uur de 3.890 deelnemende duiven van de Fondclub Noord-Holland gelost in Pithiviers. Al met al werd het een mooie, maar pittige vlucht waarbij geen kadootjes werden uitgedeeld en de topposities door de gekende en bekende spelers onderling werden verdeeld. Een vlucht voor de sterksten dus.
De allersterkste en overwinnaar in de Fondclub was de jaarlingduivin NL17-1160325 van Peter Crans uit Den Helder. Peter klokt deze duivin om 15:28 uur op bijna de verste afstand van alle deelnemers, namelijk 559 km. Als jonge duif speelde ze 9x prijs van de 9 vluchten inclusief Fontenay en werd 2e jonge asduif van CC Noord. Dit jaar begon ze al sterk vanaf Roosendaal met een prijs 1 op 100. Ook op Laon was het Peter’s eerste duif. En nu dan de 1e prijs in de Fondclub.
De vader van deze duivin is kleinzoon van het koppel Okidoko x Aurora. Van moederskant is de bekende Dafne S. de grootmoeder. Op een klein percentage vreemd bloed na is de winnares volledig ingeteeld naar de Arie Dijkstra duiven waar Peter zo succesvol mee is. Vooral van het stamkoppel Okidoko x Adonia zitten er veel kinderen in het kweekhok. Wellicht ten overvloede: Okidoko is een volle zoon van Okidoki van Arie Dijkstra uit het topkoppel Leonardo x Tinkerbel. Adonia komt bij Rens van der Zijde vandaan en is een 100% Schaerlaeckens duif. Jaarlijkse versterking wordt bij Arie Dijkstra gehaald en sinds twee jaar ook bij de dagfondtoppers van afdeling 7 Ruud en Dolf Bakker uit Veenendaal. Deze laatsten worden dan weer gekoppeld aan kinderen van het stamkoppel.
Zoals bekend speelt Peter alleen met weduwduivinnen. Dit spelletje heeft hij zover doorgedreven dat doffers letterlijk overbodig zijn. De duivinnen krijgen noch voor de vlucht, noch na de vlucht een doffer te zien. Hooguit 6 duivinnen mochten een jong kweken maar de rest krijgt nooit een doffer te zien. Ze vliegen uitsluitend voor Peter naar huis, die veel met de dames praat. Peter doet ook niet aan motivatiespelletjes. De dames vechten elkaar het hok uit als ze goed zijn.
Trainen doen de duivinnen vanaf de dagfond twee keer per dag. Normaalgesproken een uur lang al dan niet geholpen door de vlag die Peter hanteert. Na het trainen vallen ze direct op de klep en het hok in. Het eten bestaat uit voer van Embregts-Theunis. De Champions mix en de NPO mix. In de week voor de vlucht wordt dit vetter gemaakt met Tovo, hennep en zonnepitten met pinda’s als toetje. Op de inkorfdag wordt er alles aan gedaan om de duivinnen zoveel mogelijk te laten eten. Lopen de duivinnen dan niet aan? Dat gebeurt wel maar omdat ze praktisch de hele dag opgesloten zitten krijgen ze geen kans om met elkaar aan te klooien.
Om de duiven gezond te houden wordt vertrouwd op de expertise van Nanne Wolff. Twee weken voor het seizoen controle en in het seizoen wordt de duivenarts eens in de maand bezocht. Mankeren ze niets, dan krijgen ze ook niets. Af en toe wordt wel een rookbom in het hok afgestoken.
De prestaties van Peter worden behaald op een zeer kleine hokaccomodatie. Het hele hok is slechts 3,20 m. breed en 1,80 m. diep. Hiervan is 1,40 m. voor maximaal 24 duivinnen met hokjes van 35 centimeter breed. Ook de jongen zitten dus op dit hok en de enkele doffer die Peter heeft. Dit maakt de overwinning des te glansrijker.
Namens de Fondclub bij deze de felicitaties.