Petrus Stas

FRSP

Februari

Nadat de vliegers de 1e ronde van de kwekers groot gebracht hebben en los komen te zitten, volgteen zuiveringskuur, dit zowel voor de duivers als de duivinnen, deze kuur bestaat uit drie delen.Eerst 10 dagen sedochol, dan 10 dagen karnemelk en als laatste 10 dagen zavelpoeder over het eten.Na deze kuur gaan ze naar de ren, waar ze dan twee dagen geen eten krijgen om vervolgens dan 2dagen cichoreikorrels voorgeschoteld te krijgen als eten.

Waarom in de ren? Wie dit doet op zijn hok zal opnieuw aan de grote kuis kunnen beginnen. Heteffect op de donsrui is na de kuur fantastisch. In het dode seizoen worden hier alleen maarnatuurproducten gebruikt. Het eten in deze periode is half Van den Abeele en half galaxy light. Vanafhalf februari worden de duiven dagelijks vrij uitgelaten duivers en duivinnen wel apart. Dit enkel metde bedoeling het goed vinden van de ingang naar het hok, in het vooruitzicht van het aankomendvluchtseizoen. Zodanig, dat bij thuiskomst geen tijd verloren gaat bij het binnenlopen.Dit is zeker voor jaarlingen een voordeel; het goed weten waar de ingang is.Opvallend is dat de los zittende vliegers nu al wekelijks samenkomen voor één dag , dit met debedoeling om elkaar goed te leren kennen en goed aan elkaar gehecht te geraken. Er wordt wel geenschotel gegeven in deze tijd. De jongen krijgen nog steeds de ganse maand februari volle bakkweekmengeling.

Maart

Begin maart worden de vliegduiven tegen tricho met een groen product blind gekuurd. Pas na deze 6daagse kuur wordt de man van de wetenschap bezocht. (Schroeders)Eens de duiven in het ritme zijn, wordt er dagelijks 1 uur getraind: de duivers tussen 16 en 17 uur endaarna de duivinnen van 17 tot 18 uur. Eén uur trainen is hier ook één uur vliegen. Wat overeenkomtmet 80 à 85 km vliegen.

De duivers blijven al de andere tijd op de hokken. Voor de duivinnen is dit anders. Reeds van in devroege morgen gaan ze naar de ren van waaruit om 17uur hun training begint. Het binnenkomen isdan via de gang waaruit ze naar hun slaaphok gaan. Dit slaaphok bestaat alleen maar uit kapjes en devloer zijn rollen waarop ze niet kunnen zitten, dit om het onderling paren tegen te gaan. Dit kleineslaaphok is juist groot genoeg voor 9 bakken. Hier zitten bij de Rondagse ‘s nachts 40 duivinnen. Vandeze 40 zijn er 20 met een geel ringetje, de ander 20 met een rood ringetje.

Waarom 20/20? Heel eenvoudig, de weduweduivinnen zijn per 2 gekoppeld aan 1 duiver, iederduiver heeft één duivin van elke kleur. Deze 2 groepen zijn voorzien om eentje op snelheid en eentjede halve fond te spelen. De oudere duivers (thuisblijvers) wachten hun duivinnen op bij thuiskomstwaar dan een kleur bij de duiver mag en de andere kleur gaat naar het slaaphok.Na een tijd wordt dan gewisseld, om dan bij hun grote liefde te komen.

De jongen duiven worden de 3 eerste weken van maart nog kweekmengeling gevoederd en delaatste week half kweek en half galaxy light, om dan begin april over te schakelen op galaxy light.

Stas PJhttps://www.facebook.com/Duiven-aanmelding-496981040791030/